Στις 18 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του καθηγητή και Στρατηγικού Αναλυτή κ.Ν.Λυγερού στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας, όπως είχαμε ανακοινώσει στο τελευταίο μας φύλλο. Το θέμα της διάλεξης ήταν επιλεγμένο από εμάς και ήταν «Ο ζεόλιθος ως σύμμαχος της ελιάς». Η προσέλευση τόσο των συγχωριανών μας όσο και συντοπιτών μας από το Κοπανάκι και τα γειτονικά χωριά ήταν ικανοποιητική, και σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στο kopanakinews και ευχαριστούμε τον κ.Δημήτρη Γιαννόπουλο.
Η παρακολούθηση της παρουσίασης , η οποία διήρκεσε 1,5 ώρα ικανοποιητικότατη καθώς και η συμμετοχή των παρευρισκομένων. Μία περίληψη στα κύρια χαρακτηριστικά της χρήσης του ζεόλιθου κρίνουμε ότι είναι αναγκαία γιατί: Άμα έχουμε γνώσεις μπορούμε ν' αλλάξουμε την πραγματικότητα μας, όπως ανέφερε και ο καθηγητής στο ξεκίνημα της ομιλίας του. Για την εφαρμογή στην γεωργία, αναπτύχθηκε το θέμα στην ομιλία επαρκώς πιστεύουμε και μπορείτε να δείτε όλη τη διάλεξη τόσο στο 1) kopanakinews.wordpress.com/2014/10/24/ολοκληρη-η-διαλεξη-του-νικου-λυγερου-σ/, όσο και στο 2) You tube Αετός Μεσσηνίας. Ο ζεόλιθος μελετάται από την Δυτ. Επιστήμη από το 1756 και χρειάστηκαν 150 χρόνια για να βρούμε τρείς ιδιότητες του, ότι δεσμεύει: 1) βαρέα μέταλλα, 2)ελεύθερες ρίζες και 3) τοξίνες. Στην Ασία η χρήση του είναι διαδεδομένη, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και 800 χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για συνολική υγεία και ευεξία. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες με διαφορετικές ιδιότητες. Υπάρχουν συνθετικοί και φυσικοί ζεόλιθοι.
Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι η επιστημονική ουσία που αφορά τον κλινοπτιλόλιθο, λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του και επιπλέον γιατί υπάρχει στην πατρίδα μας -συγκεκριμένα στην Θράκη- έχουμε αποθέματα 100.000.000 τόνους, που η καθαρότητα του φτάνει το 95% καθιστώντας τον στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Ακόμα δεν τον εξορύσσουμε, αλλά εισαγάγουμε. Δεν έχει γεύση, δεν μυρίζει. Προστατεύει τον άνθρωπο τόσο μέσω της μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος, [γιατί όταν εφαρμόζεται σε περιβάλλον όξινο ή αλκαλικό, έχει την ιδιότητα να το μετατρέπει σ' ένα άριστο pH, δηλ. μεταξύ 7,35 – 7,45], όσο και γιατί δημιουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό, φυσική ασπίδα, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα δρά σαν άριστο φυσικό ισοτονικό και αντι-ιικό.
Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών σε ποσοστό 2%, προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει την θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξη τους και στα πουλερικά βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας. Επίπλεον, στους σταύλους για τις οσμές , τις τοξίνες και τους μύκητες που προκαλούνται απ'αυτές, στη μαστίτιδα των ζώων που αρμέγουμε, καθώς και στις ποτίστρες τους. Οι μελέτες που έχουν γίνει για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις , είναι στο πλαίσιο της απολύμανσης τόσο του Τσερνομπίλ, όσο και της Φουκοσίμα που χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 500.000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου για το Τσερνομπίλ και στην Φουκοσίμα προστέθηκε στη θάλασσα με τσουβάλια για να μειωθεί η συγκέντρωση της μόλυνσης μέσα στο νερό. Έτσι δεν έχουμε μόνο θεωρητικά και εργαστηριακά αποτελέσματα, αλλά και πρακτικά. Κατά συνέπεια γνωρίζουμε με ακρίβεια τις επιδόσεις του. 'Ετσι ο ζεόλιθος δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό της γής στη χρήση του στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αφού επιτρέπει την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών που επιβαρύνουν τη γή και μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων, αλλά προστατεύει και τον άνθρωπο. Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο σε ποσότητες 2 – 3 κιλά ανά τ.μ., αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου αυτό το μείγμα μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.
Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.
Με την προσθήκη του στα απορρυπαντικά(στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί, στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει) αυξάνει την διάρκεια ζωής των υφασμάτων, μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορριπαντικών και αντικαθιστά τα φωσφορικά άλατα, βοηθώντας παράλληλα τον καθαρισμό του εδάφους, αφού καταλήγουν εκεί.
Συζητώντας «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» κατά την λαϊκή ρήση, προέκυψαν εύλογες απορίες για την εφαρμογή του ζεόλιθου πρακτικά στις ελιές μας. Ευγενώς προσφερθέντες ο καθηγητής με το επιτελείο του να μας καθοδηγήσουν, οργανώσαμε για την επόμενη ημέρα πρακτική εφαρμογή. Ήρθαν όλες οι συγκυρίες ευνοϊκές [η συνεργάτης του καθηγητή κ.Βίκυ Τσατσαμπά από τον Πρόδρομο, είχε ζεόλιθο για να φέρει και με επιτόπια τηλεφωνήματα προσεφέρθηκαν συγχωριανοί μας με τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό, ο κ. Ηλίας Ρέμπελος έφερε το τρακτέρ με τα ηνάκια για να σκαλίσουμε περιμετρικά τις ελιές και ο κ. Ηλίας Ράμμος ο πρόεδρος της Πολυθέας (Μαλίκι), έφερε τρακτέρ με βυτίο και αναδευτήρα για το ψέκασμα των φύλλων και των κορμών]. Έτσι συγκεντρωθήκαμε την επόμενη ημέρα περί τα 20 άτομα και κάναμε πρακτική εφαρμογή σε 4 δέντρα στο χωράφι της οικογενείας της προέδρου του Συλλόγου μας στη θέση Αλώνι και στο χωράφι του Σωτήρη Ηλιόπουλου στη θέση Μάριζα. Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, την προθυμία, την συνεισφορά και την έμπρακτη βοήθεια τους ανιδιοτελώς, ιδιαίτερα δε τους κ.κ. Ηλία Ρέμπελο και Ηλία Ράμμο, ευχόμενοι και ελπίζοντας ότι όλοι θα διδαχθούμε από την δύναμη της ενότητας, της συνεργασίας, της συλλογικότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς για το κοινό καλό. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δεί το βίντεο από την πρακτική εφαρμογή του ζεόλιθου στα χωράφια μας στο You tube: Ν.Λυγερός ενσωμάτωση και ψεκασμός ζεόλιθου Αετός Μεσσηνίας 19-10-2014. Μετά την πρακτική εφαρμογή στα χωράφια, επισκεφθήκαμε τον Κεφαλόβρυσο και ο καθηγητής εξέφρασε την πρόθεση του να επισκεφθεί την δεξαμενή από την οποία υδρεύεται το χωριό. Η προτροπή του προέδρου του Τ.Δ.Αετούκ.Αντ.Λόντου ήταν ότι δεν χρειαζόταν να πάει γιατί ήταν απότομα, ο καθηγητής επέμενε και οι συμπατριώτες μας κ.κ.Ηλίας και Κώστας Ρέμπελος προσφέρθηκαν να τον μεταφέρουν με το τρακτέρ, όπως και έγινε. Το θέαμα που αντίκρυσαν σόκαρε όλους τους μεταβαίνοντες στη δεξαμενή. Η οροφή της δεξαμενής είχε διαβρωθεί, αφού φαινόταν καθαρά ότι δεν είχε στοιχειωδώς συντηρηθεί, το τσιμέντο είχε αποσπασθεί και τα νερά που έπεφταν από την βροχή γιατί δεν έχει γίνει στεγανοποίηση και μαζί με τα νερά που λόγω ζέστης το καλοκαίρι εξατμίζονταν στην οροφή, είχαν καλύψει με σκουριά τα σίδερα της οροφής που φαινόντουσαν καθαρά ότι βρισκόντουσαν σε αποσύνθεση και πέφτανε μέσα στη δεξαμενή. Επειδή η στάθμη του νερού ήταν χαμηλά (ακόμα δεν είχε βρέξει αρκετά), τα τοιχώματα της δεξαμενής φαινόντουσαν να έχουν βαφτεί με ένα κόκκινο σκούρο χρώμα της σκουριάς. Έβγαλαν φωτογραφίες με τα κινητά τους και δύο από αυτές είναι που βλέπετε παρακάτω. (Το χέρι του καθηγητή είναι για να δείξει το μέγεθος σύγκρισης).
'Οπως αντιλαμβάνεσθε το θέμα είναι σοβαρότατο για την δημόσια υγεία και γι' αυτό τον λόγο ο Σύλλογος μας , μέσω της προέδρου του συνέταξε έγγραφο που το απέστειλε στους καθ' ύλην αρμοδίους κ.κ.Δήμαρχο Τριφυλίας και αρμόδιον Αντιδήμαρχον κ.Μερκούρη. Μετά από δύο-τρείς ημέρες η Πρόεδρος μας, εδέχθη τηλεφώνημα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Μερκούρη, που ούτε λίγο ούτε πολύ της είπε ότι δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να επισκεφθούμε την δεξαμενή ούτε οι πολίτες, ούτε ο καθηγητής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι επέμενε στο ότι ο χλωριοτήρας έχει επισκευασθεί. Και εμείς πρέπει να σας ενημερώσουμε -όπως είπαμε και στον Αντιδήμαρχο- ότι ο χλωριοτήρας είναι για τα απλά μικρόβια και όχι για τα βαρέα μέταλλα όπως είναι ο σίδηρος και η σκουριά. Επειδή δεν έδειξε καθόλου πνεύμα και λόγο συνεργασίας για το προκύψαν πρόβλημα, η Πρόεδρος μας επισκέφθηκε τον τοπικό εισαγγελέα και ον ενημέρωσε για το θέμα, ζητώντας του να πράξει τα δέοντα, χωρίς να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση σε μυνητήρια αναφορά, δείχνοντας έτσι την καλή μας θέληση και πρόθεση να επιλυθεί το τόσο σοβαρό θέμα με καλό τρόπο και συναίνεση. Ο εισαγγελέας πράγματι κάλεσε τον Αντιδήμαρχο κ.Μερκούρη, για την μεθεπόμενη (λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου) και ζήτησε απ' την πρόεδρο να παραβρεθεί και εκείνη στην συνάντηση, όπερ και εγένετο. Η πρόεδρος του Συλλόγου μας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Τ.Δ. Αετού κ.Αντ.Λόντο και του ζήτησε να πάνε μαζί στη συνάντηση, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Μετά από 15 ημέρες λάβαμε έγγραφη απάντηση στην αναφορά μας, από τον τεχνίτη Υδραυλικό του Δήμου Τριφυλίας. Το θέμα το παρακολουθούμε και θα το επιλύσουμε ,είτε έτσι, είτε αλλιώς. Θα ενημερωθείτε και δια ζώσης στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Βλέπε σελ. 5 έγγραφο Συλλόγου και απάντηση του Δήμου.
Λ. Λυμπεροπούλου