Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ζεολιθικά πεπόνια στην Πλάτη Νέας Ορεστιάδας, 25-09-2014

Ζεολιθικά πεπόνια στην Πλάτη Νέας Ορεστιάδας στις 25-09-2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεολιθικά βαμβάκια στα Ρίζια Νέας Ορεστιάδας, 25-09-2014

Ζεολιθικά βαμβάκια στα Ρίζια Νέας Ορεστιάδας, 25-09-2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Εφαρμογή ζεόλιθου στο ζωολογικό κήπο του Δήμου Θεσσαλονίκης, 25/9/2014

Εφαρμογή ζεόλιθου στο ζωολογικό κήπο του Δήμου Θεσσαλονίκης, 25/9/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ινστιτούτο Ζεόλιθου

Ν. Λυγερός

Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τη δομή και την υποδομή ενός Ινστιτούτο Ζεόλιθου, που θα αξιοποιεί τις καινοτομίες που προσφέρει ο ζεόλιθος σε διάφορους τομείς. Διότι δεν επαρκεί να αρχίσει η αξιοποίηση του ζεόλιθου πρέπει να σκεφτούμε στρατηγικά και ορθολογικά την προστιθέμενη αξία που επιτρέπει η χρήση του. Το Ινστιτούτο Ζεόλιθου πρέπει να παρέχει γνώσεις, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει ανάλογο με το επίπεδο σε μορφή σεμιναρίων και Masterclasses. Σε αυτό το πλαίσιο όπου λειτουργεί πρώτα το θεωρητικό, μπορούμε στη συνέχεια να έχουμε το πρακτικό σκέλος με πειράματα που έχουν είτε ερευνητικό χαρακτήρα είτε εκπαιδευτικό, έτσι ώστε να υπάρχει και ανάδραση μέσω της διαδραστικότητας. Επίσης το εργαστήριο μπορεί να ενισχυθεί με κήπους, όπου τα πειράματα μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματική κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μελετήσουμε επί της ουσίας τις οργανοληπτικές ιδιότητες των προϊόντων που παράγονται μέσω του ζεόλιθου. Το ανάλογο μπορεί να γίνει στον βιομηχανικό τομέα κι ένα εργαστήριο μηχανολογικό με τον κλασικό του εξοπλισμό επαρκεί για να αναδείξει πολλές από τις εφαρμογές του ζεόλιθου ως φίλτρο και καταλυτικό στοιχείο. Ένα εργαστήριο μηχανικών θα επέτρεπε την ανάδειξη της χρήσης του ζεόλιθου στον κατασκευαστικό τομέα. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ένα εργαστήριο ικανό να παράγει προϊόντα μέσω της χημείας και της βιολογίας για την ανθρώπινη χρήση στον τομέα των καλλυντικών αλλά και της ιατρικής μέσω του πλαισίου της αποτοξίνωσης. Η γενική ιδέα είναι ότι ο ζεόλιθος μπορεί να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα για εφαρμογές που μπορούν να μετατρέπουν σε καινοτομίες μέσω της νοημοσύνης που δεν περιμένει από τους άλλους για να δημιουργήσει. Η πρόσβαση σε ελληνικό ζεόλιθο προσφέρει μια δυναμική που πρέπει να αξιοποιήσουμε όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά για να προσφέρουμε στην πατρίδα μας ένα πλαίσιο ανθεκτικότητας που βασίζεται στον ορυκτό πλούτο, αλλά και στην μεταποίησή του γιατί είναι αυτή η διαφορά που θα κάνει τη διαφορά στον τομέα της ανάκαμψης κι όχι μόνο της ανάπτυξης που δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια αλλαγή φάσης που χρειαζόμαστε για το λαό μας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ζεολιθική ενημέρωση. Οινοποιείο Αγία Μαύρη, Κύπρος 19/09/2014

Ζεολιθική ενημέρωση. Οινοποιείο Αγία Μαύρη, Κύπρος 19/09/2014. 



Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Η πορεία του ελληνικού ζεόλιθου

Η πορεία του ελληνικού ζεόλιθου έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Και η παρουσία του για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια από τις πιο χειροπιαστές αποδείξεις. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εισχωρεί πια στο πεδίο της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου και μιλά πλέον ανοιχτά για το μάρμαρο και τον ζεόλιθο. Αυτό γίνεται μάλιστα σε πλαίσιο αναζήτησης μιας κάθετης ανάπτυξης, για να ωφεληθεί η περιοχή από την προστιθέμενη αξία. Σε ακόμη πιο πρακτικό κομμάτι προχωράμε επίσημα στην άδεια έρευνας στην περιοχή Κόκκαλου στον Βόρειο Έβρο. Με αυτόν τον τρόπο, θεσμικό πια, έχει ενισχυθεί και το πεδίο δράσης της τεχνικής μελέτης. Έτσι η Ελλάδα ακόμα και μέσα από μια τρομερή γραφειοκρατία, περνά στο επόμενο στάδιο που αγγίζει την πραγματικότητα μέσω της υλοποίησης του οράματος χάρη στην απόφαση συναίνεσης. Δεν είναι λοιπόν μια ανούσια προσέγγιση η μεθοδολογία της ανάδειξης του ζεόλιθου στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό όπως γίνεται στην Αυστραλία, στη Γαλλία και στην Κύπρο, αφού υπάρχουν ήδη άνθρωποι ενημερωμένοι πια για τις εφαρμογές του ελληνικού ζεόλιθου που περιμένουν σε φάση ετοιμότητας πια, την αρχή της εξόρυξης του ζεόλιθου στα κοιτάσματα που βρίσκονται στη Θράκη. Σε αυτό το πλαίσιο το άνοιγμα που έκανε το προξενείο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ στους επιχειρηματίες είναι πάλι χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας να αναπτυχθεί ένα δίκτυο του Ελληνισμού που προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας σε όλο τον πλανήτη μέσω της εξωστρέφειας και της καινοτομίας που αποτελεί έναν από τους μεγάλου άξονες της υψηλής μας στρατηγικής.

Διαβάστε περισσότερα... »

Το μαύρο άσπρο για το ζεόλιθο

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ «ΞΕΧΝΑ» ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0(at)gmail.com

Αποκρύπτουν την αλήθεια για το ζεόλιθο ακόμη και από τους ίδιους τους ερωτώντες βουλευτές τους. Την υποκρισία της κυβέρνησης στην απαγόρευση της εκμετάλλευσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου φανερώνει η απάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, στους ερωτώντες βουλευτές Αλέξανδρο Κοντό και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ ΞΕΧΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - Το μαύρο άσπρο για το ζεόλιθο.

Ζεόλιθος - Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ «ΞΕΧΝΑ» ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Η απάντηση του υπουργείου

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός είναι ένα από τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται βάσει εισαγγελικής έρευνας για ευθύνες ή παραλείψεις τους στην επένδυση του ζεόλιθου στον Εβρο. Η έρευνα, που προωθήθηκε στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, βρίσκεται ξεχασμένη πλέον στα αζήτητα.

Στην ερώτηση των Α. Κοντού και Ε. Στυλιανίδη, ο Α. Παπαγεωργίου απαντάει ως εξής:

«1. Δεν υπάρχει, στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή του ΥΠΕΚΑ σε εκκρεμότητα κανένα αίτημα χορήγησης νέας άδειας εκμετάλλευσης λατομείου ζεολίθου στο νομό Εβρο.

2. Σε περίπτωση που υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για κάποια δημόσια έκταση, εκφρασμένο, με γραπτό αίτημα, προς την αρμόδια οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τότε αυτή οφείλει να επιταχύνει και να θέσει σε προτεραιότητα διαδικασίες εκμίσθωσης της έκτασης αυτής εφαρμόζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις νομιμότητας που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (Ν. 669/1977 - ΦΕΚ Α' 241 και ΠΔ. 285/1979 - ΦΕΚ Α' 83)».

Αυτό που δεν λέει στην απάντησή του ο Α. Παπαγεωργίου είναι ότι υπήρχε αίτημα επένδυσης ύψους 40 εκατ. ευρώ, αλλά το ΥΠΕΚΑ δεν προχώρησε στην έκδοση της άδειας εξόρυξης. Μία φορά τη σταμάτησε ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός και μία φορά ο ίδιος ο Α. Παπαγεωργίου, ο οποίος συνέχισε στη γραμμή του προκατόχου του.

Γι' αυτό το λόγο ευθύνες ή παραλείψεις και των δύο, και τριών ακόμη πολιτικών προσώπων, ελέγχονται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

Ο Α. Παπαγεωργίου δεν αναφέρει επίσης ότι ο φάκελος για την έκδοση της άδειας εξόρυξης εστάλη «πλήρης» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρει σε έγγραφό της η αρμόδια περιφέρεια. Και τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δεν αναφέρει ότι η ΑΔΜ-Θ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης της εν λόγω δημόσιας έκτασης λειτουργώντας με πλήρη νομιμότητα, όπως προέκυψε από την ίδια εισαγγελική έρευνα.


«Εγκλωβισμένα» πάνω από 20 δισ. ευρώ

Ο ζεόλιθος είναι ένας εγκλωβισμένος πλούτος που αποτιμάται σε πάνω από 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το νέο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργο Παυλίδη. «Πρόκειται για έναν πλούτο που παραμένει εγκλωβισμένος στη γραφειοκρατική νομοθεσία», δήλωσε στο πλαίσιο της παρουσίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην 79η ΔΕΘ.

Η αξιοποίηση του ζεόλιθου σε περιοχή που μαστίζεται απο την ανεργία θα είχε πολλαπλά οφέλη, λέει ο Γ. Παυλίδης
Και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα. Τα κοιτάσματα ζεόλιθου στη Θράκη, σύμφωνα με έρευνες, ανέρχονται σε 100 εκατ. τόνους, ενώ η αξία του ζεόλιθου αποτιμάται προς 300 ευρώ τον τόνο.

Η τιμή και τα έσοδα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα αν η επεξεργασία του ορυκτού γίνεται στην Ελλάδα, καθώς η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση, αφού, πέρα από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και άλλες δραστηριότητες, χρησιμοποιείται και στην ιατρική. Γι' αυτό και ο Γ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι ο ζεόλιθος δεν θα πρέπει να εξάγεται ανεπεξέργαστος, προκειμένου η χώρα μας να ωφελείται από την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει ο εξαιρετικής ποιότητας ζεόλιθος της Θράκης.


Η ανεργία

Η εκμετάλλευση του ζεόλιθου παραμένει εγκλωβισμένη τη στιγμή που η καταγεγραμμένη ανεργία στη συγκεκριμένη περιφέρεια αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά και ανέρχεται στο 30%. Παράλληλα, έντονη είναι η αποβιομηχάνιση, καθώς, από τις 100 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη ΒΙ.ΠΕ. Ροδόπης, έχουν απομείνει μόνο επτά, τόνισε ο Γ. Παυλίδης. Το 2011, συνέχισε ο Γ. Παυλίδης, η πτώση του ΑΕΠ στην επικράτεια ήταν 5% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9,6%. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έφτασε το 25%.

Κι ενώ η εικόνα είναι απογοητευτική και ο ζεόλιθος παραμένει ανεκμετάλλευτος, το μοναδικό αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η εξόρυξη χρυσού στον Εβρο. Για την οποία ο Γ. Παυλίδης εξέφρασε ακόμη μία φορά τη δεδηλωμένη αντίθεσή του. «Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον» υπογράμμισε. Και επισήμανε ότι στον πυρήνα της στρατηγικής για την οικονομική και αναπτυξιακή αναδιάρθρωση της περιοχής βρίσκεται ο τουρισμός, κάτι που θα γίνει ορατό και στο σχεδιασμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020. Σ' αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του λιμανιού και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Τα οποία όμως, μαζί με αυτά της Καβάλας, πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το θέμα επισήμανε ότι: «Δεν ξεκινάμε από μία στείρα άρνηση, αλλά και δεν θέλουμε να ακυρωθεί ο στρατηγικός, αναπτυξιακός, χαρακτήρας των λιμανιών και των αεροδρομίων».
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πανεπιστήμιο Πατρών - Γραμματεία Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας


Διαβάστε περισσότερα... »

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙ. 390/10.09.2014 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

5. Επί του αριθμ. 31100/08.09.2014 εγγράφου η Επιτροπή εγκρίνει και αποδέχεται την εκτέλεση του προγράμματος «Ε.094: ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2013: zeolite: Ο ρόλος του φυσικού ζεόλιθου στη διαχείριση αξονικών περιβαλλόντων», που χρηματοδοτείται από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Ι. Ζαχαρία, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Α΄). 
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται στο ποσό των 51.500,00 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα... »

Συναίνεση για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών προς διαπίστωση ύπαρξης βιομηχανικού ορυκτού ζεολίθου περιοχή Πετρωτών Έβρου

Συναίνεση για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών προς διαπίστωση ύπαρξης βιομηχανικού ορυκτού (ζεολίθου), σε έκταση 99.579,50 στρ. στην περιοχή «Κόκκαλο» της Τ.Κ. Πετρωτών, του Δ. Ορεστιάδος, Π.Ε. Έβρου της εταιρίας «ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ» (ΑΒΛ 27.107). 

Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Θερμαϊκός και ο ζεόλιθος

Ο Θερμαϊκός και ο ζεόλιθος.
Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου, σε προσωπική συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, κ.Γ. Μπουτάρη, έγινε νίξη στον κόλπο της πόλης και στο πρόβλημα καθαρισμού αυτού.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επανέλαβε την πρόταση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, με ζεόλιθο.

Την πρόταση έκανε θερμά αποδεκτή και έκρινε ενδιαφέρουσα, σημειώθηκε δε από τον ίδιο για περαιτέρω διερεύνηση.


Ευελπιστούμε στην πλήρη αποδοχή της και υλοποίησή της από τον δήμαρχο, στα πλαίσια της καλύτερης ποιότητας ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περίπτερο 15, Stand 23 - Δ.Ε.Θ. Ζεόλιθος, θησαυρός της γης μας

















Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην ραδιοφωνική εκπομπή 2wm "Ο Μελωδικός Σταθμός", Αυστραλίας. 13/09/2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην ραδιοφωνική εκπομπή 2wm "Ο Μελωδικός Σταθμός", Αυστραλίας. 13/09/2014 
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεόλιθος σε ενυδρείο και στα φίλτρα του στη Νέα Ορεστιάδα, 12/09/14

Ζεόλιθος σε ενυδρείο και στα φίλτρα του στη Νέα Ορεστιάδα, 12/09/14
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτογραφίες από τη διάλεξη με θέμα «Από τους θησαυρούς της γης μας - Ζεόλιθος». 79η ΔΕΘ

Από τους θησαυρούς της γης μας - Ζεόλιθος.
Φωτογραφίες από τη διάλεξη με θέμα «Από τους θησαυρούς της γης μας - Ζεόλιθος». 79η ΔΕΘ, 11/09/2014.
Διαβάστε περισσότερα... »

Nikos Lygeros: INNOVATIVE APPLICATIONS of ZEOLITE Mineral:EXPORT Opportunities for the Hellenic Economy, Sydney

Nikos Lygeros: INNOVATIVE APPLICATIONS of ZEOLITE Mineral:EXPORT Opportunities for the Hellenic Economy, Sydney.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "INNOVATIVE APPLICATIONS of ZEOLITE Mineral:EXPORT Opportunities for the Hellenic Economy". Consulate-General of Greece Level 2, 219-223 Castlereagh Street, Sydney, NSW 2000. Thursday, 11 September 2014, commencing at 3:00 pm.
Διαβάστε περισσότερα... »

Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών - Αλεξανδρούπολη, 11/09/2014


Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών - Αλεξανδρούπολη, 11/09/2014. 
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ζεόλιθος Θράκης: Αναξιοποίητος φυσικός πλούτος αξίας 20 δισ. ευρώ

Σε ποιες περιοχές της Θράκης υπάρχουν κοιτάσματα ζεόλιθου και πώς η περιφέρεια σκοπεύει να τα αξιοποιήσει

της Άννης Καρολίδου

 
Ζεόλιθος Θράκης: Αναξιοποίητος φυσικός πλούτος αξίας 20 δισ. ευρώ
Αναξιοποίητος μένει ο φυσικός ζεόλιθος της Θράκης, ένας πλούτος που με βάση χονδρικούς υπολογισμούς ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και πλέον, όταν διεθνώς προχωρούν στη δημιουργία περίπου 150 τύπων συνθετικού ζεόλιθου για τις ανάγκες της βιομηχανίας και, όταν ο βρώσιμος ζεόλιθος για χρήση από τον άνθρωπο, πωλείται, εισαγόμενος από τη Βουλγαρία, 24 ευρώ για μία συσκευασία των 63 γραμμαρίων. 
 
Σε συνέντευξη που έδωσε ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-ΘράκηςΓιώργος Παυλίδης,  στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου πετρώματος που υπάρχει στο νομό Έβρου, στα Πετρωτά του δήμου Ορεστιάδας αλλά και στο κοίτασμα της Κίρκης, μερικά χλμ βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. 
 
Μάλιστα ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι ο ζεόλιθος δεν θα πρέπει να εξάγεται ανεπεξέργαστος προκειμένου η χώρα μας να ωφελείται από την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει ο εξαιρετικής ποιότητας ζεόλιθος της Θράκης. 
 
Να σημειωθεί για την ιστορία του πράγματος ότι η εκμετάλλευση του ζεόλιθου στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αρχίσει, ενώ είναι γνωστή η πολυετής ….περιπέτεια εταιρείας που είχε εξασφαλίσει άδεια για την εκμετάλλευση κοιτάσματος στα Πετρωτά, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε από το ΥΠΕΚΑ. Για το θέμα, έχει διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα και, παραμένει ανοικτό.  
 
Σε αυτή τη φάση πάντως, ο αναπλ. υπουργός ΠΕΚΑ, ενέκρινε στις αρχές Ιουλίου, μόλις πριν δύο μήνες, τη διενέργεια τεχνικής μελέτης και έρευνας,  σε έκταση 99,161 στρεμμάτων στη θέση «Κόκκαλο» της κοινότητας Πετρωτών, όπου υπάρχουν ζεολιθικά πετρώματα. Η έγκριση χορηγήθηκε στην εταιρεία, «ΟΛΥΜΠΟΣ Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.».
 
Στο μεταξύ και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην Κίρκη και έχει ετοιμάσει φάκελο με τον οποίο ζητάει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, την άδεια για τη διενέργεια έρευνας στη περιοχή των κοιτασμάτων. 
 
Η νέα αιρετή Περιφερειακή Αρχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι αποφασισμένη να μη μείνει άπρακτη αλλά να ενεργοποιηθεί και να ασκήσει πιέσεις για να αξιοποιηθεί ο πλούτος αυτός, που υπολογίζεται σε πολλές δεκάδες εκατ. κυβικών μέτρων πετρώματος. 
 
Ο νέος Περιφερειάρχης Αν Μακεδονίας – Θράκης,  απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Θράκη, είπε πολύ ξεκάθαρα «είμαι εναντίον σε οτιδήποτε βλάπτει τη δημόσιο υγεία και το περιβάλλον».
 
Στην εκδήλωση, τις ιδιότητες του ζεόλιθου και τα θεαματικά ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση του, παρουσίασε η κ. Σάνη Καπράγκου, μέλος της ομάδας του καθηγητή Νίκου Λυγερού. 
 
Να σημειωθεί ότι ο ζεόλιθος, ένα πορώδες φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό που μοιάζει με κηρύθρα ή,  με σφουγγάρι, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερος ρίζες, ενώ είναι υδρόφιλος. Ο ζεόλιθος έχει δοκιμαστεί στη γεωργία, την κτηνοτροφία, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, τη χημική βιομηχανία κ.αλ. Ο ζεόλιθος καθαρίζει αστικά λύμματα, χρησιμοποιείται σαν απορρυπαντικό στη πετρελαϊκή βιομηχανία, απομακρύνει το μόλυβδο από τα φυτά, φιλτράρει και καθαρίζει τα νερά,  σκοτώνει παθογόνους οργανισμούς στις γεωργικές καλλιέργειες, λειτουργεί στα αντιβακτηριδιακό στα ζώα, χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο σαν συμπλήρωμα διατροφής γιατί αλκαλοποιεί το ph, ρυθμιζει το ανοσοποιητικό, δεσμεύει τοξίνες αλλά και βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

http://www.voria.gr
Διαβάστε περισσότερα... »

Φωτογραφίες από τη διάλεξη του Ν. Λυγερού ''INNOVATIVE APPLICATIONS of ZEOLITE Mineral:EXPORT Opportunities for the Hellenic Economy'' Sydney 11/09/2014

Φωτογραφίες από τη διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: ''INNOVATIVE APPLICATIONS of ZEOLITE Mineral : EXPORT Opportunities for the Hellenic Economy''. Consulate-General of Greece Level 2, 219-223 Castlereagh Street, Sydney, NSW 2000. Thursday, 11 September 2014, commencing at 3:00 pm Invitation.



Διαβάστε περισσότερα... »

Απάντηση ΥΠΕΚΑ και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ερώτημα των Α. Κοντού και Ε. Στυλιανίδη για την αξιοποίηση του ελληνικού ζεόλιθου

Απάντηση ΥΠΕΚΑ και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ερώτημα των Α. Κοντού και Ε. Στυλιανίδη για την αξιοποίηση του ελληνικού ζεόλιθου.


Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Повышение урожайности различных продуктов с использованием греческого цеолита

Повышение урожайности различных продуктов с использованием греческого цеолита

Повышение урожайности различных продуктов с использованием греческого цеолита.

Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεόλιθος για οσμές και υγρασία στα ψυγεία (Сорбент-очиститель универсальный для холодильников)

Ζεόλιθος για οσμές και υγρασία στα ψυγεία.
Состав:
Цеолит природный (измельченный цеолитовый туф в баночке из полистирола)

Свойства:
Обладает ярко выраженной сорбирующей и осушающей способностью. Его применение позволит избавить Ваш холодильник от неприятных запахов и влаги (т. е. уменьшить образование ледяной «шубы»).
Универсальный сорбент-очиститель можно использовать также в любых бытовых целях, учитывая его свойства.
Способствует повышению срока хранения продуктов различных категорий.

Рекомендации по применению:
Снять крышку и поместить универсальный сорбент-очиститель на одну из полок холодильной камеры.

Срок действия сорбента – 3 месяца. По истечении этого срока или при появлении нежелательных запахов устройство необходимо просушивать в течение нескольких часов при температуре 40–70°С (на отопительной батарее или под лучами солнца). После этих процедур универсальный сорбент-очиститель будет снова готов к работе.

Условия хранения:
Хранить в упаковке предприятия-изготовителя при температуре от +50 до –50°С.
Срок службы устройства – не менее 3 лет.
Διαβάστε περισσότερα... »

Οδοντόπαστα με ζεόλιθο (Премиум зубная паста Zettoc)

Οδοντόπαστα με ζεόλιθο (Премиум зубная паста Zettoc).
Премиум зубная паста Zettoc (отбеливание)

Код товара: 55381
Емкость: 100 г
Цена: 84.43 грн.


Отбеливает зубы, устраняет неприятный запах изо рта, устраняет пигментацию зубов от курения, предотвращает образование зубного камня, очищает полость рта от болезнетворных микробов и бактерий, освежает дыхание, профилактика гингивита, предотвращает кариес.


Состав:
Растворитель: дистиллированная вода, этанол;
Чистящие компоненты: гидроортофосфат кальция;
Увлажняющие компоненты : концентрированный глицерин;
Загуститель: диоксид кремния;
Вспенивающий компонент: лаурилсульфат натрия, лаурилсаркозинат натрия;
Лечебные компоненты: цеолит, макрогол400, β-глицирретиновая кислота, цетилпиридинхлорид;
Стабилизатор вязкости: карбоксиметилцеллюлоза натрия;
Ароматизатор: мятный запах с оттенком лекарственной травы;
Связывающий агент: полиэтиленгликоля касторовое масло;
Стабилизатор: ортофосфорная кислота магния;
Освежитель: l-ментол;
Подсластитель: сахарин натрия.
Διαβάστε περισσότερα... »

Siemens dishwashers with Zeolith® set the standard for energy efficiency

Zeolith® drying
To make all of our appliances as efficient as possible, our engineers draw inspiration from nature. With the new Zeolith® drying process in the new generation of speedMatic dishwashers, they have once again created a world’s first that no competitor can match. The mineral is invisible in the appliance, but the benefits are unmistakable. This is due to the properties of this natural mineral, which absorbs moisture and transforms it into heat energy, to dry your dishes exceptionally quickly and energy-efficiently.

Energy efficiency A+++
Siemens speedMatic dishwashers is clearly the efficient choice of dishwashers providing excellent energy and water savings. It saves up to 40 %* less energy as compared to the qualifying rate of Energy Efficiency class A

* 37% more efficient (0.67 kWh/ 13 place settings) for the SN26V893EU than the qualifying rate (1.07 kWh/ 13 place settings) for energy efficiency class A.

Siemens dishwashers with Zeolith® set the standard for energy efficiency.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Ο ζεόλιθος στην Αυστραλία''. AHEPA, Sydney. Australia

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Ο ζεόλιθος στην Αυστραλία''. AHEPA, Sydney. Australia.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο ζεόλιθος στην Αυστραλία". AHEPA, Sydney. Australia, 09/09/2014.


Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο ψεκασμού για δάκο

Δελτίο ψεκασμού για δάκο.
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και από Γεωπόνους της Ομάδας Εργασίας για την προώθηση – στήριξη της αγροτικής παραγωγής στον Νομό Έβρου, ανακοινώνεται ότι από την παρακολούθηση των δακοπαγίδων που τοποθετήθηκαν στην ευρύτερη ελαιοκομική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε μεγάλος πληθυσμός του δάκου στην περιοχή Μεσημβρίας και Δικέλλων, ενώ και οι υπόλοιπες δακοπαγίδες στις άλλες περιοχές δείχνουν ότι υπάρχει έξαρση λόγω των καιρικών φαινομένων. Για τον λόγο αυτό προτείνεται στους ελαιοπαραγωγούς των παραπάνω περιοχών να ψεκάσουν το συντομότερο δυνατό με καθολικούς ψεκασμούς στην περιοχή της Μεσημβρίας και των Δικέλλων και με δολωματικούς η καθολικούς στις άλλες περιοχές με κατάλληλα εντομοκτόνααφού πρώτα παρακολουθήσουν τα κτήματα τους για την αποφυγή ζημιών στην παραγωγή τους.

Νεότερα δεδομένα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα από την παρακολούθηση των δακοπαγίδων σε όλη την περιοχή Αλεξανδρούπολης. Πληροφορίες για τα φάρμακα στους Γεωπόνους Στάγκογλου Σταύρο τηλ. 2551357168-69, Τζιμοτούδη Απόστολο 6974055859 και Ράπτη Δημήτριο 6977805076.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Παυλίδης Γεώργιος για την Θράκη, τη ΔΕΘ και το ζεόλιθο στη Δέλτα TV, 5/9/14


Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Παυλίδης Γεώργιος για την Θράκη, τη ΔΕΘ και το ζεόλιθο στη Δέλτα TV, 5/9/14
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Συμμετοχή της ΠΑΜ-Θ στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : «Συμμετοχή της ΠΑΜ-Θ στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης»


Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συμμετέχει και φέτος στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από τις 6 έως 14 Σεπτεμβρίου 2014.
Ακολουθώντας τους  άξονες της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  και της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ  που  θέτει φέτος  η Δ.Ε.Θ., η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δίνει το παρόν με πρωτοπόρες επιχειρήσεις τόσο στον τομέα των νέων τεχνολογιών και του εξοπλισμού, όσο και της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων πρώτης ανάγκης από την ευρύτερη περιοχή της.
Η κυρίαρχη γεωστρατηγική  θέση της ΠΑΜ-Θ στη Β.Α. Μεσόγειο και τις Παρευξείνιες Χώρες, για την ανάδειξη και ανάπτυξη των εμπορικών και εξαγωγικών της συναλλαγών, της τουριστικής της δεινότητας, και το γεγονός ότι αποτελεί τεράστιας σημασίας ενεργειακό κόμβο, όλα τα ανωτέρω τονίζονται στο κεντρικό τμήμα του περιπτέρου.
Προβάλλονται ακόμη οι βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιφέρειας σε ιδιαίτερο τμήμα «Από τους θησαυρούς της γης μας… ζεόλιθος, μάρμαρο».
Το περίπτερο της Περιφέρειας βρίσκεται στο Pavilion 15, Stant  23 και θα λειτουργεί κατά τις ώρες της έκθεσης:
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/9: 12:30 - 22:00, ΚΥΡΙΑΚΗ 7/9: 10:00 - 22:00

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ: 16:00-22:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/9 & ΚΥΡΙΑΚΗ 14/9: 10:00 - 22:00
Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερα τιμητική για την Περιφέρειά μας.

Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Διαβάστε περισσότερα... »

Η ζεολιθική επιτυχία του Γρηγόρη Αζορίδη στη Νέα Ορεστιάδα, 4/9/2014

Η ζεολιθική επιτυχία του Γρηγόρη Αζορίδη στη Νέα Ορεστιάδα, 4/9/2014
Η ζεολιθική επιτυχία του Γρηγόρη Αζορίδη στη Νέα Ορεστιάδα, 4/9/2014


Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Technical Specifications for Australian Zeolite (Material Safety Data Sheet)


Source: http://www.zeolite.com.au/products/MSDS-zeolite.pdf
Διαβάστε περισσότερα... »

ESCOTT ZEOLITE MAJOR ELEMENTS


Source: http://www.zeolite.com.au/products/technicalspecs.pdf
Διαβάστε περισσότερα... »

Castle Mountain Natural Zeolite


Source: http://www.cmzeolites.com.au/_literature_149585/Castle_Mountain_Zeolites_Brochure
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.