Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ζεόλιθος και μπετόν

Ζεόλιθος και μπετόν - Σκυρόδεμα με προσθήκη κλινοπτιλόλιθου.
Σκυρόδεμα με προσθήκη κλινοπτιλόλιθου 

Η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου σε κατάλληλο ποσοστό και κατάλληλη λεπτότητα σε μείγματα τσιμέντου, τα οποία συγκρίνονται με συμβατικό τσιμέντο Portland χωρίς πρόσμεικτα:

• Μειώνει την εργασιμότητα της τσιμεντόπαστας, γι' αυτό και καθίσταται αναγκαία η χρήση μειωτών νερού και υπερρευστοποιητών.

• Προκαλεί μικρές μεταβολές στην θλιπτική και εφελκυστική αντοχή του σκληρυμένου σκυροδέματος, ενώ σε συγκεκριμένα ποσοστά μπορεί και να βελτιώσει τις αντοχές του ώριμου σκυροδέματος (ηλικίας >28 ημερών).

• Βελτιώνει την κατανομή των πόρων και τη λεπτότητα του πορώδους, μειώνοντας τη διαπερατότητα.

• Μειώνει σημαντικά τη διόγκωση και ρηγμάτωση του σκυροδέματος που προκαλείται εξαιτίας της αλκαλοπυριτικής αντίδρασης. Τα αντιδρώντα και τα τελικά προϊόντα της ποζολανικής και της αλκαλοπυριτικής αντίδρασης είναι τα ίδια, αλλά η ποζολανική αντίδραση είναι ελεγχόμενη και κατά τα ενδιάμεσα στάδιά της δεν παράγονται ουσίες αντίστοιχες με το διογκούμενο τζελ που παράγεται κατά την αλκαλοπυριτική. Ουσιαστικά δηλαδή, ο κλινοπτιλόλιθος, που ανήκει στις ποζολάνες, δεσμεύει το υδροξείδιο του ασβεστίου της τσιμεντόπαστας από τα αρχικά στάδια της ενυδάτωσης του τσιμέντου και δεν του επιτρέπει να αντιδράσει με το πυρίτιο των αδρανών.

• Αυξάνει σημαντικά την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος έναντι χημικής προσβολής (χλωριόντων, θειικών αλάτων, κ.α.). Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται τόσο στη μείωση της διαπερατότητας όσο και στη μείωση της περιεκτικότητας του σκυροδέματος σε υδροξείδιο του ασβεστίου.

• Μειώνει την αγωγιμότητα του σκυροδέματος, άρα βοηθά στην προστασία των οπλισμών από διάβρωση.

• Προσφέρει οικονομικό πλεονέκτημα δίνοντας φθηνότερο μείγμα και περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, καθότι μειώνει την απαιτούμενη ποσότητα του τσιμέντου, κατά την παραγωγή του οποίου εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα.

• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ελαφρύτερων δομικών στοιχείων που να αποτελούν, για παράδειγμα, στοιχεία πλήρωσης σε μια κατασκευή και για παραγωγή στοιχείων με θερμομονωτικές ιδιότητες.


1. Dipayan Jana. A New Look To An Old Pozzolan: Clinoptilolite – A Promising Pozzolan In Concrete. Proceedings of the 29th Conference on Cement Microscopy, Quebec City, Pq, Canada, May 20 -24, 2007.

2.Babak Ahmadi, Mohammad Shekarchi. Use of natural zeolite as a supplementary cementitious material. Cem Conc Compos 2010; 32:134-141.

3.Poon C.S., Lam U.L, Kou S.C., Lin Z.S.A study on the hydration rate of natural zeolite blended cement pastes. Constr Build Mat 1999; 13:427-432.

4.Ikotun B.D., Ekolu S. Strength and durability effect of modified zeolite additive on concrete properties. Constr Build Mat 2010; 24:749-757.

5.Chappex, T.; Scrivener K. Alkali fixation of C-S-H in blended cement pastes and its relation to alkali silica reaction. Cem Conc Res; 42: 1049–1054.

6.http://en.wikipedia.org/wiki/Pozzolan

7.http://www.natural-zeolite.com/zeolite-clinoptilolite/zeolite-cement-building-material.php

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.