Publication Language: | English (EN) |
Filing Language: | English (EN) |
Ελληνικός Ζεόλιθος
Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Αρχική » Αρχειοθήκη Απριλίου 2013
Τρίτη 30 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Διεθνής Πατέντα για τον Ζεόλιθο (WO2013059169) PHOSPHORUS MODIFIED ZEOLITE CATALYSTS
Ν. Λυγερός, ARTEMIS FM - Λέρο 30/4/13
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ARTEMIS FM 94.4 fm, με τον δημοσιογράφο Ευάγγελο Μπαλαμπάνη. Λέρος 30/4/13.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 29 Απριλίου 2013
Στην κλίμακα Mohs, γραφίτης έχει μια σκληρότητα 1,5 ένα νύχι 2,2-2,5, μία πένα χαλκού 3,2-3,5, ένας σουγιάς 5,1, ένα μαχαίρι 5,5, ένα παράθυρο, γυάλινη πλάκα, 5.5, o χάλυβας 6,5 και η πορσελάνη 7,0. Χρησιμοποιώντας αυτά τα συνήθη υλικά γνωστής σκληρότητας μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για την προσέγγιση της θέσης ενός ορυκτού στην κλίμακα Mohs.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σ. Φιλιππίδης: Ο ζεόλιθος και η σκληρότητα
Ο ζεόλιθος ανάλογα με την ορυκτολογική του σύσταση του μπορεί να φτάσει σε σκληρότητα 5 στην κλίμακα Mohs, δηλαδή εάν έχουμε χαμηλής ποιότητας <60 % και μεγάλο ποσοστό σε χαλαζία, άστριο, κριστοβαλίτη έχουμε σκληρότητα 4,5-5,5.
Όσο τα παραπάνω ορυκτά βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες τόσο ποιο «μαλακός» γίνεται ο ζεόλιθος, Ζεόλιθος πετρωτών σκληρότητα 2,5-4,5, άλλοι ζεόλιθοι με την ίδια ποιότητα <3,5. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η εξάρτηση σκληρότητας προέρχεται πέραν από την σύνθεση των κόκκων και με την τσιμεντοποίηση (cementation), δηλαδή το υλικό σύνδεσης μεταξύ των κόκκων κατά τη γέννηση του ζεόλιθου.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Σάββατο 27 Απριλίου 2013
Η ανάπτυξη της Θράκης μπορεί να φαίνεται αδιανόητη για πολλούς από τους Έλληνες. Για άλλους είναι ακόμα μία ουτοπία, η οποία δεν έχει νόημα. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Και η ανάπτυξη της Θράκης αποτελεί ένα όραμα για μας, το οποίο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε λόγω του ραγιαδισμού. Αυτή η ανάπτυξη πρέπει να είναι αειφόρος, δηλαδή να είναι βιώσιμη για τους ανθρώπους μας. Δεν συζητούμε λοιπόν για ένα μοντέλο που καταστρέφει οριστικά το περιβάλλον, αλλά για ένα όραμα που θα προστατέψει τη Θράκη από τη βαρβαρότητα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να ακολουθήσει την στρατηγική που έχουμε αναλύσει για την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έτσι ώστε αυτή ανάπτυξη να είναι συμβατή με την ανάκαμψη. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει και ο συνδετικός κρίκος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την ναυτιλία μας. Διότι ο Ελληνισμός δίχως καράβια εκφυλίζεται και μετατρέπεται σε έναν Ελλαδισμό που δεν έχει πια τα χαρακτηριστικά στοιχεία του. Το λιμάνι θα επιτρέπει και την μεταφορά του φυσικού ζεολίθου του Έβρου, ο οποίος είναι ικανός με την αφθονία του και την αξία του να ενεργοποιήσει όλη την περιοχή και ταυτόχρονα θα βοηθήσει με τις ιδιότητες του κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε επίπεδο τοπικό θα δώσει βάση και στη γεωργία για να υπάρχει πρωτογενής τομέας. Δεν είναι δυνατόν στην πατρίδα του Δημόκριτου και του Καραθεοδωρή να μην είμαστε ικανοί να βρούμε έξυπνες λύσεις σε πρακτικά προβλήματα. Μάλιστα επειδή υπάρχει ήδη το Μουσείο Καραθεοδωρή χάρη στο Σάκη Λιπορδέζη, το οποίο αποτελεί έναν πόλο έλξης, θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, καθώς και τη Μαρώνεια αλλά και τα Άβδηρα ως πόλο ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι αρχαιολογικοί χώροι, διότι αποτελούν χρονικές αναφορές που μπορούν να προσελκύσουν έναν ποιοτικό τουρισμό ο οποίος σέβεται το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συνοδεύεται και από οργάνωση θερινών σχολείων από τη Μαθηματική Εταιρεία και τη Φυσική Εταιρεία για να μπορέσουν και οι μαθητές να ανακαλύψουν αυτήν την περιοχή., πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δίκτυο μεταφορών μεταξύ αυτών των αξιοθέατων και στρατηγικών σημείων. Επίσης θα πρέπει να γίνει και μια συστηματική προσπάθεια πιστοποίησης τοπικών προϊόντων που έχουν μια εθνική και διεθνή αναγνώριση με την έννοια της προστατευμένης ονομασίας προέλευσης. Και αυτό θα πρέπει να γίνει από τις ποικιλίες έως τα πετρώματα όπως είναι ο Ζεόλιθος. Έτσι ο καθένας που θέλει να προωθήσει αυτό το όραμα μπορεί να συμμετέχει έμπρακτα και σε ατομικό επίπεδο σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: Η ανάπτυξη της Θράκης
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Παρασκευή 26 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για ζεόλιθο και ΑΟΖ, 25/04/2013
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για ζεόλιθο και ΑΟΖ.
Επιμελητήριο Έβρου, Λ.Δημοκρατίας 307, Αλεξανδρούπολη.
Πέμπτη 25 Απριλίου 2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Υπόθεση Geo-Vet (ζεόλιθος, Πετρωτά Έβρου) - Εισαγγελέα Εφετών Θράκης
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΑΒΜ: Β 2013/95
Προς
Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ENVITEC AG «Απευθύνω έκκληση απεμπλοκής της επένδυσης ζεόλιθου»
Kloster : «Απευθύνω έκκληση απεμπλοκής της επένδυσης ζεόλιθου»
Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ENVITEC AG (υπεύθυνη για την χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας) Jürgen Kloster
Αν και έχει διαταχθεί προκαταρτική εξέταση από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη εδώ και ένα μήνα περίπου, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμία επίσημη εξέλιξη σχετικά με την ματαίωση της επένδυσης εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο και την οσμή σκανδάλου που όπως όλα δείχνουν κρύβεται από πίσω της.
Η ματαίωση της επένδυσης αυτής στο βορειότερο άκρο της χώρας μας έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής πολύ ακριβά στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία αφού από τη μία χάνει έσοδα από ύψους 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι ενώ από την άλλη αναγκάζεται να εισάγει ζεόλιθο από χώρες του εξωτερικού.
Η εταιρεία που είχε λάβει την απαιτούμενη άδεια αρχικά για την εξόρυξη του ορυκτού ήταν η GEO-VET. Όπως είναι γνωστό ο τότε γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος, αποκλειστικά αρμόδιος από το νόμο για μίσθωση και έναρξη ερευνητικών προγραμμάτων, στις 24 Μαρτίου του 2011 ενέκρινε την απευθείας μίσθωση λατομικής έκτασης βιομηχανικών ορυκτών 161,2 στρεμμάτων στη θέση «Παλαιοχώραφο» στα Πετρωτά Έβρου, και η σύμβαση υπογράφηκε ύστερα από 30 μέρες. Ωστόσο στην πορεία το έργο σταματά μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.
Σύμφωνα με την σύσταση της Κοινοπραξίας στην επένδυση συμμετέχει η γερμανική τράπεζα KFW με 40 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος με ποσοστό 8% επί του τζίρου.
Η «Θράκη Press» φιλοξενεί σήμερα την αποκλειστική συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ENVITEC AG Jürgen Kloster που είναι υπεύθυνη για την χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας.
κ. Kloster
Ποια εταιρεία εκπροσωπείτε και πια είναι η ειδικότητα σας σε αυτή;
Η ειδικότητα μου είναι Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Αρχικά εργάστηκα ως εκτελεστικός σύμβουλος με αρμοδιότητα στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων . Μέσα από το πόστο αυτό απέκτησα έναν αριθμό μετοχών της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είμαι μόνο αυτόνομος αλλά ενεργά εμπλεκόμενος.
Όσον αφορά το έργο της εξόρυξης ζεολίθου στα Πετρωτά Έβρου έχουμε δημιουργήσει την εταιρεία ENVITEC AG (θυγατρική εταιρεία) στην οποία αυτή τη στιγμή είμαι Διευθύνων Σύμβουλος.
Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας για την εξόρυξη Ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου;
Κλήθηκα αρχικά από τους Έλληνες επενδυτές για να συνδράμω στην εκπόνηση του σχεδίου της επένδυσης. Με ενημέρωσαν ότι η Ελληνική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τους όρους του έργου και προχωρά στην έκδοση της σχετικής άδειας.
Τότε εγώ με τη σειρά μου υπέβαλα τις οικονομικές μελέτες τις οποίες πρώτα τις επαλήθευσα βάσει των αναλύσεων που έλαβα από πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Η πρόθεση μου ήταν σαφής και απόλυτα κατανοητή.
Για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, πρέπει να προσφέρεις ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά. Από την πλευρά μας σκοπεύουμε να επωφεληθούμε από τη μειωμένη τελική τιμή διάθεσης του ορυκτού σε σχέση με τα διεθνής καρτέλ.
Με τον τρόπο αυτό από τη μία πλευρά βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία βαρύνεται επί του παρόντος από το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με τις εισαγωγές ζεόλιθου και από την άλλη, είναι η παγκόσμια εξαγωγή ορυκτού που ξεκίνησε στην Δυτική Ευρώπη.
Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν η εταιρεία σας λάβει την απαιτούμενη άδεια από την ελληνική κυβέρνηση ;
Η ENVITEC AG i. GR είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας. Οι επαφές με την KfW και τη γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ έντονες. Αυτή τη στιγμή όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν τις αποφάσεις της Αθήνας.
Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι τι θα συμβεί όταν η Κοινοπραξία λάβει επιτέλους την άδεια.
Η απάντηση είναι εύκολη: Θα προχωρήσουμε πολύ, πολύ δυναμικά., γιατί έχουμε τεχνογνωσία και εμπειρία είκοσι ετών που είναι αυτή τη στιγμή μοναδική.
Είμαστε σε θέση να εισάγουμε νέες τεχνικές εφαρμογές, διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε διαφορετικά τμήματα, χωρίς να θέλουμε να αποφύγουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Απευθύνω έκκληση απεμπλοκής του έργου προς όλα τα υφιστάμενα εμπόδια σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρχαν ήδη πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.
Αν τελικά λάβετε το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη του έργου για πόσα χρόνια θα εκμεταλλευτείτε το συγκεκριμένο κοίτασμα και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιοχή;
Η ανάπτυξη της Επιχείρησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από την ημέρα έγκρισης της άδειας. Ο αριθμός των μόνιμα εργαζόμενων θα είναι περίπου 150 .
Στον παραπάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις εργασίας του επιστημονικού προσωπικού, που θα προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή την διεθνή. Θα υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι στην παραγωγή και τη διοίκηση της Κοινοπραξίας.
Ποια τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την επένδυση αυτή;
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με φορείς της περιοχής προκειμένου να συμβάλουμε στην κατασκευή και δημιουργία έργων υποδομής όπως π.χ. νηπιαγωγεία, κλπ.
Ποια τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας;
Η Γερμανική Τράπεζα Επενδυτών έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του έργου από το 2010 όπου και υπογράφηκε η αρχική σύμβαση μίσθωσης του μεταλλείου. Αυτή τη στιγμή λείπει η αποζημίωση αν και το ελληνικό κράτος πρέπει να λάβει υπόψη του, έσοδα με βάση την αποζημίωση.
Τι σημαίνει αυτό:
Από το 2010 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν πωλήσεις άρα δεν αποπληρώνεις το κράτος. Επίσης δεν εισπράττεις φόρο εισοδήματος ως κράτος αφού δεν υπάρχουν αμοιβές εργαζομένων και φόροι.
Εκτιμούμε ότι από το 2010 έως και το τέλος του 2012 το ελληνικό κράτος έχει υποστεί ζημιά της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Παράλληλα όμως έκανε αποδεκτή τη βοήθεια εκατοντάδων ευρώ από την ΕΕ.
Άραγε για ποιο λόγο;
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να πούμε ότι το έργο του ζεόλιθου δεν βλάπτει κανέναν. Πουθενά στην υφήλιο δεν υπάρχει παράδειγμα επένδυσης σε εξόρυξη ζεόλιθου για τόσα πολλά χρόνια.
Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες για εξεύρεση νέων κοιτασμάτων ζεόλιθου, π.χ. στην περιοχή «Νάνο» οι οποίες όμως βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αρχικό στάδιο.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ειδικά για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία και θα πρέπει να την αρπάξει.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Ν. Λυγερός στο ράδιο Maximum 93,6 με τον Δημήτρη Κολλιό
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στον Δημήτρη Κολλιό για τον ελληνικό ζεόλιθο
στο ραδιοφωνικό σταθμό Αλεξανδρούπολης
Maximum 93.6 FM, 26/04/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Ν. Λυγερός - Στρατηγικός ζεόλιθος Θράκης - Επίλογος
Ο επίλογος της διάλεξης του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Στρατηγικός ζεόλιθος Θράκης".
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Ν. Λυγερός - Στρατηγικός ζεόλιθος Θράκης
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Στρατηγικός ζεόλιθος Θράκης".
Επιμελητήριο Έβρου, Λ.Δημοκρατίας 307, Αλεξανδρούπολη. Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, ώρα: 20.00.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τετάρτη 24 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Μελέτη της επίδρασης του ζεόλιθου στην απορρόφηση των αντισωμάτων κατά της Escherichia coli, στην υγιεινή κατάσταση και στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των γαλουχούμενων μόσχων, μετά την προσθήκη του στο πρωτόγαλα και το γάλα
Διδακτορική διατριβή, Συγγραφέας: Πουρλιώτης, Κωνσταντίνος Δ., Επιβλέπων: Καρατζιάς, Χαρίλαος, καθ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή.
Το αντικείμενο της συγκεκριμένης πειραματικής εργασίας, είναι η διερεύνηση της επίδρασης που έχει στην απορρόφηση των ειδικών κατά της E.coli αντισωμάτων στην υγεία και τις αποδόσεις των γαλουχούμενων μόσχων η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου στο πρωτόγαλα και το γάλα κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 84 νεογέννητοι μόσχοι φυλής Holstein, που εξετάστηκαν πριν από την έναρξη του πειραματισμού και βρέθηκαν υγιείς. Τα ζώα χωρίστηκαν σε τρεις ισοπληθείς, ομοιογενείς ομάδες (ομάδες Α, Β και Γ). Η ομάδα Γ αποτελούσε τους μάρτυρες, ενώ οι ομάδες Α και Β αποτελούνταν από μόσχους στο σιτηρέσιο των οποίων προστέθηκε κλινοπτιλόλιθος. Οι τρεις πειραματικές ομάδες ήταν οι παρακάτω : Ομάδα Α: Στην ομάδα αυτή εντάχθηκαν 28 νεογέννητοι μόσχοι που έλαβαν με το πρωτόγαλα αρχικά, και το υποκατάστατο γάλακτος στη συνέχεια, κλινοπτιλόλιθο σε ποσότητα 1g/kg Σ.Β./24ωρο. Ομάδα Β: Η ομάδα αυτή περιέβαλε 28 νεογέννητους μόσχους που έλαβαν με το πρωτόγαλα αρχικά, και το υποκατάστατο γάλακτος στη συνέχεια, κλινοπτιλόλιθο σε ποσότητα 2g/kg Σ.Β./24ωρο. Ομάδα Γ: Στην ομάδα αυτή των μαρτύρων εντάχθηκαν 28 νεογέννητοι μόσχοι που κατανάλωσαν πρωτόγαλα αρχικά, και υποκατάστατο γάλακτος μέχρι το τέλος του πειραματισμού, χωρίς την προσθήκη κλινοπτιλόλιθου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου σε ποσότητες τόσο 1, όσο και 2 g/kg Σ.Β. στο πρωτόγαλα και το γάλα γαλουχούμενων μόσχων βελτιώνει σημαντικά (Ρ≤0,05) την απορρόφηση των ειδικών κατά της E.coli αντισωμάτων και μειώνει σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης κολιβακιλλικής διάρροιας (Ρ≤0,05) και δεν επηρεάζει σημαντικά (Ρ>0,05) τις συγκεντρώσεις των Ca, P, K, Na, Zn, Cu, Fe
Το αντικείμενο της συγκεκριμένης πειραματικής εργασίας, είναι η διερεύνηση της επίδρασης που έχει στην απορρόφηση των ειδικών κατά της E.coli αντισωμάτων στην υγεία και τις αποδόσεις των γαλουχούμενων μόσχων η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου στο πρωτόγαλα και το γάλα κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 84 νεογέννητοι μόσχοι φυλής Holstein, που εξετάστηκαν πριν από την έναρξη του πειραματισμού και βρέθηκαν υγιείς. Τα ζώα χωρίστηκαν σε τρεις ισοπληθείς, ομοιογενείς ομάδες (ομάδες Α, Β και Γ). Η ομάδα Γ αποτελούσε τους μάρτυρες, ενώ οι ομάδες Α και Β αποτελούνταν από μόσχους στο σιτηρέσιο των οποίων προστέθηκε κλινοπτιλόλιθος. Οι τρεις πειραματικές ομάδες ήταν οι παρακάτω : Ομάδα Α: Στην ομάδα αυτή εντάχθηκαν 28 νεογέννητοι μόσχοι που έλαβαν με το πρωτόγαλα αρχικά, και το υποκατάστατο γάλακτος στη συνέχεια, κλινοπτιλόλιθο σε ποσότητα 1g/kg Σ.Β./24ωρο. Ομάδα Β: Η ομάδα αυτή περιέβαλε 28 νεογέννητους μόσχους που έλαβαν με το πρωτόγαλα αρχικά, και το υποκατάστατο γάλακτος στη συνέχεια, κλινοπτιλόλιθο σε ποσότητα 2g/kg Σ.Β./24ωρο. Ομάδα Γ: Στην ομάδα αυτή των μαρτύρων εντάχθηκαν 28 νεογέννητοι μόσχοι που κατανάλωσαν πρωτόγαλα αρχικά, και υποκατάστατο γάλακτος μέχρι το τέλος του πειραματισμού, χωρίς την προσθήκη κλινοπτιλόλιθου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου σε ποσότητες τόσο 1, όσο και 2 g/kg Σ.Β. στο πρωτόγαλα και το γάλα γαλουχούμενων μόσχων βελτιώνει σημαντικά (Ρ≤0,05) την απορρόφηση των ειδικών κατά της E.coli αντισωμάτων και μειώνει σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης κολιβακιλλικής διάρροιας (Ρ≤0,05) και δεν επηρεάζει σημαντικά (Ρ>0,05) τις συγκεντρώσεις των Ca, P, K, Na, Zn, Cu, Fe
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Κυριακή 21 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: Η βάρβαρη καταπάτηση και η ελληνική απελευθέρωση
Όταν εξετάζουμε αντικειμενικά αυτήν την περίοδο τα δεδομένα που επικρατούν στην πατρίδα μας, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προοπτικές σε στρατηγικό επίπεδο αρκεί να βλέπουμε και τα ανάλογα νοητικά σχήματα σε βάθος χρόνου. Δεν μπορούμε γνωρίζοντας ότι είμαστε σε φάση να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ και αυτό μας προσφέρει τη δυνατότητα όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και ανάκαμψης της οικονομίας, να περιμένουμε παθητικά να καταστρέφουν την Μακεδονία και τη Θράκη με τη χρήση του κυανίου και του αρσενικού την ώρα που το χρηματιστήριο δείχνει αρνητικές τάσεις στον τομέα του χρυσού. Δηλαδή με άλλα λόγια, υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα αυτές οι καταστροφικές επενδύσεις να μην αξιοποιηθούν ούτε καν οικονομικά. Επιπλέον αφού στη Θράκη έχουμε κοιτάσματα ζεολίθου που δεν καταπατούν όταν εξορυχθούν ούτε τους ανθρώπους ούτε το περιβάλλον. Γιατί λοιπόν πρέπει να αφήσουμε να καταστρέψουν οριστικά την πατρίδα ενώ δεν υπάρχει ούτε καν οικονομική δικαιολογία. Όταν μια χώρα έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα πάντα. Μόνο που αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα και το παράδειγμα του ζεολίθου είναι ενδεικτικό. Όλη η παγκόσμια ετήσια παραγωγή είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων τόνων. Και στη Θράκη μας έχουμε κοιτάσματα τάξης μεγέθους 70 εκατομμυρίων τόνων και δεν υπάρχει ακόμα παραγωγή λόγω γραφειοκρατίας. Τώρα όταν κοιτάζουμε τα αναμενόμενα αποθέματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και ιδικά στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, ξέρουμε ότι η αξία τους είναι της τάξης των 1,3 τρις. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσουμε αυτά τα πολύτιμα δεδομένα που έχουν μάλιστα ενισχυθεί από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS; Γιατί να θέλουμε να θυσιάσουμε την Μακεδονία και τη Θράκη την ώρα που γνωρίζουμε ότι οι ετήσιες απολαβές του ελληνικού κράτους από όλα τα μεταλλεία της χώρας είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ η Κύπρος μόνο και μόνο με τα bonus υπογραφών για τα οικόπεδα που βρίσκονται στη κυπριακή ΑΟΖ έχει πάρει ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική ΑΟΖ και ο ζεόλιθος μας επιτρέπουν να αποφύγουμε έξυπνα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε οριστική καταστροφή στην Μακεδονία και στη Θράκη. Κι όταν μας ζητήθηκε επίσημα αν πρέπει να αξιοποιήσουμε τις σπάνιες γαίες που βρίσκονται στην πατρίδα μας, η απάντηση μας ως επιτροπή ήταν αρνητική διότι η χημική εξόρυξη γίνεται με ανάλογο τρόπο από αυτήν του χρυσού δηλαδή με την χρήση ουσιών όπως είναι το κυάνιο και το αρσενικό. Ενώ εδώ μπορέσαμε να λειτουργήσουμε στρατηγικά λέγοντας ότι θα περιμένουμε να υπάρχει μια μέθοδος που δεν μολύνει το περιβάλλον με αυτόν τον τρόπο, γιατί να μην εφαρμόζεται σε γενικότερο πλαίσιο τώρα που ξέρουμε αντικειμενικά ότι η Ελλάδα έχει θεαματικές προοπτικές με την ΑΟΖ και το ζεόλιθο.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Παρασκευή 19 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Συνέντευξη του καθηγητή Σ. Κουτρούμπα στην ΕΡΑ για ζεόλιθο 19-4-2013
Συνέντευξη του Σπυρίδων Κουτρούμπα, Καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. με έδρα την Ορεστιάδα, για τον Ζεόλιθο, στην ΕΡΑ Ορεστιάδας και στον Βασίλη Πρεμίδη την Παρασκευή 19/04/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 15 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Η επίδραση του φυσικού ζεόλιθου σε χαρακτηριστικά της αναπαραγωγικής ικανότητας της στρουθοκαμήλου και στις αποδόσεις των αναπτυσσόμενων πτηνών
Διδακτορική διατριβή. Συγγραφέας: Δεδούση, Αννα Σπ.Η. Επιβλέπων: Τσερβένη-Γούση, Αγγελική, καθ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Κτηνιατρικής, 2009.
Η εργασία αυτή είχε ως σκοπό τη μελέτη της επίδρασης του φυσικού ζεόλιθου κλινοπτιλόλιθου σε χαρακτηριστικά της αναπαραγωγικής ικανότητας της στρουθοκαμήλου και στις αποδόσεις των αναπτυσσόμενων πτηνών. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3 διαδοχικοί πειραματισμοί σε δύο εκτροφές στρουθοκαμήλου. Ο στόχος του πρώτου πειραματισμού ήταν να διερευνηθεί σε επίπεδο εκτροφής, εάν η προσθήκη ενός φυσικού ζεόλιθου, του κλινοπτιλόλιθου, στο σιτηρέσιο γεννητόρων στρουθοκαμήλου έχει κάποια επίδραση στα χαρακτηριστικά της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.
Ο πειραματισμός αυτός περιελάμβανε δύο μέρη και πραγματοποιήθηκε σε δυο διαφορετικές εκτροφές από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2004. Σε κάθε πειραματικό μέρος χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 18 γεννήτορες (6 οικογένειες) στρουθοκαμήλου φυλής African Black οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
Ομάδα Α: Στην ομάδα αυτή χρησιμοποιήθηκαν 3 οικογένειες στο σιτηρέσιο των οποίων δεν προστέθηκε κλινοπτιλόλιθος και αποτέλεσε την ομάδα των μαρτύρων. Ομάδα Β: Στην ομάδα αυτή χρησιμοποιήθηκαν 3 οικογένειες στο σιτηρέσιο των οποίων προστέθηκε κλινοπτιλόλιθος σε ποσοστό 1,5% ή 2,5%.
Ο δεύτερος πειραματισμός είχε ως στόχο τη μελέτη της επίδρασης του κλινοπτιλόλιθου, της άμμου και του συνδυασμού τους στις αποδόσεις των γεννητόρων στρουθοκαμήλου μετά από προσθήκη τους στη φωλιά τους. Ο πειραματισμός αυτός πραγματοποιήθηκε από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2005. Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 24 γεννήτορες στρουθοκαμήλου φυλής African Black (8 οικογένειες). Σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούσε μια υπαίθρια φωλιά με διάμετρο περίπου 1,5 m και βάθος 20 cm.
Τα πτηνά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες (2 τρίο /ομάδα) ως εξής: 215 Ομάδα Α: Στη φωλιά των πτηνών αυτής της ομάδας προστέθηκαν 60 kg κλινοπτιλόλιθου. Ομάδα Β: Στη φωλιά των πτηνών αυτής της ομάδας προστέθηκαν 30 kg κλινοπτιλόλιθου και 30 kg άμμου. Ομάδα Γ: Στη φωλιά των πτηνών αυτής της ομάδας προστέθηκαν 60 kg άμμου. Ομάδα Δ: Στη φωλιά των πτηνών αυτής της ομάδας δεν προστέθηκε ούτε κλινοπτιλόλιθος ούτε άμμος και αποτέλεσαν τους μάρτυρες. Ο στόχος του τρίτου πειραματισμού, ήταν να μελετηθεί η επίδραση του κλινοπτιλόλιθου στις αποδόσεις των αναπτυσσόμενων νεοσσών στρουθοκαμήλου, μετά από προσθήκη του στο χώρο του αναθρεπτηρίου τους.
Για το σκοπό του πειραματισμού αυτού διάρκειας 2 μηνών (Ιούλιος-Αύγουστος 2006), χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 288 νεοσσοί στρουθοκαμήλου φυλής African Black ηλικίας μιας ημέρας, οι οποίοι προήλθαν από τρεις διαδοχικές εκκολάψεις. Οι νεοσσοί κάθε εκκόλαψης, ζυγίζονταν την ημέρα μεταφοράς τους στο αναθρεπτήριο (3 ημέρες μετά τη γέννησή τους) και ακολούθως χωρίζονταν σε δύο ομάδες ως εξής: από την πρώτη εκκόλαψη χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 96 νεοσσοί οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες Α1, Β1 με 48 νεοσσούς /ομάδα και με παρόμοιο σωματικό βάρος/ομάδα. Από τη δεύτερη εκκόλαψη χρησιμοποιήθηκαν 132 νεοσσοί οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες Α2, Β2 με 66 νεοσσούς /ομάδα και με παρόμοιο σωματικό βάρος/ομάδα. Τέλος, από την τρίτη εκκόλαψη χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 60 νεοσσοί οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες Α3, Β3 με 30 νεοσσούς /ομάδα με παρόμοιο σωματικό βάρος/ομάδα. Στη συνέχεια, οι νεοσσοί κάθε εκκόλαψης τοποθετούνταν σε 2 διαδοχικούς και πανομοιότυπους από άποψη κατασκευής θαλάμους ανάθρεψης, καθένας από τους 218 οποίους αποτελούνταν από ένα κλειστό κτίριο 12 m2 (3X4 m) που επικοινωνούσε με προαύλιο χώρο 75 m2 (3Χ25 m).
Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 6 θάλαμοι ανάθρεψης. Στους θαλάμους που τοποθετήθηκαν οι νεοσσοί των ομάδων Α1, Α2 και Α3 προστέθηκε κλινοπτιλόλιθος στο χώρο του αναθρεπτηρίου ενώ, στους θαλάμους των νεοσσών που ανήκαν στις ομάδες Β1, Β2 και Β3 δεν προστέθηκε κλινοπτιλόλιθος στο χώρο του αναθρεπτηρίου (μάρτυρες). Την 1η εβδομάδα οι νεοσσοί όλων των ομάδων παρέμεναν συνεχώς μέσα στο κλειστό κτίριο των 12 m2 ενώ, από τη 2η εβδομάδα αυτοί είχαν πρόσβαση στον προαύλιο χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να ασκηθούν. Οι συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού ελέγχονταν καθημερινά εντός και εκτός των θαλάμων ανάθρεψης. Η ενσωμάτωση του κλινοπτιλόλιθου στο σιτηρέσιο των γεννητόρων στρουθοκαμήλου σε ποσοστό 1,5% αυξάνει το βάρος του λευκώματος των αυγών ενώ, η προσθήκη του στην τροφή τους σε ποσοστό 2,5% έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αυγών με εντονότερο χρωματισμό λεκίθου και με χαμηλότερο βάρος κελύφους. Οι μεταβολές αυτές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αυγών στρουθοκαμήλου, ενδέχεται να έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα των εκκολαπτόμενων νεοσσών βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και διευκολύνοντας την έξοδό τους από το αυγό, μειώνοντας έτσι τα ποσοστά όψιμης εμβρυϊκής θνησιμότητας τα οποία οφείλονται στην αδυναμία των εξασθενημένων νεοσσών στρουθοκαμήλου να σπάσουν το σκληρό κέλυφος του αυγού. Επιπλέον, κανένα από τα δύο ποσοστά κλινοπτιλόλιθου που χρησιμοποιήθηκαν δεν επηρεάζει αρνητικά τις αποδόσεις των πτηνών (αυγοπαραγωγή, γονιμότητα και εκκολαπτικότητα των αυγών και εμβρυϊκή θνησιμότητα).
Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η ενσωμάτωση του εγχώριας προέλευσης φυσικού ζεόλιθου κλινοπτιλόλιθου στο σιτηρέσιο των γεννητόρων στρουθοκαμήλου σε ποσοστό είτε 1,5% είτε 2,5%. Επίσης, προτείνεται η προσθήκη του κλινοπτιλόλιθου ή του συνδυασμού κλινοπτιλόλιθου με άμμο στις φωλιές των γεννητόρων στρουθοκαμήλου καθώς η χρήση των υλικών αυτών έχει θετική επίδραση στα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά της αναπαραγωγικής ικανότητας των στρουθοκαμήλων που μελετήθηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου στις φωλιές των στρουθοκαμήλων μειώνει το μικροβιακό φορτίο του κελύφους βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες γέννησης των αυγών. Αντίθετα, από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν φαίνεται πως η άμμος ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων πάνω στο κέλυφος των αυγών στρουθοκαμήλου.
Τέλος, προτείνεται η τοποθέτηση κλινοπτιλόλιθου μέσα στους θαλάμους ανάθρεψης των νεοσσών στρουθοκαμήλου όταν η φόρτιση είναι ίση ή υπερβαίνει τους 4 νεοσσούς/ m2 καθώς διαπιστώθηκε πως έχει θετική επίδραση στις αποδόσεις των νεοσσών.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Κυριακή 14 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των λυμάτων χοιροστασίου με την προσθήκη ζεόλιθου για παραγωγή βιοαερίου στο θερμόφιλο εύρος
Διδακτορική Διατριβή
ΘΩΜΑ Α. ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, Πτυχιούχου Γεωπόνου, ∆ιπλ. Πολιτικού Μηχανικού, MSc.Υπότροφου ΙΚΥ
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Καθ. Γεράσιμος Μαρτζόπουλος
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της προσθήκης διαφορετικών ποσοτήτων φυσικού ζεόλιθου στην αναερόβια αποικοδόμηση των λυμάτων χοιροστασίου. Ειδικότερα εξετάστηκε η επίδραση της προσθήκης ζεόλιθου στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των λυμάτων (μεγαλύτερη ποσότητα μεθανίου, απόδοση της ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα). Επιπλέον ερευνήθηκε η επίπτωση που είχε η εισαγωγή του ζεόλιθου στη μείωση της στερεάς ουσίας, στη μείωση των πτητικών στερεών και στη μείωση του BOD5 (περιβαλλοντικοί παράγοντες).
Έγιναν 2 προκαταρτικές μετρήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν τον οδηγό για τον σχεδιασμό του κυρίως πειράματος. Η χρονική διάρκεια κάθε προκαταρτικής μέτρησης διήρκησε 30 ημέρες. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των προμετρήσεων καθόρισαν τις ποσότητες του ζεόλιθου που χρησιμοποιήθηκαν στον κυρίως πειραματισμό καθώς και τη χρονική διάρκεια κάθε επανάληψης.
Οι δόσεις ζεόλιθου που χρησιμοποιήθηκαν στον κυρίως πειραματισμό ήταν 0, 4, 8, 12 g ζεόλιθου / l λυμάτων. Ο κυρίως πειραματισμός περιλάμβανε 5 χρονικές επαναλήψεις. Με βάση τα αποτελέσματα των προμετρήσεων, η χρονική διάρκεια κάθε επανάληψης ορίσθηκε στις 15 ημέρες. Σε κάθε χρονική επανάληψη το σχέδιο του πειράματος ήταν πλήρως τυχαιοποιημένο σχέδιο χωρίς ομάδες με ίσα δείγματα. Ο αριθμός των μεταχειρίσεων ήταν 4 και για κάθε μεταχείριση χρησιμοποιήθηκαν 2 δείγματα. Οι αντιδραστήρες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αντιδραστήρες εφάπαξ πλήρωσης (batch) με ανάδευση.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος η θερμοκρασία διατηρήθηκε στους 55oC και ελήφθησαν μετρήσεις για τις ακόλουθες παραμέτρους: Το pH, το βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD5), τα ολικά (TS) και πτητικά (VS) στερεά και το αμμωνιακό και το οργανικό άζωτο. Επίσης γινόταν καθημερινή μέτρηση της παραγόμενης ποσότητας του βιοαερίου. Μετρήσεις σχετικές με την ποιοτική σύνθεση του βιοαερίου γίνονταν στο τέλος κάθε επανάληψης.
Από την ερευνητική αυτή εργασία προέκυψαν τα ακόλουθα γενικά συμπεράσματα:
1. Επήλθε αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των λυμάτων χοιροστασίου για την παραγωγή βιοαερίου στο θερμόφιλο εύρος με την προσθήκη ζεόλιθου. Στις μεταχειρίσεις που χρησιμοποιήθηκε ποσότητα ζεόλιθου 8 και 12 g ανά λίτρο λυμάτων, η αύξηση του βιοαερίου ήταν αντίστοιχα 65 και 49,8%, σε σχέση με τη μεταχείριση που δε χρησιμοποιήθηκε ζεόλιθος. Η παραγωγή του μεθανίου στη μεταχείριση που χρησιμοποιήθηκε ζεόλιθος 8g ανά λίτρο λυμάτων ανήλθε σε 306 λίτρα μεθανίου ανά κιλό πτητικών στερεών, στη μεταχείριση που χρησιμοποιήθηκε ζεόλιθος 12g ανήλθε σε 297 λίτρα μεθανίου ανά κιλό πτητικών στερεών, ενώ στη μεταχείριση χωρίς ζεόλιθο η παραγωγή μεθανίου ανήλθε μόλις σε 186 λίτρα μεθανίου ανά κιλό πτητικών στερεών. Η ενέργεια αποδιδόταν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα στις μεταχειρίσεις που χρησιμοποιήθηκε ζεόλιθος.
2. Η προσθήκη του ζεόλιθου μείωσε τα ολικά στερεά, σε στατιστικώς σημαντικό επίπεδο. Η μείωση ήταν τόση ώστε να επιτρέπει τα επεξεργασμένα λύματα να διατεθούν σε εδαφικούς αποδέκτες χωρίς άλλη επεξεργασία (Υπουργ. Απόφαση Υ1β/2000, Φ.Ε.Κ. 343/95).
3. Η μείωση του BOD5 ήταν ικανοποιητική, υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 60%. Ωστόσο, οι τελικές συγκεντρώσεις του BOD5 παραμένουν αρκετά υψηλές για διάθεση των λυμάτων στους υδατικούς αποδέκτες αν και πλησιάζουν τα όρια, που θέτει η πολιτεία για τους εδαφικούς αποδέκτες (Υπουργ. Απόφαση Υ1β/2000, Φ.Ε.Κ. 343/95).
Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν από την προσθήκη ζεόλιθου, ο οποίος φαίνεται ότι προσροφά την αμμωνία επιδρώντας τόσο στην τοξικότητα της αμμωνίας και στην αναλογία C/N όσο και στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας (pH) των λυμάτων.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Σάββατο 13 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος και νέα μέθοδος ξήρανσης τροφίμων
Η λυοφιλίωση ως μέθοδος ξήρανσης των τροφίμων, συνίσταται στην κατάψυξη του υπό ξήρανση υλικού και κατόπιν την εξάχνωση του σχηματισθέντος πάγου μέσα στο κατεψυγμένο υλικό, ώστε να παραχθεί το αφυδατωμένο προϊόν. Στα συνήθη συστήματα λυοφιλίωσης, η κλίση της τάσης των ατμών που είναι απαραίτητη για την εξάχνωση, επιτυγχάνεται με την διατήρηση ορισμένης ολικής πίεσης στον θάλαμο της ξήρανσης. Οι δημιουργούμενοι υδρατμοί απάγονται με ένα σύστημα συμπύκνωσης τους και ένα σύστημα θέρμανσης παρέχει την λανθάνουσα θερμότητα εξάχνωσης στο κατεψυγμένο υλικό. Αυτή η μέθοδος είναι πλέον κλασική στον τομέα. Όμως με τις ιδιότητες του ζεολίθου είναι τώρα δυνατόν να εκμεταλλευτούμε μια νέα μέθοδο που δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστή, πρόκειται για τη ζεοδάτωση. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στη χρήση του κενού με πρόσθεση ενέργειας για να επιταχύνουμε την αφυδάτωση του προϊόντος. Ο ζεόλιθος λειτουργεί ως παγίδα διάκρισης και επιτρέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας του προϊόντος δίχως εκφυλισμό των οργανοληπτικών ιδιοτήτων, διότι σέβεται τη δομή του. Αυτή η μέθοδος επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα λειτουργίας με μία σταθερή εξάτμιση δίχως περιορισμό στο χρόνο. Η ζεοδάτωση γίνεται με ένα προϊόν που βρίσκεται σε μια θερμοκρασία μεταξύ των -20ºC έως 60ºC. Η ζεοδάτωση εξασφαλίζει μία καλύτερη ποιότητα αφού διατηρεί το σύνολο των αρωμάτων, των χρωμάτων, των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών, διότι λειτουργεί στο φάσμα θερμοκρασιών 5-40ºC. Σε αντίφαση με τη λυοφιλίωση δεν γίνεται χρήση χλωριούχων αερίων για την ψύξη, αφού οι υδρατμοί παγιδεύονται από τον ζεόλιθο. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ζεόλιθος με πόρους που έχουν διάμετρο 4 Angstrom που αντιστοιχεί στο μέγεθος του μορίου του νερού έτσι ώστε να λειτουργήσει ως μοριακό κόσκινο. Αυτός ο νέος τρόπος είναι ακόμα πιο γνήσιος και πιο φιλικός για το προϊόν και σίγουρα θα αναπτυχθεί όλο και περισσότερο, αφού οι άνθρωποι προσέχουν όλο και περισσότερο την ποιότητα της διαδικασίας, γιατί αναγνωρίζουν ότι σχετίζεται και με την ποιότητα του τελικού προϊόντος που προορίζεται για κατανάλωση. Έχουμε λοιπόν μια άλλη εφαρμογή του ζεολίθου, η οποία και πάλι είναι θετική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Πέμπτη 11 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: Ζεόλιθος και πετροχημεία
Ο ζεόλιθος λειτουργεί βασικά ως φίλτρο για πολλές εφαρμογές αλλά όχι μόνο. Οι ιδιότητές του, του επιτρέπουν να μετατραπεί και σε καταλυτικό στοιχείο, όπως το αποδεικνύει η πετροχημεία. Ο ζεόλιθος σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις είναι ικανός να μετατρέψει το πετρέλαιο. Παλαιότερα ενώ ήταν γνωστό αυτό το φαινόμενο σε πρακτικό επίπεδο δεν ήταν απόλυτα κατανοητό σε μοριακό επίπεδο. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή φάσης έγινε το 2010, όταν μέσω ισότοπων που επιτρέπουν να διαχωρίσουμε μόρια καταφέραμε για πρώτη φορά να δούμε τη δράση του ζεολίθου πάνω στο πετρέλαιο. Επιπλέον αυτή η μελέτη απέδειξε ότι αυτές οι γνωστές αντιδράσεις μπορούν να μελετηθούν και σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, πράγμα το οποίο ήταν αδιανόητο στο παρελθόν. Η μεγάλη διαφορά προέρχεται από την σπανιότητα του φαινομένου σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ο Jean Sommer κατάφερε με την ομάδα του να δείξει σε μοριακό επίπεδο την κατάλυση που προκαλεί ο ζεόλιθος και μετατρέπει το πετρέλαιο σε βενζίνη με υψηλό δείκτη οκτανίου. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει τώρα μία καλύτερη επιλογή του τύπου του ζεολίθου ανάλογα με την αντίδραση που θέλουμε να παράξουμε. Έχουμε λοιπόν μια διαδικασία βελτιστοποίησης ακόμα και σε αυτόν τον τομέα. Και αυτή η δυνατότητα συμβαδίζει και με την σύνθεση διαφορικών ζεολίθων. Δεν μιλούμε βέβαια για μία μικρή λεπτομέρεια, διότι σχετίζεται με την ανακάλυψη του George Andrew Olah το 1962, για την οποία πήρε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1994. Τα ανθρακοκατιόντα αποτελούν την απόδειξη της ύπαρξης μιας ενδιάμεσης αντίδρασης, η οποία ήταν δύσκολη στον εντοπισμό της. Ο Olah κατάφερε μέσω NMR να το δει σε υπεροξύ. Στη διαδικασία της μετατροπής του πετρελαίου μέσω του ζεολίθου, ο Sommer κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχουν και ανθρακοκατιόντα. Αυτή η ανακάλυψη δίνει και το στίγμα της έρευνας σε αυτόν τον τομέα, ενώ συχνά νομίζουμε ότι όλα είναι γνωστά. Δίχως το ζεόλιθο το φαινόμενο αυτό δεν θα εμφανιζόταν. Αν καταφέρουμε και το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας στην Ελλάδα, τότε θα δούμε και τις πρώτες ερευνητικές εργασίες στην πατρίδα μας να παίρνουν τόπο και να μπορούν να εκπέμπουν και αυτές σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε στη διάθεσή μας υλικό που δεν έχει αξιοποιηθεί, ενώ όλοι το αναζητούν στον τομέα της οργανικής χημείας.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος της δικαιοσύνης
Σε όσους θέλουν μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών να μπλοκάρουν τον ελληνικό ζεόλιθο για να διατηρήσουν μερικά προνόμια και μονοπώλιο που καταπατά τα δικαιώματα της Ελλάδας και των Ελλήνων, θέλουμε να υπενθυμίσουμε διακριτικά βέβαια την επανάσταση του Ghandi ενάντια στο μονοπώλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όσον αφορά στη χρήση του αλατιού. Όσο οι Ινδοί δεν είχαν καταλάβει την αξία του αλατιού, η Αυτοκρατορία ήταν ήσυχη, γιατί μπορούσε να ελέγχει τα πάντα λόγω της ανάγκης που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός. Όταν όμως με τις ενημερώσεις που έκαναν οι οπαδοί του Ghandi κατάλαβαν όλοι οι Ινδοί ποια ήταν η πραγματικότητα από την αναμονή που ήταν, πέρασαν στην ετοιμότητα. Κι όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία επέμενε ώστε να μην αλλάξει την νομοθεσία, οι Ινδοί χάρη στον Ghandi αποφάσισαν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, δίχως να περιμένουν την αλλαγή του νόμου που τους καταπατούσε. Έτσι ο καθένας πήγε στη θάλασσα να μαζέψει το δικό του αλάτι ακόμα κι αν αυτή η πράξη ήταν απαγορευμένη από το καθεστώς. Και ο λόγος είναι απλώς γιατί αυτό το αλάτι είχε γίνει σύμβολο κι είχε μετατραπεί σε αλάτι της δικαιοσύνης. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να παραμείνει σε αναμονή όσον αφορά στο θέμα του ζεόλιθου. Κι αν χρειαστεί, δηλαδή αν δεν δούμε καμία εξέλιξη σύντομα, επειδή θα είναι απαράδεκτο, η απάντηση θα είναι πολύ απλή. Ο καθένας μας θα βοηθά τον άλλο για να πηγαίνει να παίρνει από μόνος του, επί τόπου δίχως να λογαριάσει κανένα σύστημα που καταπατά τα διακαιώματα της Θράκης και γενικότερα της Ελλάδας. Οι Έλληνες ποτέ δεν ήταν σκλάβοι και δεν θα γίνουν τώρα, επειδή υπάρχει μία τέτοια απαράδεκτη γραφειοκρατία που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένει η Θράκη περισσότερο από δέκα χρόνια, για να μπορέσει να ζήσει, την ώρα που προσπαθούν να την εξοντώσουν με βάρβαρες πράξεις που δεν θα έχουν κανένα όφελος για τους Έλληνες. Ήρθε λοιπόν η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι μερικά πράγματα πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε πραγματικά την ανάπτυξη της πατρίδας. Επιπλέον ξέρουμε ότι ο ζεόλιθος μόνο καλό μπορεί να κάνει στη γη μας. Δεν υπάρχει πια λόγος να περιμένουμε, διότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την τωρινή κατάσταση που δεν τον αξιοποιεί.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Νίκος Λυγερός: Η εκστρατεία του ζεόλιθου
Εκτός από τη Θράκη που γνωρίζει την αξία του ζεόλιθου λόγω εν δυνάμει παραγωγής, βλέπουμε ότι άλλες περιοχές της Ελλάδας ανακαλύπτουν επί του πρακτέου τα οφέλη του. Στη Μακεδονία έχουν γίνει ήδη πολλά πειράματα σε αγροκτήματα και όχι μόνο σε εργαστήρια που αποδεικνύουν την αύξηση της παραγωγικότητας. Στην Κρήτη σε μερικά σημεία έχουν ήδη εντοπίσει την εξοικονόμηση που επιτρέπει ο ζεόλιθος όσον αφορά στη χρήση των λιπασμάτων, διότι λόγω της οξύτητας της γης ακόμα και το 70% του λιπάσματος αχρηστεύεται και απλώς μολύνει το περιβάλλον δίχως καμιά απόδοση. Με τις πρώτες ενημερώσεις που κάναμε στην Τρίπολη, στην Κέρκυρα και στη Νάουσα αντιληφθήκαμε ότι οι αγρότες και όχι μόνο οι γεωπόνοι, οι χημικοί και οι φυσικοί, ήθελαν να προστατέψουν τη γης τους μ’ έναν τρόπο φυσικό και όχι τεχνητό που επιτρέπει ταυτόχρονα μια αύξηση της παραγωγικότητας. Οι αγρότες μας δεν κοιτάζουν μόνο το άμεσο όφελος, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αντιλαμβάνονται πιο εύκολα από παλαιότερα ότι έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα και αυτή δεν μπορεί να υπάρχει δίχως την προστασία της γης, διότι σε βάθος χρόνου η κακή της χρήση αποδεικνύεται επί του πρακτέου. Επιπλέον λόγω κρίσης, πολλοί επανεξετάζουν το θέμα της χρήσης της γης τους μ’ έναν τρόπο πιο ορθολογικό, ο οποίος να μην είναι αποκλειστικά βασισμένος στην έννοια της εκφυλισμένης επένδυσης που δεν αντέχει στο χρόνο. Σ’ έναν άλλο τομέα σημαντικό για την πατρίδα όπως είναι το κρασί, χαρήκαμε που βρήκαμε κτήματα να είναι ενημερωμένα για την χρήση του ζεόλιθου ακόμα και αν δεν γνώριζαν όλες τις ιδιότητές του. Διότι όταν έχεις απαιτητικές ποικιλίες και μερικές φορές και σπάνιες, ή βρίσκεσαι σε μια περιοχή με προστατευμένη ονομασία, πρέπει να είσαι προσεχτικός με το τι βάζεις στη γη σου, διότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. Η πατρίδα μας μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας με το ζεόλιθο. Διότι μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη παραγωγή στη Θράκη φυσικού ζεόλιθου, η οποία να βοηθάει και τις άλλες περιοχές για τις καλλιέργειές τους. Με αυτόν τον τρόπο, εφαρμόζουμε έναν στρατηγικό και οικολογικό σκοπό, ο οποίος είναι ωφέλιμος για όλη την Ελλάδα από τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή έως τα ακριτικά νησιά που έχουν πρόβλημα με το νερό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε λοιπόν τον ζεόλιθο με κάθε τρόπο, διότι η πατρίδα μας τον έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους μας.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: ''Στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης''
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης". Αίθουσα Συναυλιών "Εστίας Μουσών", Νάουσα. Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, ώρα: 20.30.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Κυριακή 7 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
5000 υπογραφές για τον Ζεόλιθο - Sign Petition
Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού θέλουμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του ελληνικού Ζεόλιθου για να παρθεί επιτέλους η πολιτική απόφαση της εξόρυξής του στη Θράκη μας, όπου υπάρχει σε αφθονία, διότι αποτελεί για την πατρίδα μας ένα στρατηγικό στόχο που δίνει οικονομικές προοπτικές ενώ παράλληλα σέβεται απολύτως τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η αξιοποίησή του ελληνικού Ζεόλιθου θα έχει εφαρμογές στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας και της φαρμακευτικής. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βοηθήσει και αυτός όπως η ΑΟΖ την ελληνική οικονομία.
By these signatures of the Greek people we want to display the necessity of Greek Zeolith, so that there will at last be a political decision on its mining in our Thrace, where it exists in abundance; because for our country it constitutes a strategic aim offering economic prospects while in parallel absolutely respecting the people and environment. Exploitation of the Greek zeolith will be applied in sectors such as agriculture, livestock farming, environment, industry and pharmaceutics. Thus, it is high time it helped the Greek economy as much as the Exclusive Economic Zone.
By these signatures of the Greek people we want to display the necessity of Greek Zeolith, so that there will at last be a political decision on its mining in our Thrace, where it exists in abundance; because for our country it constitutes a strategic aim offering economic prospects while in parallel absolutely respecting the people and environment. Exploitation of the Greek zeolith will be applied in sectors such as agriculture, livestock farming, environment, industry and pharmaceutics. Thus, it is high time it helped the Greek economy as much as the Exclusive Economic Zone.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Παρασκευή 5 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: Η αλλαγή φάσης της ελληνικής ΑΟΖ, Φλώρινα 05/04/13
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η αλλαγή φάσης της ελληνικής ΑΟΖ". Επιμελητήριο Φλώρινας. Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, ώρα: 12.00.
Ενημέρωση για ζεόλιθο στο 38:50.
Ενημέρωση για ζεόλιθο στο 38:50.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Συνέντευξη του Γ. Τριανταφυλλίδη στην ΕΡΑ Ορεστιάδας για ζεόλιθο 5-4-13
Συνέντευξη του Γ. Τριανταφυλλίδη ( Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός Επικ. Καθ. ΑΠΘ) για τον Ζεόλιθο, στην ΕΡΑ Ορεστιάδας και στον Βασίλη Πρεμίδη την Παρασκευή 05/04/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τρίτη 2 Απριλίου 2013
Ενημέρωση του Ν.Λυγερού για τον ελληνικό ζεόλιθο στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας 2/4/2013. Ενημέρωση για τον ελληνικό ζεόλιθο.
Διαβάστε περισσότερα... »
Ενημέρωση του Ν. Λυγερού για τον ελληνικό ζεόλιθο στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας 2/4/2013
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Ζεόλιθος: Μια Συνοπτική Προσέγγιση
των: Πετρίδης Παναγιώτης, Γεωπόνος ΠΕ Καρασαββίδης Χαράλαμπος, Γεωπόνος ΠΕ.
Οι ζεόλιθοι, είναι αργιλοπυριτικά υλικά με κρυσταλλική τετραεδρική δομή που εμφανίζει κοιλότητες, οι οποίες καταλαμβάνονται από ιόντα και μόρια νερού. Αυτά παρουσιάζουν αξιόλογη ελευθερία κινήσεων, γεγονός που συντελεί στην εμφάνιση των φαινομένων της ιοντοεναλλαγής και της αφυδάτωσης στους ζεόλιθους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένυδρα κρυσταλλικά αργιλοπυριτικά άλατα στοιχείων των ομάδων ΙΑ και ΙΙΑ του περιοδικού συστήματος, όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Ο όρος ζεόλιθος αποδίδεται στην ιδιότητα των συγκεκριμένων ορυκτών να αποβάλλουν το νερό που περιέχουν όταν θερμαίνονται, δίνοντας την εντύπωση ότι βράζουν. Τα φαινόμενα της αφυδάτωσης και της ιοντοεναλλαγής στους ζεόλιθους είναι αντιστρεπτά. Στη φύση απαντώνται περισσότερα από 30 είδη ζεολίθων από τα οποία τα 20 βρίσκονται σε ιζηματογενή αποθέματα. Οι ζεόλιθοι που εμφανίζονται συχνότερα είναι οι: κλινοπτιλόλιθος, μορδενίτης, χαβαζίτης, αναλκιμίτης, φιλλιψίτης, εριονίτης και ευλανδίτης. Ο καλύτερος είναι αυτός που περιέχει τον κλινοπτιλόλιθο σε μεγάλη αναλογία.
Κοιτάσματα ζεόλιθου υπάρχουν και στη χώρα μας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Πετρωτές Έβρου) με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%) αλλά δυστυχώς δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και στις Κυκλάδες. Καλύτερα από όλα για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση είναι αυτά που περιέχουν το ορυκτό κλινοπτιλόλιθο. Ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος περιέχει 89% κλινοπτιλόλιθο. Η χρήση του ζεόλιθου είναι περιορισμένη και πρέπει να αυξηθεί γιατί όπως διαπιστώσατε και εσείς, προσφέρει πολύτιμα πλεονεκτήματα.
Ο γενικός χημικός τύπος είναι: M2/n O . Al2 O3 x SiO2 . y H2O
όπου: M= αλκαλική γαία, n= σθένος κατιόντος, x= αριθμός από 2 μέχρι 10, y= αριθμός από 2 μέχρι 7
Η αναλογία (Si+Al)/Ο πρέπει να είναι ίση με το 1/2. Ανήκουν στην ομάδα των τεκτοπυριτικών ορυκτών μαζί με τον χαλαζία και τους αστρίους.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα τεκτοπυριτικά ορυκτά η δομή των ζεόλιθων είναι αξιοσημείωτα ανοικτή, με όγκους κενών που φθάνουν το 50% του αφυδατωμένου μέλους. Επιτρέπουν χώρο στα μεγάλα κατιόντα όπως το νάτριο, το κάλιο, το βάριο και το ασβέστιο, ακόμη και στα σχετικά μεγάλα μόρια και στις ομάδες κατιόντων όπως το ύδωρ, η αμμωνία, τα ιόντα ανθρακικού άλατος και τα ιόντα νιτρικών αλάτων.
Χαρακτηρίζονται από την ικανότητα να αποβάλλουν και να προσλάβουν νερό αντίστροφα και να ανταλλάσσουν τα συστατικά κατιόντα τους. Το νερό αποβάλλεται συνεχώς με θέρμανση μέχρι περίπου 350οC και επαναπροσλαμβάνεται με σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μεγάλα κενά στη δομή τους εξηγούν τη χαμηλή πυκνότητα αυτών των μεταλλευμάτων.
Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσία μεγάλων κενών χώρων και καναλιών στο πλέγμα των ζεολίθων. Όταν το νερό αποβληθεί, οι χώροι αυτοί είναι δυνατόν να πληρωθούν με διάφορες αεριώδεις ουσίες, όπως αμμωνία, ατμούς ιωδίου ή ακόμα και ατμούς υδραργύρου, π.χ. ο τοσμονίτης απορροφά την αιθυλική αλκοόλη και την ισοπροπυλική αλκοόλη. Η διεργασία αυτή εξαρτάται από το εκάστοτε είδος ζεολίθου. Ειδικότερα μόρια που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή των καναλιών δεν μπορούν να μπουν στα κοιλώματα της δομής των ζεολίθων και έτσι είναι αδύνατον να προσροφηθούν. Σε αυτή την απλή αρχή βασίζεται η γνωστή εφαρμογή πολλών ζεολίθων ως «μοριακά κόσκινα» που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον διαχωρισμό αέριων μειγμάτων. Το εύρος των καναλιών όμως, δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για την διαπερατότητα αφού η παρουσία πολλών κατιόντων μπορεί, να φράξει τα κανάλια ενώ η μοριακή και η ιοντική διάχυση επηρεάζονται από το προσροφημένο νερό. Γενικά η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων ελαττώνεται με την απώλεια νερού. Με εξαίρεση τον ανάλκιμο και τον νατρόλιθο, στους περισσότερους πυριτικούς ζεόλιθους το Κ+ και το Na+ τείνουν να είναι πιο εύκολα ανταλλάξιμα από το Ca+2 αφού είναι μονοσθενή κι έτσι συγκρατούνται με ασθενέστερο ηλεκτροστατικό φορτίο.
Στους περισσότερους ζεόλιθους σε κάθε μόριο νερού αντιστοιχεί ένας αριθμός από πιθανές θέσεις στο εσωτερικό του πλέγματος κι αυτό μπορεί να μετακινείται από τη μία στην άλλη. Γενικά οι ασβεστούχοι ζεόλιθοι απορροφούν περισσότερο νερό, και στον χαβαζίτη, τον ευλανδίτη και τον στιλβίτη, το νερό συγκρατείται ευκολότερα όταν αυτοί έχουν στο πλέγμα τους Ca+2 και όχι K+.
Όσον αφορά τα περιβάλλοντα πετρώματα πιστεύεται ότι οι ζεόλιθοι, είναι μεταξύ των πλέον πυριτικών ορυκτών που απαντούν στα ιζηματογενή πετρώματα και ότι τα ζεολιθικά κοιτάσματα του τύπου αυτού είναι τα μεγαλύτερα και τα πλέον ενδιαφέροντα από οικονομική άποψη. Σχηματίζονται σε διάφορα από άποψη ηλικίας, λιθολογίας και αποθέσεως, περιβάλλοντα κατά την διεργασία της διαγενετικής εξαλλοιώσεως των ιζηματογενών πετρωμάτων.
Μικρή πυκνότητα και μεγάλο όγκο, κενό κατά την ενυδάτωση
Σταθερότητα κρυσταλλικής δομής
Μεγάλη ιοντοανταλλακτική ικανότητα
Ομοιομορφία διαύλων, μοριακού μεγέθους
Ικανότητα προσρόφησης (αερίων και ατμών)
Ικανότητα κατάλυσης
Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος σε ποσότητες που εξαρτώνται από την κοκκομετρική του σύσταση (λεπτότητα υλικού). Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό τόσο πιο μικρότερη ποσότητα απαιτείται. Σε βαριά εδάφη πρέπει να προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή (2,5-5 mm), ενώ σε ελαφρά εδάφη πρέπει να προτιμάται αυτός σε μορφή σκόνης. Υπολογίζεται ότι 0,5 κιλό ζεόλιθου σε σκόνη έχει επιφάνεια ανάλογη με αυτήν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.
Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται στο έδαφος συνήθως για τρεις συνεχόμενες χρονιές και ενσωματώνεται κάθε φορά. Χρειάζεται μια ποσότητα 400-500 κιλών ανά στρέμμα και ενσωμάτωση του στο έδαφος για να γίνει αισθητή η συμβολή του στην αύξηση της παραγωγής. Εφαρμόζεται πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ή την φύτευση/σπορά. Η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια (ο ζεόλιθος δεν αποσαθρώνεται όπως άλλα υλικά) και για τα επόμενα 10 ή και περισσότερα χρόνια δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλο ζεόλιθο.
Με την εφαρμογή του προσφέρει μια σειρά από πολύτιμες υπηρεσίες, όπως:
• Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων (η εναλλακτική του ικανότητα ανέρχεται σε 2,2-4 meq/g που είναι διπλάσια από αυτή του μπεντονίτη),
• Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω αεριοποίησης (απώλειες αζώτου με τη
μορφή αμμωνίας) ή υδατομεταφοράς (νιτρώδη και νιτρικά) και συνεπώς συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%,
• Σε συνδυασμό με τη λίπανση μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αποδέσμευση των
θρεπτικών στοιχείων έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες και από την άλλη μεριά εφοδιασμό των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,
• Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη (ο ζεόλιθος συγκρατεί νερό σε ποσότητα ίση με το 60% του βάρους του το οποίο αποδίδει στα φυτά σταδιακά),
• Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους (ανεβάζει το πε-χα),
• Βελτιώνει τη δομή του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση και αυξάνοντας τον αερισμό,
• Είναι 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία και τέλος,
• Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω αυξάνει και βελτιώνει την παραγωγή των φυτών
Σε πειράματα διατροφής που έγιναν διαπιστώθηκε βελτίωση του συντελεστή πέψης της τροφής κατά 5%. Η προσθήκη ζεόλιθου στο σιτηρέσιο των πουλερικών σε ποσοστό 2% είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αζώτου στην κοπριά κατά 40%. Επίσης η προσθήκη ζεόλιθου στην υδαρή κοπριά σε ποσοστό 6,25% μείωσε την απώλεια της αμμωνίας σε ποσοστό 55%.
1) Σε μορφή πούδρας για ψεκασμούς στο φύλλωμα, αλλά και για ιατρική χρήση.
2) Μέγεθος 0,01-0,8 χιλιοστά. Για εμπλουτισμό της τροφής σε ζώα εκτροφής.
3) Μέγεθος 0,8-2,5 χιλιοστά. Για καταπολέμηση της δυσοσμίας, για σιτηρέσια πτηνών, για φιλτράρισμα πόσιμου νερού.
4) Μέγεθος 2,5-5,0 χιλιοστά. Για γεωργική χρήση στη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, ως βελτιωτικό σε χημικά λιπάσματα σε ποσοστό 2-5% (βραδεία αποδέσμευση), στην υδροπονία, χωρίς να αποκλείεται η χρήση των προηγούμενων που είναι πιο δραστικές.
Επίσης, είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Κατά μέσο όρο περιέχει 89% κ.β. ζεόλιθο τύπου-HEU, 3% κ.β. (μαρμαρυγία + αργιλικά ορυκτά), 5% κ.β. αστρίους και 3% κ.β. (χαλαζία + χριστοβαλίτη). Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες, καθιστούν τον φυσικό ζεόλιθο κατάλληλο υλικό για πολυάριθμες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, αγροτικές και υδατικές εφαρμογές, όπως καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, κατεργασία λυματολάσπης και βιομηχανικής λάσπης για ασφαλή απόθεση, εξυγίανση και οξυγόνωση υδάτινων οικοσυστημάτων, δέσμευση και απομάκρυνση κυανοβακτηρίων, εξασθενούς χρωμίου και ραδιονουκλιδίων, βελτίωση τεχνητών υγροβιότοπων και λοιπών μονάδων διαχείρισης υδάτων, βελτίωση ποιότητας πόσιμου νερού, μετατροπή κοπριάς σε άοσμο λίπασμα, ζωοτροφές, εδαφοβελτιωτικό γεωργικών καλλιεργειών, βελτιωτικό όξινων και αλκαλικών εδαφών, διαχείριση αποβλήτων μεταλλείων και επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, υπόστρωμα θερμοκηπίων και ανθοκομικής, υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων, ανθεκτικότερο και υγιέστερο γρασίδι, συμπλήρωμα διατροφής, κ.α.
Κοιτάσματα ζεόλιθου υπάρχουν και στη χώρα μας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Πετρωτές Έβρου) με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%) αλλά δυστυχώς δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και στις Κυκλάδες. Καλύτερα από όλα για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση είναι αυτά που περιέχουν το ορυκτό κλινοπτιλόλιθο. Ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος περιέχει 89% κλινοπτιλόλιθο. Η χρήση του ζεόλιθου είναι περιορισμένη και πρέπει να αυξηθεί γιατί όπως διαπιστώσατε και εσείς, προσφέρει πολύτιμα πλεονεκτήματα.
Δομή ζεόλιθου
Βασική δομική μονάδα είναι το τετράεδρο [(Si,Al)O4]-4. Τα τετράεδρα [(Si,Al)O4]-4 ενώνονται μεταξύ τους (με τα κοινά οξυγόνα των κορυφών τους) και σχηματίζουν πολύεδρα δημιουργώντας, ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης τους, τρισδιάστατα πλέγματα με διαύλους ή κοιλότητες γεμάτα αφενός μεν με νερό και αφετέρου με κατιόντα (Ca, Na, K) υπό ανταλλάξιμη μορφή.Ο γενικός χημικός τύπος είναι: M2/n O . Al2 O3 x SiO2 . y H2O
όπου: M= αλκαλική γαία, n= σθένος κατιόντος, x= αριθμός από 2 μέχρι 10, y= αριθμός από 2 μέχρι 7
Η αναλογία (Si+Al)/Ο πρέπει να είναι ίση με το 1/2. Ανήκουν στην ομάδα των τεκτοπυριτικών ορυκτών μαζί με τον χαλαζία και τους αστρίους.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα τεκτοπυριτικά ορυκτά η δομή των ζεόλιθων είναι αξιοσημείωτα ανοικτή, με όγκους κενών που φθάνουν το 50% του αφυδατωμένου μέλους. Επιτρέπουν χώρο στα μεγάλα κατιόντα όπως το νάτριο, το κάλιο, το βάριο και το ασβέστιο, ακόμη και στα σχετικά μεγάλα μόρια και στις ομάδες κατιόντων όπως το ύδωρ, η αμμωνία, τα ιόντα ανθρακικού άλατος και τα ιόντα νιτρικών αλάτων.
Χαρακτηρίζονται από την ικανότητα να αποβάλλουν και να προσλάβουν νερό αντίστροφα και να ανταλλάσσουν τα συστατικά κατιόντα τους. Το νερό αποβάλλεται συνεχώς με θέρμανση μέχρι περίπου 350οC και επαναπροσλαμβάνεται με σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μεγάλα κενά στη δομή τους εξηγούν τη χαμηλή πυκνότητα αυτών των μεταλλευμάτων.
Φυσικές και χημικές ιδιότητες ζεόλιθου
Οι ζεόλιθοι όταν είναι καθαροί είναι άχρωμοι ή λευκοί. Συχνά όμως λόγω της παρουσίας τους σε λεπτομερή διασπορά οξειδίων του σιδήρου και άλλων προσμίξεων παρουσιάζονται έγχρωμοι. Η πυκνότητα τους ποικίλει από 2 έως 2,3 gr cm-3 εκτός των πλούσιων σε Ba (Βάριο) ζεολίθων, στους οποίους η πυκνότητα κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 2,8 gr cm-3. Η μικρή σχετικά πυκνότητα τους οφείλεται στην παρουσία του νερού, που πληρεί τους διαύλους του πλέγματος. Ο δείκτης διάθλασης των διαφόρων μελών της ομάδας κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 1,52.Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσία μεγάλων κενών χώρων και καναλιών στο πλέγμα των ζεολίθων. Όταν το νερό αποβληθεί, οι χώροι αυτοί είναι δυνατόν να πληρωθούν με διάφορες αεριώδεις ουσίες, όπως αμμωνία, ατμούς ιωδίου ή ακόμα και ατμούς υδραργύρου, π.χ. ο τοσμονίτης απορροφά την αιθυλική αλκοόλη και την ισοπροπυλική αλκοόλη. Η διεργασία αυτή εξαρτάται από το εκάστοτε είδος ζεολίθου. Ειδικότερα μόρια που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή των καναλιών δεν μπορούν να μπουν στα κοιλώματα της δομής των ζεολίθων και έτσι είναι αδύνατον να προσροφηθούν. Σε αυτή την απλή αρχή βασίζεται η γνωστή εφαρμογή πολλών ζεολίθων ως «μοριακά κόσκινα» που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον διαχωρισμό αέριων μειγμάτων. Το εύρος των καναλιών όμως, δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για την διαπερατότητα αφού η παρουσία πολλών κατιόντων μπορεί, να φράξει τα κανάλια ενώ η μοριακή και η ιοντική διάχυση επηρεάζονται από το προσροφημένο νερό. Γενικά η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων ελαττώνεται με την απώλεια νερού. Με εξαίρεση τον ανάλκιμο και τον νατρόλιθο, στους περισσότερους πυριτικούς ζεόλιθους το Κ+ και το Na+ τείνουν να είναι πιο εύκολα ανταλλάξιμα από το Ca+2 αφού είναι μονοσθενή κι έτσι συγκρατούνται με ασθενέστερο ηλεκτροστατικό φορτίο.
Στους περισσότερους ζεόλιθους σε κάθε μόριο νερού αντιστοιχεί ένας αριθμός από πιθανές θέσεις στο εσωτερικό του πλέγματος κι αυτό μπορεί να μετακινείται από τη μία στην άλλη. Γενικά οι ασβεστούχοι ζεόλιθοι απορροφούν περισσότερο νερό, και στον χαβαζίτη, τον ευλανδίτη και τον στιλβίτη, το νερό συγκρατείται ευκολότερα όταν αυτοί έχουν στο πλέγμα τους Ca+2 και όχι K+.
Όσον αφορά τα περιβάλλοντα πετρώματα πιστεύεται ότι οι ζεόλιθοι, είναι μεταξύ των πλέον πυριτικών ορυκτών που απαντούν στα ιζηματογενή πετρώματα και ότι τα ζεολιθικά κοιτάσματα του τύπου αυτού είναι τα μεγαλύτερα και τα πλέον ενδιαφέροντα από οικονομική άποψη. Σχηματίζονται σε διάφορα από άποψη ηλικίας, λιθολογίας και αποθέσεως, περιβάλλοντα κατά την διεργασία της διαγενετικής εξαλλοιώσεως των ιζηματογενών πετρωμάτων.
Οι ζεόλιθοι χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες ιδιότητες:
Ενυδάτωση υψηλού βαθμού Μικρή πυκνότητα και μεγάλο όγκο, κενό κατά την ενυδάτωση
Σταθερότητα κρυσταλλικής δομής
Μεγάλη ιοντοανταλλακτική ικανότητα
Ομοιομορφία διαύλων, μοριακού μεγέθους
Ικανότητα προσρόφησης (αερίων και ατμών)
Ικανότητα κατάλυσης
Ζεόλιθος - Χρήση στη Γεωργία
Ας δούμε τις χρήσιμες εφαρμογές που μπορεί να έχει στη γεωργία και μάλιστα στη βιολογική γεωργία. Η χρήση του στη γεωργία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη και περιορισμένη στη χώρα μας.Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος σε ποσότητες που εξαρτώνται από την κοκκομετρική του σύσταση (λεπτότητα υλικού). Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό τόσο πιο μικρότερη ποσότητα απαιτείται. Σε βαριά εδάφη πρέπει να προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή (2,5-5 mm), ενώ σε ελαφρά εδάφη πρέπει να προτιμάται αυτός σε μορφή σκόνης. Υπολογίζεται ότι 0,5 κιλό ζεόλιθου σε σκόνη έχει επιφάνεια ανάλογη με αυτήν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.
Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται στο έδαφος συνήθως για τρεις συνεχόμενες χρονιές και ενσωματώνεται κάθε φορά. Χρειάζεται μια ποσότητα 400-500 κιλών ανά στρέμμα και ενσωμάτωση του στο έδαφος για να γίνει αισθητή η συμβολή του στην αύξηση της παραγωγής. Εφαρμόζεται πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ή την φύτευση/σπορά. Η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια (ο ζεόλιθος δεν αποσαθρώνεται όπως άλλα υλικά) και για τα επόμενα 10 ή και περισσότερα χρόνια δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλο ζεόλιθο.
Με την εφαρμογή του προσφέρει μια σειρά από πολύτιμες υπηρεσίες, όπως:
• Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων (η εναλλακτική του ικανότητα ανέρχεται σε 2,2-4 meq/g που είναι διπλάσια από αυτή του μπεντονίτη),
• Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω αεριοποίησης (απώλειες αζώτου με τη
μορφή αμμωνίας) ή υδατομεταφοράς (νιτρώδη και νιτρικά) και συνεπώς συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%,
• Σε συνδυασμό με τη λίπανση μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αποδέσμευση των
θρεπτικών στοιχείων έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες και από την άλλη μεριά εφοδιασμό των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,
• Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη (ο ζεόλιθος συγκρατεί νερό σε ποσότητα ίση με το 60% του βάρους του το οποίο αποδίδει στα φυτά σταδιακά),
• Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους (ανεβάζει το πε-χα),
• Βελτιώνει τη δομή του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση και αυξάνοντας τον αερισμό,
• Είναι 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία και τέλος,
• Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω αυξάνει και βελτιώνει την παραγωγή των φυτών
Ζεόλιθος - Χρήση στην Κτηνοτροφία
Όσοι είναι γεωργοκτηνοτρόφοι μπορούν «με ένα σμπάρο να πιάσουν δύο τρυγόνια». Αν χρησιμοποιήσουν τον ζεόλιθο στη διατροφή των ζώων και στα δάπεδα των στάβλων θα έχουν μια κοπριά με εξαιρετικές ιδιότητες. Όλη η αμμωνία που φεύγει στην ατμόσφαιρα και επιδρά αρνητικά στην υγεία των ζώων θα δεσμευτεί από τον ζεόλιθο στο μεγαλύτερο της ποσοστό. Η αμμωνία δεσμεύεται στους μικροπόρους του υλικού στους οποίους δε μπορούν να εισέλθουν τα νιτροποιητικά βακτήρια και να την οξειδώσουν. Αυτή η κοπριά μεταφερόμενη στα χωράφια θα προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες του αζώτου και του ζεόλιθου. Ο ζεόλιθος στο σιτηρέσιο των ζώων δεσμεύει την αμμωνία που παράγεται κατά το χώνεμα της τροφής ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κάλιο που ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων.Σε πειράματα διατροφής που έγιναν διαπιστώθηκε βελτίωση του συντελεστή πέψης της τροφής κατά 5%. Η προσθήκη ζεόλιθου στο σιτηρέσιο των πουλερικών σε ποσοστό 2% είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αζώτου στην κοπριά κατά 40%. Επίσης η προσθήκη ζεόλιθου στην υδαρή κοπριά σε ποσοστό 6,25% μείωσε την απώλεια της αμμωνίας σε ποσοστό 55%.
Ζεόλιθος - Χρήση στα ύδατα
Η προσθήκη του φυσικού ζεόλιθου στα ύδατα, έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση ανόργανων, οργανικών, οργανομεταλλικών, αερίων, βακτηριδίων, κυανοβακτηριδίων, μετάλλων και ραδιονουκλιδίων σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 100%. Ο ζεόλιθος εμπλουτίζει το νερό σε οξυγόνο (οξυγωνούχα ρεύματα) και ρυθμίζει το pH των υδάτων προς το ουδέτερο, αυξάνοντας ή μειώνοντας αυτό, ανάλογα με την οξύτητα ή αλκαλικότητα των υδάτων.Μορφές ζεόλιθου για χρήση
Στην αγορά εμφανίζεται σε τέσσερις μορφές ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων του και για διαφορετική χρήση, όπως:1) Σε μορφή πούδρας για ψεκασμούς στο φύλλωμα, αλλά και για ιατρική χρήση.
2) Μέγεθος 0,01-0,8 χιλιοστά. Για εμπλουτισμό της τροφής σε ζώα εκτροφής.
3) Μέγεθος 0,8-2,5 χιλιοστά. Για καταπολέμηση της δυσοσμίας, για σιτηρέσια πτηνών, για φιλτράρισμα πόσιμου νερού.
4) Μέγεθος 2,5-5,0 χιλιοστά. Για γεωργική χρήση στη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, ως βελτιωτικό σε χημικά λιπάσματα σε ποσοστό 2-5% (βραδεία αποδέσμευση), στην υδροπονία, χωρίς να αποκλείεται η χρήση των προηγούμενων που είναι πιο δραστικές.
Συμπεράσματα για τον ελληνικό ζεόλιθο
Ο Ελληνικός Φυσικός Ζεόλιθος αυξάνει την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων κατά 17-66%, βελτιώνει την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων κατά 4-46%, μειώνει τη χρήση λιπασμάτων κατά 56-100%, μειώνει τη χρήση του ύδατος άρδευσης κατά 33-67%, εμποδίζει την έκπλυση και μετακίνηση των επιβλαβών ουσιών από το χερσαίο στο υδάτινο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι την ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.Επίσης, είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Κατά μέσο όρο περιέχει 89% κ.β. ζεόλιθο τύπου-HEU, 3% κ.β. (μαρμαρυγία + αργιλικά ορυκτά), 5% κ.β. αστρίους και 3% κ.β. (χαλαζία + χριστοβαλίτη). Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες, καθιστούν τον φυσικό ζεόλιθο κατάλληλο υλικό για πολυάριθμες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, αγροτικές και υδατικές εφαρμογές, όπως καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, κατεργασία λυματολάσπης και βιομηχανικής λάσπης για ασφαλή απόθεση, εξυγίανση και οξυγόνωση υδάτινων οικοσυστημάτων, δέσμευση και απομάκρυνση κυανοβακτηρίων, εξασθενούς χρωμίου και ραδιονουκλιδίων, βελτίωση τεχνητών υγροβιότοπων και λοιπών μονάδων διαχείρισης υδάτων, βελτίωση ποιότητας πόσιμου νερού, μετατροπή κοπριάς σε άοσμο λίπασμα, ζωοτροφές, εδαφοβελτιωτικό γεωργικών καλλιεργειών, βελτιωτικό όξινων και αλκαλικών εδαφών, διαχείριση αποβλήτων μεταλλείων και επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, υπόστρωμα θερμοκηπίων και ανθοκομικής, υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων, ανθεκτικότερο και υγιέστερο γρασίδι, συμπλήρωμα διατροφής, κ.α.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ράδιο ΕΡΑ Κέρκυρας 2/4/2013
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 1 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8fm 01/04/2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Δημοσθένη Σφήκα στην εκπομπή "ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ" του ραδιοφωνικού σταθμού "ΡΑΔΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΑ" 98.8fm, 01/04/2013.