Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ENVITEC AG «Απευθύνω έκκληση απεμπλοκής της επένδυσης ζεόλιθου»

Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ENVITEC AG - Απευθύνω έκκληση απεμπλοκής της επένδυσης ζεόλιθου
Kloster : «Απευθύνω έκκληση απεμπλοκής της επένδυσης ζεόλιθου»

Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ENVITEC AG (υπεύθυνη για την χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας) Jürgen Kloster

Αν και έχει διαταχθεί προκαταρτική εξέταση από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη εδώ και ένα μήνα περίπου, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμία επίσημη εξέλιξη σχετικά με την ματαίωση της επένδυσης εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο και την οσμή σκανδάλου που όπως όλα δείχνουν κρύβεται από πίσω της.

Η ματαίωση της επένδυσης αυτής στο βορειότερο άκρο της χώρας μας έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής πολύ ακριβά στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία αφού από τη μία χάνει έσοδα από ύψους 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι ενώ από την άλλη αναγκάζεται να εισάγει ζεόλιθο από χώρες του εξωτερικού.

Η εταιρεία που είχε λάβει την απαιτούμενη άδεια αρχικά για την εξόρυξη του ορυκτού ήταν η GEO-VET. Όπως είναι γνωστό ο τότε γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος, αποκλειστικά αρμόδιος από το νόμο για μίσθωση και έναρξη ερευνητικών προγραμμάτων, στις 24 Μαρτίου του 2011 ενέκρινε την απευθείας μίσθωση λατομικής έκτασης βιομηχανικών ορυκτών 161,2 στρεμμάτων στη θέση «Παλαιοχώραφο» στα Πετρωτά Έβρου, και η σύμβαση υπογράφηκε ύστερα από 30 μέρες. Ωστόσο στην πορεία το έργο σταματά μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με την σύσταση της Κοινοπραξίας στην επένδυση συμμετέχει η γερμανική τράπεζα KFW με 40 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος με ποσοστό 8% επί του τζίρου.

Η «Θράκη Press» φιλοξενεί σήμερα την αποκλειστική συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ENVITEC AG Jürgen Kloster που είναι υπεύθυνη για την χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας.

κ. Kloster
Ποια εταιρεία εκπροσωπείτε και πια είναι η ειδικότητα σας σε αυτή;

Η ειδικότητα μου είναι Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Αρχικά εργάστηκα ως εκτελεστικός σύμβουλος με αρμοδιότητα στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων . Μέσα από το πόστο αυτό απέκτησα έναν αριθμό μετοχών της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είμαι μόνο αυτόνομος αλλά ενεργά εμπλεκόμενος.

Όσον αφορά το έργο της εξόρυξης ζεολίθου στα Πετρωτά Έβρου έχουμε δημιουργήσει την εταιρεία ENVITEC AG (θυγατρική εταιρεία) στην οποία αυτή τη στιγμή είμαι Διευθύνων Σύμβουλος.

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας για την εξόρυξη Ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου;

Κλήθηκα αρχικά από τους Έλληνες επενδυτές για να συνδράμω στην εκπόνηση του σχεδίου της επένδυσης. Με ενημέρωσαν ότι η Ελληνική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τους όρους του έργου και προχωρά στην έκδοση της σχετικής άδειας.

Τότε εγώ με τη σειρά μου υπέβαλα τις οικονομικές μελέτες τις οποίες πρώτα τις επαλήθευσα βάσει των αναλύσεων που έλαβα από πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Η πρόθεση μου ήταν σαφής και απόλυτα κατανοητή.

Για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, πρέπει να προσφέρεις ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά. Από την πλευρά μας σκοπεύουμε να επωφεληθούμε από τη μειωμένη τελική τιμή διάθεσης του ορυκτού σε σχέση με τα διεθνής καρτέλ.

Με τον τρόπο αυτό από τη μία πλευρά βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία βαρύνεται επί του παρόντος από το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με τις εισαγωγές ζεόλιθου και από την άλλη, είναι η παγκόσμια εξαγωγή ορυκτού που ξεκίνησε στην Δυτική Ευρώπη.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν η εταιρεία σας λάβει την απαιτούμενη άδεια από την ελληνική κυβέρνηση ;

Η ENVITEC AG i. GR είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας. Οι επαφές με την KfW και τη γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ έντονες. Αυτή τη στιγμή όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν τις αποφάσεις της Αθήνας.

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι τι θα συμβεί όταν η Κοινοπραξία λάβει επιτέλους την άδεια.

Η απάντηση είναι εύκολη: Θα προχωρήσουμε πολύ, πολύ δυναμικά., γιατί έχουμε τεχνογνωσία και εμπειρία είκοσι ετών που είναι αυτή τη στιγμή μοναδική.

Είμαστε σε θέση να εισάγουμε νέες τεχνικές εφαρμογές, διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε διαφορετικά τμήματα, χωρίς να θέλουμε να αποφύγουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Απευθύνω έκκληση απεμπλοκής του έργου προς όλα τα υφιστάμενα εμπόδια σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρχαν ήδη πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Αν τελικά λάβετε το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη του έργου για πόσα χρόνια θα εκμεταλλευτείτε το συγκεκριμένο κοίτασμα και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιοχή;

Η ανάπτυξη της Επιχείρησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από την ημέρα έγκρισης της άδειας. Ο αριθμός των μόνιμα εργαζόμενων θα είναι περίπου 150 .

Στον παραπάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις εργασίας του επιστημονικού προσωπικού, που θα προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή την διεθνή. Θα υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι στην παραγωγή και τη διοίκηση της Κοινοπραξίας.

Ποια τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την επένδυση αυτή;

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με φορείς της περιοχής προκειμένου να συμβάλουμε στην κατασκευή και δημιουργία έργων υποδομής όπως π.χ. νηπιαγωγεία, κλπ.

Ποια τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας;

Η Γερμανική Τράπεζα Επενδυτών έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του έργου από το 2010 όπου και υπογράφηκε η αρχική σύμβαση μίσθωσης του μεταλλείου. Αυτή τη στιγμή λείπει η αποζημίωση αν και το ελληνικό κράτος πρέπει να λάβει υπόψη του, έσοδα με βάση την αποζημίωση. 

Τι σημαίνει αυτό:

Από το 2010 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν πωλήσεις άρα δεν αποπληρώνεις το κράτος. Επίσης δεν εισπράττεις φόρο εισοδήματος ως κράτος αφού δεν υπάρχουν αμοιβές εργαζομένων και φόροι.

Εκτιμούμε ότι από το 2010 έως και το τέλος του 2012 το ελληνικό κράτος έχει υποστεί ζημιά της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Παράλληλα όμως έκανε αποδεκτή τη βοήθεια εκατοντάδων ευρώ από την ΕΕ. 

Άραγε για ποιο λόγο;

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να πούμε ότι το έργο του ζεόλιθου δεν βλάπτει κανέναν. Πουθενά στην υφήλιο δεν υπάρχει παράδειγμα επένδυσης σε εξόρυξη ζεόλιθου για τόσα πολλά χρόνια.

Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες για εξεύρεση νέων κοιτασμάτων ζεόλιθου, π.χ. στην περιοχή «Νάνο» οι οποίες όμως βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αρχικό στάδιο.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ειδικά για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία και θα πρέπει να την αρπάξει.

Σας ευχαριστώ
Χαριτίνη Λέτσα

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.