Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Μεγάλο ενδιαφέρον στις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Παυλώνια και το Ζεόλιθο που υλοποίησε το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας

Περισσότεροι από εκατόν είκοσι (120) ήταν οι συμμετέχοντες στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που υλοποίησε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», το μήνα Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολ. Μακεδονίας, που είχαν ως θέμα το δασικό δέντρο Παυλώνια και το φυσικό ορυκτό Ζεόλιθος.

Η ημερίδα με θέμα «Παυλώνια – Ένα πολύτιμο δασικό δέντρο για εναλλακτική καλλιέργεια και μελλοντική επένδυση», πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον κ. Κ. Σπανό, τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Στη σχεδόν κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, ο κ. Σπανός παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για το άγνωστο στο ευρύτερο κοινό δέντρο της Παυλώνια. Πρόκειται για ταχυαυξές δέντρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παραγωγή βιομάζας όσο και τεχνικού ξύλου, ενώ δεν ενδείκνυται για καυσόξυλο. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, η εγκατάσταση των δενδρυλλίων συνιστάται να γίνεται στο τέλος του χειμώνα, σε αποστάσεις 3Χ3μ. για παραγωγή βιομάζας και 4Χ4 ή 5Χ5μ. για την παραγωγή τεχνικού ξύλου. Πετρώδη ή υγρά εδάφη, καθώς και ανεμόπληκτες περιοχές πρέπει να αποφεύγονται υπογράμμισε ο εισηγητής. Τα φυτά της Παυλώνια απαιτούν συχνές αρδεύσεις, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους. Ο κ. Σπανός σημείωσε ότι για την παραγωγή βιομάζας, τα δέντρα υλοτομούνται κάθε τρία χρόνια, με μέση ετήσια απόδοση 4τόννων/στρ., ενώ για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας (επιπλοποιία), η μέση απόδοση μιας φυτείας 10στρ. στο τέλος της 10ετίας είναι περίπου 625κ.μ ξύλου, με μέση τιμή πώλησης 300€/κ.μ. Το δέντρο της Παυλώνια μπορεί να συνδυαστεί και με την μελισσοκομία.

Στις 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Εφαρμογές του ζεόλιθου στην γεωργία. Δυνατότητες και προοπτικές». Κατά την έναρξη της ημερίδας, απονεμήθηκε σε αγρότη του Ν. Δράμας, το βραβείο «Αγρότης της Χρονιάς». Στο πρώτο μέρος ο καθηγητής γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας, αναφέρθηκε στις εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία και στις οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες. Ο κ. Κουτρούμπας τόνισε ότι στις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου από την χρήση του στη γεωργία, είναι η αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και παράλληλα η συμπληρωματική του δράση στην αποτελεσματική απορρόφηση των λιπασμάτων από τα φυτά. Πρακτικά σημαίνει ότι με την εφαρμογή του ζεόλιθου στο έδαφος, απαιτούνται λιγότερες δόσεις αζωτούχων και φωσφορικών λιπασμάτων, των οποίων η δραστικότητα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σημείωσε ο εισηγητής. Ο κ. Κουτρούμπας πρόσθεσε επίσης την ιδιότητα του ζεόλιθου να αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας του εδάφους, την βελτίωση του pH και της δομής του εδάφους, ενώ είναι και ωφέλιμος από περιβαλλοντική σκοπιά διότι μειώνει την έκπλυση των θρεπτικών στοιχείων. Η εφαρμογή του ζεόλιθου στο έδαφος γίνεται με ενσωμάτωσή του σε ποσότητες που φτάνουν τα 400-500κιλ/στρ, η δε δράση του διαρκεί για πολλά έτη, συμπλήρωσε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Κουτρούμπας.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο καθηγητής Ορυκτολογίας-Κοιτασματολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ανέστης Φιλιππίδης, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για τον ζεόλιθο, άγνωστα στους περισσότερους. Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Φιλιππίδης, είναι ότι αποτελεσματικότητα στη γεωργία, αλλά και σε άλλους τομείς (κτηνοτροφία, διατροφή, φαρμακευτική κ.α.), επιφέρει μόνο ο ζεόλιθος υψηλής ποιότητας, δηλαδή αυτός που περιέχει πάνω από 75% περιεκτικότητα σε ζεόλιθο τύπου HEU (κλινοπτιλόλιθο), ενώ αντίθετα η παρουσία ινωδών ζεολίθων αποκλείει την χρήση των φυσικών ζεολίθων. Στη συνέχεια ο κ. Φιλιππίδης παρουσίασε στοιχεία από την εφαρμογή ζεόλιθου υψηλής ποιότητας σε φυτικά είδη (σιτάρι, καλαμπόκι, ακτινίδια, σταφύλι κ.α.) στα οποία επέφερε αύξηση της απόδοσης αλλά και βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Αντίθετα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εφαρμογή ζεόλιθου χαμηλής ποιότητας δεν επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα στη γεωργία, κάτι που συμβαίνει συχνά, διότι οι περισσότερες ποσότητες ζεόλιθου που διακινούνται στην χώρα μας είναι χαμηλής ποιότητας και δεν συνοδεύονται από ορυκτολογική σύσταση, στοιχείο το οποίο θεωρείται απαραίτητο κατά την εμπορία του. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε και σε άλλες χρήσεις του ζεόλιθου όπως, καθαρισμός αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, πρόσθετο ζωοτροφών και υλικού δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων, μετατροπή κοπριάς σε άοσμο λίπασμα, υπόστρωμα θερμοκηπίων, απομάκρυνση κυανοβακτηρίων κ.α.


Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις των παρευρισκομένων, στις οποίες οι δύο εισηγητές έδωσαν χρήσιμες και καθαρές απαντήσεις.


http://zeolado.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.