Του Σάκη Αποστολάκη sakisapostolakis0@gmail.com
Κοιμάται η ελληνική Βουλή ή μήπως συγκαλύπτει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων για το θέμα του ζεόλιθου του Εβρου; Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται οι «συνεργοί του τέως υφυπουργού ΠΕΚΑ» και διερευνώνται ευθύνες ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων και τουλάχιστον 25 υπηρεσιακών παραγόντων του ΙΓΜΕ για το φρένο στην επένδυση του ελληνικού ζεόλιθου του Εβρου, δεν βρέθηκαν 30 βουλευτές να ενδιαφερθούν για τη δικογραφία που αφορά το ρόλο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Η δικογραφία, αν και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Δικαιοσύνης, στις 19 Απριλίου 2013, παραμένει στη διάθεση των βουλευτών. Αλλά, σύμφωνα με έγγραφο του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Εργου, Αθανάσιου Θεοδωρόπουλου, δεν έχουν βρεθεί 30 βουλευτές, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, που να ενδιαφερθούν για το θέμα και να υποβάλουν έγγραφη πρόταση στο Προεδρείο της Βουλής για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.
Καμία πρόταση ακόμα
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έως σήμερα δεν έχει υποβληθεί τέτοια έγγραφη πρόταση και επομένως δεν έχει ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής καμία σχετική απόφαση», αναφέρει ο Αθ. Θεοδωρόπουλος σε απαντητική επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, στις 16 Οκτωβρίου 2013.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ενδιαφερόμενης για την επένδυση εταιρείας «GEO-VET» Γιάννης Βορδογιάννης σε επιστολή του που είχε κοινοποιήσει στους αρχηγούς και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων υπογράμμιζε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει αγνοήσει τις διατάξεις δύο εισαγγελέων, του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας και του εισαγγελέα Εφετών Θράκης, που έκριναν ότι δόθηκε νόμιμα η άδεια στην εταιρεία για να προχωρήσει στην επένδυση και παρ' όλα αυτά ανακάλεσε τη νόμιμη άδεια, πράττοντας αντίθετα από τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας.
Με την επιστολή του ο Γ. Βορδογιάννης ενημέρωνε επίσης τον πρόεδρο της Βουλής για την επί δεκαετία ταλαιπωρία της συγκεκριμένης εταιρείας από το ΥΠΕΚΑ και κατήγγειλε την «αποδεδειγμένη και συστηματική παρεμπόδισή μας να αξιοποιήσουμε τη νομίμως μισθωθείσα (κατά τη γενόμενη εισαγγελική έρευνα που ζήτησε το ίδιο το ΥΠΕΚΑ), λατομική έκταση ζεολίθου στα Πετρωτά του Βορείου Εβρου, όπου παρανόμως δεν μας χορηγείται η σχετική άδεια εκμετάλλευσης».
Ευτυχώς, τη στιγμή που η ελληνική Βουλή μένει άπραγη σε σχέση με τις ευθύνες για την παρεμπόδιση της επένδυσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά του Εβρου, η Δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της.
Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και η κλήση και κατάθεση μαρτύρων για να εντοπιστούν οι «συνεργοί» του Γ. Μανιάτη, όπως αναφέρεται στην κλήση προς μάρτυρα που ζητείται να καταθέσει για την υπόθεση.
«Να αναφέρετε ποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΓΜΕ θεωρείται υπεύθυνους-συνεργούς του τέως υφυπουργού ΠΕΚΑ για τη μη υλοποίηση της απ' ευθείας ανάθεσης και ποιες ειδικότερα οι πράξεις-παραλείψεις τους», γράφει η κλήση του εισαγγελέα.
Η εισαγγελική έρευνα γίνεται για το αδίκημα της απιστίας από την οποία προήλθε βλάβη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, λόγω απώλειας εσόδων και φόρων.
Επισημαίνεται ότι όσο διάστημα δεν προχωράει η επένδυση του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου, το ελληνικό Δημόσιο, που είναι μέτοχος στο έργο με ποσοστό κέρδους 8% επί του ακαθάριστου προϊόντος, χάνει εκατομμύρια ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από το εξωτερικό, από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, και σε ακριβότερη τιμή.
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013