Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "ΕΛΙΑ: Ευλογία ή Βάσανο;"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "ΕΛΙΑ: Ευλογία ή Βάσανο;". Πλατεία Σκαμιάς. Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013, ώρα: 20:30. 
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "ΕΛΙΑ: Ευλογία ή Βάσανο;".

Διαβάστε περισσότερα... »

Zεόλαδο

Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ζεολιθικά Σαπούνια

Ένα από τα πλέον πολύτιμα φυσικά προϊόντα με αρκετές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος αναφέρεται να έχει μια κρυσταλλική δομή τέτοια η οποία του προσδίδει αρκετά ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κυρίως να κάνουν με την φυσιολογία του σώματός μας αλλά και με τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένη ορυκτών στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600 oC. Η ιατρική χρήση του ζεόλιθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυριτίο είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές.

Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».
Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής. Η συνήθης περιεκτικότητα του είναι Πυρίτιο έως 68% Αργίλιο έως 11% Κάλιο έως 4% Ασβέστιο έως 1% και σε μικρότερα ποσοστά Μαγνήσιο, Σίδηρο και Μαγγάνιο. Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων.
Ένα φυσικό προιόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα. και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση.
Μπορεί να λειτουργήσει ως ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος:
1. Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).
2. Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, βοηθά στο να αποβάλλονται από τον οργανισμό τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)
3. Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από τηaν κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.
4. Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία αφού αποτοξινώνει το σώμα.
5. Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.
6. Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό
7. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.
8. Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.
Ασφάλεια & παρενέργειες
Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.
Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.
Ζεολιθικά Σαπούνια Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος
Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με ασφάλεια.
Σκεφτείτε το και σαν αποτοξινωτικό μετά από την πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά γεύματα των γιορτών.
Οι φυσικοί ζεόλιθοι σχηματίζονται όταν ηφαιστειακά πετρώματα και στρώματα τέφρας αντιδρούν με αλκαλικά υπόγεια νερά. Eίναι μικροπορώδη, αργιλλοπυριτικά ορυκτά τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως ως εμπορικά προσροφητικά. Φυσικοί ζεόλιθοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε περιπτώσεις μόλυνσης υδάτων και εδάφους μετά από πυρηνικό ατύχημα. Χαρακτηριστικά ο κλινοπτιλολίτης χρησιμοποιήθηκε το 1986, από τη Ρωσική κυβέρνηση για την απορρόφηση ραδιενεργών χημικών και άλλων επιβλαβών τοξινών μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Οι άνθρωποι έδειξαν μείωση κατά 30% σε ραδιενεργά ισότοπα, μετά την πρώτη εφαρμογή του Ζεόλιθου. Στην Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση καισίου 137 και στρόντιου 90 από ραδιενεργά απόβλητα. Σε πιλοτική εφαρμογή μελετήθηκε το φιλτράρισμα 3m3 μολυσμένων υπογείων υδάτων στην δυτική Θεσσαλονίκη – απομάκρυνση αρσενικού και φθορίου σε πολύ ικανοποιητική απόδοση. Άλλες εφαρμογές που αφορούν άμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι ακόλουθες.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Εμπλουτισμός θερμοκηπίου χρυσανθέμων με ζεόλιθο. Ιεράπετρα, 25/07/2013.

Νίκος Λυγερός - Εμπλουτισμός θερμοκηπίου χρυσανθέμων με ζεόλιθο.
Ν. Λυγερός - Εμπλουτισμός θερμοκηπίου χρυσανθέμων με ζεόλιθο. Ιεράπετρα, 25/07/2013. 
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Ζεόλιθος και κατσίγαρος

Νίκος Λυγερός: Ζεόλιθος και κατσίγαρος.
Στην παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, στο επίπεδο του ελαιοτριβείου, έχουμε και παραγωγή κατσίγαρου. Το πρόβλημα είναι ότι ο κατσίγαρος επηρεάζει σημαντικά τις ιδιότητες των εδαφών, παραδείγματος χάρη το pH και την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Έτσι τα πετρώματα που εμπεριέχουν ιλλίτη, έναντι των φαινολών που εμπεριέχει ο κατσίγαρος, παρουσιάζουν σημαντική προσροφητική ικανότητα. Γενικότερα, λοιπόν, έχουμε ένα πρόβλημα της ρύπανσης από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, διότι οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιόλαδων κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφορτωθούν τον κατσίγαρό τους και προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν έχουν σχέση μόνο με την χημεία αλλά και με την οσμή. Το χειρότερο σε αυτήν την συνήθως παράνομη διαδικασία είναι ότι υπάρχει λύση και μάλιστα αποτελεσματική. Η απλή ανάμειξη του κατσίγαρου με ζεόλιθο επιτρέπει την άμεση καταπολέμηση της οσμής που είναι τόσο ενοχλητική. Δημιουργείται μια ζεολάσπη, η οποία είναι άοσμη και συνεκτική. Επιπλέον, αυτό το μείγμα ζεόλιθου και κατσίγαρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας, αφού έχουν αφαιρεθεί λόγω του ζεόλιθου τα βαριά μέταλλα, οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες που έχουν πια αδρανοποιηθεί. Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι χημικές ουσίες που είναι ωφέλιμες μπορούν να αξιοποιηθούν στις καλλιέργειες δίχως πια να προκαλούν προβλήματα. Έτσι οι ελαιουργοί διαθέτουν πια ένα σοβαρό εργαλείο για την αξιοποίηση του κατσίγαρου δίχως να χρησιμοποιήσουν μια περίπλοκη διαδικασία που θα ήταν κοστοβόρα.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης

Ελληνική ΑΟΖ - Ελληνικός Ζεόλιθος | Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, 26-07-2013. 
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Εμπλουτισμός χωραφιού με ζεόλιθο. Άγιος Βλάσσης, Ηράκλειο

Νίκος Λυγερός - Εμπλουτισμός χωραφιού με ζεόλιθο.
Νίκος Λυγερός - Εμπλουτισμός χωραφιού με ζεόλιθο. Άγιος Βλάσσης, Ηράκλειο, 25/07/2013. 
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού σε ζεολιθικό θερμοκήπιο χρυσανθέμων. Ιεράπετρα

Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού σε ζεολιθικό θερμοκήπιο χρυσανθέμων, Ιεράπετρα.
Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού σε ζεολιθικό θερμοκήπιο χρυσανθέμων. Ιεράπετρα, 25/07/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη

Ελληνικός Ζεόλιθος - Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη, 25/07/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Νίκος Λυγερός: Η γεωργία του ζεόλιθου, Ιεράπετρα 24-07-2013

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα - Η γεωργία του ζεόλιθου.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η γεωργία του ζεόλιθου". Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου "Μαρία Λιουδάκη", Ιεράπετρα. Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ράδιο Ηχώ 99,8 FM 23/07/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Ηχώ 99,8.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ράδιο Ηχώ 99,8FM 23/07/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ν. Λυγερός: O ζεόλιθος ανασαίνει

Νίκος Λυγερός: O ζεόλιθος ανασαίνει.
Ο ζεόλιθος ανασαίνει διότι ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο ποθούμενο αποτέλεσμα για την πατρίδα μας. Σιγά σιγά αλλά σταθερά υπάρχουν όλο και περισσότεροι αγρότες, κτηνοτρόφοι κτλ που ενημερώνονται για τις ιδιότητες του ζεόλιθου. Από την άλλη πλευρά αρχίζει και η επιστημονική ενημέρωση σε ανώτατα κλιμάκια όσον αφορά σ’ αυτόν τον στρατηγικό ορυκτό πλούτο. Οι δύο αυτές προσεγγίσεις δημιουργούν ένα στρατηγικό μείγμα που συγκλίνει προς τον ίδιο στόχο, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ελληνικού ζεόλιθου που προετοιμάζεται δυναμικά για να λειτουργήσει αρχές του φθινοπώρου, για να τροφοδοτήσει αρχικά την ελληνική αγορά και τις εξαγωγές για να ενισχύσει την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε αυτήν τη δύσκολη φάση. Αυτό μας επιτρέπει ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από τώρα τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού ζεόλιθου, διότι δεν υπάρχει μόνο το θέμα της εξόρυξης αλλά και της κάθετης εκμετάλλευσης του προϊόντος. Είναι πολύ σημαντικό ο ελληνικό ζεόλιθος να παραχθεί στην Ελλάδα και προς όφελος του ελληνικού λαού. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε κάθε τομέα στον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί για να αναπτύξουμε μια ανάλογη στρατηγική. Και αυτές οι στρατηγικές να συγκλίνουν για να βοηθήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά την πατρίδα μας, με τις ίδιες τις δυνάμεις μας δίχως να περιμένουμε μια* πιο θεωρητική βοήθεια που δεν πρόκειται να έρθει αν δεν βοηθήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας ως λαός.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού σε ζεολιθικό αμπελώνα (Αρχάγγελος Πέλλας)

Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού σε ζεολιθικό αμπελώνα, Αρχάγγελος Πέλλας.
Επίσκεψη του Ν. Λυγερού σε ζεολιθικό αμπελώνα. Αρχάγγελος Πέλλας. 19/07/2013 (φωτογραφίες, βίντεο).
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Διάλεξη του Ν.Λυγερού "Τα σταφύλια του ζεόλιθου"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα σταφύλια του ζεόλιθου".
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα σταφύλια του ζεόλιθου". Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης. Δήμος Πέλλας, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013. 
Διαβάστε περισσότερα... »

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού σε ζεολιθικό ρύζι, Οριζόνας Μαλγάρων

Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού σε ζεολιθικό ρύζι, Οριζόνας Μαλγάρων.
Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού σε ζεολιθικό ρύζι. Οριζόνας Μαλγάρων, 18/07/2013. 



Διαβάστε περισσότερα... »

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού στο ζεολιθικό γήπεδο Μαλγάρων

Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού στο ζεολιθικό γήπεδο Μαλγάρων.
Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού στο ζεολιθικό γήπεδο Μαλγάρων. 18/07/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού στο ζεολιθικό κτήμα του Σίμου

Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού στο ζεολιθικό κτήμα του Σίμου, Γέφυρα.
Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού στο ζεολιθικό κτήμα του Σίμου. Γέφυρα, 18/07/2013. 
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του παραγωγού Φ. Φανιάδη για ζεόλιθο στην ΕΡΑ

Συνέντευξη του παραγωγού Φώτη Φανιάδη για ζεόλιθο στην ΕΡΑ
Συνέντευξη του παραγωγού Φ. Φωτειάδη για ζεόλιθο στην ΕΡΑ.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος σε ατομικό επίπεδο

Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος σε ατομικό επίπεδο.
Αν συνειδητοποιήσουμε τι μπορεί να μας προσφέρει ο ζεόλιθος σε ατομικό επίπεδο θα προχωρούσαμε ακόμα πιο δυναμικά στην εξόρυξη του στην Ελλάδα μας. Αφού είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους σε φάση κρίσης, θα ήταν καλό ν' ασχοληθούμε σε ατομικό επίπεδο. Ο ζεόλιθος είναι χρήσιμος για τα χωράφια μας, για τις καλλιέργειες μας, για τα ζώα μας και για μας τους ίδιους, αφού συγκρατεί τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα στρέμμα με αμπέλια χρειαζόμαστε 150 κιλά ζεόλιθου που θα ήταν καλό να βάλουμε τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και αυτό να γίνει άλλες δύο χρονιές, στη συνέχεια δεν έχουμε πια να ασχοληθούμε με το θέμα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι η εξοικονόμηση νερού, εξοικονόμηση λιπάσματος, μια πιο αποτελεσματική καλλιέργεια με μια αύξηση παραγωγής από 48% έως 66%. Αν προσθέσουμε ότι θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ακόμα και στη γεύση, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή του ζεόλιθου. Κι αν χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα, όπως είναι οι κουτσουλιές από κοτόπουλα, πρέπει να ξέρουμε ότι ο ζεόλιθος αφορά και τις οσμές. Κατά συνέπεια, μπορούμε και με μια βιολογική καλλιέργεια να έχουμε πολύ ωραία αποτελέσματα με μια ασύγκριτη ποιότητα που θα θυμίσει στους παλαιότερους τι σημαίνει πραγματική γεύση και άρωμα. Διότι ο ζεόλιθος διατηρεί όλες τις οργανοληπτικές ιδιότητες. Αν αυτή τη διαδικασία την κάνει ο καθένας που μπορεί, ακόμα και για τις γλάστρες του και τον κήπο του, τότε θα βοηθήσει και αυτός σε τοπικό επίπεδο την πατρίδα μας. Διότι θα καλυτερέψει πρακτικά και σε σταθερή βάση τη γη μας αλλά και το νερό μας, διότι δεν θα έχει ανάγκη να την ποτίσει εντατικά με νιτρικά προϊόντα. Καταλαβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο ότι ενώ ασχολούμαστε ο καθένας με τον εαυτό του, στην πραγματικότητα βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να πάει καλύτερα η πατρίδα μας. Είναι σημαντικό, επίσης, να πάει καλύτερα ο πρωτογενής τομέας, διότι είναι τα θεμέλιά μας και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να χαθεί αποκλειστικά προς όφελος των υπηρεσιών που δεν παράγουν. Επιπλέον, εμείς ζούμε πάνω σε αυτή τη γη και αυτήν θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στους επόμενους γενικότερα, δεν έχουμε λοιπόν κανένα όφελος να την καταστρέψουμε με διάφορες ουσίες που προκαλούν μη αναστρέψιμες διαδικασίες. Ενώ μπορούμε με τον ζεόλιθο να καλυτερέψουμε το επίπεδο της ζωής μας και της πατρίδας. Ο ζεόλιθος και η χρήση του είναι μια μορφή κουλτούρας που θέλει να διατηρήσει και να αναδείξει τη φύση. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος δεν περιμένει τα πάντα από τη φύση, κάνει και αυτός πράξεις που την βοηθούν σε πρακτικό επίπεδο. Γιατί είναι ωραίες οι οικολογικές θεωρίες, είναι όμως ακόμα πιο σημαντικές οι πρακτικές, διότι είναι αυτές που αλλάζουν τα δεδομένα αφού έρχονται σε άμεση επαφή με τους οργανισμούς και τη γη μας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ν. Λυγερός - "Η Νεμέα του Ζεόλιθου"

Νίκος Λυγερός - Η Νεμέα του Ζεόλιθου.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η Νεμέα του Ζεόλιθου". Αμφιθέατρο του Λυκείου Νεμέας, Νεμέα. Κυριακή 14 Ιουλίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Νέοι φορείς παλλαδίου βασισμένοι σε νανο-σωματίδια και ζεόλιθους για βιοϊατρικές εφαρμογές

Νέοι φορείς παλλαδίου βασισμένοι σε νανο-σωματίδια και ζεόλιθους για βιοϊατρικές εφαρμογές.
Συγγραφέας: Φιλιππούση, Μαρία Κωνσταντίνου
Ημ/νία έκδοσης: 2009
Σχολή/Τμήμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας
Επιβλέπων: Μισαηλίδης, Παναγιώτης.

Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η παρασκευή, χαρακτηρισμός και μελέτη νέων φορέων παλλαδίου για ιατρικές χρήσεις βασισμένων σε μαγνητικά νανο-σωματίδια και σε ζεολίθους. Το ραδιενεργό ισότοπο του παλλαδίου 103Pd (Τ1/2= 17 ημέρες) χρησιμοποιείται διεθνώς για βραχυθεραπευτική ακτινοβόληση νεοπλασμάτων. Ως φορείς προς μελέτη επιλέχθηκαν: 1. παλλαδιοφορτωμένοι κρύσταλλοι ζεολίθων και 2. μαγνητικά νανο-σωματίδια οξειδίων του σιδήρου. Οι ζεόλιθοι, ως βιοσυμβατά υλικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμφύτευση σε νεοπλασματικούς ιστούς, ενώ τα μαγνητικά νανο-σωματίδια των οξειδίων του σιδήρου παρέχουν τη δυνατότητα να οδηγηθούν στον στόχο όργανο και με τη βοήθεια μαγνητικού πεδίου.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

6000 υπογραφές για την αξιοποίηση του ελληνικού ζεόλιθου

6000 υπογραφές για την αξιοποίηση του ελληνικού ζεόλιθου.

Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Λασίθι, 09/07/2013

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Λασίθι, Κρήτη -- Ζεόλιθος | ΑΟΖ.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στη δημοσιογράφο Κατερίνα Μαρκάκη. Κρήτη-Ράδιο Λασίθι, 09/07/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ν. Λυγερός: Ο ελληνικός ζεόλιθος δεν είναι μια νομικίστικη υπόθεση

Νίκος Λυγερός: Ο ελληνικός ζεόλιθος δεν είναι μια νομικίστικη υπόθεση.
Ο ελληνικός ζεόλιθος δεν είναι μια νομικίστικη υπόθεση, όπως θεωρούν μερικοί που θέλουν να παραμείνουν ουδέτεροι για ένα θέμα που δεν γνωρίζουν. Ξεχνούν βέβαια ότι όταν παραμένεις ουδέτερος μεταξύ του θύτη και του θύματος, είσαι πάντα με το μέρος του θύτη, γιατί τον αφήνεις να καταπατά τα δικαιώματα του θύματος. Ο ελληνικός ζεόλιθος μπορεί να ήταν θύμα μιας γραφειοκρατίας που προστάτευε συμφέροντα, αλλά το θέμα αυτό έχει λήξει δικαστικά και δεν μας αφορά πια για το μέλλον. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι φτιαγμένες για να ξεκαθαρίζουν το πλαίσιο, αλλά μετά πρέπει να έρθει και το πεδίο δράσης για να υπάρξει μια εποικοδομητική επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί. Η πατρίδα μας χρειάζεται λύσεις στρατηγικές και πρακτικές για να βοηθηθεί και ο ελληνικός ζεόλιθος ανήκει σε αυτές. Είναι ένας στρατηγικός ορυκτός πλούτος για την Ελλάδα και πρέπει να προωθηθεί με προτεραιότητα. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε δήθεν ότι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για την οικονομία μας, την ώρα που καθυστερούμε για την έναρξη της εξόρυξης του ζεόλιθου στη Θράκη μας, γιατί δεν έχουμε τα κότσια να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ο ελληνικός ζεόλιθος δεν είναι μόνο απαραίτητος για οικονομικούς λόγους. Ο ελληνικός ζεόλιθος είναι αναγκαίος για τη γεωργία μας, την κτηνοτροφία μας, τους δικούς μας όπου και να βρίσκονται στην πατρίδα μας. Και αυτό το ξέρει ο λαός μας. Έχουν μαζευτεί ήδη έξι χιλιάδες υπογραφές για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του ελληνικού ζεόλιθου. Δεν είναι πια ένα θέμα που είναι γνωστό μόνο από μερικούς ειδικούς και άλλους που έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση αυτή. Στην Ελλάδα φέρνουμε ήδη ζεόλιθο από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σερβία και την Τουρκία. Γιατί να ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας και να σκορπάμε τα χρήματα του ελληνικού λαού, ενώ θα μπορούσαμε άνετα να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και συνολικά να βοηθάμε όλοι μαζί την πατρίδα μας. Ο ελληνικός ζεόλιθος είναι γνωστός από τους επιστήμονες, τους τεχνικούς, τους γεωπόνους, τους αγρότες και αυτοί γίνονται όλο και περισσότεροι. Κατά συνέπεια είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης να αρχίσει η αξιοποίηση του ελληνικού ζεόλιθου. Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από τεχνάσματα και δικαιολογίες και ας πάρουμε μια στρατηγική απόφαση για να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες σε πρακτικό επίπεδο. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης κι όχι περιμένοντας από άλλους και άλλους να κάνουν κινήσεις για μας. Το πλαίσιο είναι πλέον ξεκάθαρο και κάθε πολιτικός που παραμένει ουδέτερος δεν εξασφαλίζει τίποτα εκτός από το πολιτικό κόστος του, διότι δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από την πραγματικότητα. Υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε την πατρίδα μας για να αντέξει τις πιέσεις και για να πάει μπροστά. Η Ελλάδα έχει μέλλον, απλώς τώρα πρέπει να αναδείξουμε και να αποδείξουμε ποια είναι η Ελλάδα του μέλλοντος.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά

Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά.
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη νερού στις καλλιέργειες περιορίζει την παραγωγικότητα των φυτών, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Στην περίπτωση των αρωματικών φυτών, η πτώση της παραγωγής και της ποιότητας αντανακλάται τόσο στις κλασικές συνιστώσες (βιομάζα, καρπός), όσο και στα αιθέρια έλαια.

Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση ασκεί σημαντική δυσμενή επίδραση στα χαρακτηριστικά απόδοσης, ενώ μειώνει και την ποσοστιαία περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο. Ταυτόχρονα, η κατανομή των συστατικών του αιθέριου ελαίου αλλάζει με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιοτική του αξία. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι καλλιέργειας μέντας από τουςTabatabaeie and Zari (2007) όπου η αναλογία μενθόλης και των άλλων συστατικών του αιθέριου ελαίου επηρεάστηκε αρνητικά, καθώς και χαμομηλιού όπου φάνηκε συνολική μείωση της απόδοσης σε αιθέριο έλαιο (Razmjoo et al., 2008).

Η αντιμετώπιση της ξηρασίας και ο μετριασμός των επιπτώσεών της στην παραγωγή των φυτειών συνιστά ένα μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης για επιστήμονες και παραγωγούς. Μια από τις προτεινόμενες και υποσχόμενες λύσεις είναι ο ζεόλιθος, ένα φυσικό ορυκτό ποικίλης σύστασης. Γενικά, η θεωρία συνδέει τη σύσταση της εσωτερικής επιφάνειας του ζεόλιθου με την ικανότητα συγκράτησης νερού το οποίο εν συνεχεία αποδίδεται στο φυτό, σε περιόδους ξηρασίας.

Πρόσφατη έρευνα (Ghanbari & Ariafar, 2013) αποδεικνύει ότι η εφαρμογή ζεόλιθου σε καλλιέργεια μέντας πιπερώδους (Menthapiperita) κατά την ξηρή περίοδο βελτίωσε την απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Ειδικότερα, 2,5 γρ ζεόλιθου σε απώλεια νερού 50% οδήγησε σε αύξηση όλων των δεικτών παραγωγικότητας του φυτού, ακόμα και της βιομάζας. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις για επέκταση της εφαρμογής ζεόλιθου και σε άλλα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

H σημερινή ερώτηση του βουλευτή κ. Ντόλιου και η απάντηση του κ. Παπαγεωργίου για τον ζεόλιθο στην βουλή

H σημερινή ερώτηση του βουλευτή κ. Ντόλιου και η απάντηση του κ. Παπαγεωργίου για τον ζεόλιθο στην βουλή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 2.7.2013 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΣΘ’ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 2 Ιουλίου 2013, σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της Ε.Λ.Τ.Ε, αναμόρφωση Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις»)

Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.

(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κ. Αικατερίνη Ιγγλέζη, Βουλευτή Χαλκιδικής, τα ακόλουθα:

Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γεώργιος Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πρόεδρος του 4ου Περιφερειακού Τμήματος Κεντροδυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή του στις απαιτήσεις επιστροφών επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ μέσω των τραπεζών.

Η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας-Θράκης αιτούνται την επάνδρωση γραφείου του ΤΑΥΤΕΚΩ στο Νομό Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση των εκεί ασφαλισμένων του Ταμείου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης κατέθεσε αναφορά με την οποία τα Σωματεία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, το Πολιτιστικό Σωματείο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» και ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων αιτούνται τη στήριξη της Πολιτείας για τη διατήρηση της έρευνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το έτος 2013 στην Κάρπαθο.

Ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Αθανάσιος Γερμανίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Φλώρινας αιτείται την επίλυση θέματος σχετικά με τις πλασματικές εκτιμήσεις περί υπεράριθμων εκπαιδευτικών στο Νομό, που επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία μεταθέσεων.

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αιτείται να συνεχιστεί η ίδια σε χρόνο και ποιότητα ενημέρωση των κωφών και βαρήκοων πολιτών που προσέφερε ως σήμερα η ΕΡΤ.

Η Βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή κατέθεσε αναφορά με την οποία το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και Φίλων «Νίκος Μένεγας «Ο ΙΚΑΡΟΣ» παραθέτει τα προβλήματα της λειτουργικής διαδικασίας διεκπεραίωσης των διαφορετικών Επιτροπών Κ.Ε.Π.Α. της Σάμου.

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταυρούλα Ξουλίδου κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ημαθίας διαμαρτύρεται για την επικείμενη μείωση των ωρών διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου.

Οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεοδόσιος Κωνσταντινίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Τοπική Κοινότητα Καστανέων του Δήμου Ορεστιάδας Νομού Έβρου εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του τοπικού καταστήματος ΕΛ.ΤΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.

Η πρώτη με αριθμό 1643/1-7-2013 επίκαιρη ερώτηση του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Καλαντζή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Νέας Καρβάλης Καβάλας – Τοξοτών Ξάνθης, δεν συζητείται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού και διαγράφεται.
Τώρα θα συζητηθεί η δεύτερη, με αριθμό 1649/1-7-2013 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Χαλκιδικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Αικατερίνης Ιγγλέζη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Καλαφάτης.

Ορίστε, κυρία Ιγγλέζη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά προκειμένου να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εξορυκτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη Χαλκιδική είναι τεραστίων διαστάσεων και σε έναν τομέα, αυτόν των εξορύξεων, που είναι ο πλέον ρυπογόνος.

Παρά τις τεκμηριωμένες μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανεξάρτητων επιστημόνων που προειδοποιούν για καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και στις οικονομικές δραστηριότητες και παρά τις έντονες και διαρκείς αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η εταιρεία συνεχίζει τις εργασίες της στο όρος Κάκκαβος και το κράτος συνεχίζει να τη στηρίζει. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», οι παρατυπίες και οι παρανομίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Ταυτόχρονα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους που αδειοδότησε μία τέτοιου είδους και μεγέθους δραστηριότητα, είναι απόντες. Όσες καταγγελίες έχουν γίνει προέρχονται από πολίτες και η εταιρεία δεν υπόκειται σε κανενός είδους έλεγχο από αρμόδιους θεσμοθετημένους φορείς και οργανισμούς.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω πως τον Απρίλιο καταγγέλθηκε ότι εκροές υγρών αποβλήτων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, προερχόμενες από το εργοστάσιο εμπλουτισμού της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», μόλυναν ρέματα με βαρέα και τοξικά μέταλλα σε περιεκτικότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όρια τόσο για τους αποδέκτες όσο και για τη χρήση του νερού. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος επισκέφθηκαν για αυτοψία την περιοχή -μετά από δική μας καταγγελία και όχι ως μέρος τακτικών ελέγχων που οφείλουν να διενεργούν- κι εδώ και τρεις μήνες δεν έχουν καταθέσει κανένα πόρισμα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Πολεοδομία διέταξε τη διακοπή εργασιών στις Σκουριές καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια. Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας δύο μέρες αργότερα ανέστειλε αυτήν την εντολή, αναφερόμενο όμως μόνο στις αναγκαίες εργασίες για εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» συνεχίζει να κάνει οικοδομικές εργασίες, εκσκαφές, επιχωματώσεις, τοποθέτηση κοντέινερς, που δεν σχετίζονται με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εξακολουθούν να είναι παράνομες.

Το πλέον εξόφθαλμο παράδειγμα κρατικής αυθαιρεσίας αποτελεί η αδειοδότηση επεμβάσεων στα ρέματα «Καρατζάς» και «Λοτσάνικο», χωρίς προηγουμένως να έχουν καθοριστεί οι οριογραμμές των ρεμάτων. Χωρίς αυτήν την οριοθέτηση οποιαδήποτε επέμβαση και παρέμβαση καθίσταται παράνομη, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -τη 1492/2013- όσο και από την απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής στις 26/6/2013.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι όποιες επεμβάσεις και εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» προκαλούν εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον και στην υγεία κατοίκων και επισκεπτών, ότι οι παράνομες εργασίες της εταιρείας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα και ποσότητα των ζωτικής σημασίας υδάτων της περιοχής, ότι το κράτος οφείλει να ελέγχει τη λειτουργία των εταιρειών, να αποτρέπει παρανομίες και να προστατεύει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την υγεία των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους σας ρωτάω, κύριε Υπουργέ:
Θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε και να αδειοδοτείτε δραστηριότητες που εγκυμονούν κινδύνους και δεν διαθέτουν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά; Προτίθεστε να θέσετε σε λειτουργία τους θεσμοθετημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να επιτελούν αυτόν το ρόλο με κίνδυνο την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη αλλά και κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Καλαφάτης, έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προστασία του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους και απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό η ευθύνη και η αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ δεν περιορίζονται σε μια απόφαση έκδοσης περιβαλλοντικών όρων, αλλά αντίθετα οι υπηρεσίες μας αξιολογούν οποιοδήποτε έγγραφο, πληροφορία ή μελέτη που σχετίζεται με θέματα της αρμοδιότητάς μας.

Έτσι, σε περιπτώσεις που κατά την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων διαπιστώνονται από τα πορίσματα των τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες μας δυσμενείς επιπτώσεις και προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή αν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, τότε επιβάλλονται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι ή τροποποιούνται οι αρχικοί. Αν κριθεί αναγκαίο θα ζητηθεί εκπόνηση νέας μελέτης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Θα επιβληθούν δε και συμπληρωματικά αντισταθμιστικά μέτρα. Πρόκειται για ένα δυναμικό και ευέλικτο σύστημα που λαμβάνει υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και δεν παραμένει στατικό.

Υπό το πρίσμα αυτό οι υπηρεσίες μας προέβησαν σε άμεσο έλεγχο των σημείων διαφυγής υγρών αποβλήτων που αναφέρονται στην καταγγελία και αναμένονται τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων.

Να ληφθεί δε υπόψη ότι έχει ενταχθεί το σύνολο του έργου στις προτεραιότητές μας και γίνονται συστηματικές προσπάθειες για τον έλεγχο και την παρακολούθησή του. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε άλλα τμήματα του έργου. Ο έλεγχος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του πρόσφατα, είναι ενταγμένος στο άμεσο πρόγραμμα επιθεωρήσεων.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Επίδραση διατροφικής προσθήκης φυσικού ζεόλιθου και ενός προσροφητικού σκευάσματος μυκοτοξικών στις αποδόσεις και τα χαρακτηριστικά του σφαγίου κρεατοπαραγωγών ορνιθίων

Επίδραση διατροφικής προσθήκης φυσικού ζεόλιθου και ενός προσροφητικού σκευάσματος μυκοτοξικών στις αποδόσεις και τα χαρακτηριστικά του σφαγίου κρεατοπαραγωγών ορνιθίων.
Συγγραφέας: Κλησιάρχη, Αποστολία Ευαγγέλου
Ημ/νία έκδοσης: 2009
Σχολή/Τμήμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Βιολογίας
Επιβλέπων: Ντότας, Δημήτριος.

Για τη μελέτη των αποδόσεων και των χαρακτηριστικών του σφαγίου κρεοπαραγωγών ορνιθίων, στα σιτηρέσια των οποίων προστέθηκαν τρία (3) επίπεδα φυσικού ζεόλιθου ή ένα (1) εμπορικό σκεύασμα προσροφητικό μυκοτοξινών, διεξήχθη ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με 480 συνολικά ορνίθια, τύπου Ross, ηλικίας νεοσσού ημέρας, μέχρι την ηλικία των 42 ημερών. Για τη μελέτη των αποδόσεων και των χαρακτηριστικών του σφαγίου κρεοπαραγωγών ορνιθίων, στα σιτηρέσια των οποίων προστέθηκαν τρία (3) επίπεδα φυσικού ζεόλιθου ή ένα (1) εμπορικό σκεύασμα προσροφητικό μυκοτοξινών, διεξήχθη ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με 480 συνολικά ορνίθια, τύπου Ross, ηλικίας νεοσσού ημέρας, μέχρι την ηλικία των 42 ημερών. Η εκτροφή πραγματοποιήθηκε στο δάπεδο σε κλειστό πτηνοτροφείο με ρυθμιζόμενο περιβάλλον. Ως στρωμνή χρησιμοποιήθηκαν ριζοφλοιοί. Σε όλες τις φάσεις του πειράματος εφαρμόστηκε το προβλεπόμενο πρόγραμμα εμβολίων, φωτισμού και θέρμανσης. Η χορήγηση τροφής και νερού ήταν κατά βούληση. Τα 480 ορνίθια του πειράματος κατανεμήθηκαν τυχαία σε πέντε (5) διατροφικές επεμβάσεις. Κάθε επέμβαση περιελάμβανε 4 επαναλήψεις των 24 ορνιθίων η καθεμία. Το πείραμα χωρίστηκε σε 3 περιόδους. Την α΄ (1-14 ημέρες), τη β΄ (15-28 ημέρες) και τη γ΄ (29-42 ημέρες, ηλικία σφαγής). Κατά τη διάρκεια των 42 ημερών του πειράματος στα ορνίθια της ομάδας Μ (Μάρτυρας) χορηγήθηκε ένα τυπικό εμπορικό μίγμα κρεοπαραγωγής με βάση το σιτάρι, τον αραβόσιτο και το σογιάλευρο. Στα ορνίθια της δεύτερης επέμβασης χορηγήθηκε το μίγμα του μάρτυρα με την προσθήκη 2,5 kg ενός εμπορικού σκευάσματος προσροφητικού μυκοτοξινών (Agrabond, AB της Λαπαφάρμ Α.Ε.) ανά τόνο τροφής. Στα ορνίθια των υπόλοιπων τριών επεμβάσεων χορηγήθηκε το μίγμα του μάρτυρα με την προσθήκη φυσικού ζεόλιθου (Polymorphic Power) σε αναλογίες 1, 2 και 3%, αντίστοιχα. Έτσι, οι 5 διατροφικές ομάδες που διαμορφώθηκαν ήταν οι εξής: Μ, ΑΒ, Ζ1, Ζ2, και Ζ3. Τα αποτελέσματα της παρούσης έρευνας έδειξαν ότι το τελικό σωματικό βάρος και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν σημαντικά μεγαλύτερα...
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος της Ελλάδας

Νίκος Λυγερός - Ο ζεόλιθος της Ελλάδας
Ο ζεόλιθος της Ελλάδας γίνεται σιγά σιγά μια πραγματικότητα κι αν μερικοί δεν το αντιλαμβάνονται, δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι τα πράγματα αλλάζουν και θα το δουν με τα μάτια τους αφού αλλάξουν τα δεδομένα. Με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα ενημερώνεται για την αξία του ζεόλιθου της Θράκης κι από την Κέρκυρα, στην Κρήτη, στο Καστελλόριζο, στη Ρόδο, στη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, κάθε Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει ότι είναι η Ελλάδα του μέλλοντος που έρχεται με το ζεόλιθο. Αυτό το πέτρωμα μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά το νερό, να καθαρίσουμε τη γη μας από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους ανθρώπους, έτσι ώστε και οι επόμενοι να μπορούν να ζήσουν σ’ ένα χώρο που δεν θα είναι μολυσμένος πια. Ο ζεόλιθος της Ελλάδας είναι μια από τις καλύτερες ποικιλίες σ’ όλο τον πλανήτη και δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα, ενώ η Σερβία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, κι η Τουρκία έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τα δικά τους κοιτάσματα και μάλιστα μερικές φορές κάνοντας χρήση της φήμης του ελληνικού ζεόλιθου λόγω της ποιότητάς του. Λίγο πριν αρχίσει η εξόρυξη του ζεόλιθου μας, έχουν αρχίσει οι συνεταιρισμοί να καταλαβαίνουν την αξία του και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, την ώρα που όλοι αναζητούν οικονομικές λύσεις για να αναπτυχθούν. Και ο ζεόλιθος της Ελλάδας αποτελεί μια στρατηγική λύση για τους δικούς μας και γενικότερα για την πατρίδα. Αν επιπλέον φανταστούμε τις θέσεις εργασίας στη Θράκη, στον Έβρο, στα Πετρωτά μπορούμε να βοηθήσουμε και τις εκτιμήσεις μας. Η ενεργοποίηση της Θράκης σε αυτήν την υπόθεση πρέπει να είναι δυναμική και στρατηγική για να είναι αποτελεσματική λόγω αξιοπιστίας. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κάθετη εκμετάλλευση του προϊόντος, έτσι ώστε τα οφέλη να είναι καθαρά ελληνικά και κατά συνέπεια εθνικά. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται λοιπόν στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό, όπου βρίσκεται και η ελληνική ΑΟΖ. Η Ελλάδα του μέλλοντος θα στηριχθεί πάνω στο απέραντο γαλάζιο της ΑΟΖ και το βαθύ λευκό του ζεόλιθου για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα με τις ιδέες της τις δυνάμεις και δεν θα καθίσει να την αποτελειώσει ο ραγιαδισμός και η μιζέρια που μας έχουν πλήξει. Χρειαζόμαστε εποικοδομητικές λύσεις για την πατρίδα μας και όχι απλώς κατηγορίες επί παντός για να δικαιολογήσουμε το γεγονός ότι δεν γίνεται τίποτα για ν’ αλλάξουν οι καταστάσεις που οι περισσότεροι τις θεωρούν δεδομένες. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όταν πιστέψουμε στις δυνατότητές μας κι έχουμε τον ορυκτό πλούτο που έχουμε. Η πατρίδα μας δεν είναι μια ψωροκώσταινα αλλά μια πηγή φωτός, η γη του Ελληνισμού που προσφέρει σε όλη την Ανθρωπότητα. Κανένα εμπόδιο δεν μας σταμάτησε όταν βάλαμε ένα στόχο. Και τώρα ο ζεόλιθος της Ελλάδας είναι ένας από τους στόχους μας και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι μέχρι να δουν οι δικοί μας ζεόλιθο και στο δικό τους χώμα, δηλαδή στη γη μας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στις Επιλογές 01/07/2013


Ελληνικός Ζεόλιθος - Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στις Επιλογές 01-07-2013.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στις Επιλογές 01/07/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο δελτίο ειδήσεων του TVKosmos 1/7/2013

Νίκος Λυγερός - Ελληνικός Ζεόλιθος.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο δελτίο ειδήσεων του TVKosmos με τον Λ. Λοίζο στις 1/7/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.