Από την ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου με θέμα "Περιβαλλοντικός Άνθρωπος και Ανθρώπινο Περιβάλλον" και κεντρικό ομιλητή τον Νικόλαο Λυγερό.
Ελληνικός Ζεόλιθος
Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Αρχική » Αρχειοθήκη Μαρτίου 2013
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Ν. Λυγερός για το περιβάλλον και τον άνθρωπο 31/03/2013
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Ν. Λυγερός: Εκστρατεία ζεόλιθου στην ελληνική ΑΟΖ
Τώρα που όλος ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει την αξία της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει να περάσουμε και στο στάδιο της υποστήριξής της σε πρακτικό επίπεδο. Η ΑΟΖ δεν είναι φτιαγμένη μόνο για το θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μεγάλη σημασία γενικότερα για τους ανθρώπου μας και για την πατρίδα μας. Ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του μεγέθους της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο, είναι η ύπαρξη των ακριτικών μας νησιών. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι και κατοικημένα και έχουν οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, για να βοηθήσουμε τους δικούς μας που μας βοηθούν να έχουμε μια τόσο μεγάλη ΑΟΖ, σκεφτήκαμε ότι το πρέπον είναι να τους ενισχύσουμε και σε τοπικό επίπεδο ακόμα και σε θέμα της γεωργίας. Ένας τρόπος πρακτικός για να γίνει αυτό είναι να φέρουμε ζεόλιθο σε αυτά τα ακριτικά νησιά, τα οποία συχνά είναι και ξερά. Διότι ο ζεόλιθος εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ένα μοριακό κόσκινο που μας απαλλάσσει από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τα ριζικά στοιχεία, είναι και υδρόφιλος. Πρακτικά σημαίνει ότι διευκολύνει τον αγρότη για να ποτίσει το κτήμα του διότι κρατά καλύτερα το νερό και επιτρέπει μια εξοικονόμηση στα νησιά που το έχουν τόσο ανάγκη. Έτσι μια εκστρατεία ζεόλιθου σε όλη την ελληνική ΑΟΖ με αναφορά τα ακριτικά νησιά, τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες γενικευμένες κυψέλες Voronoi, συμβάλει στο γενικό μας αγώνα προσφέροντας σε όλους μας να συμμετάσχουμε πρακτικά, ο καθένας με το δικό του τρόπο και στο βαθμό που μπορεί. Διότι πολύ συχνά Έλληνες πολίτες μας ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν προσωπικά στον αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ, και αυτός είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος. Έτσι όχι μόνο αποδεικνύουμε ότι δεν αδιαφορούμε για τα νησιά μας που παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο για το όλο θέμα. Η ΑΟΖ ενισχύει όλα τα νησιά μας και τα ακριτικά νησιά υποστηρίζουν το μέγεθός της. Ο ζεόλιθος είναι ένα γνήσιο μέσον που επιτρέπει το σεβασμό των ανθρώπων και του περιβάλλοντος έτσι αν το συνδυάσουμε με τη στρατηγική της ΑΟΖ μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο δίκτυο που έρχεται να δέσει τις σχέσεις που θέλουμε μεταξύ περιοχών της πατρίδας μας, στις οποίες συμβατικά και κοινωνικά, δεν δίνουμε μεγάλη σημασία διότι κοιτάζουμε το άμεσο όφελος. Η εκστρατεία ζεόλιθου για την ελληνική ΑΟΖ είναι μία επινόηση που δίνει την δυνατότητα στον καθένα να ενισχύσει και τοπικά και πολυτοπικά αλλά και ριζικά την πατρίδα μας δίχως παρενέργειες. Οι Έλληνες μπορούν να αντέξουν πιέσεις όταν δέχονται προκλήσεις διότι είναι στη φύση μας να αντέχουμε αλλά μπορούμε και να περάσουμε στην αντεπίθεση ως Ελληνισμός.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Ν. Λυγερός - Περιβαλλοντικός άνθρωπος και ανθρώπινο περιβάλλον
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Περιβαλλοντικός άνθρωπος και ανθρώπινο περιβάλλον".
Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Συνέντευξη Νίκου Λυγερού για Ζεόλιθο, Ράδιο Αλεξάνδρεια 27-03-2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην εκπομπή "Επιλογές" με τον Γ. Ζήνα,
Ράδιο Αλεξάνδρεια στις 27/03/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
4000 υπογραφές για τον Ζεόλιθο
4000 υπογραφές για τον ελληνικό Ζεόλιθο !
Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού θέλουμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του ελληνικού Ζεόλιθου για να παρθεί επιτέλους η πολιτική απόφαση της εξόρυξής του στη Θράκη μας, όπου υπάρχει σε αφθονία, διότι αποτελεί για την πατρίδα μας ένα στρατηγικό στόχο που δίνει οικονομικές προοπτικές ενώ παράλληλα σέβεται απολύτως τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η αξιοποίησή του ελληνικού Ζεόλιθου θα έχει εφαρμογές στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας και της φαρμακευτικής. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βοηθήσει και αυτός όπως η ΑΟΖ την ελληνική οικονομία.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Database of Zeolite Structures
This database provides structural information on all of the Zeolite Framework Types that have been approved by the Structure Commission of the International Zeolite Association (IZA-SC).
It includes descriptions and drawings of each framework type user-controlled animated displays of each framework type crystallographic data and simulated powder diffraction patterns for representative materials relevant references detailed instructions for building models descriptions of some families of disordered zeolite structures.
Zeolite Building Schemes
Select a Framework Type Code (FTC)
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Zeolite Group
Show Zeolite Group Photos (10013) |
(and, rarely, beryllosilicates, zincosilicates, beryllophosphates)
which are built of corner-linked tetrahedra and contain
exchangeable cations; several of these minerals have important
technical applications. Several subgroups are distinguished
(e.g. Natrolite Subgroup).
The current IMA-approved nomenclature is reported in Coombs
et al. (1997).
Note: Tvedalite may also belong to the Zeolite Group (presently uncertain since the crystal structure
of the mineral has not been determined yet).
Other minerals often found associated with zeolites include:
Classification of Zeolite Group |
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Νίκος Λυγερός για τον ελληνικό ζεόλιθο, Maximum 93.6FM 26/03/2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Δημήτρη Κολλιό στο ραδιοφωνικό σταθμό Αλεξανδρούπολης Maximum 93.6 FM 26/03/2013.
Συζήτηση για ζεόλιθο στο 17:40 λεπτό.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος ως μοριακό κόσκινο
Ενώ όλοι ξέρουμε την έννοια του κόσκινου και πόσο χρήσιμο είναι σε καθημερινή βάση, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο ζεόλιθος αν είναι τόσο πολύτιμος, είναι λόγω αυτής της ιδιότητας αλλά σε μοριακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ενώ τον αντιμετωπίζουμε ως ένα συμβατικό πέτρωμα, ο ζεόλιθος είναι ένα από τα καλύτερα μοριακά κόσκινα που μπορούμε να βρούμε στη φύση χωρίς να γίνει στην ουσία καμία άλλη παρέμβαση εκτός από την εξόρυξη και στη συνέχεια την κονιορτοποίηση που γίνεται ανάλογα με την απαιτούμενη κοκκομετρία. Βέβαια, στην πραγματικότητα ο ζεόλιθος είναι σπάνια καθαρός και συχνά έχουμε μια ανάμειξη με άλλα πετρώματα και στοιχεία. Έτσι άρχισαν οι τεχνητές συνθέσεις του ζεόλιθου για να διατηρηθεί αυτή η πολύτιμη ιδιότητα. Και τώρα υπάρχουν περισσότεροι από 150 διαφορετικοί ζεολιθικοί συνθετικοί. Αυτή την περίοδο λόγω της ελληνικής ΑΟΖ ακούμε συχνά για υδρογονάνθρακες και καράβια LNG δεν τα συνδυάζουμε με τον ζεόλιθο, ενώ υπάρχει μια πολύ σημαντική εφαρμογή σε αυτόν τον τομέα. Στη φάση της υγροποίησης του φυσικού αερίου και πιο συγκεκριμένα του μεθανίου, όπου κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του αερίου στους -162ο C είναι πολύ σημαντικό να εμπεριέχει όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, διότι με το κρύο που παράγεται υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί σε πάγο και να προκαλέσει τεχνικά προβλήματα στα σημεία της παραγωγής που βρίσκονται σε αυτήν τη θερμοκρασία. Καθώς ο ζεόλιθος είναι υδρόφιλος, έχει την ικανότητα να απορροφήσει αυτές τις ποσότητες νερού και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας. Τώρα αν επανέλθουμε στο θέμα των κοιτασμάτων, είναι γνωστό ότι στη Θράκη έχουμε ζεόλιθο πολύ καλής ποιότητας και κατά συνέπεια αντί να περιμένουμε συνθετικό ζεόλιθο τον οποίο δεν παράγουμε και να αγοράζουμε από το εξωτερικό ζεόλιθο, πρέπει να περάσουμε στο στάδιο της αξιοποίησης του ελληνικού ζεόλιθου. Γνωρίζουμε τα μεγέθη που υπάρχουν στη Θράκη και τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας. Διότι δεν είναι μόνο το θέμα της εξόρυξης παραδείγματος χάρη στα Πετρωτά αλλά και η διακίνησή του μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Υπάρχει λοιπόν αυτή η δυνατότητα, η οποία είναι βιώσιμη και σε επιστημονικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο για την περιοχή της Θράκης. Ποιος είναι ο λόγος να μην την εκμεταλλευτούμε, αφού επιπλέον δεν καταστρέφει το περιβάλλον ούτε τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής. Ο ζεόλιθος, αυτό το πράσινο της γης, είναι μια πηγή ζωής και μάλιστα σε πολλαπλό επίπεδο. Συνεπώς πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να παράγουμε μέλλον σε μια περιοχή, όπου άλλοι προσπαθούν να καταστρέψουν το παρελθόν της. Αν εξετάσουμε επιστημονικά το θέμα του ζεόλιθου, καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Νίκος Λυγερός: Ελληνική ΑΟΖ και ελληνικός Ζεόλιθος
Αν και τα μεγέθη είναι ριζικά διαφορετικά, η προσφορά που παρέχουν η ελληνική ΑΟΖ και ο ελληνικός ζεόλιθος στην πατρίδα μας είναι εξίσου σημαντικές, διότι και στις δύο περιπτώσεις ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του δίχως να έχει ανάγκη να ζητιανέψει από κανένα. Η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος είναι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει δίχως να καταστρέψει οριστικά τα πάντα. Η ΑΟΖ αλλάζει όλα τα δεδομένα όσον αφορά στο θαλάσσιο χώρο και ο ζεόλιθος ως πέτρωμα είναι το μάρμαρο της ζωής για πολλούς τομείς. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαράδεκτο ότι δεν έχουμε περάσει στη φάση της υλοποίησης, αλλά τώρα έχει σημασία ν' αρχίσουμε τις διαδικασίες για να δει επί του πρακτέου ο λαός μας ότι υπάρχουν όντως προοπτικές για το μέλλον και δεν υπάρχει πια λόγος να βρισκόμαστε σε αναμονή. Περνάμε δυναμικά σε φάση ετοιμότητας, διότι γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα και τα επιστημονικά και τα τεχνικά και ξέρουμε ότι το μόνο που λείπει είναι η πολιτική απόφαση που τώρα ετοιμάζεται χάρη στην υψηλή στρατηγική αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα έχει ειδικούς στον τομέα των υδρογονανθράκων και στον τομέα του ζεόλιθου. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να καθυστερούμε άλλο αυτές τις δύο προοπτικές για την πατρίδα μας. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, το πεδίο είναι στρατηγικό και το πεδίο δράσης είναι πολιτικό. Ας προχωρήσουμε λοιπόν αποφασιστικά σε αυτές τις κινήσεις που θα αλλάξουν την ελληνική πραγματικότητα, διότι έχουν ένα όραμα που προήλθε από μια ουτοπία που γεννήθηκε μέσα στο αδιανόητο. Γνωρίζουμε για την ΑΟΖ και για το ζεόλιθο και ξέρουμε πόσο μπορούν να προσφέρουν, ενώ βλέπουμε ότι άλλες δραστηριότητες όχι μόνο δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες, αλλά ούτε και τα ίδια οφέλη και βέβαια δεν έχουν τις ίδιες παρενέργειες. Διότι η ουσία είναι πρώτα από όλα ο σεβασμός των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Κανείς μας δεν θέλει να βάλει αυτά τα δεδομένα στην ίδια ζυγαριά, διότι δεν είναι της ίδιας τάξης. Και όταν έχουμε αυτές τις δυνατότητες είναι απαράδεκτο να προσμένουμε κάτι από αλλού, δίχως να τις αξιοποιούμε. Και η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος έχουν στοιχεία τα οποία είναι ανανεώσιμα κατά συνέπεια μπορούμε να επενδύσουμε και σε αυτά για να παράγουμε θέσεις εργασίας και μάλιστα άμεσα με το ζεόλιθο και σύντομα με την ΑΟΖ. Η Ελλάδα μας μπορεί και πρέπει να κάνει αυτά τα βήματα για να αποδείξει στον εαυτό της και στο λαό της ότι ακολουθεί μια ανθρώπινη στρατηγική, η οποία είναι σεβαστή από όλους και δεν καταπατά κανένα. Γι' αυτό το λόγο διεκδικούμε αυτά τα δικαιώματα, διότι είναι εθνικά και δεν παραβιάζουν τίποτα. Γι' αυτό το λόγο θα αγωνιστούμε για την πατρίδα μας σε αυτά τα μέτωπα με αξιοπρέπεια.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
''Η εξόρυξη ζεόλιθου θα ανακουφίσει την οικονομία της χώρας'', ''Ελευθεροτυπία'' 20-03-2013
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, s.apostolakis@eleftherotypia.net.
Ενθερμος υποστηρικτής της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου είναι και ο διεθνούς φήμης καθηγητής Νίκος Λυγερός. Εχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, εξετάζοντας τις ευεργετικές ιδιότητές του στο περιβάλλον, όσο και με διαλέξεις και ομιλίες του στην Ορεστιάδα, σε μικρή απόσταση από το κοίτασμα των Πετρωτών, ακριβώς για να υπογραμμίσει το πόσο σημαντική είναι για την περιοχή και για τη χώρα η εξόρυξη και εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ορυκτού.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα παραθέτει ουκ ολίγα κείμενα, άρθρα και συνεντεύξεις για το θέμα, γραμμένα σε γλώσσα κατανοητή από τον καθένα. Οχι όμως από την ελληνική κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών για να πειστεί η κυβέρνηση να επιτρέψει μια επένδυση που θα της αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό, αλλά και δυσεύρετο είναι το συγκεκριμένο ορυκτό, ο Ν. Λυγερός υπογραμμίζει «ότι υπάρχει διεθνής σύλλογος ερευνητών του ζεόλιθου, ότι η Γαλλία έχει έναν ερευνητικό σύνδεσμο που δίνει μάλιστα υποτροφίες για έρευνες που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο, ότι η NASA έκανε παραγωγή στο Διάστημα τεχνητού ζεόλιθου για να κατασκευάσει μεγαλύτερους κρυστάλλους από αυτούς που βρίσκονται στη Γη, κι ότι η έρευνα πάνω στο ζεόλιθο ανήκει στις 10 πιο καινοτόμες του κόσμου που έχει επιλέξει το διάσημο επιστημονικό περιοδικό "Science"».
Υπάρχουν επίσης Ελληνες επιστήμονες που έχουν βραβευτεί για καινοτόμες δράσεις που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο. Επισημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει δει ποτέ το μέγεθος του κοιτάσματος του ζεόλιθου στα Πετρωτά της Θράκης, δεν μπορεί να καταλάβει τα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος της μη αξιοποίησης αυτού του ορυκτού για την Ελλάδα. «Θα ήταν παράλογο να εισάγουμε ζεόλιθο για την επεξεργασία του, ενώ μόνο στη Θράκη διαθέτουμε κοιτάσματα μεγέθους 100 εκατομμυρίων τόνων. Ας παλέψουμε λοιπόν για να γίνει ο κόσμος του ζεόλιθου μία πραγματικότητα στην πατρίδα μας», υπογραμμίζει.
Οπως επισημαίνει, πρακτικές μελέτες για τις ευεργετικές συνέπειες του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση παραγωγής. «Εάν επίσης συνδυάσουμε το γεγονός ότι η όξινη γη μειώνει κατά 70% την απόδοση των λιπασμάτων και ότι ο ζεόλιθος καθαρίζει τη γη από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τα ριζικά στοιχεία, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα pH πιο ουδέτερο, συνειδητοποιούμε ότι ο ζεόλιθος επιτρέπει ορθολογικά μια αξιοποίηση της γης πιο αναλογική και πιο αποτελεσματική, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγάλη εξοικονόμηση όσον αφορά τα λιπάσματα».
Οι ιδιότητές του και οι χρήσεις του στη γεωργία ποικίλλουν, ανάλογα με την κοκκομετρία του «και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι ειδικοί των bonsai, τον χρησιμοποιούν αφού είναι ικανός εκ φύσεως να κρατήσει την πρέπουσα ποσότητα νερού για το πότισμα». Αλλά η μοριακή δομή του είναι τέτοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολύ πιο σκληρές περιπτώσεις. «Οπως είναι τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσερνομπίλ ή στη Φουκουσίμα, ακριβώς για την αποτελεσματικότητα στον καθαρισμό του περιβάλλοντος που επιτρέπει η μοριακή του δομή», τονίζει ο Ν. Λυγερός.
Επισημαίνει όμως και τα οικονομικά οφέλη για τη Θράκη και τη χώρα. «Ο στρατηγικός στόχος του ζεόλιθου δεν είναι ένα τέχνασμα, αλλά μία πραγματικότητα που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί», σημειώνει. Τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του ζεόλιθου, πράγμα το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες και στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης λόγω της μεταφοράς. «Με άλλα λόγια, έχουμε στη διάθεσή μας στη Θράκη ένα προϊόν πολλαπλής χρήσης που μπορεί αποτελεσματικά να φέρει οικονομικές απολαβές σε όλη την περιοχή».
Και όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου κι επιπλέον οι εξορύξεις μπορούν ν' αρχίσουν άμεσα χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. «Η αξιοποίηση του ζεόλιθου δεν είναι ένα τεχνολογικό ή επιστημονικό πρόβλημα, είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης και θεωρούμε ότι μέσω της ενημέρωσης αυτή θα υπάρξει σύντομα», καταλήγει.
Ο Ν. Λυγερός δηλώνει αντίθετος στην εξόρυξη χρυσού, καθώς, όπως λέει, δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα που προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον, αλλά η ποσότητά του είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον όγκο του υλικού εξόρυξης, αλλά και η τιμή του είναι ένα μέγεθος τεχνητό που προκύπτει από τα χρηματιστήρια. Γράφει: «Ας αφήσουμε λοιπόν τις άδοξες συζητήσεις για χρυσόσκονη με κυάνιο και αρσενικό κι ας επικεντρωθούμε επιτέλους σε αυτό που είναι η ουσία για την πατρίδα μας, δηλαδή το απέραντο γαλάζιο. Η ελληνική ΑΟΖ προσφέρει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για μας. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε χρυσωρυχείο μια χρυσόσκονη που υπάρχει παντού, επειδή το επιτρέπει τεχνητά το χρηματιστήριο».
Ενθερμος υποστηρικτής της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου είναι και ο διεθνούς φήμης καθηγητής Νίκος Λυγερός. Εχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, εξετάζοντας τις ευεργετικές ιδιότητές του στο περιβάλλον, όσο και με διαλέξεις και ομιλίες του στην Ορεστιάδα, σε μικρή απόσταση από το κοίτασμα των Πετρωτών, ακριβώς για να υπογραμμίσει το πόσο σημαντική είναι για την περιοχή και για τη χώρα η εξόρυξη και εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ορυκτού.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα παραθέτει ουκ ολίγα κείμενα, άρθρα και συνεντεύξεις για το θέμα, γραμμένα σε γλώσσα κατανοητή από τον καθένα. Οχι όμως από την ελληνική κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών για να πειστεί η κυβέρνηση να επιτρέψει μια επένδυση που θα της αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό, αλλά και δυσεύρετο είναι το συγκεκριμένο ορυκτό, ο Ν. Λυγερός υπογραμμίζει «ότι υπάρχει διεθνής σύλλογος ερευνητών του ζεόλιθου, ότι η Γαλλία έχει έναν ερευνητικό σύνδεσμο που δίνει μάλιστα υποτροφίες για έρευνες που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο, ότι η NASA έκανε παραγωγή στο Διάστημα τεχνητού ζεόλιθου για να κατασκευάσει μεγαλύτερους κρυστάλλους από αυτούς που βρίσκονται στη Γη, κι ότι η έρευνα πάνω στο ζεόλιθο ανήκει στις 10 πιο καινοτόμες του κόσμου που έχει επιλέξει το διάσημο επιστημονικό περιοδικό "Science"».
Ας παλέψουμε
Υπάρχουν επίσης Ελληνες επιστήμονες που έχουν βραβευτεί για καινοτόμες δράσεις που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο. Επισημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει δει ποτέ το μέγεθος του κοιτάσματος του ζεόλιθου στα Πετρωτά της Θράκης, δεν μπορεί να καταλάβει τα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος της μη αξιοποίησης αυτού του ορυκτού για την Ελλάδα. «Θα ήταν παράλογο να εισάγουμε ζεόλιθο για την επεξεργασία του, ενώ μόνο στη Θράκη διαθέτουμε κοιτάσματα μεγέθους 100 εκατομμυρίων τόνων. Ας παλέψουμε λοιπόν για να γίνει ο κόσμος του ζεόλιθου μία πραγματικότητα στην πατρίδα μας», υπογραμμίζει.
Οπως επισημαίνει, πρακτικές μελέτες για τις ευεργετικές συνέπειες του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση παραγωγής. «Εάν επίσης συνδυάσουμε το γεγονός ότι η όξινη γη μειώνει κατά 70% την απόδοση των λιπασμάτων και ότι ο ζεόλιθος καθαρίζει τη γη από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τα ριζικά στοιχεία, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα pH πιο ουδέτερο, συνειδητοποιούμε ότι ο ζεόλιθος επιτρέπει ορθολογικά μια αξιοποίηση της γης πιο αναλογική και πιο αποτελεσματική, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγάλη εξοικονόμηση όσον αφορά τα λιπάσματα».
Οι ιδιότητές του και οι χρήσεις του στη γεωργία ποικίλλουν, ανάλογα με την κοκκομετρία του «και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι ειδικοί των bonsai, τον χρησιμοποιούν αφού είναι ικανός εκ φύσεως να κρατήσει την πρέπουσα ποσότητα νερού για το πότισμα». Αλλά η μοριακή δομή του είναι τέτοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολύ πιο σκληρές περιπτώσεις. «Οπως είναι τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσερνομπίλ ή στη Φουκουσίμα, ακριβώς για την αποτελεσματικότητα στον καθαρισμό του περιβάλλοντος που επιτρέπει η μοριακή του δομή», τονίζει ο Ν. Λυγερός.
Οι δυνατότητες
Επισημαίνει όμως και τα οικονομικά οφέλη για τη Θράκη και τη χώρα. «Ο στρατηγικός στόχος του ζεόλιθου δεν είναι ένα τέχνασμα, αλλά μία πραγματικότητα που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί», σημειώνει. Τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του ζεόλιθου, πράγμα το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες και στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης λόγω της μεταφοράς. «Με άλλα λόγια, έχουμε στη διάθεσή μας στη Θράκη ένα προϊόν πολλαπλής χρήσης που μπορεί αποτελεσματικά να φέρει οικονομικές απολαβές σε όλη την περιοχή».
Και όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου κι επιπλέον οι εξορύξεις μπορούν ν' αρχίσουν άμεσα χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. «Η αξιοποίηση του ζεόλιθου δεν είναι ένα τεχνολογικό ή επιστημονικό πρόβλημα, είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης και θεωρούμε ότι μέσω της ενημέρωσης αυτή θα υπάρξει σύντομα», καταλήγει.
Ο Ν. Λυγερός δηλώνει αντίθετος στην εξόρυξη χρυσού, καθώς, όπως λέει, δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα που προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον, αλλά η ποσότητά του είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον όγκο του υλικού εξόρυξης, αλλά και η τιμή του είναι ένα μέγεθος τεχνητό που προκύπτει από τα χρηματιστήρια. Γράφει: «Ας αφήσουμε λοιπόν τις άδοξες συζητήσεις για χρυσόσκονη με κυάνιο και αρσενικό κι ας επικεντρωθούμε επιτέλους σε αυτό που είναι η ουσία για την πατρίδα μας, δηλαδή το απέραντο γαλάζιο. Η ελληνική ΑΟΖ προσφέρει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για μας. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε χρυσωρυχείο μια χρυσόσκονη που υπάρχει παντού, επειδή το επιτρέπει τεχνητά το χρηματιστήριο».
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δικαιολογητικά χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης & συναίνεσης για έρευνα σε λατομεία βιομηχανικών ορυκτών & μαρμάρων
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
- Δικαιολογητικά για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών ύπαρξης μαρμάρων/βιομηχανικών ορυκτών σε δημόσια έκταση N.669/77 (άρθρο 10)
Για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για ανεύρεση μαρμάρου σε δημόσια έκταση, απαιτείται η έκδοση Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί χορήγησης Συναίνεσης για τη διενέργεια των ερευνητικών εργασιών.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, εκδίδεται η ως άνω Απόφαση. Προς έκδοση της υπόψη Απόφασης απαιτούνται:
Αίτηση του ενδιαφερομένου στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τις οποίες εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 του Ν. 669/77 καθώς και το άρθρο 10 του ν.1428/1984 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν.2115/1993. Οι αρμόδιες για την έρευνα της συνδρομής των απαγορευτικών λόγων υπηρεσίες, που αναφέρονται πιο πάνω γνωμοδοτούν σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής αιτήματος για διενέργεια ερευνητικών εργασιών μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την υποβολή σε αυτές εγγράφου ερωτήματος από την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την συμπλήρωση του φακέλου, διαφορετικά θεωρείται ότι γνωμοδότησαν θετικά.
Οι υπηρεσίες που γνωμοδοτούν είναι:
α) Οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων). Επισημαίνεται εδώ, ότι η γνωμοδότηση αυτή θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το άρθρο 10 του νέου νόμου Ν3028/28.6.2002 σχετικά με την «προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
β) Ο ΕΟΤ
γ) Η Στρατιωτική Αρχή (ΓΕΣ)
δ) Η ΔΕΗ
ε) Η ΤΥΔΚ και/ή η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
στ) Η αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων
ζ) Η Διεύθυνση Δασών
Γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ στα πλαίσια των προβλεπόμενων στις διατάξεις του Π.Δ. 285/79 (άρθρο 17).
Εγκεκριμένη Τεχνική μελέτη, άρθρου 4 του ΚΜΛΕ.
Εγκεκριμένη Περιβαλλοντική μελέτη καθώς και έγκριση περιβαλλοντικών όρων (άρθρο 2, του Ν.3010/2002).
Eγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας, ύψους τέτοιου ώστε να καλύπτει το κόστος των έργων αποκατάστασης που αναφέρεται στην απόφαση εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων και χωρίς να αναφέρει ημερομηνία λήξης.
Έγκριση επέμβασης από τη Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με το Ν.998/79, εφόσον, η έκταση είναι δασική.
Κατάθεση εγγυητικής επιστολής 1467,35 Ευρώ (500.000 δρχ) για την καλή εκπλήρωση των όρων της Συναινέσεως (άρθρο 21, παρ. 6 του Ν. 2115/93).
Τέλος απαιτείται έγγραφη γνωστοποίηση της έναρξης των ερευνητικών εργασιών, από τον ενεργούντα τις ερευνητικές εργασίες,στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και την αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων, την αρμόδια Στρατιωτική αρχή και την αρμόδια Δασική Υπηρεσία.
Η χρονική διάρκεια της συναίνεσης ερευνητικών εργασιών για εύρεση μαρμάρου ή βιομηχανικού ορυκτού είναι 1 (ένα) έτος με δυνατότητα παράτασης 1 (ενός) έτους επιπλέον
(Ν. 669/77, άρθρο 10, §3)
- Δικαιολογητικά για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών ύπαρξης μαρμάρων/βιομηχανικών ορυκτών σε ιδιωτική-δημοτική έκταση N.669/77 (άρθρο 10)
Για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για ανεύρεση μαρμάρου σε ιδιωτική ή δημοτική έκταση απαιτούνται:
Συναίνεση του ιδιοκτήτη του εδάφους που αποδεικνύεται με έγγραφο που φέρει βεβαία χρονολογία. Σε περίπτωση που ο προς έρευνα χώρος είναι Δημοτικός, απαιτείται και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 24, του Ν.669/77 , δεδομένου ότι η συναίνεση για έρευνα οδηγεί σε δικαίωμα απευθείας μίσθωσης για εκμετάλλευση στον λαβόντα την συναίνεση ερευνητικών εργασιών.
Εγκεκριμένη Τεχνική μελέτη, άρθρου 4 του ΚΜΛΕ.
Εγκεκριμένη Περιβαλλοντική μελέτη καθώς και έγκριση περιβαλλοντικών όρων (άρθρο 2, του Ν.3010/2002).
Εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας, ύψους τέτοιου ώστε να καλύπτει το κόστος των έργων αποκατάστασης που αναφέρεται στην απόφαση εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων και χωρίς να αναφέρει ημερομηνία λήξης.
Έγκριση επέμβασης από τη Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με το Ν.998/79, εφόσον, η έκταση είναι δασική.
Έγγραφη γνωστοποίηση της έναρξης των ερευνητικών εργασιών, από τον ενεργούντα τις ερευνητικές εργασίες, στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και την αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΚΔOΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
- Δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως δημόσιων λατομείων Βιομηχανικών Ορυκτών ή Μαρμάρων Ν.669/77(άρθρου 4)
Αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση των Υπόψη Άδειών εκμετάλλευσης (ή παρατάσεων τους) είναι α) για τα λατομεία Βιομηχανικών Ορυκτών, η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής (YΠΕΚΑ) και β) για τα λατομεία Μαρμάρων η κατά περίπτωση οικεία Επιθεώρηση Μεταλλείων του ΥΠΕΚΑ.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται πρώτα στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, διαβιβάζονται (πρωτότυπα ή ακριβή φωτοαντίγραφα κατά περίπτωση), από την υπόψη υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην αναφερόμενη πιο πάνω Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ προς έκδοση της αδείας.
Στα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται:
Αίτηση του ενδιαφερομένου.
Γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τις οποίες εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 του Ν. 669/77 καθώς και το άρθρο 10 του Ν. 1428/1984 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν. 2115/1993.
Οι υπηρεσίες που γνωμοδοτούν είναι:
α) Οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων). Επισημαίνεται εδώ, ότι η γνωμοδότηση αυτή θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το άρθρο 10 του νέου νόμου Ν3028/28.6.2002 σχετικά με την «προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
β) Ο ΕΟΤ
γ) η Στρατιωτική Αρχή (ΓΕΣ) (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο έγγραφο του τέως Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας Τεχνολογίας με αριθμό Δ10/Μ6.2.3/24125/25.10.2001).
δ) Η ΔΕΗ
ε) η ΤΥΔΚ και/ή η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.
ζ) Η αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων
η) Διεύθυνση Δασών.
Γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ στα πλαίσια των προβλεπόμενων στις διατάξεις του Π.Δ. 285/79 (άρθρο 3).
Εγκεκριμένη Τεχνική μελέτη, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΜΛΕ
Εγκεκριμένη Περιβαλλοντική μελέτη καθώς και έγκριση περιβαλλοντικών όρων (άρθρο 2 του Ν.3010/2002).
Φωτοαντίγραφο Εγγυητικής επιστολής αναγνωρισμένης Τράπεζας, ύψους τέτοιου ώστε να καλύπτει το κόστος των έργων αποκατάστασης (αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) και χωρίς να αναφέρει ημερομηνία λήξης.
Έγκριση επέμβασης από τη Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με το Ν.998/79, εφόσον, η έκταση είναι δασική. Επίσης φωτοαντίγραφα των εγγυητικών επιστολών ή ειδικών ανταλλαγμάτων που τυχόν προβλέπονται από την υπόψη έγκριση επέμβασης
Το Μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ του ενδιαφερομένου και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον πρόκειται για δημόσιο λατομείο.
Επίσης φωτοαντίγραφα των εγγυητικών επιστολών που τυχόν προβλέπονται από το υπόψη μισθωτήριο συμβόλαιο. Από τη σύναψη του συμβολαίου συνάγεται η θετική άποψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη λειτουργία του λατομείου, η οποία δεν είναι απαραίτητο να διατυπωθεί ξεχωριστά στην περίπτωση αυτή.
Πρόσφατα Τοπογραφικά σχεδιαγράμματα (τουλάχιστον σε 6 αντίγραφα), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 5, παράγραφος1 του Ν.669/77.
Το προβλεπόμενο από την ΚΥΑ των Υπ. Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αριθμό 1264/16.01.2012 (ΦΕΚ 230/Β/2012) χρηματικό αντιστάθμισμα για την χορήγηση της εν θέματι αδείας, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 600,00 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό καταβάλλεται στις ΔΟΥ με την έκδοση διπλοτύπου είσπραξης (ΚΑΕ 3741).
- Δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως ιδιωτικών - δημοτικών λατομείων Βιομηχανικών Ορυκτών ή Μαρμάρων Ν.669/77(άρθρο 4)
Αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση των Υπόψη Άδειών εκμετάλλευσης (ή παρατάσεων τους) είναι α) για τα λατομεία Βιομηχανικών Ορυκτών, η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής (YΠΕΚΑ) και β) για τα λατομεία Μαρμάρων η κατά περίπτωση οικεία Επιθεώρηση Μεταλλείων του ΥΠΕΚΑ.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται πρώτα στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, διαβιβάζονται (πρωτότυπα ή ακριβή φωτοαντίγραφα κατά περίπτωση) από την υπόψη υπηρεσία της Περιφέρειας, στην αναφερόμενη πιο πάνω Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ προς έκδοση της αδείας (άρθρα 5 και 7, του Ν. 669/77 και επίσης άρθρο 3, παράγραφος 18, του Π.Δ. 78/2006).
Στα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται:
Αίτηση του ενδιαφερομένου. Σε περίπτωση που ο λατομικός χώρος είναι Δημοτικός, απαιτείται ΚΑΙ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 24, του Ν669/77.
Γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τις οποίες εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3, του άρθρου 4, του Ν. 669/77 καθώς και το άρθρο 10, του Ν.1428/1984 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10, του Ν.2115/1993. Οι αρμόδιες για την έρευνα της συνδρομής των απαγορευτικών λόγων υπηρεσίες, που αναφέρονται πιο πάνω, γνωμοδοτούν σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής αιτήματος για έκδοση/παράταση άδειας εκμετάλλευσης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την υποβολή σε αυτές εγγράφου ερωτήματος από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, διαφορετικά θεωρείται ότι γνωμοδότησαν θετικά, η δε υπόψη υπηρεσία της Περιφέρειας διαβιβάζει το σχετικό φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να διευκρινίζεται σαφώς, από την αρμόδια υπηρεσία Περιφέρειας, ποιες γνωμοδοτούσες υπηρεσίες δεν απάντησαν εντός της προθεσμίας των 3 μηνών και συνεπώς θεωρείται θετική η γνωμοδότησή τους.
Οι υπηρεσίες που γνωμοδοτούν είναι:
α) Οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων). Επισημαίνεται εδώ, ότι η γνωμοδότηση αυτή θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το άρθρο 10 του νέου νόμου Ν3028/28.6.2002 σχετικά με την «προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
β) O ΕΟΤ
γ) Η Στρατιωτική Αρ΄χή (ΓΕΣ) (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο έγγραφο του τέως Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας Τεχνολογίας με αριθμό Δ10/Μ6.2.3/24125/25.10.2001).
δ) Η ΔΕΗ
ε) Η ΤΥΔΚ και/ή η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.
ζ) Η αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων.
η) Διεύθυνση Δασών
Εγκεκριμένη Τεχνική μελέτη, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΜΛΕ
Εγκεκριμένη Περιβαλλοντική μελέτη καθώς και έγκριση περιβαλλοντικών όρων (άρθρο 2, του Ν.3010/2002).
Εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας, ύψους τέτοιου ώστε να καλύπτει το κόστος των έργων αποκατάστασης που αναφέρεται στην απόφαση εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων και χωρίς να αναφέρει ημερομηνία λήξης.
Έγκριση επέμβασης από τη Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με το Ν.998/79, εφόσον, η έκταση είναι δασική. Επίσης φωτοαντίγραφα των εγγυητικών επιστολών ή ειδικών ανταλλαγμάτων που τυχόν προβλέπονται από την υπόψη έγκριση επέμβασης
Τίτλοι ιδιοκτησίας η/και συμβόλαιο μίσθωσης του λατομικού χώρου, εφόσον πρόκειται για ιδιωτικό λατομικό χώρο. Τα ως άνω γίνονται δεκτά μόνο με τη μορφή συμβολαιογραφικού εγγράφου.
Πρόσφατα Τοπογραφικά σχεδιαγράμματα (τουλάχιστον σε 6 αντίγραφα), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 5, παράγραφος 1, του Ν.669/77.
Οι απόψεις της Περιφέρειας «…περί της σκοπιμότητας της λειτουργίας του συγκεκριμένου λατομείου και ιδία της συμβολής τούτου εις την οικονομικήν ανάπτυξην της περιοχής,…» σύμφωνα με το άρθρο 7, του Ν.669/77.
Το προβλεπόμενο από την ΚΥΑ των Υπ. Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αριθμό 1264/16.01.2012 (ΦΕΚ 230/Β/2012) χρηματικό αντιστάθμισμα για την χορήγηση της εν θέματι αδείας, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 600,00 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό καταβάλλεται στις ΔΟΥ με την έκδοση διπλοτύπου είσπραξης (ΚΑΕ 3741).
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Συνέντευξη του Στέλιου Σκιά, Επικ. Καθηγητή για τον Ζεόλιθο, στην ΕΡΑ Ορεστιάδας
Συνέντευξη του Στέλιου Σκιά, Επικ. Καθηγητή ΔΠΘ Τεχνικού Γεωλόγου, Γεω-περιβαλλοντολόγου και Πολιτικού Μηχανικού, για τον Ζεόλιθο, στην ΕΡΑ Ορεστιάδας και στον Βασίλη Πρεμίδη την Παρασκευή 15/03/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Ο καθηγητής Γ. Δαουτόπουλος για Ζεόλιθο στο ράδιο Αλεξάνδρεια
Συνέντευξη για το Ζεόλιθο του καθηγητή Γ. Δαουτόπουλου
στο ράδιο Αλεξάνδρεια και στον Γ. Ζήνα, Τετάρτη 13/08/2003.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τρίτη 12 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος και η αλλαγή φάσης
Αν δεν έχεις δει ποτέ το μέγεθος του κοιτάσματος του ζεόλιθου στα Πετρωτά της Θράκης, δεν μπορείς να καταλάβεις τα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος της μη αξιοποίησης αυτού του ορυκτού για την πατρίδα μας. Μόνο και μόνο αν αναρωτηθείς ποια είναι η ετήσια παραγωγή ζεόλιθου σε παγκόσμιο επίπεδο και ποιο είναι το μέγεθος των κοιτασμάτων στη Θράκη μας, θα καταλάβεις άμεσα το λόγο της ανάγκης του αγώνα για την αξιοποίηση του ζεόλιθου. Αν επιπλέον, κατανοήσεις σε πόσους τομείς διαφορετικούς, μπορεί ο ζεόλιθος να έχει εφαρμογές, τότε θα επινοήσεις τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα. Αρκεί να μάθεις ότι υπάρχει διεθνής σύλλογος ερευνητών του ζεόλιθου, ότι η Γαλλία έχει ένα ερευνητικό σύνδεσμο που δίνει μάλιστα υποτροφίες για έρευνες που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο, ότι η NASA έκανε παραγωγή στο διάστημα τεχνητού ζεόλιθου για να κατασκευάσει μεγαλύτερους κρυστάλλους από αυτούς που παράγονται στη γη, κι ότι η έρευνα πάνω στο ζεόλιθο ανήκει στις 10 πιο καινοτόμες του κόσμου που έχει επιλέξει το διάσημο επιστημονικό περιοδικό Science. Υπάρχουν επίσης Έλληνες επιστήμονες που έχουν βραβευτεί για καινοτόμες δράσεις που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο. Αν όλα αυτά δεν επαρκούν, τότε ανάλογα με το επιστημονικό σου επίπεδο αναζήτησε γνώσεις που αφορούν το ζεόλιθο στο διαδίκτυο και κάνε μόνος σου την έρευνα. Μετά από αυτά τα δεδομένα θα είσαι πεπεισμένος ότι το πρέπον είναι η αξιοποίηση του ζεόλιθου. Έχουν ήδη γίνει πρακτικές μελέτες στον τομέα της γεωργίας, οι οποίες αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση παραγωγής. Εάν επίσης συνδυάσουμε το γεγονός ότι η όξυνη γη μειώνει κατά 70% την απόδοση των λιπασμάτων και ότι ο ζεόλιθος καθαρίζει τη γη από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τα ριζικά στοιχεία, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα pH πιο ουδέτερο, συνειδητοποιούμε ότι ο ζεόλιθος επιτρέπει ορθολογικά μια αξιοποίηση της γης πιο αναλογική και πιο αποτελεσματική, προσφέροντας ταυτόχρονα μιjeα μεγάλη εξοικονόμηση όσον αφορά στα λιπάσματα. Μπορεί ο ζεόλιθος ανάλογα με την κοκκομετρία του να έχει διαφορετικές χρήσεις στη γεωργία και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι ειδικοί των bonsai, τον χρησιμοποιούν αφού είναι ικανός εκ φύσεως να κρατήσει την πρέπουσα ποσότητα νερού για το πότισμα. Κι αν ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται σε σκληρές περιπτώσεις, όπως είναι τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσέρνομπιλ ή στη Φουκοσίμα, είναι ακριβώς για την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού του περιβάλλοντος που επιτρέπει η μοριακή του δομή. Ως φυσικό φίλτρο ο ζεόλιθος είναι αποτελεσματικός και στον τομέα των υδρογονανθράκων και τώρα που είναι αποδεδειγμένο ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα μέσω των σεισμικών ερευνών, θα ήταν παράλογο να εισάγουμε ζεόλιθο για την επεξεργασία του, ενώ μόνο στη Θράκη διαθέτουμε κοιτάσματα μεγέθους 100 εκατομμύρια τόνων. Ας παλέψουμε λοιπόν για να γίνει ο κόσμος του ζεόλιθου μία πραγματικότητα στην πατρίδα μας.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013
Στον κόσμο του ζεόλιθου
Διαβάστε περισσότερα... »
Ν.Λυγερός - Στον κόσμο του Ζεόλιθου
Στον κόσμο του ζεόλιθου
δεν υπάρχουν μόνο εκθέματα
αλλά το πράσινο της γης
που περιμένει σιωπηλά
κάτω από τους λόφους
όπου κάθε πέτρα
γεμάτη κρυστάλλους
θέλει να βοηθήσει
την πατρίδα μας
γι' αυτό πρέπει κι εσύ
να παλέψεις μαζί μας
αν αγαπάς πραγματικά
τους ανθρώπους μας
και το περιβάλλον,
για τον αγώνα μας.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Υπογραφές για τον ελληνικό Ζεόλιθο - Pétition en faveur de la zéolithe grecque - Signatures for the Greek Zeolith - Firmas para la Zeolita griega - Подписи для греческого цеолита
Με αυτές τις υπογραφές του ελληνικού λαού θέλουμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του ελληνικού ζεολίθου για να παρθεί επιτέλους η πολιτική απόφαση της εξόρυξής του στη Θράκη μας, όπου υπάρχει σε αφθονία, διότι αποτελεί για την πατρίδα μας ένα στρατηγικό στόχο που δίνει οικονομικές προοπτικές, ενώ παράλληλα σέβεται απολύτως τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η αξιοποίησή του ελληνικού ζεολίθου θα έχει εφαρμογές στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας και της φαρμακευτικής. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βοηθήσει και αυτός, όπως η ΑΟΖ, την ελληνική οικονομία.
By these signatures of the Greek people we want to display the necessity of Greek Zeolith, so that there will at last be a political decision on its mining in our Thrace, where it exists in abundance; because for our country it constitutes a strategic aim offering economic prospects while in parallel absolutely respecting the people and environment. Exploitation of the Greek zeolith will be applied in sectors such as agriculture, livestock farming, environment, industry and pharmaceutics. Thus, it is high time it helped the Greek economy as much as the Exclusive Economic Zone.
By these signatures of the Greek people we want to display the necessity of Greek Zeolith, so that there will at last be a political decision on its mining in our Thrace, where it exists in abundance; because for our country it constitutes a strategic aim offering economic prospects while in parallel absolutely respecting the people and environment. Exploitation of the Greek zeolith will be applied in sectors such as agriculture, livestock farming, environment, industry and pharmaceutics. Thus, it is high time it helped the Greek economy as much as the Exclusive Economic Zone.
Avec ces signatures du peuple grec, nous voulons mettre en exergue la nécessité du zéolithe grec pour que soit enfin prise la décision politique de son exploitation dans notre Thrace où il existe en abondance car il constitue pour notre patrie un objectif stratégique qui offre des perspectives économiques tout en respectant parallèlement les hommes et l’environnement. La mise en valeur du zéolithe grec aura des applications dans les domaines de l’agriculture, l’élevage, de l’environnement, de l’industrie et de la pharmaceutique, il est temps donc, qu’il aide lui aussi comme la ZEE, l’économie grecque.
A través de estas firmas del pueblo griego queremos resaltar la necesidad de la Zeolita Griega para que la decisión política de explotación en la región de nuestra Tracia por fin sea tomada, ya que la misma es abundante y además es para nuestro país un objetivo estratégico que ofrece perspectivas económicas y al mismo tiempo respeta totalmente a las personas y al medio ambiente. La explotación de la Zeolita Griega tendrá aplicaciones en los campos de agricultura, ganadería, medio ambiente, la industria y los productos farmacéuticos. Ha llegado la hora para que la Zeolita ayude, como la ZEE, a la economía griega.
С данными подписями греческого народа мы хотим подчеркнуть необходимость греческого цеолита, чтобы, наконец, было принято политическое решение о его добыче в нашей Фракии, где цеолит существует в изобилии, так как он составляет для нашей родины стратегическую цель, которая обеспечивает экономические перспективы, параллельно уважая людей и окружающую среду. Использование греческого цеолита будет применяться в области сельского хозяйства, животноводства, окружающей среды, промышленности и фармацевтики. Итак, настало время чтобы он помог, как и ИЭЗ, греческой экономике.
Con queste firme del popolo greco, noi vogliamo mettere in evidenza la necessità della Zeolite greca affinché sia finalmente presa la decisione politica della sua estrazione nella nostra Tracia ove ce n'è in abbondanza poiché costituisce per la nostra patria un obbiettivo strategico che offre delle prospettive economiche rispettando parallelamente sia gli uomini che l'ambiente. Lo sfruttamento della zeolite greca avrà delle applicazioni nel campo dell'agricoltura, dell'allevamento, dell'ambiente, dell'industria e della farmaceutica. E' tempo dunque, che anche la zeolite aiuti come la ZEE l'economia greca.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Σάββατο 9 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Α.Γεροντόπουλος - Α.Δερμεντζόπουλος, Πετρωτά-'Εβρου 8/3/13
Οι βουλευτές 'Εβρου Ακης Γεροντόπουλος και Αλέκος Δερμεντζόπουλος (της ΝΔ) για τον Ελληνικό ζεόλιθο, στα πλαίσια διάλεξης του Νίκου Λυγερού στα Πετρωτά-'Εβρου στις 08/03/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Διάλεξη του Ν.Λυγερού, Πετρωτά-'Εβρου 08/03/2013
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στον συνεδριακό χώρο Παραδοσιακού Μύλου Πετρωτών (Μουσείο Πέτρας). Πετρωτά Τριγώνου Έβρου, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, ώρα: 18:30.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Συνέντευξη Νίκου Λυγερού, "Λαβύρινθος" ΕΡΤ3 08/03/2013
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην εκπομπή "Λαβύρινθος" ΕΡΤ3
με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη
8/03/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Αύξηση παραγωγής διάφορων προϊόντων με την χρήση Ελληνικού ζεόλιθου
A/A | ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ | ΑΥΞΗΣΗ (%) ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ |
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
|
1
|
Καλαμπόκι
|
50,00%
|
Γέφυρα, Θεσσαλονίκης
|
2
|
Σιτάρι
|
29,00%
|
Γέφυρα, Θεσσαλονίκης
|
3
|
Ρύζι
|
34,00%
|
Χαλάστρα, Θεσσαλονίκη
|
4
|
Βιολογική Ντομάτα
|
48-52%
|
Άσπρο, Εδέσσης
|
5
|
Σταφύλι
|
48-66%
|
Αγ. Αθανάσιος, Θεσσαλονίκης
|
6
|
Ακτινίδια
|
45,00%
|
Λιβαδοχώρι, Σερρών
|
7
|
Βαμβάκι
|
17,00%
|
Λιβαδοχώρι, Σερρών
|
8
|
Ανθοφορία Γαρίφαλο
|
25,00%
|
Σιδηρόκαστρο, Σερρών
|
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013
Διαβάστε περισσότερα... »
Συνέντευξη Θ.Ζάγκα για ζεόλιθο στην ΕΡΑ 27/02/2013
Συνέντευξη του καθηγητή Θεοχάρη Ζάγκα,
στη Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
στην ΕΡΑ Ορεστιάδας για τον Ζεόλιθο
την Τετάρτη 27/02/2013.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis