Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο ζεόλιθος μπορεί να βοηθήσει τη γεωργία, τόνισε από τις Μοίρες ο κ. Νίκος Λυγερός!

Ο Νίκος Λυγερός, ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας στην Ελλάδα μίλησε χθες το βράδυ στο Πολύκεντρο Μοιρών, καλεσμένος της ΔΡΩ!

Ο λαμπρός επιστήμονας μίλησε για το ζεόλιθο και τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να αποφέρει η χρήση του στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στις καλλιέργειες!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε, αλλά και με σχετική θεματογραφία που έχει δημοσιεύσει βοηθά τη γεωργία:
• Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες, αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.
• Βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων.
• Αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.
• Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
Διαβάστε περισσότερα... »

Νίκος Λυγερός: Η βιολογική γεωργία με ζεόλιθο & η βιομηχανία υδρογονανθράκων είναι το μέλλον της Κρήτης

Η βιολογική γεωργία με ζεόλιθο & η βιομηχανία υδρογονανθράκων είναι το μέλλον της Κρήτης
 Ζεόλιθος και ΑΟΖ αποτέλεσαν τον «κορμό» της ομιλίας του Νίκου Λυγερού, το απόγευμα του Σαββάτου, 30 Αυγούστου, όπου και βρέθηκε για πρώτη φορά στο Πολύκεντρο Μοιρών, καλεσμένος της Εθελοντικής Ομάδας Νεολαίας Φαιστού «ΔΡΩ».

Ζεόλιθος: για βιολογική γεωργία με υψηλές αποδόσεις

Εκτενέστατη ήταν η ανάλυση του κ. Λυγερού αναφορικά με τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ευρεία χρήση του ζεόλιθου στην γεωργία, παράλληλα με τις αμέτρητες άλλες εφαρμογές στην βιομηχανία των καυσίμων, των απορρυπαντικών, στην κατεργασία υγρών αποβλήτων, βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, στους καταλύτες των αυτοκινήτων, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία. Κρήτη 30/08/2014

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία - Κρήτη.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ''ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία''. Πολύκεντρο Μοιρών. Σάββατο 30 Αυγούστου 2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Αποφασισμένος ο Γ. Παυλίδης να προχωρήσει το θέμα Ζεόλιθος

Αποφασισμένος ο Γ. Παυλίδης να προχωρήσει το θέμα Ζεόλιθος
Φορτωμένη η ατζέντα του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε δουλεύει ασταμάτητα και μία τηλεφωνική επικοινωνία για μία καλημέρα έφτασε Σαβατιάτικα να ασχολείται με τρία πράγματα. Με τον αγωγό ΤΑΠ, τον ζεόλιθο και την κατασκευή των Ελληνικών μηχανημάτων που πρέπει πλέον να τύχουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Μας πληροφόρησε κατά την διάρκεια της επιστροφής του από την Καβάλα στο θέμα του αγωγού ΑΠ υπαρχουν κάποιες δυσκολίες στο να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις όμως όπως τόνισε, η όλη διαδικασία είναι σε σωστό δρόμο.

Απαντώντας σχετικά με τον ζεόλιθο ανέφερε ότι μέσω της μικροσωματιδιακής, αυτοί που τον επεξεργάζονται παράγουν με έναν κυβόλιθο που είναι διαστάσεων 2χ2 μάρμαρο, γυαλί πλαστικά, φάρμακα και πολλά άλλα. Μάλιστα αναφέρθηκε στον ζεόλιθο της Τουρκίας ο οποίος είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον Ελληνικό όπου Γιαπωνέζοι αγόρασαν για να το χρησιμοποιήσουν ως προστατευτικό για την διαφυγή της ραδιενέργειας μετά το τελευταίο πυρηνικό ατύχημα. «Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την σπουδαιότητα. Μάλιστα αυτό μπαίνει στην Προτεραιότητα της Περιφέρειας».

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο Γ. Παυλίδης ήταν αυτό σε τις εκθέσεις των Ελληνικών Αγροτικών Μηχανημάτων τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Εξάγονται και ξαναπουλιούνται στην Ελλάδα με μεγαλύτερο κόστος. «Αυτό πλέον πρέπει να σταματήσει. Πρέπει πλέον οι Έλληνες να αρχίσουν να εμπιστεύονται τα Ελληνικά μηχανήματα».
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ν. Λυγερός: 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 26 - 29 Αυγούστου 2014

Νίκος Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής, Αγαθονήσι.
4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 26 - 29 Αυγούστου 2014.

ΣΚΑΚΙ
ΘΑΛΑΣΣΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΑΟΖ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ VORONOI
ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΕΟΛΙΘΟΥ
ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ
ΧΡΟΝΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ




Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 26/08/2014



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Μέρος A'. Αγαθονήσι, 27/08/2014



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Μέρος B'. Αγαθονήσι, 27/08/2014


Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 28/08/2014 Μέρος Α'



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 28/08/2014 Μέρος Β'



Ν. Λυγερός -Χαρταετοί απελευθέρωσης. Αγαθονήσι, 28/8/2014



Ν. Λυγερός - 4ο Master Class Τοποστρατηγικής. Αγαθονήσι, 28/08/2014 Μέρος Γ'



Ν. Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο Αγαθονήσι. Μέρος Α΄. Αγαθονήσι 29/08/2014



Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο Αγαθονήσι. Μέρος Β΄. 29/08/2014



Διαβάστε περισσότερα... »

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, 25/08/2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, 25/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο Αγαθονήσι

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο Αγαθονήσι.
Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο Αγαθονήσι στις 29/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

1ST NIGERIA INTERNATIONAL CONFERENCE ON ZEOLITE - 9th - 12th December, 2014 Venue: Nicon Luxury Hotel Abuja, Nigeria

NICZ 2014
1ST NIGERIA INTERNATIONAL CONFERENCE ON ZEOLITE

9th - 12th December, 2014 Venue: Nicon Luxury Hotel Abuja, Nigeria

Invitation
The Central Organizing Committee cordially invites you to participate in the 1st NICZ2014. The conference will take place at NICON Luxury Hotel, Abuja, Nigeria from 9th to 11th December, 2014. The main objective of the conference is to bring experts/researchers on zeolite science and technology in Nigeria and the rest of the world to interact and exchange ideas on recent developments in the area.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

The necessary utilisation of zeolite - N. Lygeros, G.Chatzigeorgiou

Translated from the Greek by Athena Kehagias

The term zeolite was coined in 1756 by Swedish mineralogist Axel Fredrik Cronstedt , who observed that upon the rapid heating of the mineral stilbite, large quantities of steam was produced from water, which are absorbed by the mineral. Based on this fact, he named this mineral zeolite, from the Greek word Zeo (zeō), which means boil and stone.

The zeolites are aluminosilicate members of a family of microporous solids known as molecular sieves. This term refers to a particular capacity, namely the ability to selectively sort out molecules based primarily on a size exclusion process. This is due to the very regular pore structure of the molecular dimensions.
The maximum size of the molecular or ionic species, which can enter the pores of the zeolite, is controlled by the dimensions of the channels. 
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καλείται να προωθήσει την επένδυση ζεόλιθου

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0(at)gmail.com

Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου. Σημαντικό είναι η αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης να γίνει εντός Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα έσοδα για τη χώρα. Πρωτεύουσα θέση κατέχει να έχουν πρόσβαση στο ορυκτό οι αγρότες σε τιμές παραγωγής και όχι σε εμπορικές τιμές.

Με τα προσωπικά συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τα οποία κατήγγειλαν πρόσφατα με ερώτησή τους στη Βουλή οι δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και βουλευτές της περιφέρειας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Παυλίδης.

Ο Γ. Παυλίδης που επισκέφθηκε την περιοχή με το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα...
Πέραν αυτών των συμφερόντων, όμως, θα έρθει αντιμέτωπος και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι αυτός που σταμάτησε την επένδυση του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου, παράνομα όπως φαίνεται και από την εισαγγελική έρευνα, παρά το ότι η Περιφέρεια είχε δώσει νομίμως την άδεια. Ο Γ. Παυλίδης, στέλεχος της Ν.Δ. στην Ξάνθη, εξελέγη ως ανεξάρτητος υποψήφιος, με το συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση - Ανεξάρτητος Περιφερειακός Συνδυασμός ΑΜΘ», ενώ στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών καταγράφηκε ως «Ν.Δ., ανεξάρτητος με τη στήριξη της Ν.Δ.».

Την ανάγκη ο ζεόλιθος να γνωστοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ως προϊόν και να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, τονίζει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να προωθήσει την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης με άρθρα και συνεντεύξεις του.

Ο Γ. Παυλίδης επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες τη περιοχή των Πετρωτών Εβρου, όπου εντοπίστηκε το πλούσιο, αλλά ανεκμετάλλευτο ακόμη, κοίτασμα ζεόλιθου. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή με πλούσιο κοίτασμα ζεόλιθου, το οποίο όμως δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη. Δεν μπορεί να παραμένει θαμμένος ένας τεράστιος ορυκτός πλούτος, που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα γα τη χώρα μας», λέει στην «Ε» ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», προσθέτει. Ο νέος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης δηλώνει ότι μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, θα επισκεφθεί τα αρμόδια υπουργεία για να προωθήσει την αξιοποίηση του ζεόλιθου. Ερωτηθείς για τα συμφέροντα που κατήγγειλαν οι δύο επίσης νεοδημοκράτες πρώην υπουργοί και βουλευτές της περιφέρειάς του, δηλώνει: «Δεν ξέρω για συμφέροντα. Εμένα μ' ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί ο ζεόλιθος της Θράκης και να υπάρξουν έσοδα, ανάπτυξη και δουλειές στη περιοχή».

... θα έρθει αντιμέτωπος με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη που σταμάτησε την επένδυση
... θα έρθει αντιμέτωπος με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη που σταμάτησε την επένδυση

Για τον Γ. Παυλίδη σημαντικό είναι η αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης να γίνει εντός Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα έσοδα για τη χώρα. «Πρέπει η αξιοποίηση του ζεόλιθου να γίνει με όρους υγιείς και ισορροπημένους. Με όρους που θα συμφέρουν την κοινωνία και τη χώρα. Να μην εξάγεται ανεπεξέργαστος, αλλά να γίνεται η επεξεργασία του στην Ελλάδα και μετά να εξάγεται σε άλλες χώρες για συγκεκριμένες χρήσεις, οι οποίες είναι αυτές που διαφοροποιούν την τιμή του», προσθέτει. Υπογραμμίζει ότι προεκλογικά ο ίδιος και οι υποψήφιοι με το συνδυασμό του περιφερειακοί σύμβουλοι δήλωσαν τη βούλησή τους να αξιοποιηθεί ο ζεόλιθος της Θράκης. «Θα τον προβάλουμε το ζεόλιθο της Θράκης», δηλώνει. Και προσθέτει ότι το κοίτασμα είναι τόσο μεγάλο που με την αξιοποίησή του μπορούν να ασχοληθούν όχι μόνο μία, αλλά «αρκετές εταιρείες». Οπως λέει, το κοίτασμα καλύπτει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων, ενώ οι δύο εταιρείες που ασχολούνται εκεί έχουν δεσμεύσει μόνο 200 στρέμματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Γ. Παυλίδης, εκτιμάται ότι σε όλη τη περιοχή των Πετρωτών, στην Ορεστιάδα, η συνολική ποσότητα ζεόλιθου αγγίζει τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στα σχέδια του Γ. Παυλίδη για την αξιοποίηση του ζεόλιθου πρωτεύουσα θέση κατέχει να έχουν πρόσβαση στο ορυκτό οι αγρότες σε τιμές παραγωγής και όχι σε εμπορικές τιμές.

Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο Γ. Παυλίδης υποστηρίζει την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης είναι το ότι δεν κάνει ζημιά στο περιβάλλον. Και σ' αυτό το σημείο δηλώνει και την αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. «Για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, η θέση μας είναι δηλωμένη. Ο,τι βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον, δεν γίνεται αποδεκτό» ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση.

«Αν ο νέος περιφερειάρχης θέλει να αξιοποιήσει το ζεόλιθο των Πετρωτών, θα πρέπει να συγκρουστεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη και με το ελληνικό κράτος», δηλώνει στην «Ε» ο Γιάννης Βορδογιάννης, εκπρόσωπος της εταιρείας «GEO-VET» από τη Θεσσαλονίκη, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να αξιοποιήσει το κοίτασμα, για το οποίο πήρε την άδεια από την αρμόδια περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, αλλά την επένδυση σταμάτησε ο Γ. Μανιάτης, προκαλώντας μάλιστα εισαγγελική έρευνα για ευθύνες υπουργών, στελεχών υπουργείων και του ΙΓΜΕ. «Για μας η κατάσταση παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να υπάρχουν έσοδα για το ελληνικό κράτος και για ολόκληρη την περιοχή. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αν ο νέος περιφερειάρχης έχει τη βούληση για επενδύσεις, εμείς θα τον δικαιώσουμε», καταλήγει ο Γ. Βορδογιάννης.

Οι δύο νεοδημοκράτες πρώην υπουργοί που πολιτεύονται στη Θράκη Ευρ. Στυλιανίδης (επάνω) και Αλ. Κοντός καταγγέλλουν ότι προσωπικά συμφέροντα εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της περιοχής
Οι δύο νεοδημοκράτες πρώην υπουργοί που πολιτεύονται στη Θράκη Ευρ. Στυλιανίδης (επάνω) και Αλ. Κοντός καταγγέλλουν ότι προσωπικά συμφέροντα εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της περιοχής

Το δικό του αγώνα για την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης δίνει εδώ και χρόνια ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. Είναι αμέτρητα τα άρθρα του, οι συνεντεύξεις του, οι επισκέψεις του σε καλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιείται ζεόλιθος, για να δει από κοντά τα αποτελέσματα. «Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, στρατηγικά και ορθολογικά με το θέμα της προστατευμένης ονομασίας προέλευσης του ζεόλιθου της Θράκης», τονίζει. «Διότι δεν πρόκειται για έναν ανώνυμο ζεόλιθο, αλλά για το ζεόλιθο της Θράκης μας. Ο θρακικός ζεόλιθος πρέπει να είναι μια ονομασία που να αλλάξει και τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Διότι η Θράκη έχει ένα προϊόν με πολλές εφαρμογές σε πολλούς τομείς», προσθέτει. Θεωρεί πρώτης τάξεως ευκαιρία, για τη γνωστοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Η ΔΕΘ είναι ένα αποτελεσματικό πεδίο δράσης, διότι υπάρχουν τομείς που έχουν άμεση σχέση με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία. Ο θρακικός ζεόλιθος μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και στα καλλυντικά, όπου η προστιθέμενη αξία είναι σημαντική και δημιουργεί ένα ουσιαστικό διαφορικό για την περιοχή», σημειώνει. Και υπογραμμίζει την τεράστια σημασία του ζεόλιθου στην ανάπτυξη της Θράκης. «Μπορούμε ν' αλλάξουμε την εικόνα της περιοχής. Οπως έχουμε το μάρμαρο της Πάρου, μπορούμε να έχουμε και το ζεόλιθο της Θράκης. Η Θράκη μπορεί ν' αναπτυχθεί και να παίξει ένα ρόλο στρατηγικό μέσω του ζεόλιθου. Διότι ο ζεόλιθος είναι και ένα όπλο απελευθέρωσης για ολόκληρη τη Θράκη. Μέσω του ζεόλιθου έχει σημασία ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μία ζώνη επαφής. Αλλά το σημαντικό είναι ότι ο ζεόλιθος δημιουργεί μια ανθεκτική σχέση με τη Θράκη σε στρατηγικό επίπεδο. Και αυτήν την περίοδο αρχίζουμε τώρα», καταλήγει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός.



Η νέα φάση με μίγμα εφαρμογών και αδειοδοτήσεων
Του ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ καθηγητή μαθηματικού


Η νέα φάση του ζεόλιθου προέρχεται από το στρατηγικό μίγμα των εφαρμογών και των αδειοδοτήσεων. Οι πρώτες δείχνουν πρακτικά στους παραγωγούς τι προσφέρει ο ζεόλιθος στην ποιότητα των προϊόντων και στην αύξηση της παραγωγής. Οι δεύτερες με την πρώτη αδειοδότηση αρχίζουν να προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων για περιοχές κοιτασμάτων.

Ο στρατηγικός συνδυασμός φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα και έχουμε όλο και περισσότερα δεδομένα σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο. Η Θράκη βρίσκεται στο κέντρο αυτού του συνδυασμού και αποδεικνύει ότι έχει πάρει το θέμα ζεστά, ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο. Οι εφαρμογές στα γήπεδα και στο αστικό περιβάλλον επιτρέπουν στους πολίτες της πόλης να βλέπουν από μόνοι τους τις αλλαγές που επιτρέπει ο ζεόλιθος. Στην Αλεξανδρούπολη το αγρόκτημα έχει ήδη τις πρώτες ζεολιθικές παραγωγές. Η Νέα Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο δείχνουν το παράδειγμα στο βόρειο Εβρο με την αποτελεσματικότητα των δράσεών τους. Ετσι και οι περιοχές Πετρωτών, Πενταλόφου, Κόκκαλου αρχίζουν να παίρνουν μεγαλύτερη αξία και να ετοιμάζουν το έδαφος για τον ελληνικό ζεόλιθο, που θα έρθει να ενισχύσει πρακτικά όλη τη στρατηγική προσπάθεια της ανάδειξής του. Η Ελλάδα έχει πια αρκετά στοιχεία κι όχι μόνο ενδείξεις ότι μπορεί να παράγει ζεόλιθο. Και αυτός μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και όλης της πατρίδας μας, με τις δυνατότητες που προσφέρει και στον οικονομικό τομέα λόγω ποιότητας. Τώρα κάθε συνεταιρισμός ενδιαφέρεται πρακτικά για τις εφαρμογές του ζεόλιθου και βρίσκει σύμμαχο σε κάθε δήμο που θέλει ν' αναπτυχθεί επί του πρακτέου, γιατί πολλοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές και με την αυξημένη ποιότητα που τους προσφέρει ο ζεόλιθος μπορούν πιο εύκολα να παίξουν ένα ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Με την ανάδειξη του θέματος, ο ελληνικός ζεόλιθος κινητοποιεί επί του πρακτέου τις ελληνικές υπηρεσίες όχι μόνο λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά επειδή μερικά στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι άκρως σημαντικά. Ο ελληνικός ζεόλιθος πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα, γιατί έχουμε σιχαθεί στην πατρίδα μας απαράδεκτες άδειες που δίνονται με έναν παράξενο τρόπο και που δημιουργούν προβλήματα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Η Θράκη και η Μακεδονία δέχονται συνεχώς τέτοιες πιέσεις και θέλουμε ο ελληνικός ζεόλιθος να είναι πεντακάθαρος και σε διαδικαστικό επίπεδο. Ετσι είναι όντως σημαντικό να παρακολουθούμε σοβαρά όλες τις φάσεις της αδειοδότησης, από την τεχνική μελέτη έως την εξόρυξη και βέβαια την εκμετάλλευση. Για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας μπορεί να λειτουργήσει επαγγελματικά για ένα θέμα τόσο σοβαρό και στρατηγικό για την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και όλης της πατρίδας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα δεχθούμε καμιά απαράδεκτη καθυστέρηση για λόγους άνευ ουσίας. Επειδή χρειάζονται γενικά πολλές άδειες, πρέπει και οι υπηρεσίες να είναι σοβαρές και να μην προκαλούν καθυστερήσεις που έχουν επιπτώσεις για όλη την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η υποβολή των αιτήσεων πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Και αυτό αφορά κι ένα δήμο σαν το Δήμο Αλεξανδρούπολης, παραδείγματος χάρη. Αλλά και η υποδοχή των αιτήσεων πρέπει να είναι απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα και ορθολογική. Γι' αυτό το λόγο πρέπει όλοι οι φορείς αλλά και ο λαός μας να έχουν στο νου τους κάθε στάδιο για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε ακριβώς, έτσι ώστε η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου στη Θράκη να αρχίσει επιτέλους και να δούμε τα πρώτα πρακτικά οφέλη στη Θράκη μας, γιατί το αξίζει και ως περιοχή ιστορική για το θέμα του ζεόλιθου αλλά και ως λαός που πιέζεται από παντού κι αντιστέκεται με νύχια και με δόντια για να μην καταστραφεί η πατρίδα μας από απαράδεκτες επιχειρήσεις.
Διαβάστε περισσότερα... »

Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου. Ελευθεροτυπία 19/8/2014

Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου - Ελευθεροτυπία 19/8/2014.


Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ο Θρακικός ζεόλιθος

Ν. Λυγερός  

Τώρα που έχουμε επιτέλους μπει στη διαδικασία της ανάδειξης του ζεόλιθου πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται να το γνωστοποιήσουμε ως προϊόν και να πάρει μία αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, στρατηγικά και ορθολογικά με το θέμα της προστατευμένης ονομασίας προέλευσης. Διότι δεν πρόκειται για έναν ανώνυμο ζεόλιθο, αλλά για τον ζεόλιθο της Θράκης μας. Ο Θρακικός ζεόλιθος πρέπει να είναι μια ονομασία που να αλλάξει και τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Διότι η Θράκη έχει ένα προϊόν με πολλές εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Έτσι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια καλή ευκαιρία γνωστοποίησης του Θρακικού ζεόλιθου. Η ΔΕΘ είναι ένα αποτελεσματικό πεδίο δράσης, διότι υπάρχουν τομείς που έχουν άμεση σχέση με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την βιομηχανία. Ο Θρακικός ζεόλιθος μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και στα καλλυντικά, όπου η προστιθέμενη αξία είναι σημαντική και δημιουργεί ένα ουσιαστικό διαφορικό για την περιοχή. Τώρα που έχουμε στα χέρια μας πολλά στοιχεία εφαρμογών του ζεόλιθου, όπου έχουν διαπιστωθεί διαφορές ανάπτυξης που κάνουν διαφορά ακόμα και για την ανάκαμψη της Θράκης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε ν’ αλλάξουμε και την εικόνα της περιοχής, όπως έχουμε το μάρμαρο της Πάρου, μπορούμε να έχουμε και τον ζεόλιθο της Θράκης. Η Θράκη μπορεί ν’ αναπτυχθεί και να παίξει ένα ρόλο στρατηγικό μέσω του ζεόλιθου. Διότι ο ζεόλιθος είναι και ένα όπλο απελευθέρωσης για ολόκληρη τη Θράκη. Μέσω του ζεόλιθου έχει σημασία ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μία ζώνη επαφής. Αλλά το σημαντικό είναι ότι ο ζεόλιθος δημιουργεί μια ανθεκτική σχέση με τη Θράκη σε στρατηγικό επίπεδο. Και αυτήν την περίοδο αρχίζουμε τώρα.
Διαβάστε περισσότερα... »

Γ. Παυλίδης από Πετρωτά Έβρου: Να αξιοποιηθούν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού ζεόλιθου

Ο Νέος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης από Πετρωτά Έβρου: Να αξιοποιηθούν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού ζεόλιθου. 17/08/2014
Διαβάστε περισσότερα... »

Στα Πετρωτά Έβρου ο Γ. Παυλίδης: «Να αξιοποιηθούν τα τεράστια κοιτάσματα ζεόλιθου»



Σημεία απόληψης ζεόλιθου στην περιοχή των Πετρωτών-Τριγώνου Ορεστιάδας, όπου εντοπίστηκαν τεράστια αποθέματα υψηλής ποιότητας φυσικού ζεόλιθου, επισκέφθηκε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και περιφερειακούς συμβούλους.
«Η παρουσία μας εδώ, στον χώρο που εντοπίστηκε ένα σπάνιο πέτρωμα – πλούτος για την Πατρίδα μας και την Ευρώπη, σε τεράστιες ποσότητες, έχει τρεις στόχους», σημείωσε ο κ. Παυλίδης, και διευκτίνησε:
«Πρώτον, να αναδείξουμε περισσότερο τον φυσικό ζεόλιθο της Περιφέρειάς μας, τον Θρακικό Ζεόλιθο.
Δεύτερον, να διατρανώσουμε την απόφασή μας ότι ήρθε ο καιρός για την ευρεία αξιοποίησή του  προς όφελος της  ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της οικονομίας και των κατοίκων όλης της Περιφέρειας, με τη μεταποίηση να γίνεται εδώ.
Τρίτον, η αξιοποίησή του πρέπει να προσφέρει τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη στον τόπο, σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης».
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ο Νέος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο κοίτασμα Ζεολίθου στα Πετρωτά - Ν. Ορεστιάδα

Ο Νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο κοίτασμα Ζεολίθου στα Πετρωτά - Ν. Ορεστιάδα στις 17/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε Ροδιές, Μοναστηράκι, Αλεξανδρούπολη 13/08/2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε Ροδιές.

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε Ροδιές, Μοναστηράκι, Αλεξανδρούπολη 13/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Olive mill wastewater treatment using a simple zeolite-based low-cost method

Olive mill wastewater (OMW), a liquid by-product of the olive oil industry, represents a severe environmental problem owing to its high pollution load. In this study, successive columns containing different types of natural materials were investigated for their OMW treatment efficiency. Passing OMW through three columns of gravel, fine sand, and a mixture of acidified cotton and zeolite (weight:weight ratio of cotton:clinoptilolite of 2:1), followed by treatment with activated charcoal (AC) and lime, was the best treatment in terms of the quality of water obtained. This treatment decreased concentrations of −3NO, B, K, P, and total fat in OMW by mean percentages of 78.0, 92.4, 66.6, 48.3, and 93.3%, respectively. Furthermore, it decreased OMW turbidity and electric conductivity (EC) by 96.8 and 48.4%, respectively. Most contaminants were removed from the OMW in the cotton/clinoptilolite column owing to the high sorption affinity of clinoptilolite on its active sites. The AC was efficient for organic particle removal; meanwhile, lime was used to raise the pH of the treated OMW (TOMW) from 2.9 to 5.1. This simple method enables us to obtain environmentally friendly TOMW that can be safely used for irrigation.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζέον θέμα στη Θράκη με το ζεόλιθο

Εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων στη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης καταγγέλλουν δύο βουλευτές Θράκης της Ν.Δ. Είναι οι Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργοί, που όμως δεν κατονομάζουν τα προσωπικά συμφέροντα που καταγγέλλουν.


Την ίδια στιγμή, και με 3 χρόνια καθυστέρηση, η ελληνική Δικαιοσύνη απορρίπτει για τεχνικούς λόγους προσφυγή της ενδιαφερόμενης εταιρείας για την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης. Παρά το γεγονός ότι εισαγγελική έρευνα ζητά τη διερεύνηση ευθυνών και παραλείψεων πρώην και νυν μελών της κυβέρνησης στη διακοπή της επένδυσης του ζεόλιθου της Θράκης, στα Πετρωτά Εβρου, ενώ διαπιστώνει συγκεκριμένες ευθύνες στελεχών και προϊσταμένων του ΙΓΜΕ. Τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων ζητείται να διερευνηθούν οι ευθύνες και οι παραλείψεις στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είναι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι πρώην υφυπουργοί Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης (για την περίοδο του 2009), Ιωάννης Μπουγάς και Αναστάσιος Νεράντζης, αλλά και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Οι Α. Κοντός (βουλευτής Ξάνθης) και Ε. Στυλιανίδης (βουλευτής Ροδόπης) απευθύνουν την ερώτησή τους στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Μακεδονίας-Θράκης. Χαρακτηρίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου «μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα της χώρας μας, αλλά και σε άλλους τομείς» και επισημαίνουν ότι μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου βρίσκονται στην περιοχή της Θράκης. Καταγγέλλουν επίσης ότι: «Δυστυχώς όμως για διαδικαστικούς και νομικούς λόγους, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων, η μεγάλη αυτή αναπτυξιακή προοπτική παραμένει ανεκμετάλλευτη». Και ρωτούν τους υπουργούς γιατί δεν αξιοποιούνται τα μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου της Θράκης και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να παρεμποδιστούν τα συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση των ζεολιθικών κοιτασμάτων.
Οι δύο βουλευτές ήταν μέλη των κυβερνήσεων και υπουργοί για μεγάλη χρονική περίοδο όταν η εταιρεία «Geovet» από τη Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια και να προχωρήσει στην επένδυση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου. Ο Α. Κοντός διετέλεσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2004-2007) και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2007-2009). Ο δε Ε. Στυλιανίδης υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2007), υφυπουργός Παιδείας (2007-2009), υπουργός Μεταφορών (10ος 2009-7ος 2009) και υπουργός Εσωτερικών (6ος 2012-6ος 2013).
Ολα αυτά τα χρόνια, και πολλά άλλα πριν, η εταιρεία «Geovet» προσπαθούσε να πάρει την άδεια εκμετάλλευσης του ζεόλιθου της Θράκης. Και όταν την πήρε από την Περιφέρεια Α. Μακεδονίας-Θράκης, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, φρέναρε την επένδυση. Στην οποία μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο ορίστηκε μέτοχος και θα είχε σημαντικά έσοδα.
Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή στο Εφετείο της Αθήνας, στις 17.10.2011, με την οποία ζητούσε την ανάκληση της απόφασης Μανιάτη. Η προσφυγή κατατέθηκε στο Εφετείο έπειτα από διευκρινιστική ερώτηση, αν αυτό είναι υπεύθυνο από το νόμο να εξετάζει τέτοιου είδους προσφυγές ή αν η προσφυγή θα έπρεπε να κατατεθεί σε διοικητικό δικαστήριο. Η προσφυγή κατατέθηκε, αλλά τελικά, τον Δεκέμβριο του 2012, το Εφετείο Αθηνών δήλωσε αναρμόδιο και έστειλε την προσφυγή να εκδικαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ομως χρειάστηκε να περάσουν ακόμη δύο χρόνια για να συζητηθεί τελικά η προσφυγή, κάτι που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Οπως σημειώνεται στην απόφαση, η διάσκεψη του δικαστηρίου έγινε στις 4.4.2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ακροατήριό του κατά την έκτακτη δημόσια συνεδρίασή του στις 6.5.2014. Καθαρογράφηκε και τελικά δόθηκε στους ενδιαφερομένους μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Συνολικά 3 χρόνια μετά την κατάθεση της προσφυγής.
Το δικαστήριο απέρριψε τελικά την προσφυγή. Οχι για λόγους ουσίας, αλλά, όπως εξηγεί στις 14 σελίδες της απόφασης, επειδή η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα από το νόμο να προσφύγει κατά της απόφασης του τότε υφυπουργού, γιατί η απόφασή του αφορούσε ανάκληση απόφασης της Περιφέρειας Α. Μακεδονίας-Θράκης. Αρα πρόκειται για διοικητικό θέμα που δεν αφορά την εταιρεία, αλλά αφορά υπηρεσίες.
Χρειάστηκε 14 σελίδες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για να αναλύσει αυτό το θέμα, αλλά σ' αυτές τις σελίδες δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του την έρευνα του εισαγγελέα Ορεστιάδας που εντοπίζει όχι μόνο διοικητικές ευθύνες στελεχών και προϊσταμένων του ΙΓΜΕ, αλλά και κυβερνητικών παραγόντων. Γι' αυτό άλλωστε ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στη Βουλή -όπου βρίσκεται ακόμη αναξιοποίητος- όπως επιβάλλει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Πηγή: enet.gr
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ζεόλιθος, Άδειες και Υπηρεσίες

Ν. Λυγερός 

Με την ανάδειξη του θέματος, ο ελληνικός ζεόλιθος κινητοποιεί επί του πρακτέου τις ελληνικές υπηρεσίες όχι μόνο λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά επειδή μερικά στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι άκρως σημαντικά. Ο ελληνικός ζεόλιθος πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα, γιατί έχουμε σιχαθεί στην πατρίδα μας απαράδεκτες άδειες που δίνονται με έναν παράξενο τρόπο και που δημιουργούν προβλήματα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Η Θράκη και η Μακεδονία δέχονται συνεχώς τέτοιες πιέσεις και θέλουμε ο ελληνικός ζεόλιθος να είναι πεντακάθαρος και σε διαδικαστικό επίπεδο. Έτσι είναι όντως σημαντικό να παρακολουθούμε σοβαρά όλες της φάσεις της αδειοδότησης από την τεχνική μελέτη έως την εξόρυξη και βέβαια την εκμετάλλευση. Για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας μπορεί να λειτουργήσει επαγγελματικά για ένα θέμα τόσο σοβαρό και στρατηγικό για την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και όλης της πατρίδας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δε θα δεχθούμε καμιά απαράδεκτη καθυστέρηση για λόγους άνευ ουσίας. Επειδή χρειάζονται γενικά πολλές άδειες πρέπει και οι υπηρεσίες να είναι σοβαρές και να μην προκαλούν καθυστερήσεις που έχουν επιπτώσεις για όλη την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η υποβολή των αιτήσεων πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Και αυτό αφορά κι έναν Δήμο σαν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης παραδείγματος χάρη. Αλλά και η υποδοχή των αιτήσεων πρέπει να είναι απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα και ορθολογική. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι οι φορείς αλλά και ο λαός μας να έχουν στο νου τους κάθε στάδιο για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε ακριβώς, έτσι ώστε η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου στη Θράκη να αρχίσει επιτέλους και να δούμε τα πρώτα πρακτικά οφέλη στη Θράκη μας γιατί το αξίζει και ως περιοχή ιστορική για το θέμα του ζεόλιθου αλλά και ως λαός που πιέζεται από παντού κι αντιστέκεται με νύχια και με δόντια για να μην καταστραφεί η πατρίδα μας από απαράδεκτες επιχειρήσεις.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ψεκασμός ζεόλιθου στο κτημα του Κλάδου Σπύρου. Κράνα Μυλοποτάμου

Ψεκασμός ζεόλιθου στο κτημα του Κλάδου Σπύρου. Κράνα Μυλοποτάμου. 03/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ζεολιθικός δημοτικός λαχανόκηπος Αλεξανδρούπολης, 11/8/2014

Ζεολιθικός δημοτικός λαχανόκηπος Αλεξανδρούπολης, 11/8/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου. Σίνδος, 11/08/2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου. Σίνδος, 11/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Η νέα φάση του ζεόλιθου

Ν. Λυγερός

Η νέα φάση του ζεόλιθου προέρχεται από το στρατηγικό μείγμα των εφαρμογών και των αδειοδοτήσεων. Οι πρώτες δείχνουν πρακτικά στους παραγωγούς τι προσφέρει ο ζεόλιθος στην ποιότητα των προϊόντων και στην αύξηση της παραγωγής. Οι δεύτερες με την πρώτη αδειοδότηση αρχίζουν να προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων για περιοχές κοιτασμάτων. Ο στρατηγικός συνδυασμός φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα και έχουμε όλο και περισσότερα δεδομένα σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο. Η Θράκη βρίσκεται στο κέντρο αυτού του συνδυασμού και αποδεικνύει ότι έχει πάρει το θέμα ζεστά, ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο. Οι εφαρμογές στα γήπεδα και στο αστικό περιβάλλον επιτρέπουν στους πολίτες της πόλης να βλέπουν από μόνοι τους τις αλλαγές που επιτρέπει ο ζεόλιθος. Στην Αλεξανδρούπολη το αγρόκτημα έχει ήδη τις πρώτες ζεολιθικές παραγωγές. Η Νέα Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο δείχνουν το παράδειγμα στον Βόρειο Έβρο με την αποτελεσματικότητα των δράσεών τους. Έτσι και οι περιοχές Πετρωτών, Πενταλόφου, Κόκκαλου αρχίζουν να παίρνουν μεγαλύτερη αξία και να ετοιμάζουν το έδαφος για τον ελληνικό ζεόλιθο που θα έρθει να ενισχύσει πρακτικά όλη τη στρατηγική προσπάθεια της ανάδειξής του. Η Ελλάδα έχει πια αρκετά στοιχεία κι όχι μόνο ενδείξεις ότι μπορεί να παράγει ζεόλιθο. Και αυτός μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει την ανάπτυξη της Θράκης αλλά και όλης της πατρίδας μας με τις δυνατότητες που προσφέρει και στον οικονομικό τομέα λόγω ποιότητας. Τώρα κάθε συνεταιρισμός ενδιαφέρεται πρακτικά για τις εφαρμογές του ζεόλιθου και βρίσκει σύμμαχο σε κάθε Δήμο που θέλει ν’ αναπτυχθεί επί του πρακτέου γιατί πολλοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές και με την αυξημένη ποιότητα που τους προσφέρει ο ζεόλιθος μπορούν πιο εύκολα να παίξουν ένα ρόλο σε διεθνές επίπεδο.
Διαβάστε περισσότερα... »

Νανοδομημένοι Ζεόλιθοι Ιεραρχικής Δομής για Βιώσιμη Παραγωγή Βιοκαυσίμων Δεύτερης Γενιάς


Νανοδομημένοι Ζεόλιθοι Ιεραρχικής Δομής για Βιώσιμη Παραγωγή Βιοκαυσίμων Δεύτερης Γενιάς
Απόφαση χρηματοδότησης – υπαγωγής του έργου με ακρωνύμιο «HierZeo4Biofuel» και τίτλο «Νανοδομημένοι Ζεόλιθοι Ιεραρχικής Δομής για Βιώσιμη Παραγωγή Βιοκαυσίμων Δεύτερης Γενιάς» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013» - Δράση «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ»
Κωδικός πρότασης: 4778Δικαιούχος: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) 
Διαβάστε περισσότερα... »

Έλεγχος της αποτελεσματικότητας του ζεολίθου στην κατεργασία νερών και αποβλήτων (Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης)

Έλεγχος της αποτελεσματικότητας του ζεολίθου στην κατεργασία νερών και αποβλήτων.
ΘΕΜΑ: Έγκριση Πληρωμής Δαπάνης Έργου
Σχετ.: Εντολή Πληρωμής Δαπάνης Έργου 73207 / 26-06-2014

Έχοντας υπόψη

1. Τον ιδρυτικό νόμο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ν. 3341/14-6-25)

2. Την υπ. Αριθμ. ΚΑ 679/1996 (ΦΕΚ Β’ 826/1996) Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία κυρώθηκε
με το άρθρ. 36 του Ν. 3794/2009 και τροποποιήθηκε με το άρθρ. 36 του Ν. 3848/2010

3. Τον Οδηγό Χρηματοδότησης που εγκρίθηκε με απόφαση της υπ' αριθμ. Συν.218/12-11-96

4. Την απόφαση ένταξης υπ. Αριθμ. 14891/2010 του έργου στην διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας

5. Την εντολή πληρωμής δαπάνης έργου με κωδικό 315449 και αρ. πρωτ. 73207 / 26-06-2014

Εγκρίνεται η πληρωμή δαπάνης ποσού 385,00 ευρώ, το οποίο θα βαρύνει την κατηγορία δαπανών ''Αναλώσιμα'' του έργου με κωδικό 85598 και τίτλο ''Έλεγχος της αποτελεσματικότητας του ζεολίθου στην κατεργασία νερών και αποβλήτων'', ενταγμένο στο Πλαίσιο Χρηματοδότησης ''Έργα Παροχής Υπηρεσιών, Έργα Παροχής Υπηρεσιών Εθνικά''.
Διαβάστε περισσότερα... »

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΣΒΕΣΤΗ και ΖΕΟΛΙΘΟΥ για την ΥΓΙΕΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και ΔΙΑΘΕΣΗ της στη ΓΕΩΡΓΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αλεξανδρούπολη 11/08/2014
Αριθμ. Πρωτ. : 2311

ΣΥΜΒΑΣΗ
Για την παροχή υπηρεσίας

« ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΣΒΕΣΤΗ και ΖΕΟΛΙΘΟΥ για την
ΥΓΙΕΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙ
-ΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και ΔΙΑΘΕΣΗ της στη ΓΕΩΡΓΙΑ »
ΠΟΣΟΥ ΕΥΡΩ : 29.050,00 € ( χωρίς τον Φ.Π.Α. )

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΣΒΕΣΤΗ και ΖΕΟΛΙΘΟΥ για την ΥΓΙΕΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και ΔΙΑΘΕΣΗ της στη ΓΕΩΡΓΙΑ.





Στην Αλεξανδρούπολη , την 11 του μηνός Αυγούστου 2014, ημέρα
Δευτέρα , στα Γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης
Αλεξανδρούπολης οι κατωτέρω υπογράφοντες:

α. Μυτιληνός Ευάγγελος , Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης
Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ), που ενεργεί ως νόμιμος
εκπρόσωπος σύμφωνα με το άρθρο 5 , παρ 4 του Ν.1069/80 και την με
αριθμό 155/20-06-2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της
εγκριτικής του αποτελέσματος της διενεργηθείσας Δημοπρασίας την
11-06-2014 , για την ανάδειξη του μειοδότη της προμήθειας της παραπάνω
υπηρεσίας

β. Η « ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Α.Τ.Ε. » με έδρα την Αλεξανδρούπολη , Λεωφόρος
Δημοκρατίας 150 , τηλ. 25510-26867 και fax 25510-34667 , με
ΑΦΜ : 099862798 , Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης , που εκπροσωπείται νόμιμα
από τον κ. Λειβαδίτη Γεώργιο που θα αποκαλείται παρακάτω
« ΑΝΑΔΟΧΟΣ », συμφωνούμε τα επόμενα :

Προκειμένου η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης να πραγματοποιήσει τις εργασίες που
αναλυτικά περιγράφονται στη μελέτη και τη διακήρυξη δημοπράτησης της
παραπάνω υπηρεσίας
Διαβάστε περισσότερα... »

Intermediate technologies towards low-carbon economy. The Greek zeolite CCS outlook into the EU commitments

Intermediate technologies towards low-carbon economy -- The Greek zeolite CCS outlook into the EU commitments.
Technological premises for a successful economical path toward low carbon economy are described. It is attempted to relate fossil fuels (lignite) combustion with the requirements for sustainable energy production in Greece proposing economic, feasible and environmentally friendly methods for minimization of the CO2 problem using innovative techniques for separation, carbon capture and storage (CCS) of this greenhouse gas. CCS constitutes an intermediate perspective to a low carbon energy production. Inexpensive and efficient methods of CCS can be achieved by new physicochemical methodologies enhancing the adsorption driven carbon dioxide capture in zeolite voids or in depleted lignite matrices, eventually by exploitation existing natural Greek deposits. The large scale application of a recently developed method leading to a high CO2-over-N2 selectivity and adsorption capacity NaKA Zeolite is examined.© 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ζεολιθικό περιβόλι, Βαλμάδα (Ανατολικό Θεσσαλονίκης). 09/08/2014

ρόδια, πιπεριές (κέρατο, Φλωρίνης, καυτερές και για γέμισμα), 
αγκινάρες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες, σταφύλια, καρότα και ντομάτες

Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο αγώνας για τα εργοστάσια ζάχαρης

Ν. Λυγερός

Ο αγώνας για τα εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα είναι εθνικός και δεν πρέπει να τον περιορίσουμε με τοπικιστικά θέματα. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να παράγει ζάχαρη ποιότητας και πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να αυξήσει την παραγωγή της. Αυτός ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, αφού υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ζεόλιθου και σε αυτόν τον τομέα. Οι επαφές που έγιναν στο εργοστάσιο της Νέας Ορεστιάδας δεν είναι μόνο ενθαρρυντικές αλλά μάς επιτρέπουν να προβλέψουμε και την άμεση εκμετάλλευσή του στις καλλιέργειες. Η ιδέα λοιπόν δεν είναι απλώς να υποστηρίξουμε μία δομή και υποδομή που φαίνονται παλαιωμένες σε μερικούς, ούτε πρόκειται να καθυστερήσουμε κάποιο σχεδιασμό που επιδιώκει το κλείσιμο σε τελική φάση. Διαθέτουμε εργοστάσια στην πατρίδα μας και θέλουμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητές τους όχι μ’ έναν τεχνητό τρόπο ή περιμένοντας κονδύλια από κάποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θέλουμε την ανάπτυξή των περιοχών μ’ έναν ορθολογικό και στρατηγικό τρόπο, γιατί θέλουμε όχι μόνο μια σταθερότητα αλλά και μια ανθεκτικότητα . Γιατί οι περιοχές, όπως είναι η Θράκη χρειάζονται, μια δυναμική ενίσχυση για να λειτουργούν επαρκώς και να κρατούν τις οικογένειες που παράγουν έργο για όλη την πατρίδα μας. Και το εργοστάσιο ζάχαρης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι οι ενημερώσεις προς τους αγρότες για τον ζεόλιθο στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων έχουν άμεση προτεραιότητα για να καταλάβουν όλοι, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκονται στην αλυσίδα της παραγωγής και εκμετάλλευσης, ότι πρόκειται για μια δυναμική επίλυση του προβλήματος που θα εξοικονομήσει έξοδα, τα οποία παλιότερα θα θεωρούσαμε απαραίτητα. Τα εργοστάσια δεν κλείνουν, όταν υπάρχουν θέληση και γνώση. Η θέληση είναι εδώ, και τώρα ήρθε η ώρα της γνώσης για να ενισχυθεί η όλη προσπάθεια. Κάθε παραγωγός που θα χρησιμοποιήσει ζεόλιθο θα βοηθήσει επί της ουσίας το εργοστάσιο και την Ελλάδα αλλά και την ίδια τη ζωή του.



Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ερώτηση Α. Κοντού και Ε. Στυλιανίδη για την αξιοποίηση του Ζεόλιθου στη Θράκη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπου θέτουν το θέμα της αξιοποίησης του Ζεόλιθου στη Θράκη.

Όπως αναφέρουν:

Μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα της χώρας μας, αλλά και σε άλλους τομείς αποτελεί η αξιοποίηση και χρήση του Ζεόλιθου, μεγάλα κοιτάσματα του οποίου βρίσκονται στην περιοχή της Θράκης. Δυστυχώς όμως για διαδικαστικούς και νομικούς λόγους, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων η μεγάλη αυτή αναπτυξιακή προοπτική παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)Γιατί δεν αξιοποιούνται τα μεγάλα κοιτάσματα Ζεολίθου της Θράκης;

2) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να παρεμποδιστούν τα συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση των ζεολιθικών κοιτασμάτων;
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ζεόλιθος στα γήπεδα Διδυμότειχου και Μαϊστρου (Μεθόριος, 7/8/2014)


Τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου αποφάσισαν να αξιοποιήσουν πολίτες του Έβρου σε συνεργασία με τους Δήμους. Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε εφαρμογή του Ζεόλιθου στον χλοοτάπητα του γηπέδου των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Α.Ο. Μαΐστρου, καθώς και σε αυτό του Διδυμοτείχου. Οι εργασίες καθώς και η ενημέρωση για τις ευεργετικές ικανότητες του ζεόλιθου πραγματοποιήθηκαν από προσωπικό της Αντιδημαρχίας Πρασίνου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ στο Διδυμότειχο από τον Σύλλογο <Καστροπολίτες>, αλλά και υπαλλήλους του Δήμου.

Όσον αφορά στο γήπεδο Μαΐστρου, η εφαρμογή έγινε με ζεόλιθο 0,8 - 2,5 που και εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων που αφορά την εφαρμογή ζεόλιθου σε γήπεδα και πάρκα του Καλλικρατικού Δήμου. Η εφαρμογή του ζεόλιθου σε χλοοτάπητα έχει τις ικανότητες της υδροφιλίας, τη δέσμευση βαρέων μέταλλων και τοξίνων από τις ρίζες, ενώ λειτουργεί και σαν μυκητοκτόνο απορροφώντας την υγρασία, με αποτέλεσμα το χορτάρι να μην μυρίζει στην βάση του. Έτσι το γήπεδο είναι πιο εύκολο να συντηρηθεί με εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος και τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά στις επόμενες 15 ημέρες.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο δημοτικό στάδιο του Διδυμοτείχου, 04-08-2014

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο δημοτικό στάδιο του Διδυμοτείχου, 04-08-2014. Υλοποίηση: Ακαδημία ΑΕ Διδυμοτείχου με τη υποστήριξη του Δήμου Διδυμοτείχου και την βοήθεια του συλλόγου Καστροπολιτών Διδυμοτείχου.

Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθικά λεμόνια. Αραδίππου, Κύπρος. 04/08/2014

Ζεολιθικά λεμόνια. Αραδίππου, Κύπρος. 04/08/2014

Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθικά σύκα. Αραδίππου, Κύπρος. 04/08/2014

Ζεολιθικά σύκα. Αραδίππου, Κύπρος. 04/08/2014

Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθικά λαχανικά, δέντρα, άνθη και αμπέλι από παραδοσιακούς σπόρους στη Νέα Ορεστιάδα 4-8-2014

Ζεολιθικά λαχανικά, δέντρα, άνθη και αμπέλι του Γρηγόρη Αζορίδη, από παραδοσιακούς σπόρους στη Νέα Ορεστιάδα 4-8-2014

Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθικό αμπέλι. Αραδίππου, Κύπρος. 04/08/2014.

Ζεολιθικό αμπέλι. Αραδίππου, Κύπρος. 04/08/2014.
Ζεολιθικό αμπέλι. Αραδίππου, Κύπρος. 04/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθική Ροδιά, Αραδίππου, Κύπρος, 4-8-2014


Ζεολιθική Ροδιά, Κύπρος, 4-8-2014

 Ζεολιθική Ροδιά, Αραδίππου, Κύπρος, 4-8-2014
Διαβάστε περισσότερα... »

Για το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ζεόλιθου σε πάρκα και γήπεδα της Αλεξανδρούπολης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Γιάννης Φαλέκας, αντιδήμαρχος ενέργειας και φυσικών πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 02/08/2014

Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και Κολοκάσι

Το Κολοκάσι είναι εμβληματικό προϊόν της Κύπρου και ειδικά της περιοχής Σωτήρας, η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη μια Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Οι ειδικοί γνωρίζουν βέβαια και τις πούλλες. Αλλά ας ασχοληθούμε με το Κολοκάσι που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Το επιστημονικό του όνομα είναι Colocasia esculenta και είναι γνωστό από τη ρωμαϊκή εποχή. Η Κύπρος είναι μια ιδανική περιοχή για την ανάπτυξή του. Παραδοσιακά το Κολοκάσι είναι μια βιολογική καλλιέργεια, ακόμα κι αν αυτό το στοιχείο δεν έχει αναδειχθεί από τους παραγωγούς. Τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα του λωτού, δηλαδή είναι υπερυδροφοβικό και οφείλεται στην επιφάνειά του και στη νανομετρική του δομή. Έχει ως προϊόν χαρακτηριστικά της πατάτας και αναπτύσσεται μέσα στη γη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ζεόλιθος μπορεί να του προσφέρει μεγάλη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, αφού καθαρίζει τη γη που βρίσκεται από τα βαρέα μέταλλα τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Στην ενσωμάτωση μπορεί να γίνει το ανάλογο της πατάτας αλλά μπορούμε βέβαια να εκμεταλλευτούμε και την περίοδο όπου καλύπτουμε τη βάση του φυτού με γη. Κι όσο αφορά το ψέκασμα με τη λεπτή πούδρα μπορεί να γίνει με το πότισμα. Έτσι η Κύπρος μπορεί ν’ αποκτήσει εύκολα ένα προϊόν που είναι βιολογικό εξ αρχής αλλά και ζεολιθικό, για να αυξήσει ποιοτικά τις οργανοληπτικές ιδιότητές του. Έτσι θα έχουμε ένα Κολοκάσι γνήσιο, παραδοσιακό προστατευμένο από το ζεόλιθο. Ένα ποιοτικό προϊόν μπορεί να γεννηθεί στην περιοχή Σωτήρας και να δώσει και το στίγμα του για την αναγνωρισιμότητά του.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ζεόλιθος στο Β Τμήμα του Νομού Έβρου

Η πιο γνωστή περιοχή Ζεολίθων στην Ελλάδα είναι στο Β Τμήμα του Νομού Έβρου με τους ζεολιθικούς σχηματισμούς να εκτείνονται και στο Βουλγαρικό έδαφος, όπου υπάρχει σημαντική εκμετάλλευσή τους και από ελληνική Εταιρεία ενώ επί του Ελληνικού εδάφους δεν γίνεται καμμιά εκμετάλλευση με τη σχετική προσπάθεια Ελληνικής Εταιρείας να έχει εμπλακεί σε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη όσον αφορά τη κτήση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

Θα πρέπει εδώ να τονισθεί η μακρά εκτεταμένη και επιτυχημένη έρευνα για τις εφαρμογές των Ελληνικών Ζεολίθων που έχει πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Φιλιππίδης.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ μετά από γεωλογικές αναγνωρίσεις εντόπισε άλλη περιοχή εκτός της διεκδικούμενης και ζήτησε Άδεια Έρευνας Βιομηχανικών Ορυκτών της οποίας και αναμένεται η έκδοση.
Στο χώρο αυτό έγιναν πολλές δειγματοληψίες χειρός, η ορυκτολογική εξέταση των οποίων έδειξε μια περιεκτικότητα σε Κλινοπτινόλιθο 75% σε τυπικο δειγμα σύμφωνα με προσδιορισμό του Mineral Lab (Colorado USA) και ιοντοεναλλακτική ικανότητα (CEC) 135 meq/100 gr (στο ιδιο δείγμα κοκκομετρίας 0-1 mm) σύμφωνα με το εργαστήριο του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Μηχ. Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Κρήτης.( 127meq/100gr κατα το εργαστήριο Hazen του Colorado με κοκκομετρια 0,3-0,85mm) Ο μεσος ορος τριων αντιπροσωπευτικων δειγματων εδωσε ιοντοεναλλακτικη ικανοτητα CEC 123 meq/100gr για υλικο 0-1mm και 130meq/100gr για υλικο 0,3-0,85mm αντιστοιχως απο Κρητη και Colrado με εντυπωσιακη συμπτωση των αποτελεσματων των δυο εργαστηριων Θα πρεπει να σημειωθει ότι και τα δυο εργαστήρια δίνουν σχετικώς χαμηλά CEC για τον εισαγόμενο και χρησιμοποιούμενο στην Ελλάδα ζεόλιθο από γειτονική Χώρα (70meg/100gr το Hazen και 85meg/100gr το Πανεπιστήμιο Κρήτης με βάση τυχαία δείγματα από σάκους που κυκλοφορούν στην αγορά).



Ως προς την έρευνα πεδίου ο χώρος που θα αδειοδοτηθεί θα ερευνηθεί με κατάλληλα διατεταγμένες εκσκαφές βάσει ήδη εκπονημένης γεωλογικής – κοιτασματολογικής μελέτης. Στα δείγματα εκ των εκσκαφών θα προσδιορισθεί ο κλινοπτινόλιθος ή τυχόν άλλα ορυκτά της ομάδες των Ζεολίθων και αντίστοιχες ιοντοεναλλακτικές ικανότητες. Αν μέχρι τότε επιτραπούν οι γεωτρήσεις σε χώρους που λειτουργούν με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Νέος Λατομικός Νόμος) προφανώς θα εκτελεσθεί και δίκτυο γεωτρήσεων.

Με βάση τα δεδομένα των ερευνητικών εργασιών η ΟΛΥΜΠΟΣ θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της μίσθωσης – Άδειας εκμετάλλευσης σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

Θα πρέπει ιδιαίτερα να τονισθεί ότι η μονάδα της ΟΛΥΜΠΟΣ είναι έτοιμη για πλήρως καθετοποιημένη αξιοποίηση των Ζεολίθων με δυνατότητα παραγωγής οποιουδήποτε κοκκομετρικού κλάσματος μέχρι και υπέρλεπτου – 10 μ. υλικού και με το επί πλέον πλεονέκτημα της iron – free λειοτρίβησης.

Η επιτυχία ή όχι του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους χρόνους που θα απαιτηθούν για τα διάφορα στάδια των διοικητικών διαδικασιών.


Τα δειγματα ειναι επιφανειακα-χειρος μεσα απο το πολυγωνο των 99 στρμ και ακολουθηθηκε η εξης διαδικασια. Εγινε ομαδοποιηση 20 τυφλων (μη επιλεκτικων) δειγματοληψιων εντος του ιδιου στρωματογραφικου οριζοντα. Το καθε ενα απο τα παραπανω δειγματα ηταν βαρους 1 κιλου περιπου και αποτελειτο απο κομματια 5-10cm περιπου. Τα παραπανω δειγματα μεταφερθηκαν στο εργαστηριο της ΟΛΥΜΠΟΣ (τεως ΜΕΒΙΟΡ) οπου και περασαν απο σπαστηρα αντιστροφως περιστρεφομενων κυλινδρων το καθε ενα χωριστα Μετα απο επανειλλημενα περασματα επετευχθη κοκκομετρια <1mm. Στη συνεχεια τα κατ αυτο το τροπο θραυσθεντα δειγματα αναμιχθηκαν σε χειροκινητο μικτη-δειγματοληπτη (ειναι ενα πρακτικο αλλα χρησιμο εργαλειο που πετυχαινει αντιπροσωπευτικη δειγματοληψια χωρις τον υποκειμενικο παραγοντα ---εχει αντικαταστησει τη παλια μεθοδο δειγματοληψιας σταυρου) απο τον οποιο παρθηκε ενα τελικο αντιπροσωπευτικο δειγμα 40-50 γραμμαριων Μια μικρη κοκκομετρικη διαφοροποιηση εγινε με κοσκινιση σε εργαστηριακο δονουμενο κοσκινο ωστε να παρθουν 3 κοκκομετριες για τον προσδιορισμο της ιοντοεναλλακτικης ικανοτητος <1mm για το Πολυτεχνειο Κρητης και 0,3-0,8 mm και <0,3 mm για το Εργαστηριο HAZEN του Colorado Στο Mineral Lab για τα Ορυκτολογικα πηγε το δειγμα χωρις τη προαναφερθει σα κοσκινιση.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ανάλυση ζεόλιθου - περιοχή Κόκκαλο

Ανάλυση ζεόλιθου - περιοχή Κόκκαλο.
Τα δειγματα ειναι επιφανειακα-χειρος μεσα απο το πολυγωνο των 99 στρμ και ακολουθηθηκε η εξης διαδικασια. Εγινε ομαδοποιηση 20 τυφλων (μη επιλεκτικων) δειγματοληψιων εντος του ιδιου στρωματογραφικου οριζοντα. Το καθε ενα απο τα παραπανω δειγματα ηταν βαρους 1 κιλου περιπου και αποτελειτο απο κομματια 5-10cm περιπου. Τα παραπανω δειγματα μεταφερθηκαν στο εργαστηριο της ΟΛΥΜΠΟΣ (τεως ΜΕΒΙΟΡ) οπου και περασαν απο σπαστηρα αντιστροφως περιστρεφομενων κυλινδρων το καθε ενα χωριστα Μετα απο επανειλλημενα περασματα επετευχθη κοκκομετρια <1mm. Στη συνεχεια τα κατ αυτο το τροπο θραυσθεντα δειγματα αναμιχθηκαν σε χειροκινητο μικτη-δειγματοληπτη (ειναι ενα πρακτικο αλλα χρησιμο εργαλειο που πετυχαινει αντιπροσωπευτικη δειγματοληψια χωρις τον υποκειμενικο παραγοντα ---εχει αντικαταστησει τη παλια μεθοδο δειγματοληψιας σταυρου) απο τον οποιο παρθηκε ενα τελικο αντιπροσωπευτικο δειγμα 40-50 γραμμαριων Μια μικρη κοκκομετρικη διαφοροποιηση εγινε με κοσκινιση σε εργαστηριακο δονουμενο κοσκινο ωστε να παρθουν 3 κοκκομετριες για τον προσδιορισμο της ιοντοεναλλακτικης ικανοτητος <1mm για το Πολυτεχνειο Κρητης και 0,3-0,8 mm και <0,3 mm για το Εργαστηριο HAZEN του Colorado Στο Mineral Lab για τα Ορυκτολογικα πηγε το δειγμα χωρις τη προαναφερθει σα κοσκινιση.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθικά λαχανικά και φρούτα από παραδοσιακούς σπόρους - Ν. Χιλή, Αλεξανδρούπολη 01/08/2014

Ζεολιθικά λαχανικά και φρούτα από παραδοσιακούς σπόρους.
Ζεολιθικά λαχανικά και φρούτα από παραδοσιακούς σπόρους - Ν. Χιλή, Αλεξανδρούπολη 01/08/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Νέες προοπτικές για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου. Ανοίγει η έκδοση της πρώτης άδειας ερευνών στα Πετρωτά Έβρου

Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.