Η επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας είναι μια θεαματική εξέλιξη για την Ελλάδα. Διότι τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας, αφού η ποιοτική γεωργία με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας είναι μια στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει γενικότερα η Ελλάδα και αυτό μάλιστα μπορεί να υποστηριχθεί έμπρακτα με τον ζεόλιθο, αφού δεν θα επιτρέπονται μη βιολογικοί ψεκασμοί για αυτόν τον τύπο. Συνεπώς η επέκταση σε όλη τη Μεσσηνία θα αναγκάσει όλους τους παραγωγούς να περάσουν σε ένα άλλο σύστημα διαχείρισης, για να αξιοποιήσουν αυτήν την αλλαγή φάσης. Πετύχαμε επιτέλους ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της ποιότητας και αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε γενικευμένο πλαίσιο. Επίσης καθώς αυτό το βήμα μπορεί να συνδυαστεί και με την εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου, μπορούμε να φανταστούμε τις εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας. Η Ελλάδα είναι γνωστή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της, περνά τώρα στη φάση ανάπτυξης του ζεόλιθου και το αξιοποιεί με την έννοια του ζεόλαδου. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει μια μεγάλη ενημέρωση στην περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα, γιατί αυτή η πράξη αποτελεί ένα άνοιγμα για την Ελλάδα που έρχεται να ενισχύσει τη γεωργία υψηλής ποιότητας που κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ελληνικός Ζεόλιθος
Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Αρχική » Άρθρα σχετικά με το ζεόλιθο » Ν. Λυγερός - ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία