Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

3ο Masterclass Τοποστρατηγικής ΑΟΖ και Ζεόλιθου. Στρογγυλή, Κέρκυρα 30/8/13 (διάλεξη)

3ο Masterclass Τοποστρατηγικής ΑΟΖ και Ζεόλιθου. Στρογγυλή, Κέρκυρα 30-8-13.
3ο Masterclass Τοποστρατηγικής ΑΟΖ και Ζεόλιθου
Στρογγυλή, Κέρκυρα
30/08/2013.

Διαβάστε περισσότερα... »

3ο Masterclass Τοποστρατηγικής ΑΟΖ και Ζεόλιθου. Στρογγυλή, Κέρκυρα 30/8/13 (φωτογραφίες)

3ο Masterclass Τοποστρατηγικής ΑΟΖ και Ζεόλιθου Στρογγυλή, Κέρκυρα.
3ο Masterclass Τοποστρατηγικής ΑΟΖ και Ζεόλιθου
Στρογγυλή, Κέρκυρα
30/08/2013. 
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν.Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος στα χωριά της Ελλάδας". Στρογγυλή, Κέρκυρα

Ο Ζεόλιθος στα χωριά της Ελλάδας, Κέρκυρα-Στρογγυλή.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος στα χωριά της Ελλάδας". Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στρογγυλής "Ο ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ", Κέρκυρα. Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013, ώρα: 20:00. 
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ν. Λυγερός στο κτήμα Σ.Στραβοράβδη. Ζεόλιθος: ψεκασμός & ενσωμάτωση, Κέρκυρα 30/8/13 (3ο μέρος)



Ψεκασμός και ενσωμάτωση ζεόλιθου στα ελαιόδεντρα
του κτήματος Σπύρου Στραβοράβδη
Κέρκυρα, 30/08/2013

http://www.lygeros.org/section.php?name=Zeolithe
http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός στο κτήμα Σ.Στραβοράβδη. Ζεόλιθος: ψεκασμός & ενσωμάτωση, Κέρκυρα 30/8/13 (2ο μέρος)



Ψεκασμός και ενσωμάτωση ζεόλιθου στα ελαιόδεντρα
του κτήματος Σπύρου Στραβοράβδη
Κέρκυρα, 30/08/2013

Μουσική: Μουσική: Γιάννης Χατζηελευθερίου

http://www.lygeros.org/section.php?name=Zeolithe
http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός στο κτήμα Σ. Στραβοράβδη. Ζεόλιθος: ψεκασμός και ενσωμάτωση, Κέρκυρα 30/8/13 (1ο μέρος)



Ψεκασμός και ενσωμάτωση ζεόλιθου στα ελαιόδεντρα
του κτήματος Σπύρου Στραβοράβδη
Κέρκυρα, 30/08/2013

Μουσική: Μουσική: Γιάννης Χατζηελευθερίου

http://www.lygeros.org/section.php?name=Zeolithe
http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα... »

Φωτογραφίες: Ν.Λυγερός "Ο Ζεόλιθος στα χωριά της Ελλάδας", Κέρκυρα 29/8/13



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα
"Ο Ζεόλιθος στα χωριά της Ελλάδας"
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στρογγυλής "Ο ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ"
Κέρκυρα. Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Music:
Composition title: Words of silence.
Composer's name: Theodoros Tsiamitas
http://www.lygeros.org/section.php?name=Zeolithe
http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ν. Λυγερός: Η αλλαγή φάσης του ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός: Η αλλαγή φάσης του ζεόλιθου.
Αυτήν την περίοδο χωρίς να το συνειδητοποιούν οι περισσότεροι διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά στο θέμα του ζεόλιθου. Σιγά-σιγά οι επίσημοι φορείς αρχίζουν να κάνουν αναφορές σ’ αυτόν τον στρατηγικό ορυκτό πλούτο, ακόμα και για το πεδίο της πιστοποίησης. Δεν είναι πια ενημερωμένοι μόνο στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και στο ΥΠΕΚΑ, και ειδικά ο αρμόδιος Υφυπουργός. Το θέμα έχει εξελιχθεί και τώρα πια αγγίζει και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν πια στη διάθεσή τους το σύνολο των ιδιοτήτων του ζεόλιθου μέσω επιστημονικών και τεχνικών μελετών αλλά και τα δεδομένα των ελληνικών κοιτασμάτων στη Θράκη. Και τώρα έχουν όλοι τους αντιληφθεί την οικονομική αξία της όλης προσπάθειας αλλά και ταυτόχρονα το σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Με αυτά τα νέα δεδομένα δημιουργείται μια αλλαγή φάσης, διότι πλέον είναι η κυβερνητική Ελλάδα που θα αναλάβει τις ευθύνες για την έναρξη των διαδικασιών για την εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου. Κανείς πια σε όλους αυτούς τους φορείς και τα επίπεδα δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι ενημερωμένος κι ότι δεν είναι αρμόδιος. Κατά συνέπεια είναι πια θέμα χρόνου η εκκίνηση της όλης διαδικασίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο αγώνας του ζεόλιθου δεν θα συνεχίσει. Αντιθέτως, θα γίνει πιο έντονος ακόμα, για να ξέρουν όλοι όσοι θέλουν και πρέπει να ασχοληθούν με τον ελληνικό ζεόλιθο, πώς μπορούν να τον αξιοποιήσουν, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την πατρίδα μας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη Ν. Λυγερού Ant1-radio Κέρκυρας, 28/8/2013

Συνέντευξη Ν. Λυγερού Ant1-radio Κέρκυρας, 28/8/2013.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή του Γιάννη Ασωνίτη Ant1-radio Κέρκυρας 28/08/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ζεόλιθος σε παραδοσιακούς σπόρους Αλεξανδρούπολης

Ζεόλιθος σε παραδοσιακούς σπόρους Αλεξανδρούπολης.
Εφαρμογή ζεόλιθου σε καλλιέργεια στην Αλεξανδρούπολη.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Η διάδοση του ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός: Η διάδοση του ζεόλιθου.
Η διάδοση του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας γίνεται από στόμα σε στόμα πλέον, γιατί οι γεωργοί εμπιστεύονται τους γεωργούς κι όταν βλέπουν χειροπιαστά αποτελέσματα στα χωράφια των άλλων θέλουν και αυτοί να τον δοκιμάσουν και στα δικά τους. Με άλλα λόγια δεν είμαστε πια στη φάση τη θεωρητική και των επιστημονικών συζητήσεων στα εργαστήρια. Ο ζεόλιθος έχει μπει πια στο πρακτικό επίπεδο κι οι άνθρωποί μας βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα. Επιπλέον, όταν υπάρχει ανάγκη προστασίας των ελαιόδεντρων από το δάκο και ανάγκη μετατροπής και ταυτόχρονα αξιοποίησης του κατσίγαρου, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο γρήγορα. Ο ζεόλιθος είναι ένα οικονομικό και φυσικό μέσο που βοηθάει σε πολλούς τομείς τους γεωργούς κι όχι μόνο. Κι όπως επιτρέπει και την αύξηση της παραγωγής, ο καθένας μπορεί να το ελέγξει στο κτήμα του και μάλιστα με εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος. Οι συζητήσεις που είχαμε με τους αρμόδιους των υπουργείων ΥΠΕΚΑ και Γεωργίας, δείχνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και σε εθνικό επίπεδο, οπότε αντιλαμβάνονται όλοι πια ότι ο ελληνικός ζεόλιθος μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας επί του πρακτέου. Έχουν γίνει ανάλογες επαφές και με τον Υπουργό Γεωργίας της Κύπρου, ο οποίος το ανέφερε στον ομόλογό του στο Ισραήλ που ενδιαφέρεται βέβαια και λόγω θερμοκρασίας και λόγω ξηρασίας. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τα αρχικά στάδια ενός διαγράμματος ροής του ζεόλιθου σε διακρατικό επίπεδο. Κι είναι δύσκολο να μη βρούμε μια αναλογία με τους ενεργειακούς αγωγούς που αφορούν στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων μας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ζεόλιθος και μπετόν

Ζεόλιθος και μπετόν - Σκυρόδεμα με προσθήκη κλινοπτιλόλιθου.
Σκυρόδεμα με προσθήκη κλινοπτιλόλιθου 

Η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου σε κατάλληλο ποσοστό και κατάλληλη λεπτότητα σε μείγματα τσιμέντου, τα οποία συγκρίνονται με συμβατικό τσιμέντο Portland χωρίς πρόσμεικτα:

• Μειώνει την εργασιμότητα της τσιμεντόπαστας, γι' αυτό και καθίσταται αναγκαία η χρήση μειωτών νερού και υπερρευστοποιητών.

• Προκαλεί μικρές μεταβολές στην θλιπτική και εφελκυστική αντοχή του σκληρυμένου σκυροδέματος, ενώ σε συγκεκριμένα ποσοστά μπορεί και να βελτιώσει τις αντοχές του ώριμου σκυροδέματος (ηλικίας >28 ημερών).

• Βελτιώνει την κατανομή των πόρων και τη λεπτότητα του πορώδους, μειώνοντας τη διαπερατότητα.

• Μειώνει σημαντικά τη διόγκωση και ρηγμάτωση του σκυροδέματος που προκαλείται εξαιτίας της αλκαλοπυριτικής αντίδρασης. Τα αντιδρώντα και τα τελικά προϊόντα της ποζολανικής και της αλκαλοπυριτικής αντίδρασης είναι τα ίδια, αλλά η ποζολανική αντίδραση είναι ελεγχόμενη και κατά τα ενδιάμεσα στάδιά της δεν παράγονται ουσίες αντίστοιχες με το διογκούμενο τζελ που παράγεται κατά την αλκαλοπυριτική. Ουσιαστικά δηλαδή, ο κλινοπτιλόλιθος, που ανήκει στις ποζολάνες, δεσμεύει το υδροξείδιο του ασβεστίου της τσιμεντόπαστας από τα αρχικά στάδια της ενυδάτωσης του τσιμέντου και δεν του επιτρέπει να αντιδράσει με το πυρίτιο των αδρανών.

• Αυξάνει σημαντικά την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος έναντι χημικής προσβολής (χλωριόντων, θειικών αλάτων, κ.α.). Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται τόσο στη μείωση της διαπερατότητας όσο και στη μείωση της περιεκτικότητας του σκυροδέματος σε υδροξείδιο του ασβεστίου.

• Μειώνει την αγωγιμότητα του σκυροδέματος, άρα βοηθά στην προστασία των οπλισμών από διάβρωση.

• Προσφέρει οικονομικό πλεονέκτημα δίνοντας φθηνότερο μείγμα και περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, καθότι μειώνει την απαιτούμενη ποσότητα του τσιμέντου, κατά την παραγωγή του οποίου εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα.

• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ελαφρύτερων δομικών στοιχείων που να αποτελούν, για παράδειγμα, στοιχεία πλήρωσης σε μια κατασκευή και για παραγωγή στοιχείων με θερμομονωτικές ιδιότητες.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Καθαρισμός κατσίγαρου με ζεόλιθο

Καθαρισμός κατσίγαρου με ζεόλιθο.
Καθαρισμός κατσίγαρου με ζεόλιθο.
Πρόδρομος, Αγαλιανή Μεσσηνίας. 21/08/2013 
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ν. Λυγερός, Β. Τσατσαμπά: Η απόλαυση του ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός, Βασιλική Τσατσαμπά -  Η απόλαυση του ζεόλιθου.
Άλλο είναι να μελετάς ένα θέμα αποκλειστικά σε θεωρητικό επίπεδο για λόγους εθνικής στρατηγικής και άλλο να βλέπεις χειροπιαστά τη δράση της σκέψης. Στο θέμα του ζεόλιθου, επειδή έχει να κάνει με τη φύση και τον άνθρωπο, πολλά πράγματα λειτουργούν βιωματικά. Και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε πρακτικά με το ψέκασμα του ζεόλιθου στα ελαιόδεντρα για να δείξουμε σε όλους τη διαδικασία με το παράδειγμα της Πελοποννήσου. Έτσι, η παλιά Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στη ζεολιθική περίοδο δίχως δισταγμούς και άλλες καθυστερήσεις. Διότι υπάρχει η ανάγκη της προφύλαξης από το δάκο της ελιάς. Έτσι βάζοντας μπρος τη διαδικασία του φυσικού ψεκάσματος μέσω του ζεόλιθου και με αυτήν την επίγνωση νιώσαμε ότι οι ελιές το περίμεναν. Δηλαδή δεν υπήρχε αυτή η χημική παρεμβολή που δημιουργεί ενοχές σε μερικούς παραγωγούς και ειδικά σε αυτούς που θέλουν να λειτουργήσουν όσο πιο βιολογικά γίνεται. Εδώ στην πράξη νιώσαμε την απόλαυση της εκτέλεσης μιας αποστολής που είναι απαραίτητη. Δεν αρκεί ν’ αγαπούμε το καλό λάδι, πρέπει να προστατέψουμε και τα ελαιόδεντρα, να τα περιποιηθούμε για να νιώσουν και αυτά ότι απελευθερώνονται από ένα ζυγό τεχνητό. Δεν είμαστε μόνο της ποιότητας, μας αρέσει και η ποσότητα όταν είναι όντως ποιοτική. Βοηθάμε την πατρίδα μας επί του πρακτέου μ' αυτόν τον τρόπο δίχως να περιμένουμε τις εξελίξεις της γραφειοκρατίας. Οι ελιές της Ελλάδας πρέπει να προστατευτούν διότι αφορούν το παρελθόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν είναι απλώς ένας καρπός, αλλά ένα σύμβολο σεβασμού και ειρήνης που αντιπροσωπεύει την προσέγγιση του Ελληνισμού όσον αφορά στη φύση. Δεν είναι ανάγκη πλέον να συζητάμε θεωρητικά για τα οφέλη του ζεόλιθου, το βλέπουμε με την εφαρμογή. Δίχως να ξεχάσουμε την απόλαυση που προκαλεί η περιποίηση ενός αντικειμένου αγάπης. Διότι περί αυτού πρόκειται στο πλαίσιο του Ελληνισμού κι αν σκεφτούμε πόσες χρήσεις έχουμε του λαδιού και στον Χριστιανισμό μπορούμε επιτέλους να αξιολογήσουμε τον ρόλο μας και την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής. Οι ελιές μας είναι ένας πλούτος. Ο ζεόλιθος ένας στρατηγικός ορυκτός πλούτος. Κι ο συνδυασμός των δύο μέσω της τοποστρατηγικής μάς επιτρέπει να φτάσουμε στον στόχο της απελευθέρωσης της πατρίδας μας και να χαρούμε δυνατά το πνεύμα της Ελλάδας με τα κλαδιά του χρόνου.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Όταν πετάχτηκε ο ζεόλιθος

Νίκος Λυγερός - Όταν πετάχτηκε ο ζεόλιθος.

Όταν πετάχτηκε ο ζεόλιθος
για να προστατέψει
τις αγαπημένες μας ελιές
κανείς δεν πίστευε
πόσο όμορφο είναι το θέαμα
γιατί νιώθεις ότι κρατάς
ένα κομμάτι ζωής
κι όταν ρίχνεις πέτρα
μ’ αυτόν τον τρόπο
συνειδητοποιείς πόσο
η αγάπη είναι τρυφερή
όταν προσέχει τα πάντα
αφού όλα μπορούν να γίνουν
αν πιστεύεις στην ανθρωπιά
κι όταν καταλάβεις
ότι η ουσία που έριξες
είναι αυτή που θα σου δώσει
τον διαχρονικό καρπό
που χαρακτηρίζει τη γη μας
την πατρίδα και τον Ελληνισμό
τότε θα δεις κι εσύ
ότι η ομορφιά μπορεί όντως
να σώσει τον κόσμο
γι’ αυτό άσε τα παράπονα
απαίτησε να χαρείς
γιατί η ζωή είναι δώρο
και τότε θα προσκυνήσεις
τη θάλασσά μας
και να προσευχηθείς
στον ήλιο της δικαιοσύνης
διότι η Χριστιανοσύνη
θα έχει γεμίσει
όλη τη καρδιά σου.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ψεκασμός με ζεόλιθο σε ελαιόδεντρα (φωτογραφίες)

Ψεκασμός με ζεόλιθο σε ελαιόδεντρα (φωτογραφίες) Ελαιοτριβείο Δ. Τσατσαμπάς & ΣΙΑ Ο.Ε. Αγαλιανή Μεσσηνίας.
Ψεκασμός με ζεόλιθο σε ελαιόδεντρα (φωτογραφίες).
Ελαιοτριβείο Δ. Τσατσαμπάς & ΣΙΑ Ο.Ε. Πρόδρομος, Αγαλιανή Μεσσηνίας.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ψεκασμός με ζεόλιθο σε ελαιόδεντρα

Ψεκασμός με ζεόλιθο σε ελαιόδεντρα. Ελαιοτριβείο Δ. Τσατσαμπάς & ΣΙΑ Ο.Ε. Αγαλιανή Μεσσηνίας.
Ψεκασμός με ζεόλιθο σε ελαιόδεντρα.
Ελαιοτριβείο Δ. Τσατσαμπάς & ΣΙΑ Ο.Ε. Πρόδρομος, Αγαλιανή Μεσσηνίας. 
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος είναι θέμα νοημοσύνης

Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος είναι θέμα νοημοσύνης.
Όσοι ακόμα αναρωτιούνται αν πρέπει να ασχοληθούν με το ζεόλιθο, πρέπει να καταλάβουν ότι είναι θέμα νοημοσύνης. Δεν μπορείς από τη μία πλευρά να κλαίγεσαι συνεχώς γιατί δεν τα βγάζεις πέρα οικονομικά κι από την άλλη να μη βλέπεις ότι ο ζεόλιθος είναι η λύση στα προβλήματά σου. Ο ζεόλιθος σου επιτρέπει εξοικονόμηση νερού για το πότισμα, εξοικονόμηση λιπάσματος για τον εμπλουτισμό της γης, αύξηση παραγωγής, απολύμανση του νερού, αξιοποίηση του κατσίγαρου και όλα αυτά με ένα τρόπο οικονομικό. Μπορεί βέβαια οι παραγωγοί να μην το αντιλαμβάνονται αμέσως ότι ακόμα κι η επένδυση για τη μεταφορά και τη διανομή του ζεόλιθου είναι τεράστιας σημασίας και στρατηγικά ως επένδυση και οικονομικά ως απόσβεση, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί που βλέπουν μεγάλες ποσότητες λαδιού δεν έχουν καμιά δικαιολογία. Διότι μπορούν να δουν επί του πρακτέου τα τεράστια οφέλη του ζεόλιθου ακόμα και για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Δεν μπορούμε ν’ αφήνουμε παραγωγούς να υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, ενώ γνωρίζουμε τη λύση που μάλιστα είναι και βιολογική. Σε γενικό επίπεδο όμως τα πράγματα προχωρούν γιατί όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι καταλαβαίνουν την αξία του ζεόλιθου για τη γη μας και κατά συνέπεια θα πιέσουν την αγορά για να γίνει η αξιοποίηση αυτού του φυσικού προϊόντος που έχει και οικολογικές επιπτώσεις, αφού καλυτερεύει όλη τη διαχείριση της φύσης. Έτσι αναπόφευκτα όλοι θα αντιληφθούν τη σημασία του σε βάθος χρόνου. Θα θέλαμε απλώς να είναι χαρούμενοι και να μη βρίζουν τον εαυτό τους όσοι δεν σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν την πηγή γνώσης που προσφέρεται, αφού θα έχουν αποδείξει στον εαυτό τους ότι είναι βάρβαροι. Γιατί η νοημοσύνη κάνει τη διαφορά.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

3o Master Class ΤΟΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΖΕΟΛΙΘΟΥ - ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ

3o Master Class
ΤΟΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

ΑΟΖ ΚΑΙ ΖΕΟΛΙΘΟΥ

30/08 - 01/09
ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ

3o Master Class ΤΟΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΖΕΟΛΙΘΟΥ - ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ.

Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Ο ζεόλιθος ενάντια στον παγετό

Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος ενάντια στον παγετό.
Μια από τις συγκινητικές εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία είναι η αντιμετώπιση του παγετού. Αν και αυτή η ιδιότητα δεν είναι ακόμα πολύ γνωστή, είναι τεράστιας σημασίας για τις καλλιέργειές μας. Οφείλεται στα χαρακτηριστικά του ζεόλιθου και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί πάνω στο ποσοστό του κλινοπτιλόλιθου στο σκεύασμα που έχουμε παραγγείλει, διότι αυτός κάνει όλη τη δουλειά. Ως μοριακό κόσκινο που είναι υδρόφιλο και είναι ικανό να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες απελευθερώνει με πολύ μικρή ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο ο ζεόλιθος επιτρέπει μια εσωτερική διαχείριση του νερού και κατά συνέπεια ενοχλεί την παραγωγή πάγου που είναι τόσο καταστροφική για τις καλλιέργειες. Ο ζεόλιθος έχει με αυτή την ιδιότητα τη δυνατότητα να εξισορροπεί και την τοπική θερμοκρασία κι έτσι δεν προστατεύει μόνο τον καρπό αλλά και το φυτό. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ριζικού συστήματος που κάνει το φυτό πιο ανθεκτικό, την παρουσία του στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τις ρίζες αλλά και το ψέκασμα, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια προστασία ενάντια στον παγετό. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε το ζεόλιθο στις περιοχές που έχουν υποστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις του παγετού, γιατί δεν έχει νόημα ο αγρότης να κάνει τόσες θυσίες χωρίς αποτέλεσμα. Ο ζεόλιθος ως φυσικό προϊόν είναι κατάλληλος και για βιολογικές καλλιέργειες που είναι κατά μέσο όρο πιο ευάλωτες στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Είναι λοιπόν σημαντικό να σκεφτούμε να ρίξουμε ζεόλιθο πριν την περίοδο όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού. Διότι όταν γνωρίσεις τη λύση είναι κρίμα να έχεις το πρόβλημα.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος ενάντια στο δάκο της ελιάς

Νίκος Λυγερός: Ο ζεόλιθος ενάντια στο δάκο της ελιάς.
Μία από τις σημαντικές εφαρμογές του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Αυτή η μύγα της ελιάς (Bactrocera oleae) είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του καρπού της ελιάς. Στην κλασική του αντιμετώπιση έχουμε δύο κατηγορίες που αφορούν την περίοδο πριν και την περίοδο μετά. Η χρήση του ζεόλιθου είναι σημαντική ως προφύλαξη. Είχαμε ήδη παρατηρήσει ότι οι σκονισμένες ελιές δεχόντουσαν λιγότερες επιθέσεις από το δάκο. Έτσι επινοήθηκε η μέθοδος του ψεκάσματος με ζεόλιθο που δημιουργεί μία προστασία πάνω στον καρπό την ώρα της ανάπτυξής του. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη άρα ο καρπός παραμένει φαγώσιμος. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα έντομα για την καταπολέμησή του. Επιπλέον η χρήση του ζεόλιθου ως φυσικό προϊόν επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών. Σε αυτή την υγρή μορφή, ο ζεόλιθος παραμένει πάνω στον καρπό και δημιουργεί ένα φίλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο. Έτσι έχουμε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς που επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια όταν είμαστε σε αυτήν την περίπτωση. Πάντως επειδή υπάρχουν ήδη επιθέσεις του δάκου σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, είναι σημαντικό να γίνει γνωστή η χρήση του ζεόλιθου, για να βοηθήσουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους αγρότες μας γενικότερα.
Διαβάστε περισσότερα... »

Μεταπτυχιακή Διατριβή: Γενετικη δομη και διαφοροποιηση φυσικων πληθυσμων του Δακου της Ελιας Bactrocera oleae

Διαβάστε περισσότερα... »

Germ line transformation of the olive fly Bactrocera oleae using a versatile transgenesis marker

Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Καθηγητης ΔΠΘ για ζεολιθο

Καθηγητης ΔΠΘ για ζεολιθο.
Αγαπητοί και εκλεκτοί φίλοι και συνέλληνες, δεχθείτε ένα δικό μου απαντητικό σχόλιο:

Ο ελληνικός ζεόλιθος είναι κομμάτι του μεγάλου και ιδιαίτερης αξίας φυσικού πλούτου της χώρας μας. Αυτός ο φυσικός πλούτος μαζί με τον γνωστό ως παγκόσμιας ποιοτικής κλάσης πολιτισμικό μας πλούτο, συν-αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» που διαθέτει η χώρα μας και πρέπει να αξιοποιηθεί με σοβαρότητα ευθύνη, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου ορθολογικού σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που θα βασίζεται σε δεδομένες αρχές κριτήρια και μεθοδολογίες, διαφανείς διαδικασίες και αποτελεσματικά νομοθετικά-κανονιστικά εργαλεία.

Ας έχουμε κατά νου όλοι οι δηλώνοντες «σοβαροί έλληνες πατριώτες», ότι ο ελλαδικός χώρος είναι ένας μικρός, πολύπλοκος, και εύθραυστος ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΣ τόπος που πρέπει, επομένως, να έχει ως στρατηγικό ΣΤΟΧΟ-ΟΡΑΜΑ το να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες ΜΟΝΟ υψηλής αξίας! Και η διαχείρισή του προς μια τέτοια παραγωγική διαδικασία απαιτεί επίτευξη ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ σε ΟΛΑ τα επίπεδα: προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση. Που με τη σειρά τους απαιτούν επιστράτευση και συνεργασία όλων εκείνων των ελλήνων πολιτών (και των εκτός ζώντων ελλήνων και φιλελλήνων) που διαθέτουν αριστεία σε ΗΘΟΣ αλλά και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ. Αυτοί οφείλουν να αποτελέσουν την πρωτοπορία των διαχειριστών αυτού τόπου!

Όσοι επομένως νοιαζόμαστε ειλικρινά για την έξοδο από την υφιστάμενη πολύπλευρη κρίση και τη επιτάχυνση των ρυθμών επίτευξης μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο τον «Μικρό και Μέγα» που θα μας φέρνει όλο και πιο κοντά στη επίτευξη του πιο πάνω στρατηγικού μας στόχου-οράματος, οφείλουμε να εξαντλήσουμε τις υφιστάμενες δυνατότητές μας για συμβολή στην βέλτιστη (χρονικά και ποιοτικά) επίτευξη του. Και σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο (σύμπραξη, συνεργασία). Ας το θεωρήσουμε χρέος μας και ας αναλάβουμε, λοιπόν, την ευθύνη συμμετοχής και δράσης που αναλογεί στον καθένα από μας!

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μεν άγνωστος και διαφορετικός κατά περίπτωση, αλλά σίγουρα πεπερασμένος...
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ν. Λυγερός: Στοιχεία ουσίας

Μαθητής: Τι είναι τα στοιχεία της ουσίας;
Δάσκαλος: Στην αρχή, ο Ελληνισμός δίνει αξία στο άλας και στο ύδωρ για τη φιλοξενία.
Μαθητής: Και μετά;
Δάσκαλος: Ο Χριστιανισμός έδωσε έμφαση στον άρτο και στον οίνο για την θυσία.
Μαθητής: Και για την προστασία;
Δάσκαλος: Τότε υπάρχει το λάδι.
Μαθητής: Στο σώμα για την πάλη.
Δάσκαλος: Στο κεφάλι για την επιλογή.
Μαθητής: Συνδυάζει τις δύο πορείες.
Δάσκαλος: Είναι διακλάδωση.
Μαθητής: Διαχρονική.
Δάσκαλος: Είναι αυτά που είμαστε.
Μαθητής: Κι όχι που έχουμε.
Δάσκαλος: Διότι χωρίς παρέμβαση δεν γίνεται η μεταμόρφωση.
Μαθητής: Και είναι συνέχεια.
Δάσκαλος: Πρέπει να προσέχουμε αυτά τα στοιχεία.
Μαθητής: Μα πώς γίνεται;
Δάσκαλος: Με τον πολύτιμο λίθο.
Μαθητής: Πολύτιμο;
Δάσκαλος: Το δισκοπότηρο δεν ήταν χρυσό.
Μαθητής: Έχετε δίκιο. Τότε;
Δάσκαλος: Σκέψου το ζεόλιθο.
Μαθητής: Αυτός είναι ο λόγος λοιπόν.
Δάσκαλος: Ο καλός λόγος.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη του γεωπόνου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ι.Μαντζαβέλα στην ΕΡΑ Ορεστιάδας

Συνέντευξη του γεωπόνου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ι.Μαντζαβέλα στην ΕΡΑ Ορεστιάδας.
Συνέντευξη του Ιωάννη Μαντζαβέλα, Γεωπόνου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΑ Ορεστιάδας και στον Βασίλη Πρεμίδη. Δευτέρα 05/08/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ν. Λυγερός: Ο αγώνας του ελληνικού ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός - Ο αγώνας του ελληνικού ζεόλιθου.
Ο αγώνας του ελληνικού ζεόλιθου είναι ανάλογος με τον αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ, διότι πρόκειται περί ενός εθνικού θέματος. Πρέπει λοιπόν να ξεπεραστούν οι τοπικές αντιπαραθέσεις και να καταλάβουμε ότι η μάχη δεν έχει σχέση αποκλειστικά με τα δικαστήρια. Η ουσία είναι αλλού. Ο ελληνικός ζεόλιθος αποτελεί για την οικονομία μας ένα από τα στρατηγικά μας αποθέματα ακριβώς όπως είναι οι υδρογονάνθρακες και οι υδρίτες μεθανίου της ελληνικής ΑΟΖ. Απλώς ο ζεόλιθος είναι πιο εύκολα προσβάσιμος, αφού πρόκειται για επιφανειακά κοιτάσματα που βρίσκονται πάνω στην ξηρά. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία διακρατική δυσκολία για την εξόρυξή του στη Θράκη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει την ανάπτυξη της Θράκης με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει στο Βόρειο Έβρο με την ενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Με όλο αυτό το πλαίσιο μπορεί να τροφοδοτήσει όλη την Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα. Μέσω του φαρμακευτικού σκευάσματος μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους και να τους απαλλάξει από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Οι εφαρμογές του σε διάφορους τομείς όπως η χημεία, η βιομηχανία του μπετό, η βιομηχανία των υδρογονανθράκων, έχουν βάλει τον ζεόλιθο στις δέκα μεγαλύτερες καινοτομίες του κόσμου. Κι όμως η χρήση του στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστη, ενώ στη Θράκη μας έχουμε μία τεράστια ποσότητα, πάνω από 80 εκατομμύρια τόνους ορυκτού και μια από τις καλύτερες ποιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεπεράσουμε τις αθλιότητες τις γραφειοκρατικές και τις άσκοπες αντιπαραθέσεις για να περάσουμε στο στάδιο αξιοποίησης του ελληνικού ζεόλιθου προς όφελος της πατρίδας μας όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε στρατηγικό λόγω των πολλαπλών εφαρμογών του, διότι θα βοηθήσει πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες να ξεπεράσουν τις οικονομικές και πρακτικές δυσκολίες που έχουν με τα χωράφια τους και τις καλλιέργειές τους. Ο ελληνικός ζεόλιθος θα ενισχύσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων που δεν γονάτισαν, που δεν τα παράτησαν και δεν εγκατέλειψαν τη γη τους. Διότι έχει αρχίσει το μέλλον της Ελλάδας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού "ΕΛΙΑ: Ευλογία ή Βάσανο;"

Νίκος Λυγερός "ΕΛΙΑ: Ευλογία ή Βάσανο;".
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού

στην εκδήλωση με θέμα:
"ΕΛΙΑ: Ευλογία ή Βάσανο;".
Πλατεία Σκαμιάς.
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Τα μυστήρια του Ζεόλιθου στον Έβρο

Τα μυστήρια του ζεόλιθου στον Εβρο. Το κατηγορώ ενός εισαγγελέα για το πολυδαίδαλο σύστημα συμφερόντων που φρενάρει την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.
Ένα πόρισμα 26 σελίδων του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας Δ. Λαμπρίδη για την επένδυση σε κοίτασμα ζεόλιθου στη Θράκη επανέφερε στην επιφάνεια ένα θέμα που ταλαιπωρεί επί μία δεκαετία την τοπική κοινωνία. Η υπόθεση έχει φέρει σε αντιπαράθεση το υπουργείο Περιβάλλοντος με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, έχουν κατατεθεί μηνύσεις, αναμείχθηκαν το ΙΓΜΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή και έχει εμπλακεί σε διάφορα στάδια και η Δικαιοσύνη. Ακρη ωστόσο δεν έχει βρεθεί, η ενδιαφερόμενη εταιρεία βρίσκεται σε μια μετέωρη κατάσταση, η επένδυση δεν προχωρεί ούτε μι απευθείας μίσθωση οότε με διεθνή διαγωνισμό και κανένας δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό. Τις επόμενες ημέρες λήγει η προθεσμία εντός της οποίας καλείται να απαντήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νέο αίτημα της επισπεύδουσας εταιρείας να πάρει άδεια για εκμετάλλευση του κοιτάσματος το οποίο κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Τέλος στο σίριαλ πάντως δεν αναμένεται να δοθεί, αλλά ούτε και απάντηση στο ερώτημα πώς θα καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση ενός εξαιρετικά κερδοφόρου κοιτάσματος ορυκτού ζεόλιθου στη Θράκη, που θεωρείται κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ο Ζεόλιθος: Η απελευθέρωση από τον κατσίγαρο

Νίκος Λυγερός - Ο Ζεόλιθος: Η απελευθέρωση από τον κατσίγαρο.
του Νίκου Λυγερού. 

Αν υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να λύσει οριστικά ο ζεόλιθος με την εφαρμογή του, είναι το θέμα του κατσίγαρου για τους ελαιοπαραγωγούς. Όσοι δεν γνωρίζουν τη δυσκολία του θέματος λόγω οσμής και τοξικότητας, δεν μπορούν να αντιληφθούν τι πιέσεις ασκούνται πάνω στους ελαιοπαραγωγούς με πάτημα το κατσίγαρο. Ενώ με τη χρήση του ζεόλιθου η επίλυση είναι απλή. Και αυτό δεν είναι μόνο ένα πειραματικό στάδιο που έχει γίνει αποκλειστικά σε ερευνητικό εργαστήριο. Λόγω διάλεξης για το ζεόλιθο στη Νεμέα ήρθαμε σε επαφή με ελαιουργεία τριών φάσεων. Συγκεκριμένα για 500 τόνους κατσίγαρου, έγινε χρήση 3 τόνων γεωργικού ασβέστη και 3 τόνων ζεόλιθου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφοπλίσει τις αρνητικές ιδιότητες του κατσίγαρου και να δημιουργήσει μια άοσμη ζεολάσπη, η οποία είναι επιπλέον χρήσιμη για τις καλλιέργειες. Συστήνουμε λοιπόν σε όλους όσους έχουν ανάγκη να απελευθερωθούν από τον κατσίγαρο να τον μετατρέψουν σε ωφέλιμο υλικό μέσω του ζεόλιθου κι αν θέλουν να το δοκιμάσουν πριν μπορούν να πληροφορηθούν ανάλογα ή ακόμα και να κάνουν οι ίδιοι πειράματα με μικρότερες ποσότητες, αλλά με την ίδια αναλογία περίπου. Θα καλυτερέψουν και τη γη τους, και τον καρπό τους αλλά και την ίδια την ζωή τους.
Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.