Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

«Επένδυση η εξόρυξη ζεόλιθου»

ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΓΗΣ, Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ.
ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΓΗΣ, ΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Σειρά διαλέξεων για τον ελληνικό ζεόλιθο δίνει στη Θράκη ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. Οι διαλέξεις ξεκίνησαν χθες από το Διδυμότειχο και θα διαρκέσουν ως τις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Ν. Λυγερός, ο οποίος συχνά αρθρογραφεί, δίνει διαλέξεις και συνεντεύξεις για τον ζεόλιθο, τις ευεργετικές του ικανότητες και τις πολλές χρήσεις του, αλλά και για την ανάγκη να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στα Πετρωτά Εβρου, την οποία έχει σταματήσει η κυβέρνηση, θα δώσει διαλέξεις σε άλλες έξι πόλεις της Θράκης.

Θα μιλήσει σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Νέα Βύσσα, Φέρες, Μαΐστρο και Θάσο. Θέματα των διαλέξεών του, μεταξύ άλλων, είναι: «Εδώ φύτρωσε ο ζεόλιθος», «Ο ζεόλιθος της Θράκης μας», «Τα παιδιά του ζεόλιθου», «Ο ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης», «Γεωργία, κτηνοτροφία και ζεόλιθος», «Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα» και «Ο αγροτικός ζεόλιθος».

Σε ένα τελευταίο άρθρο του ασχολείται με τη χρησιμότητα του ζεόλιθου στην αντιμετώπιση πυρηνικών αποβλήτων. Τον χαρακτηρίζει μάλιστα ως «ιδανικό εργαλείο» γι' αυτή τη χρήση.

Τρεις ποικιλίες

Οπως σημειώνει, έχουν μελετηθεί τουλάχιστον τρεις φυσικές ποικιλίες του ζεόλιθου: ο κλινοπτιλόλιθος, ο χαμπαζίτης κι ο μορντενίτης, ειδικά για την αφόπλιση του καισίου-137, του στροντίου και του κοβαλτίου.

«Για παράδειγμα στο Τσέρνομπιλ το 1986, χρησιμοποιήθηκαν 500.000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου για τον καθαρισμό της μολυσμένης γης. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φραγμάτων προστασίας αλλά βέβαια και μέσα στη γη», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει ότι ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε και στη διατροφή των ζώων, με αποτέλεσμα να μειώσει κατά το μισό το καίσιο-137 που βρισκόταν στο γάλα των αγελάδων.

Και πιο πρόσφατα με το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε στη θάλασσα με τσουβάλια για να μειωθεί η συγκέντρωσή του μέσα στο νερό.

«Γι' αυτό το λόγο, ο κλινοπτιλόλιθος είναι τόσο αποτελεσματικός στη χρήση του στη γεωργία και στη κτηνοτροφία αφού επιτρέπει την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών ουσιών που επιβαρύνουν τη γη και μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων», τονίζει ο Ν. Λυγερός.

Και καταλήγει με την επισήμανση: «Ετσι, ο ζεόλιθος δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό της γης αλλά και προστασία για τον άνθρωπο».
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Ο Ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης'', Διδυμοτείχο 28/11/2013

Νίκος Λυγερός - Ο Ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης, Διδυμότειχο.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης". Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου. Δημαρχείο Διδυμοτείχου. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Η διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας", Αλεξανδρούπολη 28/11/2013

Νίκος Λυγερός - Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη.
Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας". Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης. Γ. Καρτάλη 2. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας'' Ερωτήσεις, Αλεξανδρούπολη 28/11/2013

Νίκος Λυγερός - Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας". Ερωτήσεις (Α', Β', Γ', Δ', Ε').
Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης. Γ. Καρτάλη 2. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Διαλέξεις του Δρ. Ν. Λυγερού στη Θράκη.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Τοποστρατηγική και Γεωστρατηγική της Θράκης». 
Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου, 3ος όροφος, Αλεξανδρούπολη.
 Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:30. 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος της Θράκης μας". 
Δημοτικό Αμφιθέατρο Φερρών. 
Φέρρες, 2 Δεκεμβρίου 2013, ώρα : 20:00.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Εδώ φύτρωσε ο Ζεόλιθος».
 Πολιτιστικό Κέντρο Μαίστρου. 
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 17:30. 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Γεωργία, Κτηνοτροφία και Ζεόλιθος». 
Κτήριο Καλογερικό, Λιμένας Θάσου. 
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:00. 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα».
 Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Ν. Βύσσα, Ορεστιάδας. 
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 11:30.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ο Αγροτικός Ζεόλιθος». 
Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας. 
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Τα παιδιά του ζεόλιθου». 
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 
Αλεξανδρούπολη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00 
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η ελληνική Βουλή κάνει γαργάρα το ζεόλιθο

Η ελληνική Βουλή κάνει γαργάρα το ζεόλιθο.
Του Σάκη Αποστολάκη sakisapostolakis0@gmail.com

Κοιμάται η ελληνική Βουλή ή μήπως συγκαλύπτει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων για το θέμα του ζεόλιθου του Εβρου; Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται οι «συνεργοί του τέως υφυπουργού ΠΕΚΑ» και διερευνώνται ευθύνες ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων και τουλάχιστον 25 υπηρεσιακών παραγόντων του ΙΓΜΕ για το φρένο στην επένδυση του ελληνικού ζεόλιθου του Εβρου, δεν βρέθηκαν 30 βουλευτές να ενδιαφερθούν για τη δικογραφία που αφορά το ρόλο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Η δικογραφία, αν και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Δικαιοσύνης, στις 19 Απριλίου 2013, παραμένει στη διάθεση των βουλευτών. Αλλά, σύμφωνα με έγγραφο του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Εργου, Αθανάσιου Θεοδωρόπουλου, δεν έχουν βρεθεί 30 βουλευτές, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, που να ενδιαφερθούν για το θέμα και να υποβάλουν έγγραφη πρόταση στο Προεδρείο της Βουλής για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

Καμία πρόταση ακόμα

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έως σήμερα δεν έχει υποβληθεί τέτοια έγγραφη πρόταση και επομένως δεν έχει ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής καμία σχετική απόφαση», αναφέρει ο Αθ. Θεοδωρόπουλος σε απαντητική επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, στις 16 Οκτωβρίου 2013.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ενδιαφερόμενης για την επένδυση εταιρείας «GEO-VET» Γιάννης Βορδογιάννης σε επιστολή του που είχε κοινοποιήσει στους αρχηγούς και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων υπογράμμιζε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει αγνοήσει τις διατάξεις δύο εισαγγελέων, του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας και του εισαγγελέα Εφετών Θράκης, που έκριναν ότι δόθηκε νόμιμα η άδεια στην εταιρεία για να προχωρήσει στην επένδυση και παρ' όλα αυτά ανακάλεσε τη νόμιμη άδεια, πράττοντας αντίθετα από τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας.

Με την επιστολή του ο Γ. Βορδογιάννης ενημέρωνε επίσης τον πρόεδρο της Βουλής για την επί δεκαετία ταλαιπωρία της συγκεκριμένης εταιρείας από το ΥΠΕΚΑ και κατήγγειλε την «αποδεδειγμένη και συστηματική παρεμπόδισή μας να αξιοποιήσουμε τη νομίμως μισθωθείσα (κατά τη γενόμενη εισαγγελική έρευνα που ζήτησε το ίδιο το ΥΠΕΚΑ), λατομική έκταση ζεολίθου στα Πετρωτά του Βορείου Εβρου, όπου παρανόμως δεν μας χορηγείται η σχετική άδεια εκμετάλλευσης».

Ευτυχώς, τη στιγμή που η ελληνική Βουλή μένει άπραγη σε σχέση με τις ευθύνες για την παρεμπόδιση της επένδυσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά του Εβρου, η Δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της.

Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και η κλήση και κατάθεση μαρτύρων για να εντοπιστούν οι «συνεργοί» του Γ. Μανιάτη, όπως αναφέρεται στην κλήση προς μάρτυρα που ζητείται να καταθέσει για την υπόθεση.

«Να αναφέρετε ποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΓΜΕ θεωρείται υπεύθυνους-συνεργούς του τέως υφυπουργού ΠΕΚΑ για τη μη υλοποίηση της απ' ευθείας ανάθεσης και ποιες ειδικότερα οι πράξεις-παραλείψεις τους», γράφει η κλήση του εισαγγελέα.

Η εισαγγελική έρευνα γίνεται για το αδίκημα της απιστίας από την οποία προήλθε βλάβη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, λόγω απώλειας εσόδων και φόρων.

Επισημαίνεται ότι όσο διάστημα δεν προχωράει η επένδυση του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου, το ελληνικό Δημόσιο, που είναι μέτοχος στο έργο με ποσοστό κέρδους 8% επί του ακαθάριστου προϊόντος, χάνει εκατομμύρια ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από το εξωτερικό, από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, και σε ακριβότερη τιμή.
Διαβάστε περισσότερα... »

Natural zeolites from Ethiopia for elimination of fluoride from drinking water

Natural zeolites from Ethiopia for elimination of fluoride from drinking.
Zeolites and fluoride-rich groundwaters are both usually associated to volcanic regions, and hence in this work we study natural zeolites as fluoride-adsorbents in order to develop a cheap and locally-available fluorosis mitigation technology. The defluoridation capacities of eleven samples originally from Ethiopia are studied as raw materials, without any treatment. Results show that one of the samples, containing mainly analcime and mordenite zeolites, has a maximum defluoridation capacity of 0.47 mg(F )/g; interestingly, this adsorbent is able to reduce the fluoride concentration beyond the safe limit established by the World Health Organization of 1.5 mg/L. In addition, desorption of fluoride from the adsorbent is easily and quantitatively achieved by subjecting the fluoride-loaded solid to a mild treatment of NaOH 0.001 M; such regenerated adsorbent retains 56% of the initial defluoridation capacity. Experiments carried out with real groundwaters show that this sample preserves its high defluoridation capacity in an actual case. Therefore, our study reports a promising cost-effective and locally-available new adsorbent for defluoridation of fluoride-rich groundwaters.

Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος στην αντιμετώπιση των πυρηνικών αποβλήτων

Ο ζεόλιθος με την ειδική του επιφάνεια, με την πορωτικότητά του αλλά και με τη γεωμετρία του, είναι ένα ιδανικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των πυρηνικών αποβλήτων. Έχουν μελετηθεί τουλάχιστον τρεις φυσικές ποικιλίες του ζεόλιθου: ο κλινοπτιλόλιθος, ο χαμπαζίτης κι ο μορντενίτης, ειδικά για την αφόπλιση του Καισίου-137, του Στροντίου και του Κοβαλτίου. Για παράδειγμα στο Τσέρνομπιλ το 1986, χρησιμοποιήθηκαν 500.000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου για τον καθαρισμό της μολυσμένης γης. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φραγμάτων προστασίας αλλά βέβαια και μέσα στη γη. Ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε και στη διατροφή των ζώων με αποτέλεσμα να μειώσει κατά το μισό το Καίσιο-137 που βρισκόταν στο γάλα των αγελάδων. Και πιο πρόσφατα με το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε στη θάλασσα με τσουβάλια για να μειωθεί η συγκέντρωσή του μέσα στο νερό. Γι’ αυτό το λόγο, ο κλινοπτιλόλιθος είναι τόσο αποτελεσματικός στη χρήση του στη γεωργία και στη κτηνοτροφία αφού επιτρέπει την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών ουσιών που επιβαρύνουν τη γη και μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων. Έτσι ο ζεόλιθος δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό της γης αλλά και προστασία για τον άνθρωπο.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Η θεαματική ιδιότητα του ζεόλιθου

Για να καταλάβουμε πρακτικά τη θεαματική ιδιότητα του φυσικού ζεόλιθου αρκεί να εξετάσουμε μερικά δομικά του στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η ειδική εσωτερική επιφάνεια. Αυτή αντιπροσωπεύει την ολική επιφάνεια που είναι προσβάσιμη από τα εσωτερικά κανάλια αυτού του πορώδους πετρώματος. Συνήθως η μέτρησή της γίνεται με την απορρόφηση του αζώτου ή του αργού σε χαμηλή θερμοκρασία και εκφράζεται σε τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμαρίου ζεόλιθου. Σε γενικό πλαίσιο λοιπόν, οι ζεόλιθοι έχουν μία ειδική επιφάνεια της τάξης των εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων ανά γραμμάριο. Αυτό ισοδυναμεί με μία έως δύο επιφάνειες του γηπέδου του τένις ανά γραμμάριο του ζεόλιθου. Σε ανάλογο πλαίσιο και το ίδιο θεαματικό είναι το πόσο πορώδης είναι ο ζεόλιθος. Για να γίνει κατανοητό ας πάρουμε ένα κυβικό εκατοστό του ζεόλιθου. Αν υπολογίσουμε το συνολικό μήκος όλων των καναλιών του τότε θα είχαμε μία απόσταση που ισοδυναμεί με πέντε αστρονομικές μονάδες, δηλαδή πέντε φορές η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Μόνο όταν μελετάμε με αυτόν τον τρόπο το ζεόλιθο συνειδητοποιούμε τι θησαυρό έχουμε στη διάθεσή μας στην πατρίδα με τον κλινοπτιλόλιθο. Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί μία πορεία του ζεόλιθου για να το συνειδητοποιήσουν οι δικοί μας.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Εποικοδομητικές Στρατηγικές

Εδώ και μερικά χρόνια ακούμε φωνές στην πατρίδα μας που κατηγορούν τα πάντα γιατί όλα πάνε στραβά, λες και κάποτε πήγαιναν ίσια, γιατί δεν υπάρχει κράτος, λες και κάποτε υπήρξε. Στην αρχή πιστεύαμε ότι είχαν να πουν κάτι το ουσιαστικό αφού φώναζαν και τις ακούσαμε. Στην συνέχεια προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τις πρακτικές εφαρμογές από όλη αυτή τη βαβούρα. Τελικά είδαμε ότι δεν είχαν να προτείνουν τίποτα και αυτό που νομίζαμε ότι ήταν επαναστατικό δεν ήταν παρά μία εκτόνωση και δυστυχώς απολύτως τίποτα άλλο. Στο ενδιάμεσο η πατρίδα και ο λαός συνεχίζουν να πιέζονται οικονομικά και όλα αυτά δεν βοήθησαν σε τίποτα. Έτσι αποφασίσαμε να τα γράψουμε εκεί που ξέρουμε από παράδοση, οι γυναίκες σε αυτά που αγοράζουν συνέχεια και οι άντρες σε αυτά που έχουν από την αρχή! Με αυτόν τον τρόπο το τοπίο ξεκαθάρισε και επιτέλους μπορούμε να δούμε το μέλλον, αφού είδαμε αντικειμενικά το παρελθόν. Η πατρίδα μας δεν θέλει φωνές, θέλει σκέψεις και πράξεις. Γιατί από την αδράνεια, περάσαμε στην απραξία και δεν εφαρμόζουμε την αξιολογία, αλλά συνεχώς ασχολούμαστε με την αξιολόγηση και μετατρέψαμε την κοινή λογική που δεν έχει σχέση με τη λογική, σε δημόσια σκέψη που δεν έχει καμία σχέση με τη σκέψη. Έχουμε ομάδες θεραπείας, ενώ θέλουμε ομάδες κρούσης. Συνοπτικά, ντόμπρα και σταράτα, η πατρίδα μας χρειάζεται εποικοδομητικές στρατηγικές που δεν ασχολούνται με λόγια αλλά μόνο με εφαρμογές και πράξεις. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την υψηλή στρατηγική της ελληνικής ΑΟΖ και τη στρατηγική του ελληνικού ζεόλιθου. Αφορούν όλους τους τομείς και δημιουργούν πραγματικές θέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο διπλώματα για θέσεις αλλά για να παράγουν ένα έργο εθνικό. Δεν είμαστε ένας λαός της μιζέριας έχουμε τη μεγαλοσύνη των Άθλιων του Ουγκώ. Δεν είμαστε ένας λαός της ελεημοσύνης, έχουμε τη γενναιοδωρία του Ελληνισμού. Δεν είναι λοιπόν με μέτρα εξοικονόμησης που θα δημιουργήσουμε οικονομία. Δίχως στρατηγική, η οικονομία είναι απλώς συνάλλαγμα. Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε και στις καινοτομίες και όχι στις πατέντες για να υπάρχουν και μόνο. Δίχως εξαγωγές, κάνουμε μόνο ανακύκλωση και δεν προσφέρουμε απολύτως τίποτα στην πατρίδα μας. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά και να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Διότι όλη η Ελλάδα δεν είναι μόνο εμπόριο. Είμαστε ένας ολόκληρος πολιτισμός που θαυμάζουν οι περισσότεροι λαοί της γης, γιατί ο Ελληνισμός είναι δώρο για την Ανθρωπότητα. Το κλαδί της ελιάς δεν είναι μόνο ένα σύμβολο, είναι ένας μύθος που αγγίζει το ανθρώπινο πνεύμα του κόσμου λόγω της καινοτομίας του Ελληνισμού. Γι’ αυτό δεν γονατίσαμε, δεν γονατίζουμε και δεν θα γονατίσουμε.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Κατασκευαστικός ζεόλιθος

Ενώ μερικοί αγνοούν ακόμα και τη λέξη ζεόλιθος, τα τελευταία χρόνια, ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και αυτό ειδικά στις χώρες υπό ανάπτυξη όπου υπάρχει μία τεράστια ζήτηση στον τομέα της κατασκευής. Χάρη σε αυτό το 80% της κατανάλωσης του φυσικού ζεόλιθου σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται σε αυτόν τον τομέα. Διότι ο ζεόλιθος μπορεί ν’ αποτελέσει ακόμα και το 35% από το τσιμέντο, πράγμα το οποίο επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του βάρους, τον έλεγχο της αλλαγής φάσης όταν γίνεται στερεό αλλά επίσης και την προστασία από τη σκουριά, όταν έχουμε μπετό αρμέ. Αυτό εξηγεί το άρθρο των Ahmadi και Shekarchi: Use of natural zeolite as a supplementary cementitious material. (Cement & Concrete Composites Vol. 32 pp. 134-141, 2010). Γι’ αυτό το λόγο αντί να εξετάζουμε με μαρασμό και μιζέρια, τα δεδομένα που υπάρχουν στην πατρίδα μας σε αυτόν τον τομέα θα ήταν καλό να μελετήσουμε επί του πρακτέου τις ιδιότητες που προσφέρει ο ζεόλιθος στο μπετό για να γίνει μια στρατηγική χρήση που να επιτρέπει και μια ανθεκτικότερη δομή και να αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης για τον ελληνικό ζεόλιθο όταν έχουμε μέτρια περιεκτικότητα.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ζεόλιθος ή χρυσός;

Ζεόλιθος ή χρυσός;
ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*

Ασφαλώς για τη μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών, το δίλημμα «ζεόλιθος ή χρυσός», δημιουργεί απορία και ίσως αμηχανία. Ο μεν ζεόλιθος είναι σχεδόν άγνωστος, ο δε χρυσός πολύ γνωστός ….αλλά με πολλές «αμαρτίες» στη Χαλκιδική και κυρίως στις Σκουριές!

ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΕΝΑ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ» ΠΕΤΡΩΜΑ

Κατά την πρόσφατη περιοδεία στον Έβρο (Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) με θέμα την «παραγωγική ανασυγκρότηση», ήλθα πρώτη φορά σε επαφή με το θέμα ζεόλιθος. Πρόκειται για ένα κρυσταλλικό λευκής απόχρωσης πέτρωμα, με πολλά οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία για εμπλουτισμό εδάφους και νερών (δέσμευση βαρέων μετάλλων όπως νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, κά), στη φαρμακευτική βιομηχανία (χάπια διάλυσης τοξικών στο στομάχι), στο περιβάλλον (καταπολέμηση ευτροφισμού φυκιών, απορρόφηση κεσίου όπως στη Φουκουσίμα), στη βελτίωση ζωοτροφών, ενώ η σκόνη του επιφέρει καλύτερη ανάπτυξη φυτών και κατ’ επέκταση ζώων που τρέφονται από αυτά, κά. Ο ζεόλιθος θεωρείται στρατηγικό υλικό (τα τελευταία χρόνια οι κινέζοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον). Τα αποθέματα στην Ελλάδα (περιοχές Πετρωτά, Πεντάλοφο και Τρίγωνο Έβρου) είναι υψηλής καθαρότητας (πάνω από 90%), ενώ η εξόρυξη γίνεται επιφανειακά. Στην περιοχή Πετρωτά τα αποθέματα εκτιμώνται 100 εκατ. τόνους (εκμετάλλευση …αιώνων). Η Ελλάδα θα μπορούσε σύμφωνα με τους ειδικούς, να ήταν από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες αλλά δυστυχώς εισάγει ζεόλιθο κατώτερης ποιότητας από Βουλγαρία και Τουρκία (γύρω στους 50-60 χιλ. τόνους το χρόνο με 350 € ανά τόνο, δαπανώντας 18-20 εκατ. €), στερώντας τη χώρα από θέσεις εργασίας, εισόδημα και ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου!

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ» ΚΑΙ «ΛΟΓΙΚΗ» ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, η απάντηση είναι λόγω «διαπλοκής» κυβερνητικών παραγόντων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), με εκλεκτούς της οικονομικής ελίτ. Με βάση δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η εκμετάλλευση ζεόλιθου στα Πετρωτά, ανατέθηκε αρχικά χωρίς διαγωνισμό στην εταιρία «GEO-VET, Ν. Αλεξανδρίδης & Σια ΟΕ» (έμμεση στήριξη του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Ντόλιου), με προβλεπόμενη επένδυση 40 εκατ. €, συμμετοχή ελληνικού δημοσίου 8% και απασχόληση γύρω στα 80 άτομα. Οι αντιδράσεις στην «απ’ ευθείας ανάθεση» από επιχειρηματικούς κύκλους, οδήγησε στην απόφαση προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού με ευθύνη της Περιφέρειας, η οποία όμως τώρα δεν έγινε ποτέ, ενώ συνέβησαν διάφορα τραγελαφικά. Μετά την οριστική απόρριψη της απ’ ευθείας ανάθεση (2009) και προσφυγής σε διεθνή διαγωνισμό, η Περιφέρεια μετά από «αίτηση θεραπείας» της «GEO-VET», της ανάθεσε και πάλι χωρίς διαγωνισμό την εκμετάλλευση (αρχές 2011) την οποία σταμάτησε ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης (Ιούνιο ‘2011) με την εντολή διεθνούς διαγωνισμού, χωρίς όμως να γίνει κάτι. Στο πάγωμα του διαγωνισμού είχε ανάμιξη ο πρ. υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου, προκειμένου, σύμφωνα με δημοσίευμα «Ελευθεροτυπίας», να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα εταιρίας στην οποία (όπως θα δούμε) μετείχε συγγενικό του πρόσωπο! Όσον αφορά τα κοιτάσματα ζεόλιθου στην περιοχή Πεντάλοφου, έχουν ανατεθεί από το 1997 για 30 χρόνια στην εταιρία «S & B» (ομίλου Κυριακόπουλου, πρώην προέδρου ΣΕΒ), αλλά δεν έχει κάνει καμιά εξόρυξη, ενώ εισάγεται ζεόλιθος από κοίτασμα που εκμεταλλεύεται θυγατρική του στη Βουλγαρία (περιοχή Κίρτζαλι), στο ΔΣ της οποίας συμμετέχει η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του Γ.Παπακωνσταντίνου, της οποίας το όνομα ήταν στη λίστα «Λαγκάρντ».! Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της «S & B», έπρεπε να είχε αφαιρεθεί η άδεια και να είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα, αλλά η «Πολιτεία» (κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν έκαναν καμιά ενέργεια, ενώ η σύμβαση παραχώρησης ανανεώθηκε ως το 2017!

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΥ» ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Η εμπειρία από την εκμετάλλευση του χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής είναι λίγο-πολύ γνωστή, αν και ο θόρυβος «περί τρομοκρατικών ενεργειών» στις Σκουριές έχει κρύψει την ουσία του προβλήματος. Η ιστορία ξεκινά από παλιά με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των μεταλλείων Στρατωνίου, Σκουριών, Ολυμπιάδας, στην καναδική εταιρία TVX Hellas (Μεταλλεία Κασσάνδρας). Το 2003 η εταιρία παραχώρησε τα μεταλλεία στο ελληνικό δημόσιο αντί 11 εκατ. €, τα οποία την ίδια ημέρα παραχωρήθηκαν στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold» (Ελληνικός Χρυσός) αντί 11 εκατ.€, χωρίς διεθνή διαγωνισμό και χωρίς την εκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από προσφυγή της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε πρόσφατα την Ελλάδα διότι δεν ανέκτησε την κρατική ενίσχυση ύψους 15,3 εκατ. € που είχε δώσει στην «Ελληνικός Χρυσός», με πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αξίας τους, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από την καταβολή των αναγκαίων φόρων. Το ποιος θα καταβάλει το ποσό είναι ανοικτό ζήτημα. Από την άλλη η παραχώρηση στην «Eldorado Gold» 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική (μαζί των κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού στις Σκουριές αξίας 12 δις δολ.), έγινε με ληστρικούς όρους. Η σύμβαση (2003) προβλέπει εκτός από το δικαίωμα εξορυκτικής δραστηριότητας σε άλλες περιοχές, την καταβολή στο ελληνικό δημόσιο μόλις 11 εκατ. € και συμμετοχή του Ομίλου Μπόμπολα 5%, ενώ η διάρκεια εκμετάλλευσης εκτιμάται 25 χρόνια. Εκτός από τον αποικιακό χαρακτήρα της σύμβασης οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες (καταστροφή αρχέγονου δάσους χιλιάδων στρεμμάτων, μόλυνση υδάτων από κυανιούχο νάτριο κά), ενώ θα ισχύει καθεστώς σκλαβιάς για τους 700 περίπου εργαζόμενους στα μεταλλεία. Ένα πρόσφατο γεγονός ήλθε να αναδείξει τους κινδύνους από τη ληστρική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όταν στο λιμάνι Θεσσαλονίκης συμπυκνωμένος χρυσούχος αρσενοπυρίτης σε κοντέϊνερ της «Ελληνικός Χρυσός» με προορισμό την Κίνα, είχε διαρροή με αποτέλεσμα μπλοκάρισμα εξαγωγών και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι αντιδράσεις των κατοίκων στις Σκουρίες είναι απολύτως δικαιολογημένες, παρόμοιες ανάλογων αντιδράσεων σε άλλες χώρες. Ειδικότερα στη Ρουμανία η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της κρίσης παραχώρησε χρυσοφόρα κοιτάσματα στην περιοχή Ρόζια Μοντάνα στην καναδική εταιρία «Gabriel Resources» με συμμετοχή του κράτους 19,3% και 6% στα τελικά κέρδη (στην Ελλάδα ούτε κι αυτά!), όμως μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων αναγκάστηκε να αναστείλει την εξόρυξη του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

Το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης ορυκτών πόρων (ζεόλιθου, χρυσού, κά), πρέπει να γίνει με όρους «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Πρώτος παράγοντας είναι η αποδοχή και στήριξη των πρωτοβουλιών από τον ίδιο τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες. Στη περίπτωση του ζεόλιθου οι κάτοικοι του Έβρου θέλουν την άμεση αξιοποίηση του για ανάπτυξη της περιοχής, ενώ στην περίπτωση του χρυσού οι κάτοικοι είναι αντίθετοι. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα χωρίς τη στήριξη του πληθυσμού. Δεύτερον, αποτροπή κάθε ενέργειας που βαρύνει το περιβάλλον. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και αξιοποίηση ορυκτών πόρων με υποβάθμιση ή αγνόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τρίτον, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ) πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα στο ζεόλιθο η αξιοποίηση του πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προτάσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής: Ενιαία αντιμετώπιση των κοιτασμάτων Πεντάλοφου-Πετρωτών, σύσταση δημόσιου φορέα εκμετάλλευσης με συμμετοχή της Περιφέρειας και του δήμου Ορεστιάδας, ρήτρα εντοπιότητας στις θέσεις εργασίας με εξαίρεση ειδικευμένο προσωπικό, σιδηροδρομική σύνδεση με λιμάνι Αλεξανδρούπολης για εξαγωγή υλικού, ρήτρα τοπικής διάθεσης προϊόντος (8-10%) σε μονάδες μεταποίησης της περιοχής, δημιουργία ειδικής ερευνητικής μονάδας ζεόλιθου με συμμετοχή τμημάτων Πανεπιστημίου Έβρου, δημιουργία πρότυπων γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων με χρήση ζεόλιθου ως φυσικό βελτιωτικό παραγωγής κά. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν αλλαγή «φιλοσοφίας» της αναπτυξιακής πολιτικής και πάνω από όλα γενικότερη στροφή στην οικονομική πολιτική με αριστερή κυβέρνηση και κριτήριο τις ανάγκες του ελληνικού λαού και συνολικά της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Στρατηγικός ορυκτός πλούτος & στρατηγική αξιοποίηση'' (Ζεόλιθος)

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Στρατηγικός ορυκτός πλούτος & στρατηγική αξιοποίηση'' (Ζεόλιθος)
Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Στρατηγικός ορυκτός πλούτος & στρατηγική αξιοποίηση". Αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, Ζαγορά Πηλίου. Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013. Α' μέρος - Ζεόλιθος.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Eνσωμάτωση ζεόλιθου σε Κούμ Κουάτ και Μπονσάι, Παλιομέτοχο

Νίκος Λυγερός: Eνσωμάτωση ζεόλιθου σε Κούμ Κουάτ και Μπονσάι, Παλιομέτοχο.
Eνσωμάτωση ζεόλιθου σε Κούμ Κουάτ και Μπονσάι, Παλιομέτοχο, 12/11/13.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στον κήπο του Πανίκου Παναγή. Λευκωσία, Κύπρος

Ν. Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στον κήπο του Πανίκου Παναγή. Λευκωσία, Κύπρος
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στον κήπο του Πανίκου Παναγή. Λευκωσία, Κύπρος, 15/11/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα του Μάριου Χρίστου. Κοκκινοτριμιθιά, Κύπρος

Ν. Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα του Μάριου Χρίστου. Κοκκινοτριμιθιά, Κύπρος.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα του Μάριου Χρίστου. Κοκκινοτριμιθιά, Κύπρος, 14/11/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ζεόλιθος Θράκης – Γεωλογία και ορυκτοχημεία ζεολιθικών πετρωμάτων στην περιοχή Κίρκης Ν. Έβρου

Ζεόλιθος Θράκης – Γεωλογία και ορυκτοχημεία ζεολιθικών πετρωμάτων στην περιοχή Κίρκης Ν. Έβρου.
Δρ Κυριάκος Αρίκας
Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας–Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου

Εισαγωγή

Η παρούσα εισήγηση αποτελεί συνέχεια μια πρόσφατης δημοσίευσής μας με τίτλο: ''Ζεόλιθος Θράκης – Προτεινόμενη εξόρυξη και προοπτικές για νέες εμφανίσεις ζεολίθων στον Ν. Έβρο''. Αφορμή για τις εν λόγω εισηγήσεις είναι η έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα σχετικά με την προτεινόμενη εξόρυξη ζεόλιθου στα Πετρωτά Ορεστιάδας Έβρου και τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία της αδειοδότησης, τα οποία δυστυχώς εμποδίζουν αδικαιολόγητα την ενδιαφέρουσα αυτή επένδυση. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει πάλι να επισημάνουμε τις ποικιλότροπες φυσικές ιδιότητες (προσροφητικές – δεσμευτικές ικανότητες) των ορυκτών της ομάδας ζεολίθου και τη χρήση τους στη γεωργία, κτηνοτροφία, σε υδατικές εργασίες και σε άλλες οικολογικές δραστηριότητες. Η παραγωγή ζεολίθου θα έχει οπωσδήποτε θετικές επιπτώσεις στην επαγγελματική και οικονομική κίνηση στο Ν. Έβρο. Το ξεκίνημα της εκμετάλλευσης ζεολίθου στα Πετρωτά έχει και μία άλλη θετική όψη: θα προκαλέσει κίνητρα και ενδιαφέροντα για αναγνώριση και μελέτη περαιτέρω εμφανίσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Έβρου με την προοπτική να δημιουργηθούν πιθανόν μελλοντικά και άλλα πεδία απασχόλησης και οικονομικής αναζωογόνησης. Γεγονός είναι ότι οι ενδιαφέρουσες εμφανίσεις ζεολίθου δεν περιορίζονται μόνο στα Πετρωτά και στην άμεσα γειτονική περιοχή (Μεταξάδες), παρά υπάρχουν και στις νοτιότερες περιοχές του Έβρου. Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζουμε λοιπόν ένα τέτοιο παραδείγματα από δικές μας μελέτες στην περιοχή Κίρκης.

Παρατηρήσεις σχετικά με την εκμετάλλευση ζεολιθικών πετρωμάτων

Με τις ενημερωτικές εισηγήσεις μας θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών κύκλων που επιδιώκουν την υλοποίηση εκμετάλλευσης του ζεολίθου στα Πετρωτά Ορεστιάδας και να προσφέρουμε συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία πηγάζουν από τις δικές μας ερευνητικές εργασίες στη Θράκη εκ μέρους του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου.

Είναι γνωστές οι θέσεις μας ενάντια στις προγραμματιζόμενες εκμεταλλεύσεις χρυσού στο Πέραμα και Σάπες, οι οποίες θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και σε διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες στη Θράκη. Στην προκειμένη όμως περίπτωση επιδοκιμάζουμε με έμφαση την προτεινόμενη εκμετάλλευση ζεολίθου στα Πετρωτά Έβρου, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία της ανεργίας και οικονομικής κρίσης. Στην προηγούμενη εισήγηση θεμελιώθηκαν τα επ’ αυτού σχετικά κριτήρια και οι θέσεις μας υπέρ της εκμετάλλευσης ζεολίθων. Διευκρινίζεται όμως πάλι, ότι κάθε εξόρυξη, έστω και μικρών διαστάσεων, αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα. Οι εμφανίσεις ζεολιθικών πετρωμάτων έχουν και αυτές μια σχετική έκταση και απαιτείται σωστός προγραμματισμός και επιμελημένη εξόρυξη και αποκατάσταση. Για τον προσδιορισμό εκλεκτικής ποιότητας ζεολιθικών κοιτασμάτων είναι λοιπόν απαραίτητη ακριβής γεωλογική χαρτογράφηση και ορυκτοχημική εκτίμηση. Όλα αυτά αποτελούν άλλωστε προϋποθέσεις και για την κατά το δυνατόν περιορισμένη έκταση των εξορύξεων και αλλοίωσης του φυσικού τοπίου.

Οι ποιοτικά ενδιαφέρουσες εμφανίσεις αφορούν συνήθως πετρώματα στα οποία ο ζεόλιθος είναι προϊόν ολικής εξαλλοίωσης ηφαιστειακού γυαλιού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ενστρώσεις απόθεσης θρυμμάτων ηφαιστειακού γυαλιού (απόθεση στερεοποιημένων ψηγμάτων λάβας από ηφαιστειακές εκρήξεις - εκτινάξεις), τα οποία κατόπιν εξαλλοιώθηκαν ολοκληρωτικά σε ζεόλιθο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί το πέτρωμα να περιέχει μέχρι πάνω από 90% ζεόλιθο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η εν λόγω εμφάνιση Πετρωτών και ο ζεολιθικός ορίζοντας ανατολικά Κίρκης που περιγράφεται παρακάτω.

Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ''Ο ζεόλιθος στη γη της Κύπρου''

Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ''Ο ζεόλιθος στη γη της Κύπρου''.
Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο ζεόλιθος στη γη της Κύπρου". Κύπρος - Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου. Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Φωτογραφίες - Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Ο ζεόλιθος στη γη της Κύπρου'' Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου

Φωτογραφίες - Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Ο ζεόλιθος στη γη της Κύπρου'' Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου.
Φωτογραφίες από τη διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο ζεόλιθος στη γη της Κύπρου". Κύπρος - Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου. Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε θερμοκήπιο του Α. Ζάγκα, Κέρκυρα 09/11/2013

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε θερμοκήπιο του Αχιλλέα Ζάγκα, Κέρκυρα 09-11-2013.
Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε θερμοκήπιο του Α. Ζάγκα, Κέρκυρα 09/11/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε καλλιέργεια με Aloe Vera. Κτήμα Γ. Σιαπέρα. Μεσσηνία

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε καλλιέργεια με Aloe Vera
Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε καλλιέργεια με Aloe Vera. Κτήμα Γ. Σιαπέρα. Μεσσηνία, 08/10/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Simulation moléculaire des propriétés des zéolithes cationiques: Propriétés thermodynamiques et propriétés structurales

Simulation moléculaire des propriétés des zéolithes cationiques : Propriétés thermodynamiques et propriétés structurales.
Simulation moléculaire des propriétés des zéolithes cationiques: Propriétés thermodynamiques et propriétés structurales


Διαβάστε περισσότερα... »

CARACTÉRISATION ET MODIFICATION DE L'ACIDITÉ RÉSIDUELLE DE ZÉOLITHES CATIONIQUES

CARACTÉRISATION ET MODIFICATION DE L'ACIDITÉ RÉSIDUELLE DE ZÉOLITHES CATIONIQUES.
CARACTÉRISATION ET MODIFICATION DE L'ACIDITÉ RÉSIDUELLE DE ZÉOLITHES CATIONIQUES

Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Clinoptilolite IZA

Clinoptilolite IZA.

Clinoptilolite series



Clinoptilolite-K      |(K,Na,Ca0.5,Sr0.5,Ba0.5,Mg0.5)6(H2O)20|[Al6 Si30 O72]
Clinoptilolite-Na    |(Na,K,Ca0.5,Sr0.5,Ba0.5,Mg0.5)6(H2O)20|[Al6 Si30 O72]
Clinoptilolite-Ca    |( Ca0.5,Na,K, Sr0.5,Ba0.5,Mg0.5)6(H2O)20|[Al6 Si30 O72]

Morphology:

Monoclinic 2/m, platy crystals with prominent {010} face, modified by and {001}, {100}, {111}, {201} and {110}.

Physical properties:


Cleavage: {010} perfect.
Hardness:  3.5 - 4
D: 2.14 – 2.17 gm/cm3.
Luster: vitreous, pearly on {010}. Streak: white.

Clinoptilolite-Ca with smectite on surface of rhyolite ignimbrite, Richardson’s Ranch north of Madras, Jefferson County, Oregon, USA. Width of view 5 mm.

Optical properties:


Clinoptilolite IZA.
Color:
Colorless, white, yellowish, pinkish, orange to red;  colorless in thin section

Clinoptilolite-Na partial pseudomorph of glass shard (0.25 mm in length) from the Miocene, Barstow formation, San Bernardino County, California, USA. Crossed polars. Image courtesy of R. A. Sheppard (see Sheppard and Gude 1969).


Biaxial (+ or -), 
Clinoptilolite
Clinoptilolite-K: 


α  1.476 - 1.478,  β  1.477 -  1.479  ,  γ  1.479 - 1.481  , δ 0.003,  2Vz  58 - 73°,  Y = b, Z ˄ c  38° - 58°  (or Z = b).
Dispersion: r  > v, distinct,  crossed


Clinoptilolite-Na:

α  1.474 - 1.478,  β  1.475 -  1.479,  γ  1.478 - 1.481, δ 0.003 –  0.004,
2Vz  32 - 95°, X = b, Z ˄ c  18° - 23° (or Z = b). 
Dispersion: r < v, moderate

Clinoptilolite-Ca:

α  1.481,  β  1.484,  γ  1.488, δ 0.007, 2Vz  70°, Z = b, X ˄ c  20°. 
Dispersion: r < v, distinct


Crystallography:


Unit cells: 
Clinoptilolite-K

a  17.688(16),  b  17.902(9),  c  7.409 (7) Å, β  116.50(7)°.
Z = 1,  Space group C2/m, C2, or Cm.
(Ogihara and Iijima 1990, off-shore borehole, Japan)

Clinoptilolite-Na

a  17.627(4),  b  17.955(4),  c  7.399(4) Å, β  116.29(2)°.
Z = 1,  Space group C2/m, C2, or Cm.
(Sheppard and Gude 1969, Barstow Formation, San Bernardino County, California, USA)

Clinoptilolite-Ca

a  17.660(4),  b  17.963(5),  c  7.400(3) Å, β  116.47(3)°.
Z = 1,  Space group C2/m, C2, or Cm.
(Koyama and Takéuchi 1977, Kuruma Pass, Fukushima Prefecture, Japan)
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Brevet clinoptilolite

Brevet clinoptilolite.


TitreN° de publicationDate de pubInventeur(s)  Demandeur(s)Classification internationaleN° de demandeDate de dépôtN°(s) de priorité
COMPOSITION ZEOLITIQUE ADSORBANTE, SON PROCEDE DE PREPARATION ET SON UTILISATION POUR L'ELIMINATION DE H20 ET OU H2S CONTENUS DANS DES MELANGES GAZEUX OU LIQUIDESFR2868338 (A1)2005-10-07LE BEC REMI
NICOLAS SERGE
CECA SA SA []B01D15/00
B01D53/02
B01D53/26
B01D53/28
B01J20/18
B01J20/30
B01J20/18
B01J20/30
B01D53/02
FR2004000337120040331FR20040003371 20040331
BIOSTIMULANTFR2771009 (A1)1999-05-21BGATOV VASILY IVANOVICH
BLAGITKO EVGENY MIKHAILOVICH
MEZENTSEVA NATALYA GEORGIEVNA
NOVOSELOV BORIS YAKOVLEVICH
NOVOSELOVA TATYANA IVANOVNA
SURNIN ALEXEI IVANOVICH
ZAKRYTOE AKTSIONERNOE OBSCHEST [RU]A61K9/00
A61K33/00
A61K36/02
A61K36/06
A61K36/07
A61K36/18
A61K36/899
A61P1/00
A61P3/00
A61P3/04
A61P3/06
A61P9/00
A61P13/02
A61P15/00
A61P37/00
A61K9/00
A61K33/00
A61K36/02
A61K36/06
A61K36/18
A61K36/88
A61P1/00
A61P3/00
A61P9/00
A61P13/00
A61P15/00
A61P37/00
A61K35/78
A61K35/78
A61K33:00
FR1998000277319980306RU19970118466 19971117
Procédé de triage des ordures ménagères consistant à séparer les matières plastiques les verres et les métaux des matières organiques réutilisables pour la fabrication de composts.FR2695046 (A1)1994-03-04JOUVE JEANJOUVE JEAN []B03B5/28
B03B9/06
B03B11/00
B07B13/16
B03B9/06
C05F9/04
FR1992001054519920831FR19920010545 19920831
UTILISATION D'ALGUES ROUGES CALCAIRES POUR LA PREPARATION DE COMPOSITIONS COSMETIQUES.FR2674126 (A1)1992-09-25XAVIER BRIANDSECMA []A61K8/97
A61Q1/06
A61Q1/08
A61Q1/10
A61Q1/12
A61Q5/00
A61Q17/04
A61K7/00
FR1991000334619910319FR19910003346 19910319
PROCEDE POUR ELIMINER LES OXYDES D'AZOTE DE GAZ D'ECHAPPEMENTFR2655565 (A1)1991-06-14KATSUTA AKIMICHI
KUMAGAI MIKIO
TAMURA TAKAAKI
INST RES INNOVATION []B01D53/94
B01J29/06
B01J29/10
B01J29/16
B01J29/42
B01J29/48
B01J29/52
B01J29/58
B01J29/61
B01J29/64
B01J29/66
B01J29/69
B01J29/78
B01J29/80
F02B1/04
B01D53/3
B01J29/1
B01J29/1
B01J29/1
B01J29/1
C01B21/2
FR1990000613019900516JP19890319228 19891208
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Antibiotic zeolite

Publication Dates Range: 08-Jun-1988 - 03-Mar-1993 
Filing Dates Range: 02-Dec-1987 - 05-Dec-1987 
Assigned IPC Subclass: C08K 

Abstract (English, US 4938958)
An antibiotic zeolite and an antibiotic resin composition containing thereof are provided. The antibiotic zeolite is prepared by replacing all or a part of ion-exchangeable ions in zeolite with ammonium ions and antibiotic metal ions such as silver, copper, zinc, mercury, tin, lead, bismuth, cadmium, chromium and thallium. The antibiotic resin composition comprises the antibiotic zeolite and a resin such as polyethylene, polypropylene, polyvinyl chloride and polystyrene.

Patent Family Members (9; US, EP, CA, AU, JP, KR):

US 4938958 patent 
Antibiotic zeolite (03-Jul-1990)
Assignees: Shinagawa Fuel Co., Ltd., Shinanen New Ceramic Corporation 

EP 0270129 A2 application 
Antibiotic zeolite (08-Jun-1988)
Applicants: SHINAGAWA FUEL CO., LTD., SHINANEN NEW CERAMIC CORPORATION 

EP 0270129 A3 application 
Antibiotic zeolite (02-Nov-1989)


Description (English, US 4938958)

BACKGROUND OF THE INVENTION

1. Field of the Invention
The present invention relates to an antibiotic zeolite and an antibiotic resin composition containing the zeolite and more particularly to an antibiotic zeolite which does not cause discoloration with time.

2. Description of the Prior Art
Heretofore, there have been known such inorganic antibiotics as silver-supporting active carbon as disclosed in Japanese Patent Un-examined Publication No. 49-61950 and such organic antibacterial or antifungus agents as N-(fluorodichloromethylthio)-phthalimide.
However, in the former (inorganic antibiotics), silver ions are rapidly leached out therefrom and, therefore, it is difficult to attain a sustained antibiotic effect.
On the other hand, among the latter (organic antibacterial or antifungus agents), some of them have no antibacterial effect depending on the kinds of bacteria or mold (in other words, these being inferior in general purpose with respect to the kinds of bacteria or mold). Further even those having heat resistance sometimes cause decomposition or evaporation during kneading them into a resin at a temperature of 150.degree. to 300.degree. C. This leads to the reduction of antibacterial effect.
For the purpose of eliminating the aforementioned disadvantages associated with these conventional antibiotics, there have been developed so-called antibiotic zeolites which comprises an antibiotic component supported on zeolite (see, for instance, Japanese Patent Published for Opposition No. 61-22977 and Japanese Patent Un-examined Publication No. 60-181002).
The aforesaid antibiotic zeolite is certainly an excellent antibiotic agent which exhibits a sustained antibiotic action when left to stand in water or in the air and does not cause change of properties during kneading it with a resin. However, such an antibiotic zeolite suffers from a disadvantage that it gradually causes discoloration in the course of time. This discoloration exerts no influence on the antibiotic effect of the antibiotic zeolite and, therefore, the antibiotic zeolite is still an excellent antibiotic agent. However goods in which such an antibiotic zeolite is incorporated sometimes causes discoloration. This leads to remarkable reduction of their commercial value depending on the kinds thereof.

SUMMARY OF THE INVENTION
Accordingly, an object of the present invention is to provide an antibiotic zeolite which does not cause discoloration with time and which exhibits an excellent antibiotic effect high that of the conventional antibiotic zeolites.
Another object of the present invention is to provide an antibiotic resin composition comprising the antibiotic zeolite and a resin which does not cause discoloration with time.
The present invention relates to an antibiotic zeolite in which all or a part of ion-exchangeable ions in a zeolite are replaced with antibiotic metal and ammonium ions.
Further the present invention relates to an antibiotic resin composition comprises resin and an antibiotic zeolite in which all or a part of ion-exchangeable ions in zeolite being replaced with antibiotic metal and ammonium ions.
Διαβάστε περισσότερα... »

Εμπλουτισμός φυσικού αερίου με χρήση ζεόλιθων

Διδακτορική Διατριβή: Εμπλουτισμός φυσικού αερίου με χρήση ζεόλιθων.
Στην παρούσα διατριβή εξετάστηκε η δυνατότητα χρήσης του κλινοπτιλόλιθου ως ροφητικού υλικού, για τον διαχωρισμό αζώτου – μεθανίου μέσω διεργασίας με κυκλική διακύμανση της πίεσης (Pressure Swing Adsorption, P.S.A.), με στόχο τον εμπλουτισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εμπεριέχουν αδρανείς προσμίξεις (κυρίως άζωτο) σε μεγάλο ποσοστό, με οικονομικότερο τρόπο συγκριτικά με τις επικρατούσες κρυογονικές διεργασίες. Διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο αριθμός και το είδος των κατιόντων του πορώδους πλέγματος του κλινοπτιλόλιθου επηρεάζουν τις ροφητικές του ιδιότητες. Για τον σκοπό αυτό, το πρωτογενές πέτρωμα υπεβλήθη σε κατεργασίες που περιελάμβαναν από απλή θραύση και κοσκίνιση μέχρι χημικούς καθαρισμούς (με οξέα και αμμωνιακά άλατα) καθώς και ιοντοεναλλαγές (με χλωριούχα άλατα K+, Na+, Ca2+, Cu2+, Mg2+, Li+), ώστε να προκύψουν όσο το δυνατό πιο ομοϊοντικές μορφές. Αντίστοιχες ιοντοεναλλαγές για Ca2+ και Mg2+ πραγματοποιήθηκαν και σε δείγματα συνθετικού κλινοπτιλόλιθου. Τα διάφορα υλικά που παρασκευάσθηκαν μελετήθηκαν ως προς τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες με: α) ποροσιμετρία αζώτου (77 Κ) για τον χαρακτηρισμό της πορώδους δομής (ειδική επιφάνεια, όγκος πόρων, κατανομή όγκου πόρων) β) περίθλαση/φθορισμό ακτίνων Χ (XRD–XRF) για τον προσδιορισμό παραμέτρων του κρυσταλλικού πλέγματος, ποσοστών καθαρότητας και χημικής σύστασης των δειγμάτων, γ) ηλεκτρονιακή μικροσκοπία (SEM) για τον χαρακτηρισμό της μορφολογίας και δ) φασματομετρία υπέρυθρου (FTIR) για το κρυσταλλικό πλέγμα και τον υδρόφοβο χαρακτήρα των υλικών. Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από το δομικό χαρακτηρισμό είναι ότι: α) για τις πειραματικές συνθήκες που εφαρμόστηκαν τόσο στις διεργασίες «καθαρισμού» όσο και στις ιοντοεναλλαγές δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη επίδραση στην κρυσταλλική δομή των ζεολιθικών δειγμάτων και β) η σειρά εκλεκτικότητας ως προς τα κατιόντα που χρησιμοποιήθηκαν στις διεργασίες ιοντοεναλλαγής είναι: K+ > Na+ > Ca2+ > Cu2+ > Mg2+ > Li+ . Ακολούθως διεξήχθησαν σταθμικά πειράματα ρόφησης (σε πιέσεις από 0 – 20 bar) αφενός για να διαπιστωθεί η ροφητική συμπεριφορά των δειγμάτων που προέκυψαν από τις διάφορες κατεργασίες ως προς το μεθάνιο και το άζωτο σε θερμοκρασίες 298 και 273 Κ και αφετέρου για να υπολογιστούν θερμοδυναμικά και κινητικά μεγέθη (ισόθερμες ρόφησης καθώς και συντελεστές διάχυσης). Επειδή οι χρόνοι ισορροπίας ήταν εξαιρετικά μεγάλοι (πάνω από 600 λεπτά) και λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια ενός κύκλου σε μια διεργασία P.S.Α. είναι της τάξης των μερικών λεπτών (περίπου 3-5) αποφασίστηκε να μην προσδιοριστούν «κλασικές» ισόθερμες ισορροπίας. Αντί αυτού ελήφθησαν «οιονεί» καμπύλες ρόφησης με κύριο χαρακτηριστικό ότι ο μέγιστος χρόνος ισορροπίας για κάθε σημείο πίεσης δεν υπερέβαινε τα 10 λεπτά. Όλες οι καμπύλες ρόφησης που προσδιορίστηκαν με βάση το παραπάνω σκεπτικό και στις δύο θερμοκρασίες είναι τυπικές για μικροπορώδη υλικά με το σχήμα τους να ομοιάζει αυτό του τύπου Langmuir χωρίς όμως το χαρακτηριστικό οριζόντιο πλατώ. Ο ακατέργαστος κλινοπτιλόλιθος εμφάνισε την υψηλότερη ροφητική ικανότητα στους 298 K τόσο για το μεθάνιο όσο και για το άζωτο (περίπου 2.8 και 1.5 mmol/g αντίστοιχα). Τα μερικώς ιοντοεναλλαγμένα δείγματα Li+ παρουσίασαν την μεγαλύτερη χωρητικότητα ρόφησης στους 273 Κ (1.6 mmol/g για το μεθάνιο και 1.4 mmol/g για το άζωτο) ενώ τα δείγματα της Cu2+ μορφής την μικρότερη για τα δύο αέρια και για τις δύο θερμοκρασίες Από τα σταθμικά πειράματα ρόφησης προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: α) Για τον περιορισμένο χρόνο ισορροπίας των δέκα λεπτών που επιτράπηκε για κάθε σημείο των ισοθέρμων, το μεθάνιο ροφάται περισσότερο από το άζωτο για όλα τα δείγματα (ανεπεξέργαστο, χημικώς κατεργασμένα, ιοντοεναλλαγμένα και συνθετικά) στους 298 Κ. Αναστροφή αυτής της εκλεκτικότητας υπέρ της κατακράτησης αζώτου παρατηρείται με την μείωση της θερμοκρασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ρόφηση και διάχυση είναι δύο παράγοντες για τους οποίους οι θερμοκρασιακές μεταβολές έχουν αντίθετη επίδραση. Έτσι επειδή η κινητική παρεμπόδιση μειώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, η «θερμοδυναμική» εκλεκτικότητα επικρατεί. Από την άλλη μεριά, με τη μείωση της θερμοκρασίας ο κινητικός όρος κυριαρχεί επιβάλλοντας ισχυρούς περιορισμούς κυρίως στα μόρια CH4. Αυτό υποδεικνύει ότι μια διεργασία ρόφησης (P.S.A.) με γρήγορο κύκλο πιθανώς να οδηγούσε σε έναν αποτελεσματικό διαχωρισμό του αζώτου ως προς το μεθάνιο. β) Ο ρυθμός του κινητικού φαινομένου καθορίζεται από την διάχυση στους μικροπόρους των κρυσταλλιτών από τους οποίους απαρτίζεται το μακροσκοπικό σωματίδιο του κλινοπτιλόλιθου. Η επίδραση της διάχυσης στους μέσο/μάκρο πόρους καθώς και αυτής στο οριακό στρώμα είναι ανεπαίσθητη. Προσδιορίστηκαν οι σταθερές χρόνου διάχυσης ( ) και διαπιστώθηκε ότι του μεθανίου είναι μεγαλύτερες από αυτές του αζώτου για τους 298 Κ αλλά μικρότερες στους 273 Κ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μειώνονται με μείωση της θερμοκρασίας και για τα δύο αέρια. Η μείωση είναι και πάλι μεγαλύτερη για το μεθάνιο από αυτή του αζώτου. γ) Την καλύτερη εκλεκτικότητα αζώτου προς μεθάνιο επέδειξε ο Ca2+ συνθετικός κλινοπτιλόλιθος. Το αμέσως καλύτερο δείγμα ήταν ο φυσικός ανεπεξέργαστος κλινοπτιλόλιθος, μάλιστα η ροφητική του ικανότητα ήταν εξίσου μεγάλη και για τα δύο αέρια. Στο τελικό στάδιο κατασκευάστηκε κλίνη για την διεξαγωγή πειραμάτων διάρρηξης (breakthrough) με φυσικό ανεπεξέργαστο κλινοπτιλόλιθο σε ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία με μείγματα ηλίου – αζώτου, ηλίου – μεθανίου και ηλίου – αζώτου - μεθανίου παροχής 8-42 ml ΝΡΤ/min και σε σχετικές αναλογίες (v/v) από 3.8 – 50% περίπου. Προς επιβεβαίωση της προηγούμενης αναφερθείσας αναστροφής, για το μείγμα ηλίου – αζώτου - μεθανίου πειράματα διεξήχθησαν και στους 253 K. Από τα πειράματα διάρρηξης προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: α) Από την ανάλυση των καμπυλών διάρρηξης υπολογίστηκαν οι ροφημένες ποσότητες αζώτου ή / και μεθανίου για όλες τις περιπτώσεις μειγμάτων. Για τα μείγματα ηλίου-αζώτου και ηλίου-μεθανίου προσδιορίστηκαν άμεσα με τη μέθοδο των ροπών οι συντελεστές αξονικής διασποράς καθώς και οι χρόνοι διάχυσης στους μικροπόρους και για τα δύο αέρια. Τιμές αυτών των παραμέτρων επίσης προέκυψαν από την βέλτιστη προσαρμογή του μαθηματικού μοντέλου που περιγράφει την φυσική συμπεριφορά της κλίνης στις πειραματικές καμπύλες, οι οποίες ήταν σε καλή συμφωνία με αυτές και στα πλαίσια του πειραματικού σφάλματος. β) Οι ροφημένες ποσότητες του αζώτου και του μεθανίου από τα πειράματα διάρρηξης αζώτου – ηλίου και μεθανίου – ηλίου ήταν συστηματικά μικρότερες (περίπου 20 με 30 %) από τις αντίστοιχες των σταθμικών για ανάλογες μερικές πιέσεις. γ) Η σύγκριση των πειραμάτων διάρρηξης που διεξήχθησαν στους 298 Κ για τα καθαρά συστατικά (μείγμα αζώτου – ηλίου και μείγμα μεθανίου – ηλίου) σε σχέση με το αντίστοιχης θερμοκρασίας πείραμα για το μείγμα αζώτου – μεθανίου – ηλίου αποκάλυψε ότι η ρόφηση του αζώτου επηρεάζεται σε μικρό βαθμό από την παρουσία του μεθανίου ενώ το αντίθετο συμβαίνει για το μεθάνιο. δ) Γενικά οι τιμές των συντελεστών χρόνου διάχυσης που υπολογίστηκαν από τα πειράματα διάρρηξης τόσο για το μεθάνιο όσο και για το άζωτο, είναι μικρότερες από αυτές των σταθμικών. Για το μείγμα αζώτου – μεθανίου - ηλίου στους 298 Κ ο συντελεστής χρόνου διάχυσης του αζώτου ήταν από 5 έως 20 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του μεθανίου ενώ στους 253 Κ από 20 έως 50 φορές. ε) Για το μείγμα αζώτου – μεθανίου η έξοδος του μεθανίου προηγείται σημαντικά από αυτήν του αζώτου, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού μέσω μιας διεργασίας ρόφησης. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται από τους 298 στους 253 Κ η διαφορά αυτή αυξάνει από τα 20 στα 80 λεπτά περίπου. στ) Τόσο η θερμοκρασία όσο και η παροχή είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τον διαχωρισμό. Η μείωση της θερμοκρασίας τον ευνοεί, ενώ η επίδραση της ροής είναι πιο περίπλοκη αφού σχετίζεται με τον χρόνο παραμονής των συστατικών. Το γενικό συμπέρασμα από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ότι ο κλινοπτιλόλιθος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εν δυνάμει κατάλληλο ροφητικό υλικό για τον εμπλουτισμό του φυσικού αερίου που θα βασίζεται στην απομάκρυνση του αζώτου σε υψηλή πίεση μέσω μιας «κινητικής» διεργασίας P.S.A. Αυτό απαιτεί όμως περαιτέρω δοκιμές σε συσκευή P.S.A. πιλοτικής κλίμακας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Béton léger à base de zéolite

Béton léger à base de zéolite.

Aperçu

Cette technologie brevetée recourt à la Zéolite à titre d'élément principal dans la fabrication d'une série de produits en béton léger, y compris un agglomérant à base de Zéolite utilisé pour la stabilisation des déchets dangereux.

Brevet

5,494,513 (É.-U.), 2,180,483 (Canada)

Statut

Disponible pour octroi de licence.

Personne-ressource

Enzo Gardin
(613) 991-2987
Διαβάστε περισσότερα... »

Efectos De La Adicon De La Zeolita En Las Propiedades Mecánicas De Un Hormigón Convencional De Cemento Pórtland Tipo I

Efectos De La Adicon De La Zeolita En Las Propiedades Mecánicas De Un Hormigón Convencional De Cemento Pórtland Tipo I.
La presente investigación nos muestra la posibilidad de la elaboración de un nuevo diseño de hormigón de cemento Pórtland con mejores propiedades que el hormigón tradicional. Este nuevo diseño se lo consigue incorporando a la masa de cemento un porcentaje de una puzolana natural llamada zeolita. Los porcentajes de zeolita utilizados fueron el 5%, el 10%, el 20 % y el 30%, todos los resultados que se obtuvieron con estos diseños fueron comparados con un diseño denominado Patrón con 0% de zeolita. Entre las pruebas que se realizaron tenemos las que se presentan en el hormigón fresco y en el hormigón endurecido. Para la del hormigón fresco mencionamos las siguientes: La Prueba de Revenimiento, el Peso Volumétrico, El contenido de Aire. En el caso del hormigón endurecido se realizaron las siguientes pruebas : Velocidad de Ultrasonido, Resistencia a la Compresión Simple, Resistencia a la Tracción por Compresión Diametral, Modulo Elástico Estático, Densidad, Absorción, Porosidad, y Examinación Petrográfica. En todas las pruebas se comprobó la eficacia de la zeolita como puzolana lo que presenta una nueva alternativa para la elaboración de cemento puzolánico a menor costo y con excelentes propiedades.
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.