Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Νομικές διαδικασίες και ο Ζεόλιθος της Θράκης

Νομικές διαδικασίες και ο Ζεόλιθος της Θράκης
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 285/79 «Περί εκμισθώσεων δημοσίων λατομείων βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων» «Δια πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμισθούνται δημόσια λατομεία βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων εφόσον:

α. Εγένετο εις αυτά εκμετάλλευσης οιασδήποτε μορφής ή
β. Διενεργήθησαν ερευνητικά έργα υπό του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.)».

Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 11 του ιδίου Π.Δ.:

«1. Λατομικαί Εκτάσεις ανήκουσαι εις το Δημόσιον και περικλείουσαι κοιτάσματα βιομηχανικών ορυκτών ή μαρμάρων, εκμισθούνται δι’ απ’ ευθείας συμβάσεως, εις τον πρώτον υποβάλλοντα τη σχετικήν περί μισθώσεως αίτησην,...»

Παρατηρούμε τον σαφή διαχωρισμό του Νομοθέτη, της έννοιας του Δημοσίου Λατομείου βιομηχανικών ορυκτών, που εκμισθώνεται με δημοπρασία και της έννοιας της Λατομικής Έκτασης, που εκμισθώνεται με απ’ ευθείας μίσθωση.

Κάθε Έλληνας πολίτης ή εταιρεία, έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει προσωρινά ή να μισθώσει μία δημόσια έκταση, για την ανεύρεση ή εκμετάλλευση αντίστοιχα, βιομηχανικών ορυκτών. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ορισμένη, σύμφωνα με τη λατομική νομοθεσία και ξεκινά σε πρώτη φάση, με την υποβολή αίτησης του ενδιαφερόμενου, προς την αρμόδια υπηρεσία, για τη χορήγηση συναίνεσης προς διενέργεια ερευνητικών εργασιών, στην συγκεκριμένη περιοχή. Στην περίπτωση που οι εν΄ λόγω γνωμοδοτήσεις είναι θετικές, ο ενδιαφερόμενος περνά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, που είναι η εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση των απαιτούμενων Μελετών. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί, ότι ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αδειοδότησης για την έρευνα και πριν αυτή ολοκληρωθεί, να αιτηθεί την απευθείας μίσθωση της έκτασης, υποβάλλοντας φυσικά τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Από την παραπάνω σύντομη περιγραφείσα διαδικασία δεν εξαιρείται ουδείς.

Κατά την δεύτερη φάση της διαδικασίας, αρχικά υποβάλλεται προς έγκριση η Περιβαλλοντική Μελέτη, στη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. της οικίας Περιφέρειας ή στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α., ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται η δραστηριότητα. Μετά την έγκριση της ΜΠΕ, υποβάλλεται προς έγκριση η Τεχνική Μελέτη, στην αρμόδια πάλι υπηρεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α., ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες πληρωμής του Δασικού ανταλλάγματος, που έχει καθοριστεί από την δασική υπηρεσία.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τη μίσθωση ή τη χορήγηση της συναίνεσης των ερευνητικών εργασιών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αυτές οι διαδικασίες ανήκουν στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ν 2218/94, N 2399/96, N 2647/98), ενώ πριν τον Καλλικράτη ανήκαν στις Περιφέρειες. Πρέπει να τονιστεί ότι Υ.Π.Ε.Κ.Α. δεν έχει καμία εμπλοκή στις διαδικασίες της συγκεκριμένης φάσης, καθώς αυτές αποτελούν όπως προαναφέρθηκε αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ν669/77, ΠΔ 285/79, Ν2115/93).

Ο ενδιαφερόμενος λοιπόν εκμεταλλευτής, προσκομίζει όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, όπως και δύο εγγυητικές επιστολές:

• Μία για την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης περιβάλλοντος του λατομείου, ίση με το 40% του κόστους αποκατάστασης, που προκύπτει από την ΑΕΠΟ και

• Μία για την πιστή εκτέλεση των όρων της σύμβασης μίσθωσης, ίση με το 10% της επένδυσης στο λατομείο, που προκύπτει από την εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη.

Μετά από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας, γίνεται η εκμίσθωση της δημόσιας λατομικής έκτασης, με την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου, όπου μεταξύ των άλλων ορίζεται το πάγιο και αναλογικό μίσθωμα. Πάγιο μίσθωμα είναι το «ενοίκιο» ουσιαστικά ανά στρέμμα της έκτασης και το αναλογικό είναι ένα ποσοστό 8% επί της αξίας του ορυκτού στο δάπεδο του λατομείου, που καταβάλλεται ισόποσα (από 4%) στο Ελληνικό Δημόσιο και τον οικείο Δήμο.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Επιλογές" 15/02/2013

Ελληνικό Ζεόλιθος - Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή Επιλογές.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού 
στην εκπομπή "Επιλογές" με τον Γ. Ζήνα, 
Ράδιο Αλεξάνδρεια στις 15/02/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη του γεωλόγου Χ.Λαζόπουλου στην ΕΡΑ Ορεστιάδας 14/02/2013

Ελληνικός Ζεόλιθος - Συνέντευξη Λαζόπουλου στην ΕΡΑ Ορεστιάδας.

Συνέντευξη του Χρήστου Λαζόπουλου, Γεωλόγου, 
απο την οικολογική εταιρία Έβρου, 
στην ΕΡΑ Ορεστιάδας και στον Βασίλη Πρεμίδη. 
Πέμπτη 14/02/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ν. Λυγερός: Τεχνικά χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης του Ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός - Τεχνικά χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης του Ζεόλιθου
Για να μην υπάρξει πλαίσιο σύγκρισης με οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση είναι καλό να γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εξόρυξης του ζεόλιθου στη Θράκη, αφού τώρα είναι γνωστό ότι όλοι οι φορείς ξέρουν ότι πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα δυναμικά. Η εκμετάλλευση του λατομείου ζεόλιθου θα είναι βέβαια υπαίθρια, αφού η πρόσβαση είναι άμεση και θα γίνει με τη μέθοδο των ορθών διαδοχικών βαθμίδων ανοικτής εκσκαφής, που είναι η πλέον γνωστή. Η μέθοδος εξόρυξης του πετρώματος γίνεται με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα ανεστραμμένου κάδου. Η απόδοση της λειτουργίας του όλου συστήματος απαιτεί τρεις ελεύθερες επιφάνειες, ώστε τα μηχανήματα να εργάζονται απρόσκοπτα. Αυτή η διάταξη επιτρέπει και τον έλεγχο του υλικού στα μέτωπα της εξόρυξης. Ο ρόλος του φορτωτή είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση του υλικού μέσω φορτηγού από τα μέτωπα εξόρυξης. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται μόνο έναν εκσκαφέα ανεστραμμένου κάδου, ένα φορτωτή κι ένα φορτηγό, αφού η εξόρυξη του υλικού δεν θα χρησιμοποιεί εκρηκτικές ύλες. Όσον αφορά στα πετρωτά, ο δρόμος που χρησιμοποιείται για την προσπέλαση στο λατομείο ζεόλιθου είναι πολύ καλής βατότητας. Από την αρχή της μεθόδου θα διανοιχτεί χωματόδρομος πλάτους 6 μέτρα και βάθους 50 εκατοστά που θα διασχίζει το λατομείο και θα χρησιμοποιείται ως εσωτερικός δρόμος προσπέλασης, για να ξεκινήσει η εκμετάλλευση από το υψόμετρο της υψηλότερης πρώτης βαθμίδας. Η αποψίλωση του λατομικού χώρου θα γίνεται σταδιακά με την κλασσική μέθοδο που ακολουθεί την πρόοδο των βαθμίδων εκμετάλλευσης. Επειδή στην περιοχή μελέτης δεν υπάρχουν στείρα υλικά άλλου σχηματισμού, παρά μόνο ένα λεπτό στρώμα εδαφικού υλικού, δεν θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκάλυψης. Σε πλήρη ανάπτυξη του λατομείου θα δημιουργηθούν συνολικά επτά βαθμίδες στο βορειοδυτικό τμήμα και οκτώ βαθμίδες στο νοτιοδυτικό τμήμα του λατομείου. Η υψηλότερη βαθμίδα θα έχει δάπεδο το υψόμετρο των 280 μέτρων και μετά ακολουθούν οι επόμενες οκτώ σε μια φθίνουσα υψομετρική διαφορά ανά 8 μέτρα. Έτσι τα καθαρά γεωμετρικά χαρακτηριστικά των βαθμίδων είναι 8 μέτρα ύψους, 45˚ γωνία και πλάτους 12 μέτρα κατά τη φάση της λειτουργίας και 6 μέτρα στην τελική διαμόρφωση. Η τεχνική ανάλυση αυτής της προσέγγισης έχει συνοπτικά τα εξής οφέλη: μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αύξηση απολιψημότητας του κοιτάσματος, μείωση έως εξάλειψη των εργασιών δευτερογενούς θραύσης, καλύτερη εποπτεία του κοιτάσματος, καλύτερο έλεγχο της ποιότητας της εξορυσσόμενης πρώτης ύλης, καλύτερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, ασφάλεια λόγω μη χρήσης εκρηκτικών και βέβαια μικρότερο κόστος. Πρέπει τελικά να σημειωθεί ότι γύρω από το λατομικό χώρο δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενες περιοχές, τουριστικές περιοχές ή έργα κοινής ωφέλειας.

Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Νίκος Λυγερός - Η Αναγκαιότητα του φυσικού ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός - Η Αναγκαιότητα του φυσικού ζεόλιθου
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην ΕΡΑ Ορεστιάδας με τον δημοσιογράφο Β. Πρεμίδη για τον Ζεόλιθο του βορείου Έβρου. 

Παρασκευή 08/02/2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Νίκος Λυγερός ενάντια στην κυάνωση, υπέρ του Ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός ενάντια στην κυάνωση, υπέρ του Ζεόλιθου
Ν. Λυγερός : Θέλουμε να προωθήσουμε πράγματα που βοηθούν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της !

Είναι πολύ σημαντική η αξιοποίηση του ζεόλιθου για τους αγρότες τους κτηνοτρόφους και γενικότερα για τον άνθρωπο ! 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή “Περισκόπιο”, Κέρκυρα , Corfu Channel, 06/02/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ορεστιάδα: Από ‘βδομάδα τα νεότερα για το Ζεόλιθο

Ορεστιάδα: Από ‘βδομάδα τα νεότερα για το Ζεόλιθο
Το θέμα της επαναλειτουργίας των λατομείων Κουφοβούνου και της αξιοποίησης του κοιτάσματος Ζεόλιθου Πετρωτών, συζήτησαν την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς. Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα κωλύματα που παρουσιάζει η υπόθεση του Ζεόλιθου, για την οποία συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Επικρατείας, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση και να προχωρήσει η επένδυση εξόρυξης του Ζεόλιθου στο Πετρωτά. Για τα λατομεία, υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά του υφυπουργού ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα περάσει από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει τη νόμιμη λειτουργία των λατομείων Κουφοβούνου.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνικές Εφευρέσεις: Σημασία και Αξιοποίηση

Σημασία και Αξιοποίηση φυσικού ζεόλιθου - ζεολυματολάσπης
Στις 28 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Μεγάρου Τ.Ε.Ε), εκδήλωση με θέμα: «Ελληνικές Εφευρέσεις: Σημασία και Αξιοποίηση», που διοργανώθηκε από το Σώμα Ομότιμων Καθηγητών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την προβολή καινοτόμων ιδεών, την κοινωνική αναγνώριση αυτών και των δημιουργών τους.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν τον υψηλής ποιότητας φυσικό ζεόλιθο της GEO-VET στο Ρέμα Ντρίστα Πετρωτών του Νομού Έβρου.

Πρόκειται για τα παρακάτω διπλώματα ευρεσιτεχνίας:
1. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας 2008: «Καθαρισμός Υγρών Αποβλήτων Υφαντουργίας με Φυσικό Ζεόλιθο».
2. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας 2008: «Καθαρισμός Αστικών Λυμάτων με Φυσικό Ζεόλιθο».
3. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας 2008: «Καθαρισμός Υγρών Αποβλήτων Βυρσοδεψείων με Φυσικό Ζεόλιθο».
4. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας 2011: «Απομάκρυνση κυανοβακτηρίων με φυσικό ζεόλιθο».
5. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας 2011: «Παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, κατάλληλης για ασφαλή απόθεση και για χρήση ως εδαφοβελτιωτικό γεωργικών καλλιεργειών, με την ανάμειξη λυματολάσπης και φυσικού ζεόλιθου».

Την ολοκλήρωση των ανωτέρω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κάλυψε οικονομικά η εταιρεία GEO VET, η οποία προμήθευσε και επεξεργάστηκε τον φυσικό Ζεόλιθο στα πλαίσια των ανωτέρω εργασιών.

Την παρουσίαση των ανωτέρω πέντε (5) διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, στην εκδήλωση, έκανε (σε συνεργασία με την εταιρεία «GEO-VET» Ν. Αλεξανδρίδης & Σια Ο.Ε.), ο Καθηγητής Ορυκτολογίας - Κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κ. Ανέστης Φιλιππίδης.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ζεόλιθος στη γεωργία

Ο ζεόλιθος στη γεωργία.

Ο Ζεόλιθος στη γεωργία

• Ο ζεόλιθος ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες, αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.
• Βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων.
• Αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.

• Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
• Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών, προσφέρει αύξηση παραγωγής κατά 30% - 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% - 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.
• Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκπλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.
• Συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
• Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.
• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους.
• Μειώνει το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
• Ανακουφίζει τα συμπυκνωμένα εδάφη.
• Βελτιώνει την δομή του εδάφους, το κάνει πιο χαλαρό με αποτέλεσμα τα φυτά να αναπτύσσονται πολύ πιο καλύτερα.
• Έχει την ιδιότητα να κατακρατεί το νερό και μειώνει την απώλεια νερού.
• Μειώνει την δημιουργία ξηρών σημείων.
• Σκοτώνει τα παθογόνα.
• Μειώνει ή εξαλείφει τις οσμές.
• Μειώνει τις μύγες και σκοτώνει τους σπόρους των ζιζανίων.

Πώς εφαρμόζεται σε γεωργική χρήση;
Στη γεωργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με τη μορφή πούδρας, για ψέκασμα με νερό, είτε σε μορφή χαλικιού κοντά στη ρίζα.

Ψέκασμα: 1,5-2% κατά βάρος διάλυμα.
Π.χ. στα 200 λίτρα νερό χρησιμοποιήθηκαν 3 κιλά πούδρα ζεόλιθου για 20 ρίζες ελαιόδεντρα.

Ενσωμάτωση
Για καλλιέργειες σε χωράφι:
150-200 κιλά ανά στρέμμα ενσωμάτωση με φρέζα
Για φιντάνια:
15-20 % σε σχέση με το χώμα ενσωμάτωση τοπικά στη ρίζα κατά το φύτεμα.

Παραδείγματα σε συγκεκριμένα είδη.
Για Αμπέλια, Ελιές Πορτοκαλιές:
1 στρέμμα Αμπέλια με 400 περίπου ρίζες: 150 κιλά ζεόλιθο
1 στρέμμα Ελιές με 25 περίπου δέντρα: 200 κιλά ζεόλιθο (8 κιλά ανά δέντρο)
Πορτοκαλιές: 5 κιλά ζεόλιθο ανά δέντρο.


Είναι συμβατός με τη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων;
Ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε βιολογικές όσο και σε συμβατικές καλλιέργειες που κάνουν χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η διαφορά είναι πως ενώ στις μεν πρώτες η εφαρμογή του ζεόλιθου στο χωράφι μία φορά αρκεί εφ’ όρου ζωής, ενώ στην περίπτωση των συμβατικών καλλιεργειών η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται για 3 διαδοχικά έτη ανά 10ετία.

Είναι συμβατό με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας;
Ο ζεόλιθος όντας φυσική ουσία που απαντάται αυτούσια στη γη, μπορεί να εφαρμοστεί σε μία βιολογική καλλιέργεια διατηρώντας τον χαρακτηρισμό της και προσφέροντας μία καθαρότερη γη και καρπούς με μεγαλύτερο μέγεθος και αυθεντική γεύση, άρωμα και χρώμα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια;
Ο ζεόλιθος έχει χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια με θεαματικά αποτελέσματα. Λόγω των ιδιοτήτων του βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού, φαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ βοηθάει τα φυτά να αναπτυχθούν περισσότερο, γρηγορότερα και υγιή.

...η συνέχεια εδώ: Ζεόλιθος στη γεωργία
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.