Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Nano- and microsized zeolites as a perspective material for potentiometric biosensors creation

Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Νέο βήμα για τον ελληνικό ζεόλιθο - Ν. Λυγερός

Μέσα στο πλαίσιο της άδειας έρευνας για ζεόλιθο στο Βόρειο Έβρο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κόκκαλο, που βρίσκεται κοντά στα Πετρωτά, είχαμε και το θέμα της οδοποιίας, που είναι απαραίτητη για την πρόσβαση στο κοίτασμα ζεόλιθου. Τώρα και αυτό το πρόβλημα λύθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αφού δόθηκε έγκριση μελέτης της δασικής οδού τύπου Γ΄ για κοιτασματολογικές έρευνες βιομηχανικού ορυκτού, δηλαδή του ζεόλιθου. Το συνολικό μήκος του έργου της οδοποιίας θα είναι 1.440 μέτρων, το πλάτος του 4 μέτρα, ενώ οι κλίσεις του δεν θα ξεπερνούν το 12%. 
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Έγκριση μελέτης «Δασικής οδού τύπου Γ΄ για κοιτασματολογικές έρευνες βιομηχανικού ορυκτού (Ζεόλιθου)»

Έγκριση μελέτης «Δασικής οδού τύπου Γ΄ για κοιτασματολογικές έρευνες βιομηχανικού ορυκτού (Ζεόλιθου)»


Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Οι πλημμύρες του Έβρου και ο ζεόλιθος

Ν. Λυγερός

Οι πλημμύρες του Έβρου με όλα τα προβλήματα που προκαλούν στους αγρότες, έχουν το καλό να ενημερώνουν ακόμα και τους πιο αδιάφορους πολίτες μας και τους πιο ανίκανους πολιτικούς. Τώρα όλοι φωνάζουν ενάντια στο ποτάμι και σε όλες τις ουσίες που φέρνει και καταστρέφουν όλα τα χωράφια κι όχι μόνο τις καλλιέργειες. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν προτείνει μια συγκεκριμένη λύση για τα προβλήματα που προκύπτουν. Διότι στην πραγματικότητα λύση υπάρχει και μάλιστα στον Έβρο. Ο ζεόλιθος επιτρέπει την αντιμετώπιση της υγρασίας, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν πρέπει να γίνει και αποκατάσταση. Ο ζεόλιθος ως μοριακό κόσκινο επιτρέπει το φιλτράρισμα, καθώς δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι ο ζεόλιθος μπορεί να καθαρίσει άμεσα τα χωράφια. Επίσης ο ζεόλιθος βρίσκεται σε αφθονία στην Θράκη και ειδικά στο Βόρειο Έβρο. Κατά συνέπεια αντί να κοιτάζονται όλοι και να παρηγορούν ο ένας τον άλλο ή να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, ας κινηθούν όλοι μαζί για να προχωρήσει το θέμα του ελληνικού ζεόλιθου, έτσι ώστε να μπορούμε και ως Ελλάδα να επιδοτήσουμε τους αγρότες μας για να σώσουν τη γη μας. Αυτή η πρόταση δεν είναι ούτε αδιανόητη, ούτε ουτοπική, είναι μόνο και μόνο θέμα βούλησης να εφαρμοστεί άμεσα και να προσφέρει ένα πλαίσιο αποκατάστασης που να είναι δυναμικό, δίχως άλλες καθυστερήσεις, αφού η λύση έχει νόημα και υπάρχει. Ενώ όλα τα άλλα είναι απλώς δηλώσεις για να γεμίσει το κενό της πολιτικής βούλησης. Διότι πολύ απλά, δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός στρατός να χρησιμοποιεί το ζεόλιθο για να στεγνώσει τους δρόμους και να μην το ξέρουν ακόμα οι πολιτικοί για να βοηθήσουν τους αγρότες. Η Θράκη είναι πλούτος απλώς πρέπει να αξιοποιηθεί αν θέλουμε να είναι ανθεκτική, αλλιώς θα την αφήσουμε σε μια πολιτική μιζέρια που είναι ανίκανη ν’ αλλάξει τα δεδομένα με τις πράξεις, γιατί δεν έχει κανένα Όραμα λόγω έλλειψης στρατηγικής σκέψης.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Παρασκευή ζεοσαπουνιού από τη Μ. Πουλημένου, Κέρκυρα

Παρασκευή ζεοσαπουνιού από τη Μαριλίζα Πουλημένου, Κέρκυρα.
Παρασκευή ζεοσαπουνιού από τη Μαριλίζα Πουλημένου. Κέρκυρα 09/02/2015.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αδράνεια και απραξία

Ν. Λυγερός

Αυτήν την περίοδο βλέπουμε μεγάλη αδράνεια και απραξία, λες και είναι όλοι σε φάση αναμονής. Πολλοί δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τι έγινε, τι γίνεται και τι θα γίνει. Άλλοι δεν περιμένουν τίποτα πια κι άλλοι περιμένουν τα πάντα. Το ερώτημα είναι γιατί να περιμένουμε; Πότε η αναμονή έκανε καλό στην πατρίδα μας; Πολύ απλά: ποτέ! Έχει λοιπόν σημασία να βγούμε από αυτήν την αδράνεια και την απραξία όχι μόνο για να λέμε ότι κάνουμε κινήσεις, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο δράσης με τις πράξεις μας. Υπάρχουν θέματα που είναι σημαντικά να σπρώξουμε, όπως είναι αυτό της Γενοκτονίας, της Ελληνικής ΑΟΖ, του Ελληνικού Ζεόλιθου, της Καινοτομίας, της εισαγωγής της σκακιστικής σκέψης στα σχολεία μας. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να περιμένουμε τα πάντα, ενώ ξέρουμε πού μπορούμε να προσφέρουμε. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα πολλά παραδείγματα, όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημασία έχει ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει και να το συνειδητοποιήσει. Γιατί η απελευθέρωση αρχίζει από το μυαλό μας. Κι ένας λαός ελεύθερος δεν σταματά πάνω στα εμπόδια, κάνει υπερβάσεις για να δείξει το παράδειγμα. Έτσι αν ο καθένας έγραφε πάνω σ’ ένα χαρτί τα οράματά του κι εξέταζε στη συνέχεια τι κάνει για να γίνουν πραγματικότητα, τότε θα είχαμε όντως εξέλιξη, αφού η σκέψη μας θα είχε ανάδραση και ανατροφοδότηση, έτσι ώστε να περάσει στο στάδιο της ανέλιξης για να παράγει ένα έργο συνολικό, συλλογικό και ολιστικό, δίχως να περιμένει τίποτα από κανένα, αφού ο ρόλος του θα ήταν ξεκάθαρος πια.

Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας 'Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΖΕΟΘΡΑΚΗΣ'

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας "Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΖΕΟΘΡΑΚΗΣ". 



Πηγή: dipe.kav.sch.gr/
Διαβάστε περισσότερα... »

Patent application title: STRONTIUM-EXCHANGED CLINOPTILOLITE

Inventors:  Shigeru Hirano (Shunan-Shi, JP)  Hajime Funakoshi (Shunan-Shi, JP)  Yoju Shimizu (Shunan-Shi, JP)
Assignees:  TOSOH CORPORATION
IPC8 Class: AB01J2970FI
USPC Class: 423713
Class name: Chemistry of inorganic compounds zeolite isomorphic metal substitution
Publication date: 2015-02-05
Patent application number: 20150037247


Abstract:
[Problem] To provide a strontium ion-exchanged clinoptilolite having excellent nitrogen-absorbing properties; and a method for producing the strontium ion-exchanged clinoptilolite. [Solution] Synthetic clinoptilolite having a strontium ion at an ion exchange site thereof is useful as a nitrogen adsorbent. The synthetic clinoptilolite can be produced by bringing a solution containing a strontium ion into contact with synthetic clinoptilolite under ambient pressure to cause ion exchange.

Claims:

1. A synthetic clinoptilolite comprising strontium ions at ion exchange sites thereof.

2. The synthetic clinoptilolite according to claim 1, wherein at least 35 mol % of ions at the ion exchange sites are strontium ions.

3. The synthetic clinoptilolite according to claim 1, wherein the synthetic clinoptilolite has a pore volume (pv) of 0.5 mL/g or more (pv≧0.5 mL/g) for pores having pore diameters (pd) of 3 nm≦pd≦10,000 nm.

4. The synthetic clinoptilolite according to claim 1, wherein the synthetic clinoptilolite has an average pore diameter (apd) of 200 nm or larger (apd≧200 nm).

5. A method for producing the synthetic clinoptilolite according to claim 1, comprising bringing the synthetic clinoptilolite into contact with a solution containing strontium under ambient pressure to undergo ion exchange.

6. The method for producing the synthetic clinoptilolite according to claim 5, wherein the synthetic clinoptilolite is a clinoptilolite obtained by: mixing an amorphous aluminosilicate gel obtained from an alkaline silicate and an aluminum salt, an alkali metal hydroxide, and water to provide a mixture satisfying: 8.ltoreq.SiO2/Al2O.sub.3.ltoreq.20, 0.25.ltoreq.OH/SiO.sub.2.ltoreq.0.5,0.5.ltoreq.K/(K+Na)≦0.9, and 10.ltoreq.H2O/SiO.sub.2.ltoreq.100 in terms of the molar ratio; and stirring the obtained mixture in the presence of a seed crystal to undergo crystallization at temperatures (ct) of 100.degree. C.≦ct≦200.degree. C.

7. A synthetic clinoptilolite molding body containing the synthetic clinoptilolite according to claim 1.

8. A nitrogen adsorbent containing synthetic clinoptilolite according to claim 1.

Description:

TECHNICAL FIELD

[0001] The present invention relates to a strontium ion-exchanged clinoptilolite.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Χημική ανάλυση ελληνικού ζεόλιθου

Ν. Λυγερός
Επειδή τώρα περνάμε σε μια νέα φάση για τον ελληνικό ζεόλιθο είναι καλό να έχουμε και τεχνικά στοιχεία κι όχι μόνο εκτιμήσεις, αφού μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις XRD και EDX που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε γενικολογίες. Υπενθυμίζουμε πρώτα από όλα ότι η ποικιλία του ζεόλιθου που εξετάζουμε μέσα στο ζεολιθικό τόφο είναι ο κλινοπτιλόλιθος και ο τύπος του είναι ο ακόλουθος (Na,K,Ca)2-3Al3(Al,Si)2Si13O36·12H2O. Οι ζεόλιθοι γενικά έχουν πυρίτιο, Si, και αργίλιο, Al. Ενώ ο Κλινοπτιλόλιθος χαρακτηρίζεται πρόσθετα από τα εξής στοιχεία: Na, K, Ca. Κατά συνέπεια, αυτά βρίσκονται στη χημική ανάλυση και δεν ανήκουν βέβαια σε στοιχεία που απελευθερώνει αφού είναι η ίδια η δομή του ζεόλιθου. Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε στο Μεταπτυχιακό του ΤΕΙ Καβάλας, βρέθηκαν τα εξής συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις μετρήσεις που έκανε ο Δ. Κάτσιος για την περιοχή Κόκκαλο που μας ενδιαφέρει ειδικά για το θέμα της εξόρυξης του ελληνικού ζεόλιθου. Και βλέπουμε ότι βρίσκουμε τα θεμελιακά στοιχεία του Κλινοπτιλόλιθου: Οξυγόνο (78,45%), Πυρίτιο (13,26%), Αργίλιο (3,34%), Κάλιο (1,03%), Ασβέστιο (0,67%), Νάτριο (0,25%). Για τα άλλα στοιχεία έχουμε: Άνθρακα (1,95%), Μαγνήσιο (0.34%), Χαλκό (0,20%), Σίδηρο (0,19%), Ψευδάργυρο (0,13%) και κάτω του 0,1% (Rh, Ti, Ta, S). Αυτές οι μετρήσεις έγιναν με EDX.

Porosity, XRD, SEM and SAXS Measurements on Greek Natural Clinoptilotite
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.