Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Σε προτεραιότητα η αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης. ΜΕΘΟΡΙΟΣ, Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014


Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ο ζεόλιθος ως εργαλείο υποστήριξης της ΕΒΖ

Η παραγωγή της ζάχαρης υπάγεται στον κανονισμό της εθνικής ποσόστωσης. Παλαιότερα, πριν το 2006, η Ελλάδα είχε δικαίωμα να παράγει 317 χιλιάδες τόνους. Ενώ με αυτό το πλαίσιο δικαιούται να παράγει 158 χιλιάδες τόνους ζάχαρης που αντιστοιχούν με μια κλασική καλλιέργεια σε περίπου 225.000 στρέμματα με ζαχαρότευτλα. Η Ελλάδα έκλεισε δύο εργοστάσια, της Ξάνθης και της Λάρισας. Η κατανομή των στρεμμάτων στα εργοστάσια έγινε με τον εξής τρόπο: Πλατύ (125.000), Σέρρες (50.000), Νέα Ορεστιάδα (50.000). Με τον κανονισμό του 2013 τα δεδομένα θα αλλάξουν το 2017 και κάθε κράτος της Ε.Ε θα παράγει όσο θέλει σε διεθνή ανταγωνιστικό πλαίσιο. Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά τους παραγωγούς που δεν βλέπουν πια προοπτικές, ούτε καν για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Κι όμως τα ζαχαρότευτλα είναι μια αποδοτική και αποτελεσματική καλλιέργεια. Στην κεντρική Ευρώπη ένα στρέμμα παράγει περισσότερα από 1.200 κιλά ζάχαρη. Στην Ελλάδα η παραγωγή φτάνει τα 800 κιλά ανά στρέμμα. Για τη Νέα Ορεστιάδα σε 38 χρόνια λειτουργίας, 10 χρονιές η ΕΒΖ έφτασε τα 1000 κιλά ζάχαρη ανά στρέμμα. Η κλασική προσέγγιση θα ήταν η αναζήτηση επιδοτήσεων για να υπάρξει μια εξισορρόπηση. Υπάρχει όμως και μια άλλη λύση, τουλάχιστον για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Έχουμε ήδη καλλιέργειες με ζεόλιθο στην περιοχή με σκόρδα, με παντζάρια, με σπαράγγια κι έχουμε δει τα θεαματικά αποτελέσματα. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να εφαρμόσουμε το ζεόλιθο στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την απόδοση σε παραγωγή ζάχαρης. Αν αυτή η εφαρμογή γίνει με στρατηγικό τρόπο θα έχουμε μια διαφοροποίηση στην επόμενη σοδειά και θα φανεί η πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για τα επόμενα χρόνια σ’ αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα και για το 2017. Ας αρχίσουμε από τώρα, αφού μπορούμε.

Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος ως εργαλείο υποστήριξης της ΕΒΖ.

Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ







ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                             Κομοτηνή, 23 Ιουνίου 2014
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Γ. Κακουλίδου 1 - 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25313 - 52150
Email: press.amth@gmail.com
Website: http://www.pamth.gov.gr/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η ανάδειξη του ελληνικού ζεόλιθου δεν είναι πια ένα όραμα αλλά μια πραγματικότητα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης σε συνάντηση που είχε με τον καθηγητή και στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό την Πέμπτη 12 Ιουνίου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των εφαρμογών του ζεόλιθου στη γεωργία και το περιβάλλον και δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του σε περαιτέρω προωθητικές ενέργειες.

Ο ζεόλιθος είναι πολλαπλά χρήσιμος στη γεωργία αυξάνοντας τη γονιμότητα των χωραφιών για πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό που η χρήση του ως εδαφοβελτιωτικού στις καλλιέργειες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή από 17% έως 66%, και να μειώσει σημαντικά τόσο τη χρήση λιπασμάτων, όσο και τη χρήση νερού άρδευσης.

Ο κ. Ν. Λυγερός αναφερόμενος στα πρακτικά αποτελέσματα του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είπε: «Πολλές περιοχές έχουν πια πρακτικά αποτελέσματα στον τομέα της γεωργίας αφού έχει γίνει ενσωμάτωση και ψέκασμα ζεόλιθου και βλέπουν τώρα την ποιότητα των προϊόντων. Τα σκόρδα της Νέας Βύσσας που αποτελούν το 70% της εθνικής παραγωγής έχουν ήδη περάσει στη φάση της συλλογής και μετά το ψέκασμα με ζεόλιθο μπορούμε όλοι να δούμε τη διαφορά στις οργανοληπτικές ιδιότητες. Τα σκόρδα που δοκιμάσαμε δεν είχαν καμία σχέση με τα συμβατικά. Είναι πιο μεγάλα, δίχως μύκητες, με μια πανέμορφη λευκή βάση, ένα γνήσιο άρωμα και μια γεύση ασυναγώνιστη. Περιμένουμε ανάλογα αποτελέσματα και με τα σπαράγγια».

Επιπρόσθετα ο κ. Λυγερός ανάφερε ότι η χρήση του ζεόλιθου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και στην ελαιοκαλλιέργεια αφού καταπολεμά αποτελεσματικά το δάκο και βελτιώνει την ποιότητα του ελαιόλαδου που θα παραχθεί, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τον καρπό από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.  Πιλοτικά ήδη εφαρμόζεται σε  ελαιώνες της περιοχής της Μάκρης.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στηρίζοντας την πιλοτική εφαρμογή του ζεόλιθου, ενεργοποιείται όλο και πιο δυναμικά σε συνεργασία και με το Δήμο Αλεξανδρούπολης που έχει ζητήσει άδεια έρευνας των κοιτασμάτων στην περιοχή της Κίρκης.

Στην κατεύθυνση αυτή και για την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αρμόδιες Υπηρεσίες, επιστημονικοί φορείς) με σκοπό την αξιοποίηση του Ζεόλιθου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα τέλη Ιουλίου 2014.

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Nόμος στην Ιταλία τα μη επαναγεμιζόμενα φιαλίδια ελαιολάδου

Με την έγκριση στις 11 Ιούνη της πρότασης τροποποίησης του νόμου για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων που είχε γίνει από την γερουσιαστή Μοντζιέλλο, του Δημοκρατικού Κόμματος. έγινε πια νόμος και στην Ιταλία, μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, η απαγόρευση της χρήσης των ξαναγεμιζόμενων φιαλιδίων ελαιολάδου στα καταστήματα της γραμμής HO.RE.CA. (μπαρ, ξενοδοχεία, εστιατόρια) , διασφαλίζοντας έτσι τους καταναλωτές από μείγματα που γίνονται στα ίδια καταστήματα ή από το πλασάρισμα λαδιών χαμηλής ποιότητας και κόστους ή και αγνώστου προέλευσης.............
Η ίδια τροπολογία περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση της αναφοράς στην ετικέτα του όρου «μείγμα» για το προϊόν που λαμβάνεται από παρθένο ελαιόλαδο και έξτρα παρθένο προερχόμενα από διαφορετικές χώρες.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Διαβάστε περισσότερα... »

Από τον Έβρο στη Γερμανία

Ένας επιτυχημένος συνεταιρισμός, αυτός των σπαραγγοπαραγωγών Νέας Βύσσας, εξάγει το σύνολο της παραγωγής του και κάνει τζίρο που θα ζήλευαν πολλές μεσαίες επιχειρήσεις.
Μαθήματα συνεργασίας και αγροτικής οικονομίας παραδίδει ένα παραμεθόριο χωριό 500 κατοίκων, η Νέα Βύσσα στη Θράκη. Οι κάτοικοί της κατάφεραν να συνεννοηθούν και να δουλέψουν μαζί για ένα κοινό στόχο. Δημιούργησαν τον συνεταιρισμό σπαραγγοπαραγωγών, εντάχθηκαν σύσσωμοι στις τάξεις του και ξεκίνησαν μια δύσκολη και επίπονη καλλιέργεια, αυτήν των σπαραγγιών.

Εξ αρχής ο προσανατολισμός τους ήταν εξαγωγικός, καθώς τα σπαράγγια δεν είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται πολύ στην ελληνική αγορά. Σήμερα ο συνεταιρισμός τους κάνει έναν ετήσιο τζίρο που θα τον ζήλευαν και μεσαίες ακόμη επιχειρήσεις. Τα έχουν καταφέρει τόσο καλά, ώστε να εξάγουν το σύνολο της παραγωγής τους στη Γερμανία. Οι κάτοικοι έχουν ένα σοβαρό εισόδημα και τη χαρά να βλέπουν το «πείραμά» τους να στέφεται από απόλυτη επιτυχία. Ενα παραμεθόριο χωριό που, αντί να ακολουθήσει τον κανόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης, μέσα από τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία των κατοίκων κατάφερε σήμερα να αποτελεί πρότυπο όχι μόνον παραγωγής, αλλά και εξαγωγών. Ο «Γαστρονόμος» τους βράβευσε, ως ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

 Αγροτικός Συνεταιρισµός Σπαραγγοπαραγωγών Νέας Βύσσας, Νέα Βύσσα Θράκης.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Στέλιος Ροζάκης, αν. καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ζεόλιθος και Περιφέρεια

του Νίκου Λυγερού 

Η ανάδειξη του ελληνικού ζεόλιθου δεν είναι πια ένα όραμα αλλά μια πραγματικότητα για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο ελληνικός ζεόλιθος έχει μπει κυριολεκτικά στο πρόγραμμα της Περιφέρειας αφού τώρα γνωρίζει και τα οφέλη του ζεόλιθου. Πολλές περιοχές έχουν πια αποτελέσματα πρακτικά στον τομέα της γεωργίας αφού έχει γίνει ενσωμάτωση και ψέκασμα ζεόλιθου και βλέπουν πια την ποιότητα των προϊόντων. Τα σκόρδα της Νέας Βύσσας που αποτελούν το 70% της εθνικής παραγωγής, έχουν περάσει στη φάση της συλλογής. Έτσι όλοι μας μπορούμε να δούμε τη διαφορά στις οργανοληπτικές ιδιότητες. Τα σκόρδα που δοκιμάσαμε δεν είχαν καμιά σχέση με τα συμβατικά. Είναι πιο μεγάλα, δίχως μύκητες, με μια πανέμορφη λευκή βάση, ένα γνήσιο άρωμα και μια γεύση ασυναγώνιστη. Περιμένουμε ανάλογα αποτελέσματα και με τα σπαράγγια. Στο ενδιάμεσο η Περιφέρεια ενεργοποιείται όλο και πιο δυναμικά σε συντονισμό και με το Δήμο Αλεξανδρούπολης που έχει ζητήσει άδεια έρευνας για την περιοχή Κίρκης, την οποία επισκεφθήκαμε για να δώσουμε τα πρώτα πρακτικά δεδομένα για τον ζεόλιθο. Ο συνδυασμός αυτών των κινήσεων με την καταπολέμηση του δάκου για την προστασία των ελαιώνων, πρέπει να δώσει το παράδειγμα και σε άλλες περιοχές όσον αφορά στις εφαρμογές του ζεόλιθου γιατί είναι το μέλλον μας.
Διαβάστε περισσότερα... »

Χρήση του ζεόλιθου στην ελαιοκαλλιέργεια

Χρήση του ζεόλιθου στην ελαιοκαλλιέργεια.
Ο ζεόλιθος είναι πολλαπλά χρήσιμος στη γεωργία αυξάνοντας τη γονιμότητα των χωραφιών, κάτι που κάνει η προσθήκη της κοπριάς, με τη διαφορά ότι η κοπριά έχει διάρκεια ζωής για 2-3 χρόνια, ενώ ο ζεόλιθος το κάνει για πολλά χρόνια.

Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό που η χρήση του ως εδαφοβελτιωτικού στις καλλιέργειες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή από 17% έως 66%, και να μειώσει σημαντικά τόσο τη χρήση λιπασμάτων, όσο και τη χρήση νερού άρδευσης...

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του ζεόλιθου στη χώρα μας γίνεται από αγρότες, αλλά και πολίτες που θέλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατό σε καλύτερη κατάσταση τους κήπους τους.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός, αναλύοντας τα οφέλη από τη χρήση ζεόλιθου στην ελαιοκαλλιέργεια, ανέφερε ότι η ιδιότητά του να καταπολεμά τον δάκο με αποτελεσματικότητα δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστή και περιοχές, που έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν λόγω ωρίμανσης της ελιάς, πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως, για να μην υποστούν τις καταστροφές προηγούμενων ετών.

Όπως εξήγησε όταν υπάρχει λύση σ' ένα πρόβλημα, που μαστιγώνει τους ελαιοπαραγωγούς, είναι απαραίτητο αυτή να εφαρμόζεται από τους αρμόδιους φορείς.

Υπογράμμισε ότι η προστιθέμενη αξία που επιτρέπει η χρήση του ζεόλιθου, έχει ως αποτέλεσμα να παραχθεί όχι μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και ζεόλαδο που έχει τις προδιαγραφές ultra Premium. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και την κατηγορία zeo ultra Premium που θα εξασφαλίζει μια ποιότητα που δεν υπήρχε, αφού η ελιά θα προστατεύεται από τον δάκο, αλλά θα έχει ταυτόχρονα καθαριστεί από στοιχεία όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες.

Ο Ν. Λυγερός θεωρεί σημαντικότατο να προσπαθήσει ο καθένας να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς που γνωρίζει, ενημερώνοντάς τους ότι υπάρχει μια ποιοτική λύση σ' ένα δύσκολο πρόβλημα που έχει επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο Στρατηγικός Σύμβουλος αναφέρει ότι η χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη και περιορισμένη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος σε ποσότητες που εξαρτώνται από την κοκκομετρική του σύσταση, δηλαδή, τη λεπτότητα υλικού.

«Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό τόσο πιο μικρότερη ποσότητα απαιτείται. Σε βαριά εδάφη πρέπει να προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή (2,5-5 mm), ενώ σε ελαφρά εδάφη πρέπει να προτιμάται αυτός σε μορφή σκόνης», αναφέρει και τονίζει πως υπολογίζεται ότι 0,5 κιλό ζεολίθου σε σκόνη έχει επιφάνεια ανάλογη με αυτήν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται στο έδαφος συνήθως για τρεις συνεχόμενες χρονιές και ενσωματώνεται κάθε φορά. Χρειάζεται μια ποσότητα 400-500 κιλών ανά στρέμμα και ενσωμάτωσή του στο έδαφος για να γίνει αισθητή η συμβολή του στην αύξηση της παραγωγής. Εφαρμόζεται πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ή τη φύτευση/σπορά.

Η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια (ο ζεόλιθος δεν αποσαθρώνεται όπως άλλα υλικά) και για τα επόμενα 10 ή και περισσότερα χρόνια δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλο ζεόλιθο.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει

Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων (η εναλλακτική του ικανότητα ανέρχεται σε 2,2-4 meq/g που είναι διπλάσια από αυτή του μπεντονίτη),


Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω αεριοποίησης (απώλειες αζώτου με τη μορφή αμμωνίας) ή υδατομεταφοράς (νιτρώδη και νιτρικά) και συνεπώς συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%,



Σε συνδυασμό με τη λίπανση μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες και από την άλλη μεριά εφοδιασμό των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,



Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη (ο ζεόλιθος συγκρατεί νερό σε ποσότητα ίση με το 60% του βάρους του το οποίο αποδίδει στα φυτά σταδιακά),
Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους (ανεβάζει το πε-χα),



Βελτιώνει τη δομή του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση και αυξάνοντας τον αερισμό,
Είναι 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία και τέλος,
Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω αυξάνει και βελτιώνει την παραγωγή των φυτών.

Προφύλαξη ελαιόδεντρων

Μία από τις σημαντικές εφαρμογές του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Η μύγα της ελιάς (Bactrocera oleae) είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του καρπού της ελιάς. Για αντιμετώπιση του δάκου έχουμε δύο κατηγορίες, που αφορούν την περίοδο πριν και την περίοδο μετά.

Η χρήση του ζεολίθου είναι σημαντική ως προφύλαξη. Σύμφωνα με τον Ν. Λυγερό, είχαμε ήδη παρατηρήσει ότι οι σκονισμένες ελιές δεχόντουσαν λιγότερες επιθέσεις από τον δάκο. Έτσι επινοήθηκε η μέθοδος του ψεκάσματος με ζεόλιθο που δημιουργεί μία προστασία πάνω στον καρπό την ώρα της ανάπτυξής του. Αυτή η μέθοδος, συμπληρώνει, είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη άρα ο καρπός παραμένει φαγώσιμος. Τονίζει ότι δεν έχουμε ανάγκη από άλλα έντομα για την καταπολέμησή του.

Επιπλέον, η χρήση του ζεολίθου ως φυσικό προϊόν επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών. Σε αυτή την υγρή μορφή, ο ζεόλιθος παραμένει πάνω στον καρπό και δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο.

«Έτσι έχουμε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς που επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια όταν είμαστε σε αυτήν την περίπτωση», εξηγεί.
Λόγω του ότι υπάρχουν ήδη επιθέσεις του δάκου σε διάφορες περιοχές, είναι σημαντικό να γίνει γνωστή η χρήση του ζεόλιθου, για να βοηθηθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι αγρότες γενικότερα.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" (Άγγελος Νικολάου)
Πηγή: ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Δελτίο τύπου Δήμου Αλεξανδρούπολης για τον ζεόλιθο ενάντια στο δάκο της ελιάς

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχοντας υπόψη τα οφέλη του ζεόλιθου στη γεωργία και το περιβάλλον, στηρίζοντας πιλοτικά τη χρήση του ζεόλιθου με σκοπό την ανάδειξη του για μελλοντική χρήση και αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής μας, παραθέτει δημοσίευμα για χρήση του ζεόλιθου στην ελαιοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα ενάντια στο δάκο της ελιάς.




Ψέκασμα ζεόλιθου σε ελαιώνα της Μάκρης: 

Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ψέκασμα ζεόλιθου σε ελαιώνα, Μάκρη Αλεξανδρούπολης 16/06/2014

Ψέκασμα ζεόλιθου στον ελαιώνα του Χατζηνικολάου Δ. Μάκρη Αλεξανδρούπολης στις 16/06/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

O Ν. Λυγερός στην εκπομπή 'ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ' του Θ. Γκόρδη

O Νίκος Λυγερός στην εκπομπή 'ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ' του Θανάση Γκόρδη, 09/06/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ψεκασμός ζεόλιθου σε ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, κηπευτικά και κληματαριές

Ψεκασμός ζεόλιθου σε ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, κηπευτικά και κληματαριές στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης στις 15-06-2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Συγκομιδή ζεολιθικών σκόρδων στη Νέα Βύσσα Νέας Ορεστιάδας, 15-06-2014

Συγκομιδή ζεολιθικών σκόρδων στη Νέα Βύσσα Νέας Ορεστιάδας, 15-06-2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Περιήγηση του Ν. Λυγερού στο κοίτασμα ζεολίθου στην Κίρκη Αλεξανδρούπολη


Περιήγηση του Νίκου Λυγερού στο κοίτασμα ζεολίθου στην Κίρκη Αλεξανδρούπολη στις 13/6/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
Η παρούσα εργασία αποτελεί μία βιβλιογραφική ανασκόπηση της δομής, των ιδιοτήτων και των εφαρμογών του ζεόλιθου. Οι ζεόλιθοι είναι αργιλοπυριτικά ορυκτά με πόρους μικρών διαστάσεων και κρυσταλλική δομή τέτοια που μπορούν να αποβάλλουν και να προσλαμβάνουν νερό και άλλες χημικές ενώσεις και μόρια, χωρίς να καταστρέφεται η δομή τους. Η βασική δομική τους μονάδα είναι ένα τετράεδρο πυριτίου ή αργίλου και οι διασυνδεόμενες μονάδες δημιουργούν ένα κρυσταλλικό πλέγμα αφήνοντας ενδιάμεσα κενά (πόρους). Χαρακτηρίζονται, περαιτέρω, από υψηλή ικανότητα ιοντοανταλλαγής και δέσμευσης μορίων ή/και ενώσεων με μοριακό μέγεθος ίσο ή μικρότερο των πόρων του πλέγματός τους. Λόγω της δομής και των ιδιοτήτων τους βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένου της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της ιχθυοκαλλιέργειας και της βιομηχανίας. Εντούτοις, η χρήση τους είναι καταλυτική στο περιβάλλον όπου δεσμεύει και απομακρύνει βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ενώσεις από το νερό και το έδαφος, αφαιρεί ραδιενεργά ισότοπα από πυρηνικά απόβλητα, βελτιώνει την ποιότητα του πόσιμου νερού, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αστικών, βιομηχανικών και γεωργικών λυμάτων. Αξιοσημείωτα, φαίνεται να συμβάλλουν και στην ανθρώπινη υγεία. Πολλές αναφορές τονίζουν την αντιμικροβιακή και αντιική τους δράση, ως συμπληρώματα διατροφής αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, αποτοξινώνουν τον οργανισμό από βαρέα μέταλλα και τοξίνες, βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών από τον πεπτικό σωλήνα, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, επιταχύνουν την επούλωση των τραυμάτων, σταθεροποιούν και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ τέλος φαίνεται να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Διαβάστε περισσότερα... »

Antimicrobial effects of silver zeolite, silver zirconium phosphate silicate and silver zirconium phosphate against oral microorganisms

Antimicrobial effects of silver zeolite, silver zirconium phosphate silicate  and silver zirconium phosphate against oral microorganisms.
Objective: To evaluate the antimicrobial activities of silver inorganic materials, including silverzeolite (AgZ), silver zirconium phosphate silicate (AgZrPSi) and silver zirconium phosphate (AgZrP),against oral microorganisms. In line with this objective, the morphology and structure of each type of silver based powders were also investigated. Methods: The antimicrobial activities of AgZ, AgZrPSi and AgZrP were tested against Streptococcus mutans, Lactobacillus casei, Candida albicans and Staphylococcus aureus using disk diffusion assay as a screening test. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum lethal concentration (MLC) were determined using the modified membrane method. Scanning electron microscope and X-ray diffraction were used to investigate the morphology and structure of these silver materials. Results: All forms of silver inorganic materials could inhibit the growth of all test microorganisms. The MIC of AgZ, AgZrPSi and AgZrP was 10.0 g/L whereas MLC ranged between 10.0-60.0 g/L. In terms of morphology and structure, AgZrPSi and AgZrP had smaller sized particles (1.5-3.0 µm) and more uniformly shaped than AgZ. Conclusions: Silver inorganic materials in the form of AgZ, AgZrPSi and AgZrP had antimicrobial effects against all test oral microorganisms and those activities may be influenced by the crystal structure of carriers. These results suggest that these silver materials may be useful
metals applied to oral hygiene products to provide antimicrobial activity against oral infection.

Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «Ελαιόλαδο, Ζεόλιθος, Ελληνισμός». 12/06/2014

Ελαιόλαδο, Ζεόλιθος, Ελληνισμός.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ελαιόλαδο, Ζεόλιθος, Ελληνισμός». Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας. Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κτήμα στην Αλεξανδρούπολη 09/06/2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κτήμα στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης στις 09/06/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ν. Λυγερός - Ζεολιθικά σκόρδα στη Νέα Ορεστιάδα 9/6/2014

Ζεολιθικά σκόρδα.
Νίκος Λυγερός - Ζεολιθικά σκόρδα του Δημήτρη Μυλωνά στη Νέα Ορεστιάδα 9/6/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού: «Ο Ζεόλιθος ως δυναμικό βλέμμα της γεωργίας & της κτηνοτροφίας»

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ο Ζεόλιθος ως δυναμικό βλέμμα της γεωργίας & της κτηνοτροφίας». Πολιτιστικό Πολύκεντρο Κυπρίνου, Ν. Ορεστιάδας. Κυριακή 8 Ιουνίου 2014.





Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Prisma radio 95.1fm, 4/6/2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Prisma radio 95.1fm.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Ενημέρωση για τον ζεόλιθο. Δημαρχείο Πύλου

Νίκος Λυγερός - Ενημέρωση για τον ζεόλιθο. Δημαρχείο Πύλου στις 03/06/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Πολλά προβλήματα: δάκος, κατσίγαρος, νηματώδης. Μια λύση: ζεόλιθος

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Πολλά προβλήματα: δάκος, κατσίγαρος, νηματώδης. Μια λύση: ζεόλιθος". Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Αριστομένους 33. Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Εφαρμογή ζεόλιθου σε αιγώδη, χοιροειδή και πτηνά, Αυλώνα Αττικής 30/5/2014


Εφαρμογή ζεόλιθου σε αιγώδη, χοιροειδή και πτηνά, Αυλώνα Αττικής στις 30/05/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για το ζεόλιθο, BestTV, 2/6/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού για τον ζεόλιθο στο δελτίο ειδήσεων του Best-Tv, 2/6/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Το ζεόλαδο στο: Θεσσαλονίκη Smart Up Innovation Hub

Το ζεόλαδο στο: Θεσσαλονίκη Smart Up Innovation Hub στις 2/6/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στη ΜεσόγειοςTV, 2/6/2014

Οι λύσεις για την οικονομία ανήκουν στη στρατηγική, Μεσόγειος TV.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη ΜεσόγειοςTV, 2/6/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «Γεωργικός ζεόλιθος». Επιμελητήριο Αρκαδίας

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «Γεωργικός ζεόλιθος». Επιμελητήριο Αρκαδίας.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Γεωργικός ζεόλιθος». Επιμελητήριο Αρκαδίας. Κυριακή 1 Ιουνίου 2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.