Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός - Η ανάκαμψη ως καινοτομία

Σε έναν κόσμο όπου όλοι μιλούν για την ανάπτυξη, δίχως να δείχνουν την παραμικρή υλοποίηση, η ανάκαμψη παρουσιάζεται ως μία καινοτομία. Και είναι όντως αυτό για την πατρίδα μας, αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν ότι αξίζει. Εργαλεία χειροπιαστά, όπως είναι η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι ο ελληνικός ζεόλιθος ακόμα δεν έχουν πείσει την κοινωνία μας ότι αποτελούν μία στρατηγική ανάκαμψης για την Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια η νοητική αδράνεια που είναι πάντα ένα εμπόδιο, αλλά σίγουρα η παραπληροφόρηση για τα στρατηγικά μας αποθέματα δεν βοηθάει, αφού σπάνιοι είναι αυτοί που ξέρουν τα δεδομένα. Σημασία έχει ότι τώρα με τις πρόσφατες έρευνες γνωρίζουμε όλοι ότι τα κοιτάσματά μας είναι όντως μεγάλα. Ένα ανάλογο πρόβλημα έχει σχέση με την ίδια την ελληνική καινοτομία που ακόμα πρέπει ν’ αποδείξει ότι έχει νόημα, ενώ υπάρχει. Για ν΄αλλάξουμε τα δεδομένα που όλοι θεωρούν δεδομένα, πρέπει να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ, τον ζεόλιθο και την καινοτομία μας. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάκαμψη έχει μία αυτοαναφορική ιδιότητα σε σχέση με την καινοτομία. Διότι κανείς δεν πιστεύει στο απίστευτο. Ενώ η νοημοσύνη μπορεί να κάνει θαύματα. Αν αυτό το νοητικό σχήμα περάσει στο λαό μας, τότε το ηθικό του θα αλλάξει κι θ’ αρχίσει την αναδίπλωσή του, για ν’ ανταποκριθεί στην ανάγκη της εξέλιξης.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=14360&l=gr
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός - Ο Ζεόλιθος κατά των νηματωδών

Ενώ όλοι ξέρουν ότι ο νηματώδης σκώληκας αποτελεί μάστιγα για τη γεωργία, σπάνιοι είναι οι αγρότες που ξέρουν ότι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από την ενσωμάτωση του ζεόλιθου. Η κλασική αντιμετώπιση με τα χημικά δεν είναι μόνο κοστοβόρα αλλά έχει και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ενώ οι βιολογικές μέθοδοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Το πρόβλημα είναι ειδικά επώδυνο με τους εξής νηματώδης σκώληκες: Meloidogyne, Heterodera και Globodera. Πολλοί νηματώδεις τρέφονται από βακτήρια, μύκητες και εδαφικούς οργανισμούς, ενώ άλλοι είναι παρασιτικοί και τρέφονται από ζώα ή φυτά. Οι νηματώδεις κάνουν τα φυτά αδύναμα και λιγότερο ανθεκτικά σε άλλες επιθέσεις. Με αποτέλεσμα παραδείγματος χάρη να σαπίζει τις ρίζες. Το πρόβλημα χειροτερεύει με τα θερμοκήπια όταν υπάρχει μονοκαλλιέργεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να ξέρουν οι αγρότες ότι ο κλινοπτιλόλιθος, ποικιλία ζεόλιθου, έχει ήδη δοκιμαστεί στην Κρήτη και στη Πελοπόννησο σε διάφορα θερμοκήπια και αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του νηματώδη σκώληκα. Οι εφαρμογές έχουν γίνει ήδη σε καλλιέργειες με ντομάτες και αγγούρια. Επίσης ο ζεόλιθος μπορεί να συνδυαστεί και με ενεργούς μικροοργανισμούς δίχως κανένα πρόβλημα. Υπάρχει λοιπόν μια μέθοδος που είναι αποτελεσματική με το ζεόλιθο που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες μετατρέποντας τα φυτά πιο ανθεκτικά σε άλλες επιθέσεις.

http://www.lygeros.org/articles?n=14346&l=gr
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός: Ζεόλιθος για καλύτερο ελαιώνα

Ν. Λυγερός: Ζεόλιθος για καλύτερο ελαιώνα.
Δηλώσεις του Νίκου Λυγερού: Ζεόλιθος για καλύτερο ελαιώνα.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος για μελίσσια

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος για μελίσσια.
Νίκος Λυγερός - Ζεόλιθος για μελίσσια. Μυτιλήνη, 27/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος για την αντιμετώπιση του παγετού

Ζεόλιθος για την αντιμετώπιση του παγετού.
Νίκος Λυγερός - Ζεόλιθος για την αντιμετώπιση του παγετού. Μυτιλήνη, 27/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: «Ο Ζεόλιθος της ζωής: γεωργικές & κτηνοτροφικές εφαρμογές»

Ν. Λυγερός: «Ο Ζεόλιθος της ζωής: γεωργικές & κτηνοτροφικές εφαρμογές».
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος της ζωής: γεωργικές & κτηνοτροφικές εφαρμογές". Αμφιθέατρο Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου. Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014, ώρα: 11.00.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ντοματιές - Μυτιλήνη

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ντοματιές - Μυτιλήνη.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ντοματιές στο θερμοκήπιο της Ελένης Γεωργακάκη. Νεάπολη, Μυτιλήνη, 27/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε αμπέλι. Κτήμα Στρατή Φωτίου, Μυτιλήνη (video)

Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε αμπέλι (video). Κτήμα Στρατή Φωτίου, Σκαμιά, Μυτιλήνη, 27/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε θερμοκήπιο - Μυτιλήνη

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε θερμοκήπιο - Μυτιλήνη.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο θερμοκήπιο της Ελένης Γεωργακάκη. Νεάπολη, Μυτιλήνη, 27/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε αμπέλι. Κτήμα Στρατή Φωτίου, Μυτιλήνη

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε αμπέλι. Κτήμα Στρατή Φωτίου, Μυτιλήνη.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε αμπέλι. Κτήμα Στρατή Φωτίου, Σκαμιά, Μυτιλήνη, 27/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελαιόδενδρα. Κτήμα Στρατή Φωτίου - Μυτιλήνη

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελαιόδενδρα. Κτήμα Στρατή Φωτίου - Μυτιλήνη.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελαιόδενδρα. Κτήμα Στρατή Φωτίου, Σκαμιά, Μυτιλήνη, 27/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και κτηνοτροφία - Μυτιλήνη

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και κτηνοτροφία - Μυτιλήνη.
Νίκος Λυγερός - Ζεόλιθος και κτηνοτροφία. Μυτιλήνη, 26/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελαιόδενδρα - Μυτιλήνη

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελαιόδενδρα - Μυτιλήνη.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελαιόδενδρα. Μυτιλήνη, 26/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Μυτιλήνη: Μια διαφορερική εκδήλωση με δώρο... ένα κιλό ζεόλιθο!

Μυτιλήνη: Μια διαφορερική εκδήλωση με δώρο... ένα κιλό ζεόλιθο!

ζεόλιθος

Μυτιλήνη - ζεόλιθος.


Έντονο ενδιαφέρον, μεγάλη συμμετοχή, θεωρία και πράξη.

Ήταν η ενημερωτική εκδήλωση για το ζεόλιθο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Κυριακή 26/01/2014) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου. Συμμετοχή από αγρότες, κτηνοτρόφους, Γεωτεχνικούς, στελέχη επιχειρήσεων και πολίτες με περιέργεια και ανήσυχο πνεύμα.

Μια διαφορετική εκδήλωση καθώς μετά τη διάλεξη ακολούθησε πρακτική εφαρμογή του ζεόλιθου σε ελαιόκτημα και μονάδα εκτροφής ζώων στην περιοχή των Λουτρών. Επίσης μετά το τέλος της εκδήλωσης κάθε παρευρισκόμενος αποχώρησε με ένα κιλό ζεόλιθο σε μορφή πούδρας ή μικρό χαλικάκι για να το εφαρμόσει στις καλλιέργειές του, στα ζώα του, στις γλάστρες του σπιτιού ακόμη ή ακόμη στην απομάκρυνση λεκέδων από ρούχα ή και να το πιει ως ρόφημα καθαρισμού του οργανισμού του.

Ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Αιγαίου) κ. Γιάννης Τσακίρης παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Νίκο Λυγερό *.

Τις ευεργετικές επιδράσεις του ζεόλιθου στις αγροτικές καλλιέργειες ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο ο καθηγητής Νίκος Λυγερός στη διάλεξη του με τίτλο: «Ο ζεόλιθος της ζωής: Γεωργικές και κτηνοτροφικές εφαρμογές» . Ο φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.

Ο ζεόλιθος όπως τόνισε ο κ. Λυγερός είναι ένα πέτρωμα που ουσιαστικά δρα ως «σφουγγάρι», έχει τέτοια δομή ώστε να εγκλωβίζει ότι αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των φυτών. Δεν είναι λίπασμα! Κάπως έτσι λειτουργεί και στον ανθρώπινο οργανισμό και στα ζώα ( φυσικός αποτοξινωτής - εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό). Μάλιστα ο κος Λυγερός διέλυσε σε ένα ποτήρι νερό ποσότητα από ζεόλιθο σε μορφή πούδρας και ήπιε στην υγειά των παρευρισκομένων!!!


Ο παρακάτω πίνακας που παρουσίασε ο κ. Λυγερός προκάλεσε πολλές συζήτησεις:




Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρήση του ζεόλιθου στη δακοκτονία. Μία από τις σημαντικές εφαρμογές του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Η χρήση του ζεόλιθου είναι σημαντική ως προφύλαξη. " Είχαμε ήδη παρατηρήσει  ότι οι σκονισμένες ελιές δεχόντουσαν λιγότερες επιθέσεις από το δάκο. Έτσι επινοήθηκε η μέθοδος του ψεκάσματος με ζεόλιθο που δημιουργεί μία προστασία πάνω στον καρπό την ώρα της ανάπτυξής του. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη άρα ο καρπός παραμένει φαγώσιμος. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα έντομα για την καταπολέμησή του. Επιπλέον η χρήση του ζεόλιθου ως φυσικό προϊόν επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών. Σε αυτή την υγρή μορφή, ο ζεόλιθος παραμένει πάνω στον καρπό και δημιουργεί ένα φίλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο. Έτσι έχουμε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς που επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια όταν είμαστε σε αυτήν την περίπτωση. Φέτος θα γίνει εφαρμογή του ζεόλιθου στην Κρήτη και όπως τόνισε ο κος Λυγερός δεν θα περιμένουμε το Υπουργείο πότε θα εφαρμόσει το πρόγραμμα δακοκτονίας!"

Επίσης ο ζεόλιθος αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες αφού η χρήση του ζεόλιθου μπορεί να μειώσει κατά 50% το κόστος των απορρυπαντικών.

 Ο κ. Λυγερός  παρουσίασε τα μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου που υπάρχουν στην Θράκη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί τα ελληνικά κοιτάσματα και όλος ο ζεόλιθος είναι εισαγόμενος.

Μετά τη διάλεξη του κ. Λυγερού περισσότερα από 50 άτομα μετέβησαν στα Λουτρά όπου είδαν πως γίνεται η εφαρμογή του ζεόλιθου σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

(φωτογραφίες Γιώργος Παπαδόπουλος  / σύντομα θα αναρτηθεί και βίντεο από τη διάλεξη και την πρακτική εφαρμογή)

Ο  Νίκος  Λυγερός, ως ερευνητής, κατέχει  διάφορα  παγκόσμια  ρεκόρ στους τομείς  της  άλγεβρας,  της  θεωρίας  των αριθμών και  της συνδυαστικής. Είναι  επισκέπτης καθηγητής  στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  στην  Πολυτεχνική  σχολή  Θράκης,  στην  Αστυνομική  Ακαδημία  και  στη  Σχολή  Εθνικής  Ασφάλειας. Είναι στρατηγικός  σύμβουλος, καθηγητής  προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας  και μεταφραστής  στα γαλλικά  δικαστήρια, συγγραφέας,  σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός  σύμβουλος  του  Υπουργείου  Εξωτερικών  και  του συνδέσμου  φίλων  Καραθεοδωρή, που  έχει στόχο την ανάδειξη  της επιστημονικής μορφής  του Κωνσταντίνου  Καραθεοδωρή,  του  μεγαλύτερου μαθηματικού  της σύγχρονης Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στην τροφή των κοτόπουλων

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στην τροφή των κοτόπουλων.
Ενσωμάτωση ζεόλιθου στην τροφή των κοτόπουλων, Τάσσος Αλαμπρίτης, Αραδίππου - Κύπρος, 25/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στη Φάρμα Χρ. Τσαμπάρτας

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στη Φάρμα Χρ. Τσαμπάρτας.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στη Φάρμα Χρ. Τσαμπάρτας. Αραδίππου, Κύπρος, 21/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: «Ζεόλιθος και θετική στάση ζωής»

Ν. Λυγερός: «Ζεόλιθος και θετική στάση ζωής».
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ζεόλιθος και θετική στάση ζωής". Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηένου, Κύπρος. Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός: Ενημέρωση για ζεόλιθο στην Ομάδα Σιτηροπαραγωγών

Ν. Λυγερός: Ενημέρωση για ζεόλιθο στην Ομάδα Σιτηροπαραγωγών.
Νίκος Λυγερός - Ενημέρωση για ζεόλιθο στην Ομάδα Σιτηροπαραγωγών, Αθηένου. Κύπρος, 20/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση για τον ζεόλιθο στο κτήμα και οινοποιείο Βλασίδη

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα και οινοποιείο Βλασίδη.
Νίκος Λυγερός - Ενημέρωση για τον ζεόλιθο στο κτήμα και οινοποιείο Βλασίδη. Κοιλάνι, Λεμεσός, 16/1/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα Απόστολου Δημητρίου

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα Απόστολου Δημητρίου.
Νίκος Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα Απόστολου Δημητρίου. Κοιλάνι, Λεμεσός, 16/1/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: Ο Ζεόλιθος και η τερατσιά

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: Ο Ζεόλιθος και η τερατσιά.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος και η τερατσιά". Πύλη Πάφου, Λευκωσία, Κύπρος. Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, ώρα: 10.00.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Αποστολή στον Κορμακίτη. Ενσωμάτωση Ζεόλιθου στη Χαρουπιά

Ν. Λυγερός - Αποστολή στον Κορμακίτη. Ενσωμάτωση Ζεόλιθου στη Χαρουπιά.
Νίκος Λυγερός - Αποστολή στον Κορμακίτη. Ενσωμάτωση Ζεόλιθου στη Χαρουπιά. Κορμακίτης, 18/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Αποστολή στον Κορμακίτη. Ενσωμάτωση Ζεόλιθου

Ν. Λυγερός - Αποστολή στον Κορμακίτη. Ενσωμάτωση Ζεόλιθου.
Νίκος Λυγερός - Αποστολή στον Κορμακίτη. Ενσωμάτωση Ζεόλιθου. Κορμακίτης, 18/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Αποστολή στο Δημοτικό του Ριζοκαρπάσου: Ενσωμάτωση Ζεόλιθου στον κήπο

Ενσωμάτωση Ζεόλιθου στον κήπο.
Νίκος Λυγερός - Αποστολή στο Δημοτικό του Ριζοκαρπάσου: Ενσωμάτωση Ζεόλιθου στον κήπο. Μέροι Α,Β,Γ,Δ' Ριζοκάρπασο, 17/01/2014.

Φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του BEST TV

Νίκος Λυγερός για τον ζεόλιθο.
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του BEST TV, Καλαμάτα 11/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός: Το ζεόλαδο ως ελληνική καινοτομία

Αν κάποιος υπολογίσει πόσα ελαιόλαδα υπάρχουν στον κόσμο και πόσους τόνους αντιπροσωπεύουν, αν σκεφτεί επίσης πόσοι ζεόλιθοι υπάρχουν φυσικοί και συνθετικοί, τότε θα μπορέσει να κατανοήσει την επινόηση του ζεόλαδου και να συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ελληνική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν επιπλέον αξιολογήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου και εκτιμάται ότι η πατρίδα διαθέτει τεράστια κοιτάσματα κλινοπτιλόλιθου, δηλαδή έναν από τους αποτελεσματικότερους ζεόλιθους σε πολλαπλές εφαρμογές συν το φυσικό του πλαίσιο, τότε θα αντιληφθεί ότι το ζεόλαδο ως ιδέα αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε επίπεδο ποιότητας. Διότι ο συνδυασμός του ελαιόλαδου και του ζεόλιθου μπορεί όχι μόνο να αφορά στο έξτρα παρθένο δίχως καμιά δυσκολία, αλλά να είναι και εντελώς βιολογικό δίχως κανένα εμπόδιο αφού ο ζεόλιθος ως μυκητοκτόνο και δακοκτόνο εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα της ελιάς στις επιθέσεις δίχως καμιά ανάμειξη από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Οι χημικές αναλύσεις αποδεικνύουν επί του πρακτέου την ποιότητα του ζεόλαδου και για το αγουρέλαιο, πράγμα το οποίο εντυπωσιάζει τους ελαιοπαραγωγούς. Με τις θεαματικές ιδιότητες του κλινοπτιλόλιθου που δεσμεύει τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, η γη του ελαιώνα γίνεται πιο πρόσφορη ακόμα και βοηθάει τα δέντρα μας που αντιπροσωπεύουν το σύμβολο της πατρίδας μας. Τώρα κάθε Έλληνας παραγωγός μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την καινοτομία για να προφέρει αυξημένη ποιότητα στους συνανθρώπους του.


Ζεόλαδο: Αγουρέλαιο - Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Ζεόλαδο: Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο.

Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ενσωμάτωση Ζεόλιθου σε δέντρα από παιδιά

Ενσωμάτωση Ζεόλιθου σε δέντρα από παιδιά.
Ενσωμάτωση Ζεόλιθου σε δέντρα από παιδιά, Παλιομέτοχο, Κύπρος στις 11-01-2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ο Νίκος Λυγερός μιλάει για τον ζεόλιθο

Ο Νίκος Λυγερός μιλάει για τον ζεόλιθο.
Ο Νίκος Λυγερός μιλάει για τον ζεόλιθο, Φιλιατρά, 09/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Εφαρμογή Ζεόλιθου για καλλιέργεια πατατών

Εφαρμογή Ζεόλιθου για καλλιέργεια πατατών.
Εφαρμογή Ζεόλιθου για καλλιέργεια πατατών στο κτήμα Γεώργιου Αντωνίου,Παλιομέτοχο, Κύπρος. 11-01-2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Από το ελαιόλαδο στο ζεόλαδο

"Από το ελαιόλαδο στο ζεόλαδο" ήταν το θέμα της ομιλίας του Νίκου Λυγερού στα Φιλιατρά το βράδυ της Πέμπτης στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, όπου ο διακεκριμένος Ελληνας καθηγητής μίλησε για τις ιδιότητες και τις πολλαπλές χρήσεις που έχει ο ζεόλιθος που βρίσκεται σε αφθονία στην Ελλάδα. 

Επικεντρώνοντας την ομιλία του κυρίως στις χρήσεις που μπορεί να βρει στην γεωργία επισήμανε τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν στην παραγωγή, αφού όταν χρησιμοποιηθεί στο έδαφος μειώνει τις απαιτήσεις για λιπάσματα, κρατά τα θρεπτικά τους στοιχεία στα υψηλά στρώματα του εδάφους, συγκρατεί την υγρασία και την απελευθερώνει σταδιακά, ενώ όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχει δείξει μεγάλες διαφορές στην ανάπτυξη των φυτών και των δέντρων όπως και στην ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής. Πολλές εφαρμογές επίσης έχει στην κτηνοτροφία αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς, όπως βιομηχανία, περιβάλλον, ιατρική, ιχθυοκαλλιέργεια. Σημαντικό όπως τονίστηκε είναι ότι μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου ορυκτού έχουν εντοπιστεί στη Θράκη όπου η εκμετάλλευσή τους ξεκινά μέσα στο 2014, ενώ ανέφερε πολλά παραδείγματα δοκιμών της χρήσης του και τα θετικά αποτελέσματά τους.

Τον κ. Λυγερό και το πλούσιο βιογραφικό του παρουσίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Παρασκευή Παντελάκη, ενώ στο δήμο τον καλωσόρισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Ο κ. Λυγερός μιλώντας στην «Ε» για το συγκεκριμένο ορυκτό τόνισε: «Είναι ένα ορυκτό που έχει 4 βασικές ιδιότητες, την υδροφιλία, δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, τα βαριά μέταλλα και τις τοξίνες. Αυτό μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορους τομείς όπως είναι οι υδρογονάνθρακες, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η ανθρώπινη χρήση. Με την απόδοση που έχει μας βοηθά να κάνουμε εξοικονόμηση λιπάσματος, να αφαιρέσουμε βαριά φυτοφάρμακα, ενώ είναι συμβατό και με βιολογικές και με συμβατές καλλιέργειες και όλα αυτά με ένα φυσικό προϊόν. Το άλλο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου στην Θράκη, θα αρχίσει η εξόρυξή του το 2014 και η ιδέα είναι να το αξιοποιήσουμε και να το ξέρουν και οι άνθρωποι. Το σημαντικό στοιχείο της περιοχής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην γεωργία, στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία».

Κ.Μπ.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός - Ζεολιθικά πειράματα αποτοξίνωσης

Ζεολιθικά πειράματα αποτοξίνωσης.
Ν. Λυγερός - Ζεολιθικά πειράματα αποτοξίνωσης. Kelyphos Aqua Lab. Αθήνα, 11/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Ζεολιθικά ενυδρεία. Kelyphos Aqua Lab

Ζεολιθικά ενυδρεία.
Ν. Λυγερός - Ζεολιθικά ενυδρεία. Kelyphos Aqua Lab. Αθήνα, 11/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθικός παπαγάλος

Ζεολιθικός παπαγάλος.
Ζεολιθικός παπαγάλος, Φιλιατρά. 10/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή


Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή

Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον καθηγητή Γεωστρατηγικής και στρατηγικό σύμβουλο κ. Νίκο Λυγερό με τίτλο «Τα κεράσια του ζεόλιθου» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στη Ράχη Πιερίας το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014. Θέμα της διάλεξης, η οποία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης «Τα Πάτρια» σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, ήταν οι ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου στην καλλιέργεια των κερασιών, αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής
Ο ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό, το οποίο υπάρχει σε μεγάλα και ποιοτικά αποθέματα κυρίως στην περιοχή της Θράκης, το οποίο ωστόσο δεν εξορύσσεται. Τα συγκεκριμένα αποθέματα μπορούν να καλύψουν την παγκόσμια παραγωγή για 20 περίπου χρόνια, όπως επισήμανε ο κ. Λυγερός.
Επρόκειτο για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, ανέφερε μιλώντας στο Ο.Β. ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Ντούρος. «Μεταξύ άλλων ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον ίδιο τον άνθρωπο και σε προϊόντα που χρησιμοποιεί, όπως είναι τα απορρυπαντικά ή οι οδοντόκρεμες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από τους δήμους για τον καθαρισμό της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών».
Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή 2

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα την καλλιέργεια των κερασιών, ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έδαφος ως απολυμαντικό, αλλά και για την εξισορρόπηση του ph και της σύστασής του. «Μπορεί επίσης να απορροφά το επιπλέον νερό και να το επιστρέφει ελεγχόμενα στο δέντρο. Χρησιμοποιείται επίσης στους ψεκασμούς για την αποτροπή διαφόρων παθήσεων και την προστασία του καρπού και του δέντρου από το έγκαυμα του ήλιου. Γενικά, ο ζεόλιθος έχει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών δράσεων» εξήγησε ο κ. Ντούρος.
Αμέσως μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε υποβολή ερωτημάτων από τους παρευρισκόμενους, τα οποία απάντησε με προθυμία ο κ. Λυγερός δίνοντας διευκρινήσεις σχετικά με το ζεόλιθο και τη χρήση του. Επιπλέον, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου ο κ. Λυγερός επισκέφθηκε μαζί με μέλη του Συλλόγου τις κερασοκαλλιέργειες και τις λιμνοδεξαμενές συγκέντρωσης υδάτων και το συσκευαστήριο κερασιών. 
Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή 3

Τη διάλεξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, καθώς και πλήθος γεωπόνων και κερασοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και γειτονικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Κοζάνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίκος Λυγερός συμμετείχε και στο πρόγραμμα των «26ων Πατρίων», που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο Οκτώβριο, ενώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντούρος, η πρόσκληση προς τον καθηγητή παραμένει ανοιχτή και για περαιτέρω συνεργασία.

http://www.katerininet.com/2014/01/blog-post_9183.html
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Από το ελαιόλαδο στο ζεόλαδο". Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο, Φιλιατρά. Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2014


Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ν. Λυγερός - Παραγωγή ζεόλαδου. Πρόδρομος, Μεσσηνίας. Φωτογραφίες

Ν. Λυγερός - Παραγωγή ζεόλαδου. Πρόδρομος, Μεσσηνίας. Φωτογραφίες, 09/01/2014.
Νίκος Λυγερός: Παραγωγή ζεόλαδου. Πρόδρομος, Μεσσηνίας. Φωτογραφίες, 09/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Παραγωγή ζεόλαδου. Πρόδρομος, Μεσσηνίας

Ν. Λυγερός - Παραγωγή ζεόλαδου. Πρόδρομος, Μεσσηνίας. 09/01/2014.
Νίκος Λυγερός: Παραγωγή ζεόλαδου. Πρόδρομος, Μεσσηνίας. Μέρος Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ'. 09/01/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

ΑΟΖ, Ζεόλιθος και Καινοτομία

Τώρα συνειδητοποιούμε ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Ζεόλιθος και η Καινοτομία μπορούν ν’ αποτελέσουν βασικά στοιχεία για να θεμελιώσουμε την Υψηλή μας Στρατηγική σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Όταν έχεις υδρογονάνθρακες και υδρίτες μεθανίου στη θάλασσά σου, όταν έχεις ορυκτό πλούτο στη γη σου, όταν έχεις νοημοσύνη στην έρευνά σου κι όταν ξέρεις ότι ο χρόνος είναι μαζί σου, δεν επιτρέπεται να σε πληγώνει η μιζέρια της καθημερινότητας. Δεν είναι ανάγκη να πιέζεσαι από τα οικονομικά δεδομένα, όταν έχεις στη διάθεσή σου στρατηγικές λύσεις που δίνουν τη δυνατότητα να έχεις όχι μόνο ανάπτυξη αλλά ανάκαμψη. Ο Ελληνισμός θέλουμε δεν θέλουμε έχει διαχρονική ανθεκτικότητα κι έχει αποδείξει ότι αποτελεί προσφορά για όλη την Ανθρωπότητα. Δεν είναι της τύχης αλλά της ανάγκης. Δεν είναι της σκλαβοσύνης αλλά της ελευθερίας. Δεν είναι των γονατισμένων και παραμένει όρθιος ακόμα κι όταν όλοι οι άλλοι σκύβουν. Ξέρει τι σημαίνει αντίσταση και θυσία και γι αυτό το λόγο βρίσκεται ακόμα σε αυτή τη γεωστρατηγική θέση. Λειτουργεί τοποστρατηγικά στο δίκτυο και χρονοστρατηγικά σαν υπερχορδή. Έτσι αν το πάρουμε απόφαση και συνδέσουμε την καινοτομία με τη νοημοσύνη, θα αλλάξουμε τα δεδομένα και ειδικά αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Έτσι θεωρούμε ότι αυτό το σύμπλεγμα ΑΖΚ μπορεί να είναι και η χειροπιαστή βάση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας που δημιουργείται τώρα με νέα θεμέλια έτσι ώστε ν’ αποτελέσει μία πλατφόρμα δράσεων άξιας του Ελληνισμού για να αναδείξει κι όχι μόνο να υποστηρίξει την ευελιξία, την πλαστικότητα και τη στρατηγική του ελληνικού πνεύματος.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική - Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση".



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική - 
Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση". 
ΣΕΒΕ. "Noesis" Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, Θεσσαλονίκη. 
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014


Διαβάστε περισσότερα... »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΕΒΕ



δελτίο τύπου ΣΕΒΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2014

Η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και σ’ αυτό οφείλεται η ανθεκτικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία μας

Με τη συμμετοχή πλέον των 200 ατόμων πραγματοποιήθηκε στις 07.01.14 η ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με ομιλητή τον Στρατηγικό Σύμβουλο Δρ. Νίκο Λυγερό, στο “Noesis, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της ομιλίας του Δρ. Λυγερού ήταν η «Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική - Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΒΕ, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την χορηγία τηςALUMIL SOLAR.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρη Λακασά. Ο κ. Λακασάς τόνισε την ανάγκη της ορθής αξιοποίησης της Ελληνικής Προεδρίας στηνΕυρωπαϊκή Ένωση το α’ εξάμηνο 2014, προς όφελος της ενίσχυσης της εθνικής εξωστρέφειας, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για να έρθει ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό. Να επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό μας σύστημα, ουσιαστικά να αναστήσουμε τον Καποδίστρια που φονεύσαμε και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό κράτος. Η οικονομία μας θα πρέπει να αναγεννηθεί εκ των έσω, με τον ιδιωτικό τομέα στην πρωτοκαθεδρία. Δεν υπάρχουν ξένοι μάγοι και η επιλογή των δημόσιων επενδύσεων με δανεικά ή τύπωμα χρημάτων είναι αναχρονιστική. Το ζητούμενο για την χώρα μας είναι η κατεύθυνση στις ορθές γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές πολιτικές για τον τόπο μας, με άξονα τις διακρατικές στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνονται».

Σύμφωνα με τον Δρ. Λυγερό, μια χώρα που δεν κάνει εξαγωγές, δεν μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη. Η καινοτομία και οι εξαγωγές αποφέρουν τις γνήσιες απολαβές. Για την εξωστρέφεια, η σωστή λέξη είναι «καθρέφτης», με την έννοια ότι πρέπει να «βλέπεις πώς σε βλέπουν, για να βλέπεις πώς πραγματικά είσαι».

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ο Δρ. Λυγερός μίλησε για την γαλάζια ενέργεια και μέσα από μια ορθολογική ανάλυση του θέματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανέδειξε ότι αντικειμενικά αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα «Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της ΑΟΖ μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά.  Η Ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας, και κατ’ επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους αντιπάλους μας που προτιμούν να μην τη θεσπίσουμε καν και να μην συμπράξουμε διακρατικές συμφωνίες. Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μια ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση.

Η ελληνική γη παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο και μέσω μιας κάθετης ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά που κάνει τη διαφορά. Αυτά τα δεδομένα είναι αντικειμενικά. Αν προσθέσουμε τον πολιτισμό με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά στοιχεία, τον τουρισμό με την ποικιλία των τοπίων που έχουμε, πώς να μη θεωρήσουμε ότι ο τόπος είναι μια ευλογημένη γη; Διότι η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και αυτό είναι η ανθεκτικότητα και η καινοτομία μας. Ο Ελληνισμός είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας και με το έργο του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Ανθρωπότητας. Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό κι ακόμα αναζητούμε αν υπάρχει φως στο τούνελ. Μα όλη η Ελλάδα είναι φως από τότε που μετατρέψαμε την πέτρα σε μάρμαρο, από τότε που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά. Ας το συνειδητοποιήσουμε και ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας. Η Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα στη θάλασσα. Άρα, αν δεν αξιοποιήσει και δεν χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα που έχει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι άξια της τύχης της. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο, ήρθε η ώρα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης».

http://www.seve.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=589&newsid=1235

Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο FM100 07/01/2014






ZEE--Articles & Analyses:

Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
http://www.ipetitions.com/petition/elliniki_aoz

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ

Η Ελλάδα του Μέλλοντος. 

Zéolithe -- Articles & Analyses:
http://www.lygeros.org/section.php?name=Zeolithe

Υπογραφές για τον Ελληνικό Ζεόλιθο
http://www.ipetitions.com/petition/ellhnikos_zeolithos

Articles & Analyses Innovation

Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ζεόλιθος και Διατροφή»

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ζεόλιθος και Διατροφή».
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ζεόλιθος και Διατροφή». Takadum, Αγίου Μηνά 1, Θεσσαλονίκη. Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014, ώρα: 18.00.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Τα κεράσια του ζεόλιθου»

Νίκος Λυγερός: Τα κεράσια του ζεόλιθου.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα κεράσια του ζεόλιθου". Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης Πιερίας. Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, ώρα: 18.30.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική ποιότητα και καινοτομία

Ελληνική ποιότητα και καινοτομία
Ελληνική ποιότητα και καινοτομία


Όταν έχεις μια χώρα σαν την πατρίδα μας κι αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις, είναι απλώς θέμα νοημοσύνης ή μάλλον έλλειψης. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά. Έχουμε επίσης υψηλή ποιότητα ζεόλιθου και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, ο οποίος ως κλινοπτιλόλιθος έχει πάμπολλες εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Έχουμε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο και μέσω μιας κάθετης ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά που κάνει τη διαφορά. Αυτά τα δεδομένα είναι αντικειμενικά. Αν προσθέσουμε τον πολιτισμό με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά στοιχεία, τον τουρισμό με την ποικιλία των τοπίων που έχουμε, πώς να μη θεωρήσουμε ότι ο τόπος είναι μια ευλογημένη γη. Διότι η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και αυτό είναι η ανθεκτικότητα και η καινοτομία μας. Εξετάζουμε συνεχώς τα οικονομικά δεδομένα κι έχουμε πήξει με ειδικούς που μας εξηγούν πάντα με καταστροφολογικό τρόπο ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε γιατί τέτοιου τύπου ειδικών υπάρχουν και σε άλλες χώρες, αλλά ότι τους ακούμε και παραμένουμε στην αδράνεια. Η πατρίδα ξεπέρασε παγκόσμιους πολέμους, κατοχές, δικτατορίες, πείνα, φτώχεια κι είναι ακόμα όρθια και συνεχίζει να αποτελεί για πολλούς λαούς παράδειγμα αντίστασης λόγω Ελληνισμού. Γιατί αυτό είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας, ο Ελληνισμός, ο οποίος με το έργο του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Ανθρωπότητας. Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό κι ακόμα αναζητούμε αν υπάρχει φως στο τούνελ. Μα όλη η Ελλάδα είναι φως από τότε που μετατρέψαμε την πέτρα σε μάρμαρο, από τότε που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά. Ας το συνειδητοποιήσουμε και ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας.

http://www.lygeros.org/articles?n=14246&l=gr
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

zeolithoswinenemea

http://zeolithoswinenemea.gr

zeolithoswinenemea
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Θέρμανση με ηλιακές κυψέλες και ζεόλιθο – Μακροχρόνια αποθήκευση

Θέρμανση με ηλιακές κυψέλες και ζεόλιθο – Μακροχρόνια αποθήκευση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης στη Γερμανία πρόκειται να δοκιμάσουν ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης με δυνατότητες μακροχρόνιας αποθήκευσης στο πλαίσιο στου έργου “Solspaces”, ενός τριετούς προγράμματος που εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2012.

Το σύστημα βασίζεται σε ένα ηλιακό-θερμικό σύστημα που λειτουργεί σε συνδυασμό με μια δεξαμενή ρόφησης όπου αποθηκεύεται η θερμότητα που συλλέγουν οι ηλιακές κυψέλες κατά τους θερμούς μήνες μέχρι να χρησιμοποιηθεί όταν πέσει ο υδράργυρος.

Η ιδέα του Solspaces μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του απαιτούμενου αποθηκευτικού χώρου για τα ηλιακά-θερμικά συστήματα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα της διακράτησης θερμότητας για μελλοντική χρήση.

Βασίζεται σε μια θερμοχημική δεξαμενή αποθήκευσης θερμότητας με πυκνότητα περιεχομένου τρεις ως τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτή του νερού και βελτιωμένη θερμική μόνωση που επιτρέπει την αποθήκευση σε μικρότερο χώρο με λιγότερες απώλειες θερμότητας σε σύγκριση με τις συμβατικές που χρησιμοποιούν το νερό ως μέσο αποθήκευσης.

Στη διαδικασία χρησιμοποιείται και το πορώδες ορυκτό ζεόλιθος το οποίο έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, χαμηλή θερμοκρασία ξήρανσης και ικανότητα πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων υδρατμού.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο ζεόλιθος λειτουργεί ως προσροφητικό υλικό που “μαζεύει” την υγρασία από την ατμόσφαιρα της δεξαμενής. Η ένωση του υδρατμού με το προσροφητικό υλικό παράγει θερμική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του κτηρίου.

Κατά τους θερινούς μήνες, η διαδικασία αντιστρέφεται και οι ηλιακές κυψέλες θερμαίνουν τον αέρα που κυκλοφορεί στη δεξαμενή στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Μέσω αυτής της διαδικασίας εκροφώνται τα μόρια του νερού επιτρέποντας στο προσροφητικό υλικό να στεγνώσει και να ετοιμαστεί για να επαναπροσλάβει θερμότητα. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η διαδικασία έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει σχεδόν τις απώλειες θερμότητας καθώς δεν βασίζεται στη διατήρηση νερού υπό υψηλές θερμοκρασίες στη δεξαμενή καθ’ όλο το έτος.

Το πείραμα θα διεξαχθεί σε ένα προκατασκευασμένο σπίτι γνωστό ως “Flying Spaces” το οποίο παρείχε η γερμανική εταιρεία SchwörerHaus.

Το κτήριο έχει επιφάνεια 48 τετρ. μέτρα και επελέγη χάρη στο βέλτιστο για το πείραμα μέγεθός του.

Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με 650.000 Ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσής του το 2015.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε τροφή κατσικιών σε φάρμα - Κύπρος

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε τροφή κατσικιών σε φάρμα - Κύπρος.
Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε τροφή των κατσικιών στην φάρμα του Λ. Καραπίττα, Κελλιά - Λάρνακα, Κύπρος, 31/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.