Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Και νέα πρόσωπα στο φως του ζεόλιθου

Ζεόλιθος- Νέα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συμβάλει στη διακοπή της επένδυσης.
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Νέα στοιχεία για τις ενδεχόμενες ευθύνες ή παραλείψεις του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, και άλλων πολιτικών προσώπων στο θέμα της επένδυσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου, προστίθενται στη δικογραφία που βρίσκεται ήδη στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, η δικογραφία για τις ευθύνες στελεχών του ΙΓΜΕ έχει σταλεί στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Νέα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συμβάλει στη διακοπή της επένδυσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, στη διάρκεια της έρευνας που διενεργούσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας Διονύσης Λαμπρίδης, προς αναζήτηση των «συνεργών» του Γ. Μανιάτη, που ως υφυπουργός ΠΕΚΑ σταμάτησε την επένδυση του ζεόλιθου, προέκυψαν και νέα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να έχουν συμβάλει με ενέργειες ή παραλείψεις τους στη διακοπή της επένδυσης.

Στη Βουλή

Πρόκειται για τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, για την περίοδο του 2009, όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης, τους πρώην υφυπουργούς Ανάπτυξης Ιωάννη Μπουγά και Αναστάσιο Νεράντζη, αλλά και την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Τα νέα στοιχεία από την έρευνα του εισαγγελέα Δ. Λαμπρίδη έχουν σταλεί ήδη στη Βουλή για να περιληφθούν στη σχετική δικογραφία. Η οποία παραμένει όμως στα αζήτητα, γιατί δεν έχουν βρεθεί 30 βουλευτές για να ζητήσουν σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Στην ίδια έρευνα και όσον αφορά στο ρόλο περίπου 25 στελεχών του ΙΓΜΕ στη διακοπή της επένδυσης, η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας διαπιστώνει ότι υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων προϊστάμενων διευθύνσεων του ΙΓΜΕ, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε συγκεκριμένα έγγραφα. Επειδή οι πράξεις τελέστηκαν στην Αθήνα, η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στις εκεί εισαγγελικές υπηρεσίες.

Επειδή όμως πρόκειται για ευθύνες προϊσταμένων του ΙΓΜΕ, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, καθώς πρόκειται για αξιωματούχους.

Από την έρευνα εντοπίζονται ευθύνες των στελεχών που έχουν να κάνουν με την υπογραφή εγγράφων που οδήγησαν σε εσφαλμένες αποφάσεις και είχαν συνέπειες στη τελική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία ήταν αρνητική ως προς την αδειοδότηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας να προχωρήσει στην επένδυση.

Σε αυτά περιλαμβάνονται υπογεγραμμένα έγγραφα από προϊστάμενους, στα οποία πιστοποιείται ότι το ΙΓΜΕ διενήργησε ερευνητικό έργο στην εν λόγω περιοχή, παρά το ότι ακολουθεί έκθεση του ίδιου του ΙΓΜΕ που αναιρεί τα προηγούμενα έγγραφα και στην οποία δηλώνεται ότι στην περιοχή έχουν γίνει απλά δειγματοληπτικές έρευνες και όχι ερευνητικό έργο.

Αυτή η έκθεση, όπως υπογραμμίζει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας, και αποδέχεται και συμφωνεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, εξαφανίζεται και δεν λαμβάνεται υπόψη. Σε αυτό το σημείο διερευνώνται και οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων που φέρονται να μη λαμβάνουν υπόψη αυτή την έκθεση του ΙΓΜΕ, αλλά τα παλιότερα έγγραφα που η έκθεση αναιρεί.

Απιστία

Οπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, από τις ευθύνες και παραλείψεις των στελεχών του ΙΓΜΕ, έχει πληγεί το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει χάσει υψηλά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας, που έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, ακριβώς επειδή έχει τελεστεί από διευθυντικά στελέχη του ΙΓΜΕ και είχε ως συνέπεια να υποστεί βλάβη το ελληνικό Δημόσιο.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μήνυση του τότε υφυπουργού και νυν υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη κατά του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου, ο οποίος τελικά απαλλάχτηκε καθώς δεν προέκυψαν ευθύνες. Προέκυψαν όμως υποψίες για τον Γ. Μανιάτη, τα πολιτικά πρόσωπα και τα στελέχη του ΙΓΜΕ που βρίσκονται τώρα υπό έρευνα.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.