Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεο-λυματολάσπης για χρήση στη γεωργία

Ελληνικός Ζεόλιθος - Παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεο-λυματολάσπης για χρήση στη γεωργία
Σχεδιάζουν το μέλλον του κόσμου και προτείνουν...

Σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο παρουσιάζονται περισσότερες από σαράντα εφευρέσεις βορειοελλαδιτών ερευνητών...

Η ύφεση, η εσωστρέφεια και η σκληρή καθημερινότητα δεν ορίζουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Πρωτοποριακές εφευρέσεις Ελλήνων ερευνητών που αφορούν τη γεωργία, την κτηνοτροφία την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας, την ιατροφαρμακευτική έρευνα και τη διαχείριση αποβλήτων θα παρουσιαστούν από τις 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. στην εκδήλωση με θέμα "Ελληνικές εφευρέσεις - Σημασία και αξιοποίηση", που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σώμα Ομότιμων καθηγητών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με σκοπό την προβολή καινοτόμων ιδεών, ιδιαίτερα τεχνικών εφευρέσεων, και την κοινωνική αναγνώριση αυτών και των δημιουργών τους.

Στην εκδήλωση θα γίνουν 42 ανακοινώσεις από δικαιούχους ευρεσιτεχνιών (μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του ΑΠΘ και άλλους εφευρέτες ιδιώτες και επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας) και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό, ενώ μία απ' αυτές, που αφορά τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, πρόκειται να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Όλες οι ευρεσιτεχνίες που θα παρουσιαστούν έχουν αναγνωριστεί και έχουν πιστοποιηθεί, και περιγράφονται περιληπτικά στο δελτίο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Καινοτομώντας σε χαλεπούς καιρούς

Τις παρουσιάσεις θα κάνουν μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. “Πρόκειται για πατέντες, κυρίως ιδιωτών και εταιρειών, που άλλες είναι σε δοκιμαστικό στάδιο, άλλες αναζητούν χρηματοδότηση και άλλες είναι άμεσα εφαρμόσιμες", είπε στη "Θ" ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Τουλουμάκος και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς, στην παρούσα οικονομική συγκυρία ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτά τα προτζεκτ, προκειμένου αργότερα να ωφεληθεί από τη χρήση τους. Η μόνη, ίσως, προοπτική είναι κάποια από αυτά να 'αιμοδοτηθούν' χρηματικώς από προγράμματα του ΕΣΠΑ". Ενδεικτικά μερικές από τις εφευρέσεις που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

• Παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεο-λυματολάσπης για χρήση στη γεωργία.
• Μέθοδος παρασκευής ειδικού προσμείγματος ζωοτροφών για την παραγωγή μοσχαρίσιου ή και βοείου κρέατος.
• Ανακυκλώσιμη μέθοδος παρασκευής του τετραχλωρολευκοχρυσικού καλίου.
• Παραγωγή ενέργειας από κύματα, σύμπηκτος λέβητας.

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις ΗΠΑ

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων σε μία από τις δύο βασικές τοποθεσίες αποθήκευσης επί αμερικανικού εδάφους ενδέχεται να γίνεται σύντομα πιλοτικά με μία μέθοδο προερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη. Μία μέθοδο που μπορεί μεν να εντυπωσίασε τους Αμερικανούς με την επιστημονική ευστροφία της όταν την "ανακάλυψαν" σε ένα εξειδικευμένο περιοδικό το 2008, αλλά δυστυχώς δεν θα αποφέρει έσοδα στους τέσσερις δημιουργούς της, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κι αυτό διότι, ελλείψει χρημάτων, δεν κατοχυρώθηκε ως παγκόσμια ευρεσιτεχνία.

Η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία αξιοποιεί τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης για τη μετατροπή των νιτρικών σε άζωτο. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Γεώργιο Κυριάκου, μέλος της ομάδας των τεσσάρων μαζί με τους Χρήστο Πολατίδη, Μαρία Δόρτσιου και Γιάννη Κατσούναρο, η λογική είναι απλή: "τα πυρηνικά εισάγονται σε μία δεξαμενή, μέσα στην οποία βάζουμε δύο ηλεκτρόδια και διοχετεύουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ένα κυβικό πυρηνικών μπορεί να έχουμε περίπου 300400 κιλά νιτρικών, ελάχιστα γραμμάρια ραδιενεργών ουσιών και νερό. Με τη μέθοδό μας, τα νιτρικά μετατρέπονται σε άζωτο. Ακολούθως, το νερό εξατμίζεται, οπότε απομένουν λίγα γραμμάρια, τρία ή τέσσερα, ραδιενεργών ουσιών, που είναι πολύ εύκολο να τα διαχειρισθεί κάποιος, π.χ. με ταφή σε ελεγχόμενες περιοχές εναπόθεσης”.

Όταν το 2008 δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο στο περιοδικό "Journal of Hazardous Materials", ανακάλυψαν τη μέθοδο οι Αμερικανοί. Συγκεκριμένα, κίνησε την προσοχή του διευθυντή της μίας από τις δύο βασικές θέσεις αποθήκευσης πυρηνικών στις ΗΠΑ ("Hanford" και "Savannah River"), ο οποίος έστειλε mail στην Ελλάδα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες. Στη συνέχεια εκδό θηκε σχετική έκθεση, στην οποία η μέθοδος της ηλεκτροχημικής απομάκρυνσης νιτρικών χαρακτηρίστηκε η καλύτερη. Στην ίδια έκθεση προαναγγέλθηκε πιλοτικό σχέδιο εφαρμογής της στο αμερικανικό site αποθήκευσης, από συνεργαζόμενη εταιρεία.

Πώς θα επωφεληθεί η ελληνική ομάδα από την εφαρμογή της ευρεσιτεχνίας της; Δυστυχώς, μόνο σε επίπεδο φήμης. "Την πατέντα αυτή χάσαμε τη δυνατότητα να την κάνουμε παγκόσμια.Όταν έληξε η περίοδος ισχύος της ελληνικής ευρεσιτεχνίας κι έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε παγκόσμια πατέντα, χρειαζόμασταν 185.000 ευρώ, για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Από τη μία δεν μπορούσαμε να βρούμε εύκολα τόσα χρήματα. Από την άλλη, είχαμε κατά νου ότι μόνο μία στις 15 πατέντες φτάνει στο ράφι ως εμπορικό προϊόν. Αυτό μας αποθάρρυνε", είπε ο Γεώργιος Κυριάκου.

Πηγή: του Κώστα Σιαμέλη. Εφημερίδα ''Θεσσαλονίκη'' Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Δημόσιο λατομείο βιομηχανικών ορυκτών

Γνωμοδότηση Δημόσιο λατομείο βιομηχανικών ορυκτών, ζεόλιθος
Γνωμοδότηση του Αναστ. Ι. Τάχου,   Oμ.Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οικονομική ελευθερία. -Δημόσιο λατομείο βιομηχανικών ορυκτών.

- Διαδικασία έρευνας Δικαίωμα εκμετάλλευσης από ιδιώτη «δι'απ'ευθείας συμβάσεως>>. - Προϋποθέσεις. - Επίκληση ανακριβών γεγονότων και εσφαλμένης ερμηνείας του νόμου από την Διοίκηση.


Διάγραμμα : Α. Ιστορικό. Β. Ερώτημα. Γ. Κρίσιμες διατάξεις. Δ. Παρατηρήσεις. α. Γενικές. Η ισχύς των Διεθνών Συμβάσεων. β. Ειδικές.

I. Η οικονομική ελευθερία κατά την εκμετάλλευση δημόσιου λατομείου από ιδιωτική επιχείρηση και η ανάπτυξη της Χώρας. 11. Η ερμηνεία από την Διοίκηση της δήλωσης του διοικούμενου στην λατομική διαδικασία. 111. Η διαδικασία λατομικής έρευνας ενόψει της εκμετάλλευσης δημόσιου λατομεί­ ου. IV. Η οικονομική ελευθερία και η αιτιολογία του περιορισμού της κατά την διαδικασία της εκμίσθωσης «δι"απ 'ευθεfας συμβάσεως». Ε.Απάντηση.


Α. Ιστορικό

Από τα έγγραφα που έχουν τεθεί υπόψη μου, προκύπτουν τα ακόλουθα.

1. Η Ο.Ε. Ν. Αλεξανδρίδης και Σια- Geo-Vet (εφεξής Ο.Ε.) ιην 6- 5-2004 και την 11-5-2004, υπέβαλε προς την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (εφεξής ΠΑΜΘ.) - Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης αιτήσεις για να χορηγηθεί « ... άδεια ερευνητικών εργασιών για λατομείο βιομηχανικού ορυκτού (σύμφωνα με τον Ν. 669/77) για χώρο ... στην περιοχή Δ/Δτος Πετρωτού (Δήμου Τριγώνου του Ν. 'Εβρου). Η έκταση ορίζεται από τις παρακάτω συντεταγμένες ...».

2. Η Π.Α.Μ.Θ. - Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης , με τα υπ'αριθ.

1918/25.125, 1919/25.126,1920/25 .127, 1921/25.128, 1922/25.129 και 1923/25.130/25-5-2004, έγγραφά της προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες ζήτησε τις σχετικές γνωμοδοτήσεις τους επί των ανωτέρω αιτήσεων της Ο.Ε.

3. Μετά τις απαντήσεις των προαναφερθεισών Υπηρεσιών, η Π.Α.Μ.Θ. - Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, προέβη σε ενημέρωση των λοιπών αρμόδιων Υπηρεσιών και της Ο.Ε., από την οποία
ζητήθηκε η κατάθεση Μ.Π.Ε. και σχετική εγγύηση (βλ. έγγραφα (υπ'αριθ. 230/Φ.25.125, 231/Φ.25.126 , 232/Φ.25.127, 234/Φ.25.129,235/Φ.25.130/21-1 -2005).

Σε όλα τα ενλόγω έγγραφα, τονίζεται ότι: «Η μη έγκαιρη κατάθεση των παρaπάνω στοιχείων [δηλ. Μ.Π.Ε. και των σχετικών εγγυητικών επιστολών] στην Υπηρεσία μας θα οδηγήσει σε ακύρωση της αίτησής σας λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της παραπόνω άδειας».

4. Η Ο.Ε. έχει έγκαιρα καταθέσει τα αιτηθέντα, ως άνω, στοιχεία (βλ. και Απόφαση Π.Α.Μ.Θ. - Δ/νση ΠΕ.ΧΩ., υπ'αριθ. 5112/616/24-11- 2005).

5. Η Ο.Ε. με την από 11-4-2005 αίτησή της προς την Π.Α.Μ.Θ.­ Δ/νσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ζήτησε την απευθείας μίσθωση του προμνησθέντος λατομικού χώρου ,ως εξής:

«Παρακαλοuμε να μας χορηγήσετε άδεια ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ για λατομείο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ (σύμφωνα με το Ν. 669 I 77), για χώρο έκτασης 161.265,28 μ2 στην περιοχή Δ/Δτος ΠΠΡΩΤΩΝ (ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ) του Ν. ΕΒΡΟΥ. Η έκταση αυτή ορίζεται από τις παρακάτω συντεταγμένες ορίων εξαρτημένες από το Κρατικό Τριγωνομετρικό Δίκτυο με ΚΦΧ φ = 41° 45' και λ =+2" 45'.

Α = 12250.00 Υ=-4800 00
Β = 12610.00 Υ=-4993.33
Γ = 12475.83 Υ= -5307.50
Δ = 12027.50 Υ= -5112.50


Συνημμένα σας υποβάλλουμε:

6. Το Υπουργείο Ανάπτυξης - Γεν. Δ/νση Φυσικού Πλούτου -

Δ/νση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, απέστειλε προς την «Νομική 'Διεύθυνση» του Υπουργείου το υπ'αριθ. Δ.8 Β./Φ.6.14 .15οικ./15634/3596/18-7-2007 έγγραφό του, ως ακολούθως:
«ΘΕΜΑ: Δυνατότητα απ'εuθείας μίσθωσης δημόσιου λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (Ζεολίθου), στην περιοχή του Δ.Δ. Πετρωτών, δήμου Τριγώνου, νομού Έβρου.


Σχετικά...

1) Η εταιρεία «Ν. ΜΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & Σία Ο.Ε .» ενδιαφέρεται για την απόκτηση άδειας εκμετάλλευσης λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (ζεολίθου), στην περιοχή του Δ .Δ . Πετρωτών, δήμου Τριγώvου, νομού Έβρου και σε έκταση 161,2658 στρέμματα.

Η έκδοση της υπόψη άδειας εκμετάλλευσης αποτελεί αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας.

Για την έκδοση της αδείας εκμετάλλευσης πρέπει να προηγηθεί η συγκέντρωση σειράς απαραίτητων δικαιολογητικών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τα οποία στη συνέχεια θα διαβιβασθούν στην υπηρεσία μας για τελικό έλεγχο και έκδοση της υπόψη άδειας.

2) Ο χώρος του υπόψη λατομείου αποτελεί δημόσια έκταση και μεταξύ των απαραίτητη των δικαιολογητικών για την έκδοση της άδειας εκμετάλλευσης, περιλαμβάνεται η σύναψη μίσθωσης του χώρου μεταξύ της αρμόδιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του ενδιαφερόμεvου .





*     *     *     *     *



Γνωμοδότηση της κ. Ευ. Κουτούπα-Ρεγκάκου, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου, Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

1. Ιστορικό-ερώτημα

Ετέθησαν υπόψη μου τα εξής πραγματικά περιστατικά:

Η επιχείρηση "Ν. Αλεξανδρίδης και Σια Ο.Ε." με τον διακριτικό τίτλο Geo-Vet υπέβαλε προς τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τις από 06.05.2004 και 11.05.2004 αιτήσεις με αντικείμενο τη χορήγηση άδειας ερευνητικών εργασιών για λατομείο βιομηχανικού ορυκτού (σύμφωνα με τον Ν. 669/1977), σε έκταση που βρίσκεται στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτού του Δήμου Τριγώνου, στον Νομό Έβρου. Η εν λόγω έκταση ανήκει κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την τήρηση των προβλεπόμενων γνωμοδοτικών διαδικασιών, η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας ζήτησε από την αιτούσα την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ορισμένων άλλων δικαιολογητικών, τα οποία κατατέθηκαν εμπρόθεσμα. H ενδιαφερόμενη επιχείρηση υπέβαλε ακολούθως στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης την από 11.04.2005 αίτηση για τη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης λατομείου σύμφωνα με το άρθρο 4 ν. 669/1977, καθώς και την απευθείας μίσθωση της ίδιας δημόσιας έκτασης, στην οποία είχε προηγουμένως ζητήσει να διενεργήσει ερευνητικές εργασίες.

Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης με το υπ'άριθ. πρωτ. 5112/616/24.11.2005 έγγραφό της, έδωσε στην ενδιαφερόμενη επιχείρηση Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.

Στις 19.12.2005 η εταιρεία Ν. Αλεξανδρίδης και Σία υπέβαλε προς την Δ/νση Δασών Έβρου αίτηση άδειας επέμβασης στον επίμαχο λατομικό χώρο, αίτηση που διαβιβάσθηκε από την υπηρεσία αυτή προς το Δασαρχείο Διδυμοτείχου με το υπ'αριθ. 5190/09.01.2006 έγγραφο. Με το υπ'αριθ. 5728/18.10.2007 έγγραφο ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης εκδίδει άδεια επέμβασης για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου βιομηχανικών ορυκτών στην επίμαχη έκταση.

Με την υπ'αριθ. 1/15.02.2006 απόφαση της Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Έβρου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης καθορίσθηκε το αντάλλαγμα παραχώρησης για την κατά χρήση παραχώρηση μέχρι 31.12.2011 δημόσιας δασικής έκτασης για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου.

. . .

ΙΙ. Απάντηση

1. Τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο και δεν έχουν ταχθεί στην κοινή χρήση, ούτε αφιερώνονται στην άμεση εξυπηρέτηση δημόσιας υπηρεσίας (σχολεία, δημαρχεία κλπ.), συνιστούν τη λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του κράτους και εξυπηρετούν απλώς ταμειακό σκοπό, δηλαδή προορίζονται για την είσπραξη δημοσίων εσόδων (αντί πολλών βλ. Ευ. Δωρή, Τα δημόσια κτήματα, τόμος Α΄, Αφοί Π. Σάκκουλα, Αθήνα 1980, σ. 401, Π. Δαγτόγλου, Γενικό διοικητικό δίκαιο, ε΄ έκδ., Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2004, αρ. περ. 1166, σ. 782, J.-M. Auby, Contribution à l'étude du domaine privé, EDCE 1958, C. Chamard, La distinction des biens publics et des biens privés, Dalloz, 2004).

Για την εν γένει ιδιωτική περιουσία του κράτους προέχει η κατά το δυνατόν αύξηση της προσόδου που αποδίδεται στο δημόσιο ταμείο. Ενόψει του ταμειακού αυτού σκοπού, οι γενικές νομοθετικές διατάξεις προβλέπουν την εκμίσθωση των ακινήτων που ανήκουν στην εν γένει ιδιωτική κρατική περιουσία είτε συνήθως μετά την τήρηση διαδικασίας πλειοδοτικού διαγωνισμού, με την οποία επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο δυνατό μίσθωμα υπέρ του Δημοσίου είτε με την σύναψη σύμβασης με ιδιώτη επενδυτή, ώς κατωτέρω.

2. Η ιδιαίτερη συνταγματική θέση των ακινήτων του Δημοσίου που διαθέτουν ορυκτό πλούτο
Η κατάσταση είναι ειδικότερη όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου που διαθέτουν ορυκτό πλούτο. Αυτό προκύπτει ήδη από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Συντάγματος για τις ιδιοκτησίες αυτές, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης του άρθρων 18 παρ. 1 και 106 παρ. 1 Συντ. Ειδικότερα, το άρθρο 18 παρ. 1 Συντ. προβλέπει ότι «ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την ιδιοκτησία και τη διάθεση των μεταλλείων, ορυχείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών χώρων και θησαυρών, ιαματικών, ρεόντων και υπόγειων υδάτων και γενικά του υπόγειου πλούτου», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 106 παρ. 1 Συντ. «για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών».

Από τις συνταγματικές αυτές διατάξεις προκύπτει ότι το νομικό καθεστώς των ορυχείων, μεταλλείων και των εν γένει πηγών υπόγειου πλούτου διαφέρει από εκείνο των λοιπών ιδιοκτησιών και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ειδικών ρυθμίσεων του νομοθέτη.

Ειδικότερα, το άρθρο 106 παρ. 1 Συντ. υποχρεώνει το κράτος να προαγάγει την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν ορυκτό πλούτο, χάριν του πολλαπλασιαστικού οφέλους που παράγεται για το κοινωνικό σύνολο, μέσω της δημιουργίας εξορυκτικής βιομηχανίας, της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού, της αύξησης των εξαγωγών, της τροφοδότησης με πρώτες ύλες των κατασκευών και των δημοσίων έργων κλπ. Από τη συνταγματική αυτή διάταξη προκύπτει σαφής επιταγή προς το κράτος για τη διευκόλυνση και προαγωγή της εξορυκτικής δραστηριότητας, η οποία συνδέεται ευθέως με την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στις «ορεινές, νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές».

Ως εκ τούτου, τα κρατικά ακίνητα που διαθέτουν ορυκτό πλούτο υπόκεινται πρωτίστως στην ως άνω επιταγή διευκόλυνσης της εξορυκτικής βιομηχανίας, λόγω του ισχυρού δημοσίου συμφέροντος στην προαγωγή της δραστηριότητας αυτής, και διακρίνονται κατά τούτο από τα λοιπά ακίνητα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Ο ταμειακός σκοπός είναι εν προκειμένω μόνον δευτερεύων και υποχωρεί έναντι του δημόσιου σκοπού της εθνικής οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εξόρυξης του ορυκτού πλούτου, τον οποίο προτάσσει το άρθρο 106 παρ. 1 του Συντάγματος. Όπως επισημαίνεται, "τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δημόσιων νομικών προσώπων είναι πάντοτε, άμεσα ή έμμεσα, ταγμένα στην εξυπηρέτηση ενός δημόσιου σκοπού και ως τέτοια έκφραση της αρχής της νομιμότητας" (Α. Καϊδατζή, Ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δημόσιων νομικών προσώπων: τρεις ερμηνευτικές εκδοχές για τη συνταγματική τους προστασία, ΤοΣ 2002, τεύχ.1), ενώ σύμφωνα με την απόφαση 238/1995 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η περιουσία των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου υπάρχει «με το σκοπό να εξυπηρετούνται με αυτή ή με τους πόρους από αυτή οι κρατικοί σκοποί για την εξυπηρέτηση των οποίων έχουν συσταθεί», εννοώντας στην μεν πρώτη περίπτωση τη δημόσια, στη δε δεύτερη την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου.

Η παρατήρηση αυτή συνδέεται με την κριτική που έχει γίνει από τη θεωρία του δημοσίου δικαίου ως προς τη σημασία της απόλυτης διάκρισης μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου [Βλ. Σπ. Παππά, Εισαγωγικές παρατηρήσεις, αρ. 28, Μ. Στασινόπουλου, Αναγκαστική απαλλοτρίωσις, επί κοινοχρήστων και δημοσίων κτημάτων υπαγομένων εις τα άρθρα 966-971 του Αστικού Κώδικος», σε: Νομικαί Μελέται, Αθήναι 1972, 89 επ. (90)].


3. Στο πνεύμα των συνταγματικών αυτών επιταγών κινείται ο νομοθέτης του ΠΔ 285/1979 «Περί εκμισθώσεως δημοσίων λατομείων βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων» (ΦΕΚ 83 Α΄), το οποίο εκδόθηκε κατόπιν εξουσιοδότησης του άρθρου 22 παρ. 1 ν. 669/1977.

Η τελευταία αυτή διάταξη έχει ως εξής: «Δια ΠΔ/των εκδιδομένων προτάσει του επί της Βιομηχανίας και Ενεργείας Υπουργού θέλουσι κανονισθή ο τρόπος της εκμισθώσεως, εκμεταλλεύσεως και εν γένει διαχειρίσεως των δημοσίων λατομείων βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων ως και πάσα άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Εξάλλου, το άρθρο 1 του ΠΔ 285/1979 προβλέπει ότι: «Τα εις την κυριότητα του Δημοσίου ανήκοντα λατομεία βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων εκμισθούνται υπό του Νομάρχου εις την περιφέρειαν του οποίου κείνται ταύτα δια πλειοδοτικής δημοπρασίας ή δι’ απευθείας συμβάσεως, κατά τα εν τοις επομένοις άρθροις οριζόμενα».

Οι διατάξεις αυτές, συνεπείς προς την κατά το Σύνταγμα ιδιαίτερη αποστολή των δημοσίων εκτάσεων που διαθέτουν ορυκτό πλούτο, ρυθμίζουν κατά ειδικό τρόπο την εκμίσθωση των λατομείων, τα οποία δεν υπόκεινται στις γενικές διατάξεις που διέπουν την εκμίσθωση της εν γένει ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, όπως λ.χ. το Π.Δ. της 11/12.11.1929 «Περί διοικήσεως δημοσίων κτημάτων» (ΦΕΚ Α΄ 399) και ο ν. 973/1979 «Περί συστάσεως Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου» (ΦΕΚ Α΄ 226) [βλ. Ευ. Δωρή, Τα δημόσια κτήματα, τόμος Α΄, 1980, σ. 81, 402, 404].

Η εκμίσθωση δημοσίων εκτάσεων για λατομική χρήση κατατείνει ειδικά στον δημόσιο σκοπό της προαγωγής της εθνικής οικονομίας μέσω της λατομικής δραστηριότητας, γι’ αυτόν δε τον λόγο οι σχετικές διαφορές είναι διοικητικές ως προς τη φύση τους και υπάγονται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων, ενώ αντιθέτως οι διαφορές που αφορούν τη μίσθωση της εν γένει ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η οποία γίνεται με δημοπρασία και θεραπεύει βάσει των οικείων διατάξεων ταμειακό μόνον σκοπό, είναι ιδιωτικές και εκδικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια (βλ. ΣτΕ 1401/2004).

Χαρακτηριστικό του δημοσίου σκοπού της εκμετάλλευσης λατομείου αποτελεί το γεγονός ότι η εκμετάλλευση αυτή επιτελεί έργο δημόσιας ωφέλειας κατά το άρθρο 117 του Συντ., και για τον λόγο αυτό επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ξένης ιδιοκτησίας χάριν του σκοπού αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 1 του ν. 669/1977.

Είναι έτσι σαφές ότι "δυο αντίρροπες τάσεις διατρέχουν το νομικό καθεστώς της ιδιωτικής περιουσία των δημόσιων νομικών προσώπων. Από τη μια πρόκειται σαφώς για περιουσία προορισμένη να συμμετέχει στις συναλλαγές. Από την άλλη η διαχείρισή της υπόκειται σε ένα έντονο καθεστώς δημόσιου δικαίου" (Α. Καϊδατζή, Ιδιοκτησιακά δικαιώματα..., όπ.π., Σ. Φλογαϊτη, Η διοικητική σύμβαση, Αθήνα-Κομοτηνή 1991, σελ. 253 επ.).
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ν. Λυγερός: Ο Ζεόλιθος ως στρατηγικός στόχος

Νίκος Λυγερός: Ο Ζεόλιθος ως στρατηγικός στόχος
Σε μία Θράκη όπου όλοι πιστεύουν ότι τίποτα πια δεν είναι δυναμικό κι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική στα τοπικά δεδομένα, θέλαμε να προτείνουμε επιπλέον από άλλες υπηρεσίες όπως είναι το Μουσείο Καραθεοδωρή ή το Μέγαρο Μουσικής, και τον στρατηγικό στόχο του Ζεόλιθου. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι συγκρίσιμα πράγματα και θα είχε δίκιο σε πρώτη φάση, αν δεν είναι ικανός να δει πιο πέρα από τον ορίζοντα της καθημερινότητας. Ένας τόπος για να ζήσει πραγματικά το παρόν του, πρέπει να έχει προοπτικές για το μέλλον και αυτές πρέπει να είναι πολλαπλές και μάλιστα σε διάφορους τομείς που είναι φαινομενικά εντελώς ανεξάρτητοι. Το ίδιο ισχύει για όλη την Ελλάδα και με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η ιδέα δεν είναι να τα περιμένουμε όλα από μία και μόνο πρωτοβουλία και να παραμείνουμε παθητικοί στους άλλους τομείς. Αν παλεύουμε για την ΑΟΖ δεν είναι μόνο και μόνο για τους υδρογονάνθρακες αλλά για όλες τις δυνατότητες που προσφέρει σε όλο το ελληνικό πλαίσιο. Και ξέρουμε ότι η ελληνική ΑΟΖ θα βοηθήσει και τη Θράκη μας απλώς πρέπει να έχει να βοηθήσει σε κάτι το συγκεκριμένο. Μία από τις προτάσεις μας σε πρακτικό επίπεδο είναι η αξιοποίηση του Ζεόλιθου. Η Θράκη είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας όσον αφορά στα πετρώματα του Ζεόλιθου. Δεν είναι ανάγκη να πούμε περισσότερο όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί οι σκεπτικιστές και οι επιφυλακτικοί θα το θεωρήσουν υπερβολικό. Ας παραμείνουμε λοιπόν στο ελληνικό πλαίσιο. 

Εξετάσαμε με τον Γιώργο Χατζηγεωργίου πολλές από τις ιδιότητες του Ζεόλιθου και πολλές από τις εφαρμογές του για την ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο προσφέροντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας κατά συνέπεια και άλλοι μπορούν από περιέργεια και μόνο να μελετήσουν αυτά τα επιστημονικά δεδομένα και να τα αξιολογήσουν ανάλογα. Το σημαντικό είναι ότι η πατρίδα μας διαθέτει και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του Ζεόλιθου, πράγμα το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες και στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης λόγω της μεταφοράς. Με άλλα λόγια, έχουμε στη διάθεσή μας στη Θράκη ένα προϊόν πολλαπλής χρήσης που μπορεί αποτελεσματικά να φέρει οικονομικές απολαβές σε όλη την περιοχή. Επιπλέον καθώς μιλάμε για πετρώματα και όχι για μεταλλεύματα, δεν υπάρχουν βέβαια τα προβλήματα κυάνωσης που καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και όλο το οικονομικό υπόβαθρο της περιοχής. Ο στρατηγικός στόχος του Ζεόλιθου δεν είναι ένα τέχνασμα αλλά μία πραγματικότητα που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί. Πρέπει ειδικά οι Θρακιώτες να μάθουν όσο περισσότερα στοιχεία για τον Ζεόλιθο για να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για την εκμετάλλευσή του κι επιπλέον οι εξορύξεις μπορούν ν’ αρχίσουν άμεσα χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η αξιοποίηση του Ζεόλιθου δεν είναι ένα τεχνολογικό ή επιστημονικό πρόβλημα, είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης και θεωρούμε ότι μέσω της ενημέρωσης αυτή θα υπάρξει σύντομα.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ορεστιάδα: «Εγκληματική αμέλεια» η μη εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζεόλιθου Πετρωτών του δήμου Ορεστιάδας

Ορεστιάδα Εγκληματική αμέλεια» η μη εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζεόλιθου Πετρωτών του δήμου Ορεστιάδας
«Εγκληματική αμέλεια» χαρακτήρισε τη μη εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζεόλιθου Πετρωτών του δήμου Ορεστιάδας ο καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δαουτόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας, πρότεινε, μάλιστα, να υπάρξει από την πλευρά των τοπικών φορέων αλλά και του δήμου, συντονισμένη και έντονη διαμαρτυρία, με το αίτημα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου κοιτάσματος, το οποίο ο κ. Δαουτόπουλος χαρακτήρισε «εθνικής σπουδαιότητας». Όσον αφορά την εξορυκτική διαδικασία του πολύτιμου αυτού πετρώματος, τη χαρακτήρισε απλή και χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ ιδιαίτερα υπογράμμισε τις πολλαπλές χρήσεις του ζεόλιθου σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών, τόσο της γεωργίας-κτηνοτροφίας όσο και της βιομηχανίας.

Πηγή: http://www.ert.gr, Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ν. Λυγερός, Γ. Χατζηγεωργίου: Οι ζεόλιθοι και ο άνθρωπος

Ν. Λυγερός, Γ. Χατζηγεωργίου: Οι ζεόλιθοι και ο άνθρωπος
Οι φυσικοί ζεόλιθοι σχηματίζονται όταν ηφαιστειακά πετρώματα και στρώματα τέφρας αντιδρούν με αλκαλικά υπόγεια νερά. Eίναι μικροπορώδη, αργιλλοπυριτικά ορυκτά τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως ως εμπορικά προσροφητικά. Φυσικοί ζεόλιθοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε περιπτώσεις μόλυνσης υδάτων και εδάφους μετά από πυρηνικό ατύχημα. Χαρακτηριστικά ο κλινοπτιλολίτης χρησιμοποιήθηκε το 1986, από τη Ρωσική κυβέρνηση για την απορρόφηση ραδιενεργών χημικών και άλλων επιβλαβών τοξινών μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Οι άνθρωποι έδειξαν μείωση κατά 30% σε ραδιενεργά ισότοπα, μετά την πρώτη εφαρμογή του Ζεόλιθου. Στην Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση καισίου 137 και στρόντιου 90 από ραδιενεργά απόβλητα. Σε πιλοτική εφαρμογή μελετήθηκε το φιλτράρισμα 3m3 μολυσμένων υπογείων υδάτων στην δυτική Θεσσαλονίκη – απομάκρυνση αρσενικού και φθορίου σε πολύ ικανοποιητική απόδοση. Άλλες εφαρμογές που αφορούν άμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι ακόλουθες.

Ιατρική:
• Ως συμπλήρωμα διατροφής.
• Αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα.
• Λειτουργεί σαν φυσικό ισοτονικό.
• Δεσμεύει τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα που απελευθερώνονται από το κάψιμο του λίπους, με συνέπεια αυτά να μην περνούν στον οργανισμό.
• Δεσμεύει και αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό από την τροφή, το νερό και τον αέρα.
• Ως ρυθμιστικοί παράγοντες για τη μείωση της οξύτητας του στομαχικού περιεχομένου.
• Για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.
• Για την επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων.
• ∆εσμεύει τις μικοτοξίνες σχηματίζοντας σταθερά σύμπλοκα.
• Αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα.
• Συνδέεται με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
• Βοηθά στην αλκαλοποίηση του pH.
• Σταματά τον πόνο των μυών από το γαλακτικό οξύ.
• Μειώνει τις μυκητιάσεις των ποδιών.
• Αδρανοποιεί το αποτέλεσμα των ιών ηπατίτιδας.
• Σταθεροποιεί και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας/ακτινοβολίας.
• Στην παρασκευή αντιδιαρροϊκών θεραπευτικών σκευασμάτων.
• Στην παρασκευή σκευασμάτων για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
• Ως μέσα για τη βραδεία απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών.
• Ως υλικά για τη δέσμευση και απομάκρυνση των ιόντων αμμωνίου στις συσκευές αιμοκάθαρσης.
• Ως φίλτρα στα αναισθητικά μηχανήματα.
• Στην οδοντιατρική, αξιοποιούνται στην παραγωγή εμφρακτικών υλικών και ως στιλβωτικά υλικά σε οδοντόπαστες φθορίου.

Ιχθυοκαλλιέργεια:
• Φιλτράρει το νερό και απορροφά την αμμωνία.
• Για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.
• Την αύξηση του οξυγόνου στα αεριζόμενα νερά των ιχθυοκαλλιεργειών και στις δεξαμενές μεταφοράς ζωντανών ψαριών.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ν. Λυγερός, Γ. Χατζηγεωργίου: Η αναγκαία αξιοποίηση του Ζεόλιθου

Ν. Λυγερός, Γ. Χατζηγεωργίου: Η αναγκαία αξιοποίηση του Ζεόλιθου
Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Fredrik Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού stilbite, παράγονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό. Βασιζόμενος σ’ αυτό το γεγονός, ονόμασε αυτό το ορυκτό zeolite, από την ελληνική λέξη ζέω (zeō), που σημαίνει βράζω και λίθος. Οι ζεόλιθοι είναι αργιλοπυριτικά μέλη μιας οικογένειας μικροπορωδών στερεών γνωστή ως μοριακά κόσκινα. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ιδιότητα, δηλαδή την ικανότητα να ταξινομούν επιλεκτικά μόρια που βασίζεται κυρίως σε μια διαδικασία αποκλεισμού μεγέθους. Αυτό οφείλεται στη πολύ τακτική πορώδη δομή των μοριακών διαστάσεων. Το μέγιστο μέγεθος των μοριακών ή ιοντικών ειδών, που μπορούν να εισέλθουν στους πόρους του ζεόλιθου, ελέγχεται από τις διαστάσεις των καναλιών. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί και περιγραφεί περισσότερα από 45 είδη φυσικών ζεόλιθων και άλλα 100 περίπου έχουν παρασκευαστεί στο εργαστήριο. Εν τούτοις, μόνο επτά από αυτά και συγκεκριμένα τα ορυκτά μορντενίτης, κλινοπτιλόλιθος, φερριερίτης, χαμπαζίτης, εριονίτης, φιλλιψίτης και ανάλκιμο απαντούν σε ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να θεωρούνται εκμεταλλεύσιμα υλικά. Ο κρυσταλλικός τύπος του κλινοπτιλόλιθου, του πιο γνωστού από τους φυσικούς ζεόλιθους, είναι: (Na3K3)(Al6Si30O72) α24H2O. Τα ιόντα στην πρώτη παρένθεση του κρυσταλλικού τύπου είναι τα λεγόμενα ανταλλάξιμα κατιόντα, ενώ αυτά στη δεύτερη χαρακτηρίζονται δομικά, γιατί μαζί με τα άτομα οξυγόνου σχηματίζουν τα τετραεδρικά πλαίσια της κρυσταλλικής δομής. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναλογία (Al + Si):O είναι πάντοτε 1:2 στον τύπο των κρυσταλλικών ζεόλιθων. Η παρασκευή συνθετικών ζεόλιθων αποσκοπεί κυρίως στην εξυπηρέτηση των αναγκών της βιομηχανίας, ενώ οι φυσικοί ζεόλιθοι έχουν σταθερές ιδιότητες και πρακτικά χρησιμοποιούνται περισσότερο στις περιπτώσεις που συμφέρουν οικονομικά ή όταν υπερέχουν σε σχέση με τους συνθετικούς. Σε πολλές περιπτώσεις ο κλινιπτιλόλιθος μετά την χρήση του σε μια διεργασία μπορεί να ανακυκλωθεί ή να έχει βελτιωμένες ιδιότητες για χρήση σε άλλη διεργασία. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 1000 εμφανίσεις ζεολιθικών κοιτασμάτων, σε 40 περίπου χώρες, εντός ηφαιστειοκλαστικών πετρωμάτων. Οι ζεόλιθοι έχουν μια πορώδη δομή που μπορεί να φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα κατιόντων, όπως Na+, K+, Ca2 +, Mg2+ και άλλα. Αυτά τα θετικά ιόντα συγκρατούνται χαλαρά και μπορούν εύκολα να ανταλλάσσονται σε μία λύση επαφής. Το πλέγμα τους σχηματίζει κανάλια ή κοιλότητες με διάμετρο 2-7 nm, εντός των οποίων συγκρατούνται, συνήθως χαλαρά, μόρια νερού και κατιόντα,υπό ανταλλάξιμη μορφή.

Η αναγκαία αξιοποίηση του Ζεόλιθου

Η ύπαρξη αυτών των μεγάλων κοιλοτήτων που γεμίζουν με μόρια νερού, διαφοροποιεί τους ζεόλιθους από τις άλλες ομάδες των τεκτοπυριτικών ορυκτών, άστριους και αστριοειδή, τα οποία, σε αντίθεση με τους ζεόλιθους, έχουν συμπαγή δομή. Tα μόρια νερού, από κοινού με τα κατιόντα, έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται εντός των διαύλων του κρυστάλλου και να ανταλλάσσονται με άλλα κατιόντα, χωρίς να επηρεάζεται, σημαντικά, η δομή του πλέγματος, προσδίδοντας στους ζεόλιθους την ικανότητα της ιοντοεναλλαγής. Η ποσότητα του προσροφημένου νερού στους διαύλους κυμαίνεται από 10-25% του αφυδατωμένου μέλους. Το νερό αυτό αποβάλλεται, συνεχώς, με θέρμανση πάνω από 100°C και μπορεί να επαναπροσροφηθεί με σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας. Συνήθης ανταλλαγή εντός των καναλιών του πλέγματος των ζεόλιθων, είναι η αντικατάσταση του Ca από Na+, K+ και αντίθετα. Η μικρή σχετικά πυκνότητά τους οφείλεται στην παρουσία του νερού, που πληρεί τους διαύλους του πλέγματος. Οι ζεόλιθοι χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες ιδιότητες:

1. Αφυδατώνονται σε υψηλό βαθμό
2. Mικρή πυκνότητα και μεγάλο όγκο κενών, κατά την αφυδάτωση
3. Σταθερότητα κρυσταλλικής δομής
4. Mεγάλη ιονανταλλακτική ικανότητα
5. Oμοιομορφία διαύλων, μοριακού μεγέθους
6. Iκανότητα προσρόφησης
7. Iκανότητα κατάλυσης
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.