Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Θήβα 97.5 fm, 31/01/2015

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Θήβα 97.5 fm, 31/01/2015.

Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: 'ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία', 30/01/2015

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "ΑΟΖ, Ζεόλιθος, Καινοτομία". Συνεδριακό κέντρο Θήβας, Αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης». Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015. 

Μέρος Α'

Μέρος Β'
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ν. Λυγερός - Ο ζεόλιθος καθαρίζει τη ζωή

Ν. Λυγερός - Ο ζεόλιθος καθαρίζει τη ζωή. Νηπιαγωγείο - Γέλα χαμογέλα. Λάρνακα, 28/01/2015.

Διαβάστε περισσότερα... »

Απαραίτητη η ενημέρωση για το ζεόλιθο - Ν. Λυγερός

Απαραίτητη η ενημέρωση για το ζεόλιθο για πολλούς πολιτικούς, αφού ακόμα πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε δικαστικές διαμάχες για την εξόρυξή του στο Βόρειο Έβρο. Όχι μόνο δεν ξέρουν πού είναι τα δεδομένα, αλλά τα συζητούν και δημόσια και φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη γνώσεων των πρακτικών δεδομένων. Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθουν ότι δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα δικαστικό κι ότι υπάρχει ήδη τεχνική άδεια. Έτσι οι μελέτες της οδοποιίας και η φυτοτεχνική έχουν ήδη υποβληθεί και περιμένουμε τις αποφάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τίποτα άλλο. Αυτό πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό στον πολιτικό χώρο, αλλιώς είναι αυτός που θα μας καθυστερήσει στην όλη διαδικασία της ανάδειξης του ελληνικού ζεόλιθου. Η Θράκη μας είναι έτοιμη, οι Θρακιώτες είναι πλέον γνώστες για τις προοπτικές του ζεόλιθου και τώρα ακούμε ακόμα συζητήσεις από άσχετους που μας εξηγούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ότι υπάρχουν δυσκολίες δίχως να ξέρουν να τις κατονομάσουν. Έτσι είναι οι δημοσιογράφοι που μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά αφού με τις ερωτήσεις τους θα τους αναγκάσουν να ενημερωθούν για να μην εκτεθούν μπροστά στους ψηφοφόρους τους τουλάχιστον, αφού δεν δίνουν την επαρκή σημασία στους πολίτες. Ο ζεόλιθος για την Ελλάδα είναι ένα από τα στοιχεία του μέλλοντός της. Επίσης δεν είναι ένα κομματικό πλαίσιο. Ο ζεόλιθος είναι μόνο μια εθνική υπόθεση. Κατά συνέπεια πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτόν τον αγώνα αν πραγματικά αγαπούμε τη Θράκη μας και την πατρίδα μας. Οι προοπτικές αυτές αφορούν και τους ανθρώπους μας. Δεν είναι λοιπόν μόνο και μόνο ένα επιχειρηματικό πρόβλημα, αλλά ένα ανθρώπινο και μάλιστα ουσίας. Έτσι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ενημερώνουμε τους πάντες όσο δεν έχει ξεκινήσει η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου στη Θράκη μας. 
Διαβάστε περισσότερα... »

Η Φωνή του Αετού: Ζεόλιθος

Η Φωνή του Αετού: Ζεόλιθος

Στις 18 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του καθηγητή και Στρατηγικού Αναλυτή κ.Ν.Λυγερού στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας, όπως είχαμε ανακοινώσει στο τελευταίο μας φύλλο. Το θέμα της διάλεξης ήταν επιλεγμένο από εμάς και ήταν «Ο ζεόλιθος ως σύμμαχος της ελιάς». Η προσέλευση τόσο των συγχωριανών μας όσο και συντοπιτών μας από το Κοπανάκι και τα γειτονικά χωριά ήταν ικανοποιητική, και σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στο kopanakinews και ευχαριστούμε τον κ.Δημήτρη Γιαννόπουλο.

Η παρακολούθηση της παρουσίασης , η οποία διήρκεσε 1,5 ώρα ικανοποιητικότατη καθώς και η συμμετοχή των παρευρισκομένων. Μία περίληψη στα κύρια χαρακτηριστικά της χρήσης του ζεόλιθου κρίνουμε ότι είναι αναγκαία γιατί: Άμα έχουμε γνώσεις μπορούμε ν' αλλάξουμε την πραγματικότητα μας, όπως ανέφερε και ο καθηγητής στο ξεκίνημα της ομιλίας του. Για την εφαρμογή στην γεωργία, αναπτύχθηκε το θέμα στην ομιλία επαρκώς πιστεύουμε και μπορείτε να δείτε όλη τη διάλεξη τόσο στο 1) kopanakinews.wordpress.com/2014/10/24/ολοκληρη-η-διαλεξη-του-νικου-λυγερου-σ/, όσο και στο 2) You tube Αετός Μεσσηνίας. Ο ζεόλιθος μελετάται από την Δυτ. Επιστήμη από το 1756 και χρειάστηκαν 150 χρόνια για να βρούμε τρείς ιδιότητες του, ότι δεσμεύει: 1) βαρέα μέταλλα, 2)ελεύθερες ρίζες και 3) τοξίνες. Στην Ασία η χρήση του είναι διαδεδομένη, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και 800 χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για συνολική υγεία και ευεξία. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες με διαφορετικές ιδιότητες. Υπάρχουν συνθετικοί και φυσικοί ζεόλιθοι.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι η επιστημονική ουσία που αφορά τον κλινοπτιλόλιθο, λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του και επιπλέον γιατί υπάρχει στην πατρίδα μας -συγκεκριμένα στην Θράκη- έχουμε αποθέματα 100.000.000 τόνους, που η καθαρότητα του φτάνει το 95% καθιστώντας τον στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Ακόμα δεν τον εξορύσσουμε, αλλά εισαγάγουμε. Δεν έχει γεύση, δεν μυρίζει. Προστατεύει τον άνθρωπο τόσο μέσω της μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος, [γιατί όταν εφαρμόζεται σε περιβάλλον όξινο ή αλκαλικό, έχει την ιδιότητα να το μετατρέπει σ' ένα άριστο pH, δηλ. μεταξύ 7,35 – 7,45], όσο και γιατί δημιουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό, φυσική ασπίδα, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα δρά σαν άριστο φυσικό ισοτονικό και αντι-ιικό. 

Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών σε ποσοστό 2%, προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει την θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξη τους και στα πουλερικά βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας. Επίπλεον, στους σταύλους για τις οσμές , τις τοξίνες και τους μύκητες που προκαλούνται απ'αυτές, στη μαστίτιδα των ζώων που αρμέγουμε, καθώς και στις ποτίστρες τους. Οι μελέτες που έχουν γίνει για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις , είναι στο πλαίσιο της απολύμανσης τόσο του Τσερνομπίλ, όσο και της Φουκοσίμα που χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 500.000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου για το Τσερνομπίλ και στην Φουκοσίμα προστέθηκε στη θάλασσα με τσουβάλια για να μειωθεί η συγκέντρωση της μόλυνσης μέσα στο νερό. Έτσι δεν έχουμε μόνο θεωρητικά και εργαστηριακά αποτελέσματα, αλλά και πρακτικά. Κατά συνέπεια γνωρίζουμε με ακρίβεια τις επιδόσεις του. 'Ετσι ο ζεόλιθος δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό της γής στη χρήση του στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αφού επιτρέπει την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών που επιβαρύνουν τη γή και μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων, αλλά προστατεύει και τον άνθρωπο. Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο σε ποσότητες 2 – 3 κιλά ανά τ.μ., αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου αυτό το μείγμα μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.

Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.

Με την προσθήκη του στα απορρυπαντικά(στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί, στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει) αυξάνει την διάρκεια ζωής των υφασμάτων, μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορριπαντικών και αντικαθιστά τα φωσφορικά άλατα, βοηθώντας παράλληλα τον καθαρισμό του εδάφους, αφού καταλήγουν εκεί.

Συζητώντας «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» κατά την λαϊκή ρήση, προέκυψαν εύλογες απορίες για την εφαρμογή του ζεόλιθου πρακτικά στις ελιές μας. Ευγενώς προσφερθέντες ο καθηγητής με το επιτελείο του να μας καθοδηγήσουν, οργανώσαμε για την επόμενη ημέρα πρακτική εφαρμογή. Ήρθαν όλες οι συγκυρίες ευνοϊκές [η συνεργάτης του καθηγητή κ.Βίκυ Τσατσαμπά από τον Πρόδρομο, είχε ζεόλιθο για να φέρει και με επιτόπια τηλεφωνήματα προσεφέρθηκαν συγχωριανοί μας με τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό, ο κ. Ηλίας Ρέμπελος έφερε το τρακτέρ με τα ηνάκια για να σκαλίσουμε περιμετρικά τις ελιές και ο κ. Ηλίας Ράμμος ο πρόεδρος της Πολυθέας (Μαλίκι), έφερε τρακτέρ με βυτίο και αναδευτήρα για το ψέκασμα των φύλλων και των κορμών]. Έτσι συγκεντρωθήκαμε την επόμενη ημέρα περί τα 20 άτομα και κάναμε πρακτική εφαρμογή σε 4 δέντρα στο χωράφι της οικογενείας της προέδρου του Συλλόγου μας στη θέση Αλώνι και στο χωράφι του Σωτήρη Ηλιόπουλου στη θέση Μάριζα. Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, την προθυμία, την συνεισφορά και την έμπρακτη βοήθεια τους ανιδιοτελώς, ιδιαίτερα δε τους κ.κ. Ηλία Ρέμπελο και Ηλία Ράμμο, ευχόμενοι και ελπίζοντας ότι όλοι θα διδαχθούμε από την δύναμη της ενότητας, της συνεργασίας, της συλλογικότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς για το κοινό καλό. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δεί το βίντεο από την πρακτική εφαρμογή του ζεόλιθου στα χωράφια μας στο You tube: Ν.Λυγερός ενσωμάτωση και ψεκασμός ζεόλιθου Αετός Μεσσηνίας 19-10-2014. Μετά την πρακτική εφαρμογή στα χωράφια, επισκεφθήκαμε τον Κεφαλόβρυσο και ο καθηγητής εξέφρασε την πρόθεση του να επισκεφθεί την δεξαμενή από την οποία υδρεύεται το χωριό. Η προτροπή του προέδρου του Τ.Δ.Αετούκ.Αντ.Λόντου ήταν ότι δεν χρειαζόταν να πάει γιατί ήταν απότομα, ο καθηγητής επέμενε και οι συμπατριώτες μας κ.κ.Ηλίας και Κώστας Ρέμπελος προσφέρθηκαν να τον μεταφέρουν με το τρακτέρ, όπως και έγινε. Το θέαμα που αντίκρυσαν σόκαρε όλους τους μεταβαίνοντες στη δεξαμενή. Η οροφή της δεξαμενής είχε διαβρωθεί, αφού φαινόταν καθαρά ότι δεν είχε στοιχειωδώς συντηρηθεί, το τσιμέντο είχε αποσπασθεί και τα νερά που έπεφταν από την βροχή γιατί δεν έχει γίνει στεγανοποίηση και μαζί με τα νερά που λόγω ζέστης το καλοκαίρι εξατμίζονταν στην οροφή, είχαν καλύψει με σκουριά τα σίδερα της οροφής που φαινόντουσαν καθαρά ότι βρισκόντουσαν σε αποσύνθεση και πέφτανε μέσα στη δεξαμενή. Επειδή η στάθμη του νερού ήταν χαμηλά (ακόμα δεν είχε βρέξει αρκετά), τα τοιχώματα της δεξαμενής φαινόντουσαν να έχουν βαφτεί με ένα κόκκινο σκούρο χρώμα της σκουριάς. Έβγαλαν φωτογραφίες με τα κινητά τους και δύο από αυτές είναι που βλέπετε παρακάτω. (Το χέρι του καθηγητή είναι για να δείξει το μέγεθος σύγκρισης).

'Οπως αντιλαμβάνεσθε το θέμα είναι σοβαρότατο για την δημόσια υγεία και γι' αυτό τον λόγο ο Σύλλογος μας , μέσω της προέδρου του συνέταξε έγγραφο που το απέστειλε στους καθ' ύλην αρμοδίους κ.κ.Δήμαρχο Τριφυλίας και αρμόδιον Αντιδήμαρχον κ.Μερκούρη. Μετά από δύο-τρείς ημέρες η Πρόεδρος μας, εδέχθη τηλεφώνημα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Μερκούρη, που ούτε λίγο ούτε πολύ της είπε ότι δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να επισκεφθούμε την δεξαμενή ούτε οι πολίτες, ούτε ο καθηγητής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι επέμενε στο ότι ο χλωριοτήρας έχει επισκευασθεί. Και εμείς πρέπει να σας ενημερώσουμε -όπως είπαμε και στον Αντιδήμαρχο- ότι ο χλωριοτήρας είναι για τα απλά μικρόβια και όχι για τα βαρέα μέταλλα όπως είναι ο σίδηρος και η σκουριά. Επειδή δεν έδειξε καθόλου πνεύμα και λόγο συνεργασίας για το προκύψαν πρόβλημα, η Πρόεδρος μας επισκέφθηκε τον τοπικό εισαγγελέα και ον ενημέρωσε για το θέμα, ζητώντας του να πράξει τα δέοντα, χωρίς να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση σε μυνητήρια αναφορά, δείχνοντας έτσι την καλή μας θέληση και πρόθεση να επιλυθεί το τόσο σοβαρό θέμα με καλό τρόπο και συναίνεση. Ο εισαγγελέας πράγματι κάλεσε τον Αντιδήμαρχο κ.Μερκούρη, για την μεθεπόμενη (λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου) και ζήτησε απ' την πρόεδρο να παραβρεθεί και εκείνη στην συνάντηση, όπερ και εγένετο. Η πρόεδρος του Συλλόγου μας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Τ.Δ. Αετού κ.Αντ.Λόντο και του ζήτησε να πάνε μαζί στη συνάντηση, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Μετά από 15 ημέρες λάβαμε έγγραφη απάντηση στην αναφορά μας, από τον τεχνίτη Υδραυλικό του Δήμου Τριφυλίας. Το θέμα το παρακολουθούμε και θα το επιλύσουμε ,είτε έτσι, είτε αλλιώς. Θα ενημερωθείτε και δια ζώσης στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Βλέπε σελ. 5 έγγραφο Συλλόγου και απάντηση του Δήμου.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: 'Ὁ Ζεόλιθος στό σπίτι καί διπλα εἰς τόν Ἀγρότη'. 25/01/2015

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ὁ Ζεόλιθος στό σπίτι καί διπλα εἰς τόν Ἀγρότη". Ιερός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα - Κοκκινοτριμιθιά. Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015.


Φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ZEOLITES IN AGRICULTURE, ENVIRONMENTAL PROTECTION AND BUILDING

ZEOLITES IN AGRICULTURE, ENVIRONMENTAL PROTECTION AND BUILDING
26th – 27th February 2015, Lublin, Poland
INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE
financed by the Project No IPBU.01.01.00-06.570/11-00: “Developing an innovative model of the cross-border use of zeolitic tuff”
Διαβάστε περισσότερα... »

“Predicted” zeolites may fuel efficient processes

​Scientists at Rice Univ. and the Univ. of Minnesota have identified synthetic materials that may purify ethanol more efficiently and greatly improve the separation of long-chain hydrocarbons in petroleum refining.

The results show that predictive modeling of synthetic zeolites, a technique pioneered by Rice bioengineer Michael Deem, is highly effective and can help solve some of the most challenging problems facing industries that require efficient ways to separate or catalyze materials.
Deem is co-author of a new study led by Univ. of Minnesota chemist Ilja Siepmann that appeared in Nature Communications.
Zeolites are molecular sieves, nanoscale particles with channels and pores that can sort, filter, trap and chemically process materials as well as catalyze chemical reactions. They are used in many household products like powdered detergent, cat litter, desiccants and other absorbents. There are about 50 natural zeolites, but in 2011 Deem and his students identified more than 2.6 million zeolite structures that could possibly be synthesized.
The immense number of possible zeolites makes trial-and-error development nearly impossible. So the successful identification of purpose-built zeolites for two applications is a valuable proof-of-concept for the algorithm, which Deem said has the power to accelerate the pace of materials discovery.
Deem suggested petroleum as a target for the Minnesota team. “Refining and reforming petroleum is largely done with zeolites, and in this study we addressed catalytic hydroisomerization by zeolites to produce slightly branched, high-viscosity products,” he said. The petroleum industry would see significant benefits from materials that improve chemical processes in the refining of crude oil, extending supplies and reducing costs, he said.
The candidate zeolites have yet to be synthesized, but the ability to screen millions of possibilities down to just a few with the right structures, pore sizes and chemical reactivity is a major accomplishment, Deem said.
“Now that the database has been screened for zeolites with these catalytic reforming properties, the materials we found become very interesting targets for synthesis,” he said. “We’re looking for materials that have interesting properties, and that’s what we have achieved here.”
The Rice algorithm also suggests paths to synthesis of predicted zeolites. “The next step is to design templates to make these materials,” Deem said.
Calculating the structures required serious computing power. The team used up to 800,000 processors on Mira, a supercomputer at Argonne National Laboratory, to tackle the problem.  “We were able to use our computer algorithms to compress about 50 years of research in the lab into a total of about a day’s worth of computing,” Siepmann said.
The resulting zeolites attack two complex issues. Current ethanol production is a multistep process involving fermentation of biomass. One of the last steps involves the separation of ethanol from water, and the researchers found an all-silica zeolite with pores and channels that accommodate ethanol molecules but shun hydrogen bonding with water molecules.
The second zeolite would improve the process of separating linear long-chain and short, branched hydrocarbons called alkanes, which affect the pour point and viscosity of lubricants and other petroleum products. Defining appropriate sorbents and catalysts for all of the complex mixtures involved in creating these products has been “an intractable problem,” the researchers wrote.
Deem noted that labs create about five synthetic zeolites a year without resorting to the algorithm, but inevitably they are among zeolites predicted by it. “Basically, that says the heretofore unknown structures in our database, at least some of them, are synthesizable. We predicted them and they can be made,” he said.
Διαβάστε περισσότερα... »

Εισαγωγή στη ζεοπονία - Ν. Λυγερός


Εισαγωγή στη ζεοπονία - Ν. Λυγερός

Όταν αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο ζεόλιθος στη γεωργία και συνειδητοποιούμε ότι προετοιμαζόμαστε να περάσουμε στο στάδιο της ζεοπιστοποίησης, σιγά σιγά δημιουργούμε ένα πλαίσιο που λειτουργεί ως εισαγωγή στη ζεοπονία. Διότι βλέπουμε ότι οι αγρότες έχουν ανάγκη από πρακτικές συμβουλές για την εφαρμογή και την ενσωμάτωση του ζεόλιθου στις καλλιέργειές τους. Ο ζεόλιθος δεν είναι μια πανάκεια, αλλά ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον αγρότη όχι μόνο σε θεωρητικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Έγκριση μονάδας παράγωγης διαφόρων λιπασμάτων που χρησιμοποιεί Ζεολιθο

Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού - Οι άνθρωποι και η φύση: Ζεόλιθος

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Οι άνθρωποι και η φύση: Ζεόλιθος". UCLAN Cyprus, Λάρνακα 21/1/2014.

Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στην Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου – Αυγόρου

Ν.Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στην Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου – Αυγόρου , 21-1-2015. Α'


Ν.Λυγερός - Ενσωμάτωση ζεόλιθου στην Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου – Αυγόρου , 21-1-2015. Β'

Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: Η επανάσταση του ζεόλιθου στις βιολογικές καλλιέργειες

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η επανάσταση του ζεόλιθου στις βιολογικές καλλιέργειες". Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου – Αυγόρου. Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015.


Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ο ζεόλιθος και το μέλλον των αγροτών

Νίκος Λυγερός
Σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε και την περίοδο που διανύουμε όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν μ’ έναν τρόπο ή μ’ έναν άλλο τους αγρότες για να πιάσουν τις ψήφους τους. Και νομίζουν, βέβαια, ότι οι αγρότες μας είναι κορόιδα και θα χάψουν το ενδιαφέρον τους για την ύπαρξή τους. Στην πραγματικότητα θα ήταν πιο καλό για όλους μας αν αυτοί οι υποψήφιοι ήταν ενημερωμένοι σοβαρά για τον ζεόλιθο και ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, έτσι ώστε να μιλούν γι’ αυτόν στους αγρότες και αυτοί εφαρμόζοντας να έχουν τα οφέλη. Διότι δεν είναι ανάγκη να λες στους άλλους ότι είσαι καλός, κάνε απλώς καλές πράξεις και ο άλλος δεν θα έχει να σε πιστέψει. Δεν μπορεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδίδει το πρόγραμμα Horizon 2020, το οποίο να αφορά άμεσα την γεωργία και το θέμα της καινοτομίας, και να μην ξέρουν απολύτως τίποτα για τον ελληνικό ζεόλιθο και τις εφαρμογές του. Δεν μπορούμε συνεχώς να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για τον πρωτογενή τομέα και επί του πρακτέου να μην έχουμε ιδέα για τις ανάγκες τους. Ενώ όταν λέμε ξεκάθαρα στους αγρότες ότι με τον ζεόλιθο μπορούν να εξοικονομήσουν νερό στο πότισμα, λιπάσματα και να αποφεύγουν τα βαριά φυτοφάρμακα και ταυτόχρονα ν’ αυξάνουν την παραγωγή τους, επειδή ο ζεόλιθος δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Αυτός είναι ο πραγματικός τρόπος που ένας υποψήφιος βουλευτής μπορεί να βοηθήσει επί της ουσίας τους αγρότες μας και να αφήσει τα πολλά λόγια που δεν αλλάζουν απολύτως τίποτα. Γιατί οι αγρότες μας είναι άνθρωποι τη γης κι αν βοηθάς τη γη, τους βοηθάς και αυτούς ταυτόχρονα.

Πηγή: http://www.lygeros.org/articles.php?n=18484&l=gr
Διαβάστε περισσότερα... »

HORIZON 2020 - Agriculture & Forestry

Economic growth and an ever rising world population put pressure on food demands and agricultural products. To feed nearly 9 billion people by 2050, a new vision is needed to ensure food supply, environmental sustainability and economic opportunity through agriculture.


Agriculture and forestry are integral parts of the European economy and society. They provide the basis for food, feed and non-food products to meet the demands of consumers and a wide range of industries. With about 70% of the EU land area covered by forests or in agricultural use, primary production activities have a huge impact on the integrity of rural areas in terms of preserving the natural capital, quality of life, and job creation.
Productivity in the agricultural and forestry sectors has seen a remarkable growth in the past decades, partly at the expense of the environment. A rising world population along with economic growth and changing consumption patterns are further increasing demand for primary products. This pressure on agricultural productivity is happening against the backdrop of dwindling natural resources and the effects of an increasingly variable climate.
Reconciling production with the sustainable management of land and other natural resources is considered as being the major challenge for current and future agriculture and forestry systems. Research and innovation are crucial to support the move towards more sustainable, "triple performing" types of primary production which embrace economic, social and environmental objectives.
To rise to the challenge, research and demonstration activities will encourage cooperation across basic and applied research disciplines, as well as between researchers, practitioners, businesses and other stakeholders. The resulting innovations should benefit a diverse primary production sector and ensure that high quality products and services continue to be delivered in sustainable ways.
 
The proposed research is organised around the following headings:
  • Increasing production efficiency and coping with climate change, while ensuring sustainability and resilience
  • Providing ecosystem services and public goods
  • Empowerment of rural areas, support to policies and rural innovation
  • Sustainable forestry
Source: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/area/agriculture-forestry
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.