Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός: Χημική Ανάλυση Ζεόλαδου

Ν. Λυγερός: Χημική Ανάλυση Ζεόλαδου.
Ενώ το ζεόλαδο ήταν ένα όραμα τώρα έγινε μία πραγματικότητα και μάλιστα και σε επίπεδο της χημικής ανάλυσης. Έτσι περάσαμε το πρώτο ουσιαστικό και αντικειμενικό στάδιο της παραγωγής αυτού του αγουρέλαιου. Η συλλογή του έγινε στις 26/10/2013. Συμμετείχαμε ομαδικά σε αυτή την προσπάθεια για να έχουμε βιωματική γνώση της όλης επεξεργασίας δίχως κανένα ενδοιασμό. Μ’ αυτόν τον τρόπο έγινε η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή ζεόλαδου. Αντιπροσωπεύει 540 φιάλες των 250 ml. Η χημική ανάλυση του ζεόλαδου έδειξε ότι η γεύση του και η οσμή του είναι άριστες. Πιο συγκεκριμένα από το πράσινο, φρουτώδες και περιεκτικό αγουρέλαιο έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Στην κατηγορία του, ενώ το όριο είναι 0,80%, έχει 0,23% οξύτητα. Κει ο δείκτης υπεροξειδίων, ενώ το όριο είναι 20 έχει 6,014 meqO2/Kg. Όσον αφορά στο K270 έχει 0,178 ενώ το όριο είναι 0,22. Και για το Κ232 έχει 1,88 ενώ το όριο είναι 2,50. Και τελικά για το ΔΚ έχει -0,011 ενώ το όριο είναι 0,01. Συνειδητοποιούμε λοιπόν και με αντικειμενικό τρόπο με αυτή τη χημική ανάλυση που έγινε στις 27/12/2013 ότι το ζεόλαδο έχει πλέον μια επίσημη ύπαρξη και αυτή είναι στο πλαίσιο όλων των καθορισμένων ορίων για τον χαρακτηρισμό του. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι ο ζεόλιθος και μάλιστα ο κλινοπτιλόλιθος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της ποιότητας του ελληνικού λαδιού που είναι ήδη διάσημο σε όλο τον κόσμο. Έτσι με αυτή την πρακτική καινοτομία σε αυτόν τον τομέα θα καταλάβουν οι παραγωγοί μας ότι αντί να πωλούν την πρώτη ύλη σε άλλες χώρες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα μέγιστα τις ιδιότητες του ελληνικού λαδιού με τη χρήση του ζεόλιθου. Και τώρα γίνεται κατανοητό σε όλους ότι ο συνδυασμός του ελληνικού λαδιού με τον ελληνικό ζεόλιθο θα κάνει τη διαφορά που κάνει τη διαφορά ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Αραδίππου - Κύπρος

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Αραδίππου - Κύπρος.
Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Κ. Σταμπολίδου, Αραδίππου - Λάρνακα. Κύπρος 29/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Μεγάλο ενδιαφέρον στις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Παυλώνια και το Ζεόλιθο που υλοποίησε το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας

Περισσότεροι από εκατόν είκοσι (120) ήταν οι συμμετέχοντες στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που υλοποίησε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», το μήνα Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολ. Μακεδονίας, που είχαν ως θέμα το δασικό δέντρο Παυλώνια και το φυσικό ορυκτό Ζεόλιθος.

Η ημερίδα με θέμα «Παυλώνια – Ένα πολύτιμο δασικό δέντρο για εναλλακτική καλλιέργεια και μελλοντική επένδυση», πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον κ. Κ. Σπανό, τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Στη σχεδόν κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, ο κ. Σπανός παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για το άγνωστο στο ευρύτερο κοινό δέντρο της Παυλώνια. Πρόκειται για ταχυαυξές δέντρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παραγωγή βιομάζας όσο και τεχνικού ξύλου, ενώ δεν ενδείκνυται για καυσόξυλο. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, η εγκατάσταση των δενδρυλλίων συνιστάται να γίνεται στο τέλος του χειμώνα, σε αποστάσεις 3Χ3μ. για παραγωγή βιομάζας και 4Χ4 ή 5Χ5μ. για την παραγωγή τεχνικού ξύλου. Πετρώδη ή υγρά εδάφη, καθώς και ανεμόπληκτες περιοχές πρέπει να αποφεύγονται υπογράμμισε ο εισηγητής. Τα φυτά της Παυλώνια απαιτούν συχνές αρδεύσεις, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους. Ο κ. Σπανός σημείωσε ότι για την παραγωγή βιομάζας, τα δέντρα υλοτομούνται κάθε τρία χρόνια, με μέση ετήσια απόδοση 4τόννων/στρ., ενώ για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας (επιπλοποιία), η μέση απόδοση μιας φυτείας 10στρ. στο τέλος της 10ετίας είναι περίπου 625κ.μ ξύλου, με μέση τιμή πώλησης 300€/κ.μ. Το δέντρο της Παυλώνια μπορεί να συνδυαστεί και με την μελισσοκομία.

Στις 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Εφαρμογές του ζεόλιθου στην γεωργία. Δυνατότητες και προοπτικές». Κατά την έναρξη της ημερίδας, απονεμήθηκε σε αγρότη του Ν. Δράμας, το βραβείο «Αγρότης της Χρονιάς». Στο πρώτο μέρος ο καθηγητής γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας, αναφέρθηκε στις εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία και στις οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες. Ο κ. Κουτρούμπας τόνισε ότι στις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου από την χρήση του στη γεωργία, είναι η αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και παράλληλα η συμπληρωματική του δράση στην αποτελεσματική απορρόφηση των λιπασμάτων από τα φυτά. Πρακτικά σημαίνει ότι με την εφαρμογή του ζεόλιθου στο έδαφος, απαιτούνται λιγότερες δόσεις αζωτούχων και φωσφορικών λιπασμάτων, των οποίων η δραστικότητα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σημείωσε ο εισηγητής. Ο κ. Κουτρούμπας πρόσθεσε επίσης την ιδιότητα του ζεόλιθου να αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας του εδάφους, την βελτίωση του pH και της δομής του εδάφους, ενώ είναι και ωφέλιμος από περιβαλλοντική σκοπιά διότι μειώνει την έκπλυση των θρεπτικών στοιχείων. Η εφαρμογή του ζεόλιθου στο έδαφος γίνεται με ενσωμάτωσή του σε ποσότητες που φτάνουν τα 400-500κιλ/στρ, η δε δράση του διαρκεί για πολλά έτη, συμπλήρωσε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Κουτρούμπας.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο καθηγητής Ορυκτολογίας-Κοιτασματολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ανέστης Φιλιππίδης, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για τον ζεόλιθο, άγνωστα στους περισσότερους. Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Φιλιππίδης, είναι ότι αποτελεσματικότητα στη γεωργία, αλλά και σε άλλους τομείς (κτηνοτροφία, διατροφή, φαρμακευτική κ.α.), επιφέρει μόνο ο ζεόλιθος υψηλής ποιότητας, δηλαδή αυτός που περιέχει πάνω από 75% περιεκτικότητα σε ζεόλιθο τύπου HEU (κλινοπτιλόλιθο), ενώ αντίθετα η παρουσία ινωδών ζεολίθων αποκλείει την χρήση των φυσικών ζεολίθων. Στη συνέχεια ο κ. Φιλιππίδης παρουσίασε στοιχεία από την εφαρμογή ζεόλιθου υψηλής ποιότητας σε φυτικά είδη (σιτάρι, καλαμπόκι, ακτινίδια, σταφύλι κ.α.) στα οποία επέφερε αύξηση της απόδοσης αλλά και βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Αντίθετα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εφαρμογή ζεόλιθου χαμηλής ποιότητας δεν επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα στη γεωργία, κάτι που συμβαίνει συχνά, διότι οι περισσότερες ποσότητες ζεόλιθου που διακινούνται στην χώρα μας είναι χαμηλής ποιότητας και δεν συνοδεύονται από ορυκτολογική σύσταση, στοιχείο το οποίο θεωρείται απαραίτητο κατά την εμπορία του. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε και σε άλλες χρήσεις του ζεόλιθου όπως, καθαρισμός αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, πρόσθετο ζωοτροφών και υλικού δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων, μετατροπή κοπριάς σε άοσμο λίπασμα, υπόστρωμα θερμοκηπίων, απομάκρυνση κυανοβακτηρίων κ.α.


Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις των παρευρισκομένων, στις οποίες οι δύο εισηγητές έδωσαν χρήσιμες και καθαρές απαντήσεις.
Διαβάστε περισσότερα... »

Zeolithe et industrie Automobile

Zeolithe et industrie Automobile.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κήπο, Αραδίππου - Κύπρος

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κήπο, Αραδίππου - Κύπρος.
Ενσωμάτωση ζεόλιθου στον κήπο του Σάββα Καλυφόμματου, Αραδίππου - Λάρνακα. Κύπρος, 28/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε τριανταφυλλιές, Αραδίππου - Κύπρος

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε τριανταφυλλιές.
Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε τριανταφυλλιές στον κήπο του Σάββα Καλυφόμματου, Αραδίππου - Λάρνακα. Κύπρος 28/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην ''Αντιθέσεις'' ΚΡΗΤΗ TV

Συνέντευξη Νίκος Λυγερός στην εκπομπή του Σαχίνη Αντιθέσεις, ΚΡΗΤΗ TV
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη "Αντιθέσεις". ΚΡΗΤΗ TV, 28/12/2013.

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ
http://www.lygeros.org/Books/O_Maratwnios_ths_AOZ.html

Η Ελλάδα του Μέλλοντος
http://www.lygeros.org/Books/H_Ellada_tou_mellontos.html

Strategie: Articles & Analyses
http://www.lygeros.org/section.php?name=Strategie

Hellénisme: Articles & Analyses
http://www.lygeros.org/section.php?name=Hellenisme

ZEE--Articles & Analyses:
http://www.lygeros.org/section.php?name=ZEE

Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
http://www.ipetitions.com/petition/elliniki_aoz/

Zéolithe: Articles & Analyses
http://www.lygeros.org/section.php?name=Zeolithe

Υπογραφές για τον Ελληνικό Ζεόλιθο
http://www.ipetitions.com/petition/ellhnikos_zeolithos/
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός: Οι γεωπολιτικές διαστάσεις της ΑΟΖ και του Ζεόλιθου

Λόγω έλλειψης γνώσεων και τεχνικών στους τομείς της ΑΟΖ και του ζεόλιθου, οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι γραφικές λεπτομέρειες της πατρίδας μας και ότι η ουσία είναι η οικονομική κρίση. Μόνο που από τότε που το λένε τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι ίδιοι περιμένουν ακόμα το φως χωρίς να αντιληφθούν ότι έχουμε δύο φάρους στους οποίους μόνο μερικοί άνθρωποι έχουν δώσει σημασία. Κι όμως η ελληνική ΑΟΖ και ο ελληνικός ζεόλιθος έχουν εν δυνάμει γεωπολιτικές διαστάσεις όχι μόνο για τα νησιά και τη Θράκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα με επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιο ισχυρό στοιχείο είναι ότι δεν αποτελούν εκτονώσεις όπως τα περισσότερα που ακούμε συνεχώς, είναι στρατηγικές και εποικοδομητικές λύσεις σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Επίσης είναι δεδομένα που επιτρέπουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, δηλαδή ότι ξεπερνούν σε τάξη μεγέθους το αρχικό πρόβλημα. Ύστερα είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, καινοτομίες όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Έχουν λοιπόν τα γεωοικονομικά κριτήρια ως στρατηγικές δομές και κατά συνέπεια έχουν γεωπολιτικές διαστάσεις. Βέβαια για να το αντιληφθεί κανείς πρέπει να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και να ξεπεράσει τα κοινωνικά εμπόδια για να μπορέσει να δει πέρα από τη μιζέρια. Έτσι θα αντιληφθεί τις προοπτικές που έχει η πατρίδα μας και θα καταλάβει ότι έχουμε περάσει στο επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού αυτού του οράματος που δεν είναι πια ούτε αδιανόητο, ούτε ουτοπία. Διότι τώρα υπάρχουν ήδη ανθεκτικοί μαχητές που προωθούν τα δικαιώματα της πατρίδας μας δίχως να το βάζουν κάτω γιατί ξέρουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Το να έχεις τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου κι ένα τεράστιο κοίτασμα ζεολίθου δεν είναι ούτε λεπτομέρεια ούτε φαντασία. Απλά πρέπει να περάσουμε όλοι στο στάδιο της συνειδητοποίησης αυτής της αξίας και να την αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά. Και να μην παραμείνουμε στο στάδιο της ιδέας. Δεν έχουμε ανάγκη από πατέντες αλλά από καινοτομίες για την Ελλάδα του μέλλοντος. Και η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος ανήκουν σε αυτές. Προσφέρουν και οι δύο μία νέα αντίληψη των δεδομένων κι επιτρέπουν ένα βαθύ σχεδιασμό που δεν έχει σχέση με τη καθημερινή. Το μέλλον μας είναι στη γη και στη θάλασσα ας περάσει και στο μυαλό μας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελιές, Αραδίππου - Λάρνακα, Κύπρος

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελιές. Αραδίππου, Λάρνακα - Κύπρος .
Ενσωμάτωση ζεόλιθου στις ελιές στο κτήμα του Γιώργου Αλαμπρίτη, Αραδίππου - Λάρνακα, Κύπρος 26/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Η καινοτομία του Ζεόλαδου / L'innovation du zéolado

Νίκος Λυγερός - Η καινοτομία του Ζεόλαδου -- L'innovation du zéolado
Νίκος Λυγερός - Η καινοτομία του Ζεόλαδου / L'innovation du zéolado. (Oliviers biologiques avec zéolithe).
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και Κοσμητολογία/Αισθητική

Ένας από τους τομείς εφαρμογής του ζεόλιθου που επιτρέπει μια κάθετη παραγωγή αλλά και μια αυξημένη αξία, είναι αυτός της Κοσμητολογίας/αισθητικής. Γνωρίζουμε ήδη πολλές εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του μοριακού κόσκινου που έχει ο ζεόλιθος και μάλιστα ο κλινοπτιλόλιθος. Δεν πρέπει λοιπόν να περιοριστούμε στις εφαρμογές ειδικά όταν αυτές μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση. Η ιδιότητα του κλινοπτιλόλιθου να έχει δράση σε μοριακό επίπεδο μας επιτρέπει να σκεφτούμε εφαρμογές και μάλιστα πατέντες μέσω της χημείας δίχως όμως να έχουμε τις επιπτώσεις του τεχνητού. Με τον φυσικό ζεόλιθο μπορούμε να παραμείνουμε μέσα στο πλαίσιο των φυσικών προϊόντων κι όχι να παραμείνουμε στο επικοινωνιακό και μόνο. Ο φυσικός ζεόλιθος και ειδικά ο κλινοπτιλόλιθος μπορεί να προσφέρει και σ' αυτόν τον τομέα που αγγίζει πολλούς ανθρώπους. Κατά συνέπεια πρέπει να το έχουμε στο νου μας για την αξιοποίησή του. 

The zeolite-catalyzed alkoxylation of limonene and alpha-pinene over acid-treated mordenite, clinoptilolite and ferrierite as catalysts has already been reported in the literature. The best results were obtained for methoxylation of limonene in the presence of a clinoptilolite-type zeolite (60% yield). The alkoxylation of alpha-pinene with methanol in the presence of mordenite also achieved the highest yields of 66% for 1-methyl-4-[alpha-methoxy-isopropyl]-1-cyclohexene. Syntheses of 1-methyl-4-[alpha-alkoxy-isopropyl]-1-cyclohexenes via zeolite-catalyzed alkoxylation of other terpenes were reported in a review paper.

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και Κοσμητολογία/Αισθητική

http://lygeros.org/articles.php?n=14042&l=gr
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Enhancing the removal of arsenic, boron and heavy metals in subsurface flow constructed wetlands using different supporting media

Χρήση κλινοπτιλόλιθου για την απομακρυνση Βοριου και αρσενικού σε περοχημικά απόβλητα.

The presence of arsenic and heavy metals in drinking water sources poses a serious health risk due to chronic toxicological effects. Constructed wetlands have the potential to remove arsenic and heavy metals, but little is known about pollutant removal efficiency and reliability of wetlands for this task. This lab-scale study investigated the use of vertical subsurface flow constructed wetlands for removing arsenic, boron, copper, zinc, iron and manganese from synthetic wastewater. Gravel, limestone, zeolite and cocopeat were employed as wetland media. Conventional gravel media only showed limited capability in removing arsenic, iron, copper and zinc; and it showed virtually no capability in removing manganese and boron. In contrast, alternative wetland media: cocopeat, zeolite and limestone, demonstrated significant efficiencies--in terms of percentage removal and mass rate per m3 of wetland volume--for removing arsenic, iron, manganese, copper and zinc; their ability to remove boron, in terms of mass removal rate, was also higher than that of the gravel media. The overall results demonstrated the potential of using vertical flow wetlands to remove arsenic and metals from contaminated water, having cocopeat, zeolite or limestone as supporting media.
Διαβάστε περισσότερα... »

Framework Type HEU

Framework Type HEU.



Framework Type HEU
Framework
Space Group:C2/m
Cell Parameters:
a = 17.523 Åb = 17.644 Åc = 7.401 Å
α = 90.000°β = 116.104°γ = 90.000°
Volume =2054.84 Å3
RDLS =0.0019
Framework density (FDSi):17.5 T/1000 Å3
Topological density:TD10 = 909TD = 0.778254
Ring sizes (# T-atoms):10   8   5   4            
Channel system:2-dimensional
Maximum diameter of a sphere:
that can be included5.97 Å
that can diffuse alonga:   3.05 Åb:   1.34 Åc:   3.67 Å
Accessible volume:9.5  %  (additional data)
Secondary Building Units:4-4=1   
Composite Building Units:
bre (t-bru)
t-bru
t-heu-1
t-heu-2
Tiling arrangement
Coordinates:List (T-atoms), CIF (T and O atoms)
Coordination sequences:
    + Vertex symbols
    + Loop configurations
List


Database of Zeolite Structures
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Précipitation tartrique dans le vin et les zéolithes

La précipitation de tartre est un phénomène rejeté par le consommateur (dépréciation du goût, formation de lie). La précipitation tartrique demeure le principal problème de dépôts dans les vins. D'où la nécessité de limiter ces précipitations, c'est ce que l'on appelle la stabilisation tartrique.

Pourquoi y a-t-il des précipitations tartriques dans le vin ?

L'acide tartrique  réagit avec le potassium pour donner du tartrate de potassium (KHT), et avec le calcium pour donner du tartrate neutre de calcium (CaT). Si les teneurs en KHT ou en CaT sont supérieures à la solubilité limite à une température donnée, il y a risque de "précipitations". Cette expression est abusivement employée, car l’apparition de tartrate de potassium solide n’est pas le résultat d’une réaction chimique mais d’une cristallisation liée seulement à cet état de sursaturation.

Quels sont les facteurs influant sur les précipitations tartriques ?

la température bien sûr qui influe sur la constante de solubilité. Plus la température diminue et plus la solubilité diminue

la teneur en alcool ou TAV. Pendant la fermentation alcoolique on peut assister à de fortes précipitations tartriques par diminution de la solubilité du KHT

Comment s'effectue la stabilisation tartrique

Le but de la stabilisation tartrique du vin est d'empêcher la formation de cristaux de tartre qui peut avoir lieu lorsque la température du vin diminue. La stabilisation tartrique des vins se fait par échange d'ions, ce qui permet de diminuer la teneur en ion potassium ou en ion tartrate sans influencer la qualité intrinsèque du vin

Comment préparer le vin à un procédé aboutissant à sa stabilisation tartrique ?

Bien souvent un hiver froid, un élevage long sur lies suffisent à assurer la stabilisation tartrique du vin. Cependant, la plupart du temps une intervention doit être envisagée. Il est alors crucial, avant de procéder à tout traitement de stabilisation et surtout avec les procédés physiques :
d'assembler les vins au préalable. Même si 2 vins sont stables séparément, le mélange ultérieur peut s'avérer instable
le vin à traiter doit être bien clarifié par collages et/ou filtration afin d'éliminer les colloïdes du vin qui possèdent un effet retardateur. La zéolithe rentre dans ce procédé.

Les zéolithes stabilisent le vin

Tous les procédés actuels, que ce soit la stabilisation au froid par contact, l´électrodialyse ou les échangeurs de cations, coûtent cher. Les chercheurs se sont donc orientés vers des échangeurs d´ions moins onéreux et ont retenu une zéolithe. Les zéolithes étant en fait des silicates d´aluminium. Ces zéolithes ont surtout la particularité de fixer les ions potassium (K+) du vin et de les remplacer par des protons H+. Le tartre étant formé d'acide tartrique et de potassium, il suffit d´éliminer 10 à 30 % des ions potassium pour éviter toute précipitation ultérieure et stabiliser un vin. La zéolithe s´avère efficace aux pH acides du vin et respecte les autres constituants, elle est également neutre de goût.
Διαβάστε περισσότερα... »

Zeolite - Canadian Mining Company


Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός: Η επιλεκτικότητα του κλινοπτιλόλιθου

Όταν μιλούμε γενικά για ζεόλιθο, δεν κατανοούμε ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες και δεν έχουνε όλες τις ίδιες ιδιότητες. Υπάρχουν ζεόλιθοι που είναι όξινοι, άλλοι ουδέτεροι κι άλλοι αλκαλικοί. Γι’ αυτό τον λόγο, και ειδικά τώρα που θέλουμε να αναδείξουμε τις ιδιότητες που έχει ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος, πρέπει να εξετάζουμε ειδικά τις ιδιότητές του για να έχουμε μια γνήσια γνώση για τη χρήση του αλλά και για άλλες εφαρμογές. Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές είναι η διαφορά μεταξύ των συνθετικών και των φυσικών ζεόλιθων. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση από μη ειδικούς να προτείνουν εφαρμογές για τον έναν που να μην έχουν νόημα για τον άλλον. Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία είναι η επιστημονική ουσία που αφορά τον κλινοπτιλόλιθο. Ένα από τα βασικά και θεμελιακά στοιχεία του είναι η επιλεκτικότητά του όσον αφορά στα βαρέα μέταλλα αλλά και την Aμμωνία. Οι μελέτες έχουν γίνει για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις στο πλαίσιο της απολύμανσης του Τσέρνομπιλ. Έτσι δεν έχουμε μόνο θεωρητικά και εργαστηριακά αποτελέσματα αλλά και πρακτικά, αφού ξέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 500,000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου. Κατά συνέπεια, ξέρουμε με ακρίβεια και τις επιδόσεις του. Έτσι στο βιβλίο των Michel Guisnet και Jean-Pierre Gilson “Zeolites for Cleaner Technologies” βρίσκουμε τον εξής κατάλογο επιλεκτικότητας:
Κλινοπτιλόλιθος: Cs>Pb>NH4>Na>Sr>Cd,Cu,Zn
που σημαίνει πρακτικά ότι ο κλινοπτιλόλιθος απορροφά πρώτα το Καίσιο, μετά το Μόλυβδο, ύστερα την Αμμωνία, το Νάτριο, το Στρόντιο ενώ το Κάδμιο, το Χαλκό και τον Ψευδάργυρο τους απορροφά στο ίδιο επίπεδο. Στον ίδιο πίνακα για άλλους τρεις ζεόλιθους έχουμε τα εξής στοιχεία:
Chabazite (CHA): Cs>NH4>Pb>Na>Cd>Sr>Cu>Zn
Mordenite (MOR): Pb>Cs>NH4>Na>Cd
Philliptite (PHI): Cs> Pb>NΗ4>Na>Sr>Cd>Zn

Με αυτά τα χαρακτηριστικά βλέπουμε και τις αναλογίες και τις διαφορές μεταξύ ζεόλιθων. Και καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο ο κλινοπτιλόλιθος είναι από τους πιο αποτελεσματικούς για τον καθαρισμό της ζωής και γι’ αυτό αυτή η ιδιότητα έχει τόσες εφαρμογές στον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας αλλά και της ανθρώπινης χρήσης.

Michel Guisnet - Jean-Pierre Gilson: "Zeolites for Cleaner Technologies".
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Αλεξανδρούπολη


Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Αλεξανδρούπολη.

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Γιαγιά Βασιλική, Αλεξανδρούπολη. 08/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κτήμα, Παλαιομέτοχο-Κύπρος


Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κτήμα, Παλαιομέτοχο-Κύπρος.

Ενσωμάτωση του ζεόλιθου στο κτήμα του Μάριου Χρίστου. Παλαιομέτοχο, Κύπρος. 09/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε Αλόη Βέρα, Κύπρος


Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε Αλόη Βέρα, Κύπρος.

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε Αλόη Βέρα στο κτήμα του Μιχάλη Παπαιερωνύμου, Αραδίππου, Κύπρος, 15/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κτήμα, Τρούλλοι - Κύπρος


Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε κτήμα στην Κύπρο.

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα του Δώρου Ζένιου, Τρούλλοι, Κύπρος, 15/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

La zeolita y nuestra tierra

N. Lygeros 
Traducción al español de Olga Raptopoulou

Algo importante que debemos entender en cuanto al uso de la zeolita en la agricultura es lo que ofrece en nuestra tierra y que como consecuencia de esta acción se mejora la producción. La importancia de esta observación se ve claramente cuando la tierra es ácida, ya que en este caso el 70 % del fertilizante añadido es inútil. Es la propia tierra que reacciona con él y no beneficia la planta más que un 30%. El uso de la zeolita funciona como ecualizador y neutraliza el pH de la tierra. Así, cuando añadimos el fertilizante en esta nueva tierra funciona 100% y tiene mejor eficiencia. De hecho ahorramos fertilizante. Además, durante este proceso ahorramos agua. Cuando llueve mucho la zeolita sostiene el fertilizante en el nivel de sistema radicular, un hecho que ayuda al desarrollo de la planta. Y esto es por la misma razón que los fertilizantes contienen zeolita en su estructura externa. Por eso no nos obligan si no existe la necesidad para utilizar zeolita en la agricultura. Cada producción que realmente respeta a las personas y el medio ambiente necesita zeolita. Gracias a la zeolita se limpia la tierra de metales pesados, toxinas y los radicales libres. Así, cada aplicación mejora nuestra tierra y ofrece un terreno fértil en nuestras plantas. En este contexto la zeolita actúa como una máquina de Wiener que gracias a su realimentación ajusta la tierra en un uso más eficiente.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ημερίδα για τον Ζεόλιθο στη Δράμα, Παρασκευή 20/12/2013

Ημερίδα για τον Ζεόλιθο στη Δράμα
Για τις εφαρμογές του φυσικού ορυκτού ζεόλιθος στην γεωργία, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες επιθυμούν, σε ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στη Δράμα.

Το θέμα της ημερίδας είναι «Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία. Δυνατότητες και προοπτικές» και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 11:30π.μ., στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό, η χρήση του οποίου στη γεωργία επεκτείνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφέρονται και άλλες χρήσεις όπως κτηνοτροφική, βιομηχανική, οικιακή, διατροφική κ.α. Τα κύρια θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή του ζεόλιθου στην γεωργία, είναι η δέσμευση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους ή των λιπασμάτων αποδίδοντάς τα στα φυτά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας του εδάφους, η βελτίωση του αερισμού του εδάφους κ.α. Ως φυσικό προϊόν που είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική γεωργία.

Εισηγητές στην ημερίδα είναι ο καθηγητής Γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας και ο καθηγητής Ορυκτολογίας - Κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Φιλιππίδης Ανέστης.


Πριν την έναρξη της ημερίδας, θα γίνει απονομή του βραβείου «Αγρότης της χρονιάς», θεσμός ο οποίος καθιερώθηκε από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, την τελευταία τριετία.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, στο τηλέφωνο 25210-58175 (κ. Αναστασιάδης Άνθιμος).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


11:30-11:40 Έναρξη - Χαιρετισμοί.

11:40-11:45 Απονομή του βραβείου «Αγρότης της χρονιάς», από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παραρτήματος Ανατ. Μακεδονίας, κ. Ζαφείρη Μουστακίδη.

11:45-12:15 «Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία: Οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες». Σπυρίδων Κουτρούμπας, καθηγητής Γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

12:15-13:00 «Ποιοτικά χαρακτηριστικά και περιβαλλοντικές-βιομηχανικές εφαρμογές υψηλής ποιότητας ζεολιθικών τόφφων». Ανέστης Φιλιππίδης, καθηγητής Ορυκτολογίας - Κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

13:00-13:30 Τοποθετήσεις – Συζήτηση.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Zeolita: La liberación del alpechín

N. Lygeros 
Traducción al español de Olga Raptopoulou 

Si hay un problema enorme para los cultivadores del aceite que la zeolita puede resolver definitivamente a través de su aplicación es el problema del alpechín. Los que no conocen la dificultad del problema debido al olor y la toxicidad, no pueden darse cuenta de la presión ejercida en los cultivadores con el pretexto del alpechín. Mientras que la solución de la zeolita es simple. Y esto no se trata sólo de un proyecto piloto que ha sido exclusivamente en el laboratorio de investigación. Gracias a una conferencia sobre la zeolita en la región de Nemea, conocimos almazaras de tres fases. Específicamente para 500 toneladas alpechín, se hizo uso de 3 toneladas de cal agrícola y 3 toneladas de zeolita. Como consecuencia las propiedades negativas del alpechín fueron mitigadas y se creó un zeo-barro inodoro que es además útil para los cultivos. Aconsejamos entonces a todos que tratan de liberarse del alpechín que lo conviertan en un material útil a través de la zeolita; y si quieren probarlo antes, pueden informarse del tema o incluso hacer sus propios experimentos con cantidades menores, pero con la misma proporción aproximadamente. Así, van a mejorar su tierra y su fruta pero ante todo su propia vida.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη Ν.Λυγερού: ''Ζεόλιθος, παιδεία και πειράματα''

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ζεόλιθος, παιδεία και πειράματα". Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς. Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, ώρα: 10.00.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος και η γη μας

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσουμε σε σχέση με τη χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία, είναι ότι ο ζεόλιθος ασχολείται πρωταρχικά με τη γη μας και ως επίπτωση αυτής της δράσης βελτιώνει την παραγωγή. Η σημασία αυτής της παρατήρησης φαίνεται ξεκάθαρα όταν η γη είναι όξινη, αφού σε αυτήν την περίπτωση το 70% του λιπάσματος που προσθέτουμε είναι άχρηστο. Είναι η ίδια η γη που αντιδρά με αυτό και δεν προσφέρει στο φυτό παρά μόνο το 30%. Ενώ η χρήση του ζεόλιθου που λειτουργεί ως εξισορροπητής επιτρέπει την μετατροπή του pH της γης σε ένα ουδέτερο. Έτσι στη συνέχεια όταν προσθέτουμε το λίπασμα σε αυτή τη νέα γη, το λίπασμα λειτουργεί 100% κι έχουμε μεγαλύτερη απόδοση. Πράγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε λίπασμα. Επίσης σε αυτή την διαδικασία έχουμε και εξοικονόμηση νερού. Επίσης όταν έχουμε πολλές ή ισχυρές βροχές ο ζεόλιθος κρατά το λίπασμα στο επίπεδο του ριζικού συστήματος, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού. Και αυτό γίνεται για τον ίδιο λόγο με το οποίο λειτουργούν τα λιπάσματα επιβράδυνσης που εμπεριέχουν ζεόλιθο στην εξωτερική τους δομή. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν δεν είναι ότι αναγκαζόμαστε, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη για την χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία. Κάθε παραγωγή που πραγματικά σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον χρειάζεται το ζεόλιθο. Διότι ο ζεόλιθος καθαρίζει τη γη από τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι κάθε εφαρμογή του βελτιώνει τη γη μας και προσφέρει ένα πρόσφορο έδαφος στα φυτά μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο ζεόλιθος λειτουργεί ως μια μηχανή του Wiener που με ανάδραση προσαρμόζει το έδαφος σε μια αποτελεσματικότερη χρήση.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ζεόλιθος και αποτελεσματική γεωργία»

Ζεόλιθος και αποτελεσματική γεωργία.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ζεόλιθος και αποτελεσματική γεωργία". Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, ώρα: 17.30.
Διαβάστε περισσότερα... »

Zeolita y alpechín

N. Lygeros
Traducción al español de Olga Raptopoulou

Durante la producción del aceite de oliva en Creta, en las almazaras también se produce el alpechín. El problema es que el alpechín afecta significativamente a las propiedades del suelo como por ejemplo, el pH y la conductividad eléctrica. Así, las rocas que contienen illita, ante los fenoles que existen en el alpechín, muestran una gran capacidad de absorción. O sea, en general existe el problema de la contaminación por los residuos de las almazaras dado que la mayoría de los productores del aceite de oliva hacen todo lo posible para deshacerse de su alpechín y causando así problemas ambientales que no están relacionados sólo con la química, sino también con el olor. Lo peor en este procedimiento, habitualmente ilegal, es que hay solución y sobre todo que es eficaz. La simple mezcla de zeolita con el alpechín permite la lucha directa contra el olor que molesta tanto. Se produce un zeo-barro que es inodoro y compacto. Además, esta mezcla de zeolita con el alpechín se puede utilizar como fertilizante e incluso de muy buena calidad, ya que han sido eliminadas, gracias a la zeolita, los metales pesados, las toxinas y los radicales libres que se han sido desactivados. De este modo, las sustancias químicas que son útiles, se pueden utilizar en los cultivos sin causar problemas. De esta manera, los productores ya cuentan con una herramienta muy útil para el aprovechamiento del alpechín sin entrar en un proceso que sería costoso.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Zeolita constructiva

N. Lygeros 
Traducción al español de Olga Raptopoulou

Mientras que unos ignoran incluso la palabra zeolita, los últimos años la zeolita natural se usa cada vez más y esto especialmente en los países en desarrollo donde hay una gran demanda en el sector de la construcción. Gracias a esto, el 80% del consumo de la zeolita natural a nivel mundial se realiza en este campo. O sea, la zeolita puede formar incluso el 35 % del hormigón, un hecho que permite reducir al mínimo el peso, controla el cambio de fase cuando el cemento se hace sólido y además lo protege contra la oxidación si es hormigón armado. Esto se explica en el artículo de Ahmadi και Shekarchi: Use of natural zeolite as a supplementary cementitious material. (Cement & Concrete Composites Vol. 32 pp. 134-141, 2010). Por eso en lugar de mirar de manera pesimista los datos que hay en nuestro país en este campo, sería bueno estudiar prácticamente las propiedades que ofrece la zeolita en el hormigón para utilizarlo estratégicamente; así tendremos una estructura más fuerte que servirá como ejemplo de explotación para la zeolita griega cuando el contenido sea mediocre. 
Διαβάστε περισσότερα... »

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Radio 98.4fm με τον Γ. Σαχίνη

Συνέντευξη του Ν Λυγερού στο Radio 98,4fm με τον Γ.Σαχίνη.
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Radio 98.4fm με τον Γ. Σαχίνη, 11/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος: Αποθέματα και Αξία

Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος--Αποθέματα και Αξία.
Τσιραμπίδης Α. & Φιλιππίδης Α. (2013). Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος: Αποθέματα και Αξία. Τομέας Ορυκτολογίας- Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 46 σελ.




Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος: Αποθέματα και Αξία

Ανανίας Τσιραμπίδης1 & Ανέστης Φιλιππίδης2

Αναφορά σε αποθέματα Ζεολίθου σελ. 16:

Ζεολιθοφόρος τόφος είναι το πέτρωμα που περιέχει ένα ή περισσότερα από τα 80 είδη ζεολίθων.Ο ζεόλιθος με τις πολυάριθμες εφαρμογές είναι ο ζεόλιθος τύπου-HEU (ευλανδίτης-κλινοπτιλόλιθος) που παρουσιάζει πινακοειδείς κρυστάλλους και περιέχει μικρο/νανο-πόρους σε πλέγμα 10-μελών και 8-μελών δακτυλίων, διαστάσεων 7,5x3,1 Å, 4,6x3,6 Å και 4,7x2,8 Å. Για διατροφικές, φαρμακευτικές, ιατρικές, περιβαλλοντικές, κτηνοτροφικές, γεωργικές, υδατικές και βιομηχανικές χρήσεις, απαιτείται η περιεκτικότητα σε ζεόλιθο τύπου-HEU να είναι μεγαλύτερη από 75%. Γι’ αυτές τις εφαρμογές αποκλείεται η χρήση ζεολιθοφόρων τόφων που περιέχουν ινώδεις ζεολίθους (π.χ.εριονίτη, μορντενίτη, σκολεσίτη, μεσόλιθο, νατρόλιθο, ρογγιανίτη, μαζίτη, φερριερίτη κ.ά.) Παίρνοντας υπόψη τα αποθέματα,τον τύπο και την περιεκτικότητα σε ζεόλιθο,το οικονομικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (Ρέμα Ντρίστα και Μαύρη Πέτρα Πετρωτών,και Κύριες Τούμπες και Τύμπανο Πενταλόφου)(Πίν.3), με πιθανά αποθέματα 480 εκατ. τόνους, 120 εκατ.τόνοι για κάθε θέση [2, 33, 34, 137-186].

Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος - Αποθέματα και Αξία.

Εμφανίσεις ζεολίθων που δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον (χαμηλή περιεκτικότητα ή ινώδεις ζεόλιθοι ή άγνωστα αποθέματα) βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Έβρου, Ροδόπης, Σάμου και Κυκλάδων. Στο υπόλοιπο της ΠΕ Έβρου τέτοιες εμφανίσεις απαντούν στις περιοχές: α) Πετρωτών (Αλώνι-Κόκκαλο, Γκαζόμυλος, Λιβαδάκια, Πετρωτά-Ρέμα Λεύκη, Φυλάκιο Ωμέγα) με 35-75% ζεόλιθο τύπου-HEU και 45% μορδενίτη, β) Πενταλόφου (Παλαίστρα) με 43-65% ζεόλιθο τύπου-HEU, γ) Μεταξάδων-Αβδέλλας (Γουρουνόρεμα-Ξεροβούνι) με 35-75% ζεόλιθο τύπου-HEU και δ) Δαδιάς-Λευκίμμης-Φερών (Κανάλια, Ξέφωτο, Σύνορο, Βυρίνη, Λευκίμμη, Άγιος Κωνσταντίνος, Άσπρα Χώματα, Βρύση, Καβησός, Καψάλα, Λάκα, Μακρύλοφος, Νίψα) με 11-70% ζεόλιθο τύπου-HEU, 5-53% μορδενίτη, 14-88% ζεόλιθο τύπου-HEU+μορδενίτη, 43% ζεόλιθο τύπου-HEU+στιλβίτη, 31% μορδενίτη+ στιλβίτη και 8% λομοντίτη+στιλβίτη. Στην ΠΕ Ροδόπης (ΒΑ και ΒΔ Σκαλώματος, Κηροστάτης, Βουκέφαλο Δαρμένης) υπάρχουν ζεόλιθοι με 18-60% ζεόλιθο τύπου-HEU+μορδενίτη και 16-18% ανάλκιμο. Στην ΠΕ Σάμου (λεκάνη Καρλοβασίου-Μαραθόκαμπου) οι ζεόλιθοι περιέχουν 57-91% ζεόλιθο τύπου-HEU, 64% μορδενίτη, 44-72% ανάλκιμο, 66% χαβαζίτη, 78-81% ζεόλιθο τύπου-HEU+μορδενίτη, 55% ζεόλιθο τύπου-HEU+ανάλκιμο και 47% ζεόλιθο τύπου-HEU+φιλλιψίτη. Στην ΠΕ Κυκλάδων (Παναγιά-Κήποι Μήλου, Όρμος Συκιάς-Άγιος Ανδρέας Κιμώλου, ΒΔ τμήμα Πολυαίγου, Ακρωτήρι και Όρμος Μπάλου Θήρας) οι ζεόλιθοι περιέχουν 33-55% ζεόλιθο τύπου-HEU, 23-73% μορδενίτη και 53-72% ζεόλιθο τύπου-HEU+μορδενίτη. Ζεόλιθος τύπου HEU εντοπίστηκε σε πορσελανίτες των νησιών Ζακύνθου, Λευκάδος, Λέσβου και Λήμνου. Στιλβίτης σε φλέβες εντοπίστηκε στη Βάθη Κιλκίς, στον Κατσαμπά Σαμοθράκης και στο Κιζάρι Ροδόπης [187-263]. Ζεολιθοφόροι τόφοι που δεν περιέχουν ινώδη μέλη και με περιεκτικότητα σε ζεόλιθο τύπου-HEU >75%, είναι κατάλληλα υλικά για πολυάριθμες διατροφικές, φαρμακευτικές, ιατρικές, περιβαλλοντικές, κτηνοτροφικές, γεωργικές, υδατικές και βιομηχανικές εφαρμογές όπως: καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, κατεργασία λυματολάσπης, παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, εξυγίανση και οξυγόνωση υδάτινων οικοσυστημάτων, δέσμευση και απομάκρυνση κυανοβακτηρίων, εξασθενούς χρωμίου και ραδιονουκλιδίων, βελτίωση τεχνητών υγροβιότοπων και μονάδων διαχείρισης υδάτων, βελτίωση ποιότητας πόσιμου νερού, ιχθυοκαλλιέργειες, αποσμητικά υλικά, μετατροπή κοπριάς σε άοσμο λίπασμα, καθαρισμό και ξήρανση αερίων, προσθετικά ζωοτροφών, εδαφοβελτιωτικά γεωργικών καλλιεργειών, βελτιωτικά όξινων και αλκαλικών εδαφών, διαχείριση αποβλήτων μεταλλείων και επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, υποστρώματα θερμοκηπίων και ανθοκομικής, βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων, παραγωγή ανθεκτικότερου και υγιέστερου γρασιδιού, συμπληρώματα διατροφής, κ.ά. Ο Ελληνικός Φυσικός Ζεόλιθος (ΕΛΦΥΖΕ) από το Ρέμα Ντρίστα κατά μέσο όρο περιέχει 89% ζεόλιθο τύπου-HEU (εύρος 84-95%)(Πίν. 3). Αυτός ο ζεόλιθος εμπλουτίζει το νερό σε οξυγόνο και ρυθμίζει το pH των υδάτων προς το ουδέτερο. Η κατεργασία αστικών λυμάτων με τον ΕΛΦΥΖΕ έδωσε διαυγές νερό με βελτιωμένες τις ποιοτικές παραμέτρους κατά 90-95%. Επίσης, η κατεργασία έδωσε ένα ίζημα άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης που δημιουργήθηκε είτε με ανάμειξη της λυματολάσπης με τον ΕΛΦΥΖΕ, είτε ως ίζημα με την κατεργασία των αστικών λυμάτων με αυτό. Αυτή η ζεολυματολάσπη είναι κατάλληλη ως εδαφοβελτιωτικό στις γεωργικές καλλιέργειες. Η κατεργασία βιομηχανικών υγρών αποβλήτων (από βαφεία ή βυρσοδεψεία), έδωσε διαυγές νερό με βελτιωμένες τις ποιοτικές παραμέτρους κατά 93-99%. Επίσης, η κατεργασία έδωσε ένα ίζημα άοσμης και συνεκτικής ζεολάσπης, η οποία είναι κατάλληλη για ασφαλή απόθεση, επειδή τα επιβλαβή συστατικά δεν εκπλύνονται με το νερό της βροχής. Ο ΕΛΦΥΖΕ απομακρύνει τα κυανοβακτήρια από τα ύδατα κατά 51-92%. Επιπλέον, στα αγροτικά εδάφη, αυξάνει τις σοδειές κατά 17-66%, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων κατά 4-46%, μειώνει τη χρήση λιπασμάτων κατά 56-100%, μειώνει την κατανάλωση του νερού άρδευσης κατά 33-67% και αποτρέπει την έκπλυση επιβλαβών ουσιών στο υδάτινο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι την ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Η χρήση του ΕΛΦΥΖΕ ως υλικό δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων και ως πρόσθετο ζωοτροφών, αυξάνει την παραγωγή (17% στο γάλα αγελάδων, 7% στο βάρος κρεο-παραγωγών ορνιθίων), βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων, μειώνει την κατανάλωση τροφής, τις ασθένειες και τη φαρμακευτική αγωγή των ζώων, τη θνησιμότητα των νεογνών, τη δυσοσμία και μετατρέπει την κοπριά σε άοσμο λίπασμα [142-186, 264-292]. Σήμερα δεν γίνεται εκμετάλλευση ζεολίθων στην Ελλάδα. Ανάλογα με την ποιότητα, την κοκκομετρία και το βαθμό επεξεργασίας η τιμή των φυσικών ζεολίθων κυμαίνεται από 10 €/t έως 500 €/t. Όταν είναι κατεργασμένοι σε ειδικά προϊόντα (άμμοι υγιεινής, συμπληρώματα διατροφής) έχουν τιμές από 1 €/kg έως 48 €/kg. Τα ενδεικτικά αποθέματα των ζεολίθων της Θράκης είναι 600 εκατ. τόνοι και η ακαθάριστη αξία τους 18 δισεκ. €.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

La cualidad espectacular de zeolita

N. Lygeros 
Traducción al español de Olga Raptopoulou 

Para entender prácticamente la cualidad espectacular de la zeolita natural es suficiente examinar unos elementos estructurales. Uno de ellos es la especial superficie interna. Esta representa la superficie total que está accesible desde los canales internos de la roca porosa. Normalmente la medición se realiza por la absorción de nitrógeno o argón a baja temperatura y se expresa en metros cuadrados por gramo de zeolita. En general, las zeolitas disponen de una superficie especial de cientos de metros cuadrados por gramo. Esto equivale de una a dos superficies del campo de tenis por gramo de zeolita. En un contexto similar, es también espectacular la porosidad de zeolita. Para entenderlo, ponemos el ejemplo de un centímetro cúbico de la zeolita. Si se calcula la longitud total de todos los canales, entonces tendríamos una distancia equivalente a cinco unidades astronómicas, es decir, cinco veces la distancia que separa la Tierra del sol. Solamente cuando estudiamos de esta manera la zeolita nos damos cuenta del tesoro que tenemos en nuestra patria con la clinoptilolita. Sin embargo, una marcha de zeolita tendrá lugar para que todos se den cuenta de ello.
Διαβάστε περισσότερα... »

La zeolita en el tratamiento de los residuos nucleares

N. Lygeros 
Traducción al español de Olga Raptopoulou

La zeolita debido a su superficie especial, su porosidad y geometría es una herramienta ideal para tratar los residuos nucleares. Han sido estudiadas al menos tres variedades naturales de zeolita: Clinoptilolita, Cabasita y Mordenita especialmente para el desarme del Cesio- 137, Estroncio y Cobalto. Por ejemplo en Chernóbil en 1986, 500.000 toneladas de Clinoptilolita fueron utilizados para la purificación de la tierra contaminada. La mayor parte de la Clinoptilolita se utilizó para construir presas de protección pero ciertamente se utilizó dentro de la tierra también. La Clinoptilolita fue incorporada en la dieta de los animales reduciendo así a la mitad el Cesio- 137 encontrado en la leche de las vacas. Más recientemente, en el accidente de Fukushima, la Clinoptilolita se vertió en el mar en sacos reduciendo su concentración en el agua. Por lo tanto, la Clinoptilolita es tan eficaz en su uso para la agricultura y la ganadería, ya que permite reducir al mínimo el uso de productos químicos que agravan la tierra y reducen la calidad de los productos. Así, la zeolita no sirve solo para la purificación sino para la protección del hombre también.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ο Ζεόλιθος στη γεωργία και στην κτηνοτροφία»

Ο Ζεόλιθος στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος στη γεωργία και στην κτηνοτροφία". Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου Χανίων, "Η Ενότητα". Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Η Ελλάδα του μέλλοντος''

'Η Ελλάδα του μέλλοντος.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η Ελλάδα του μέλλοντος". Πολιτιστικό κέντρο Μαργαριτών , Ρέθυμνο. Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, ώρα: 9.30.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Πείραμα: Φυσικός Ζεόλιθος σε Φράουλες

Πείραμα: Φυσικός Ζεόλιθος σε Φράουλες















Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός - ''Η χρήση του ζεόλιθου στη γονιμότητα των εδαφών και στη καλλιέργεια της ελιάς''

Η χρήση του ζεόλιθου στη γονιμότητα των εδαφών και στη καλλιέργεια της ελιάς.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η χρήση του ζεόλιθου στη γονιμότητα των εδαφών και στη καλλιέργεια της ελιάς". Εγκαταστάσεις του ελαιουργείου Βασιλάκης Εμμ. Α. Ε, Νεάπολη Λασιθίου. Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα: 19.00.
Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα του Γιώργου Αλαμπρίτη. Κύπρος

Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα του Γιώργου Αλαμπρίτη. Κύπρος
Ενσωμάτωση ζεόλιθου στο κτήμα του Γιώργου Αλαμπρίτη, Αραδίππου - Λάρνακα, Κύπρος, 07/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Και νέα πρόσωπα στο φως του ζεόλιθου

Ζεόλιθος- Νέα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συμβάλει στη διακοπή της επένδυσης.
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Νέα στοιχεία για τις ενδεχόμενες ευθύνες ή παραλείψεις του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, και άλλων πολιτικών προσώπων στο θέμα της επένδυσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου, προστίθενται στη δικογραφία που βρίσκεται ήδη στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, η δικογραφία για τις ευθύνες στελεχών του ΙΓΜΕ έχει σταλεί στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Νέα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συμβάλει στη διακοπή της επένδυσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, στη διάρκεια της έρευνας που διενεργούσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας Διονύσης Λαμπρίδης, προς αναζήτηση των «συνεργών» του Γ. Μανιάτη, που ως υφυπουργός ΠΕΚΑ σταμάτησε την επένδυση του ζεόλιθου, προέκυψαν και νέα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να έχουν συμβάλει με ενέργειες ή παραλείψεις τους στη διακοπή της επένδυσης.

Στη Βουλή

Πρόκειται για τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, για την περίοδο του 2009, όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης, τους πρώην υφυπουργούς Ανάπτυξης Ιωάννη Μπουγά και Αναστάσιο Νεράντζη, αλλά και την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Τα νέα στοιχεία από την έρευνα του εισαγγελέα Δ. Λαμπρίδη έχουν σταλεί ήδη στη Βουλή για να περιληφθούν στη σχετική δικογραφία. Η οποία παραμένει όμως στα αζήτητα, γιατί δεν έχουν βρεθεί 30 βουλευτές για να ζητήσουν σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Στην ίδια έρευνα και όσον αφορά στο ρόλο περίπου 25 στελεχών του ΙΓΜΕ στη διακοπή της επένδυσης, η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας διαπιστώνει ότι υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων προϊστάμενων διευθύνσεων του ΙΓΜΕ, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε συγκεκριμένα έγγραφα. Επειδή οι πράξεις τελέστηκαν στην Αθήνα, η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στις εκεί εισαγγελικές υπηρεσίες.

Επειδή όμως πρόκειται για ευθύνες προϊσταμένων του ΙΓΜΕ, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, καθώς πρόκειται για αξιωματούχους.

Από την έρευνα εντοπίζονται ευθύνες των στελεχών που έχουν να κάνουν με την υπογραφή εγγράφων που οδήγησαν σε εσφαλμένες αποφάσεις και είχαν συνέπειες στη τελική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία ήταν αρνητική ως προς την αδειοδότηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας να προχωρήσει στην επένδυση.

Σε αυτά περιλαμβάνονται υπογεγραμμένα έγγραφα από προϊστάμενους, στα οποία πιστοποιείται ότι το ΙΓΜΕ διενήργησε ερευνητικό έργο στην εν λόγω περιοχή, παρά το ότι ακολουθεί έκθεση του ίδιου του ΙΓΜΕ που αναιρεί τα προηγούμενα έγγραφα και στην οποία δηλώνεται ότι στην περιοχή έχουν γίνει απλά δειγματοληπτικές έρευνες και όχι ερευνητικό έργο.

Αυτή η έκθεση, όπως υπογραμμίζει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας, και αποδέχεται και συμφωνεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, εξαφανίζεται και δεν λαμβάνεται υπόψη. Σε αυτό το σημείο διερευνώνται και οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων που φέρονται να μη λαμβάνουν υπόψη αυτή την έκθεση του ΙΓΜΕ, αλλά τα παλιότερα έγγραφα που η έκθεση αναιρεί.

Απιστία

Οπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, από τις ευθύνες και παραλείψεις των στελεχών του ΙΓΜΕ, έχει πληγεί το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει χάσει υψηλά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας, που έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, ακριβώς επειδή έχει τελεστεί από διευθυντικά στελέχη του ΙΓΜΕ και είχε ως συνέπεια να υποστεί βλάβη το ελληνικό Δημόσιο.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μήνυση του τότε υφυπουργού και νυν υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη κατά του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου, ο οποίος τελικά απαλλάχτηκε καθώς δεν προέκυψαν ευθύνες. Προέκυψαν όμως υποψίες για τον Γ. Μανιάτη, τα πολιτικά πρόσωπα και τα στελέχη του ΙΓΜΕ που βρίσκονται τώρα υπό έρευνα.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «Τα παιδιά του ζεόλιθου»

Τα παιδιά του ζεόλιθου, Θράκη
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Τα παιδιά του ζεόλιθου». Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Αλεξανδρούπολη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Επίσκεψη του Ν. Λυγερού σε ζεολιθικά σκόρδα, Έβρος

Ζεολιθικά σκόρδα, Έβρος
Επίσκεψη του Νίκου Λυγερού σε ζεολιθικά σκόρδα. Ν. Βύσσα, Έβρου 05/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή ''ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ'' Θράκη Νετ

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού για Ζεόλιθο και ΑΟΖ.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ" με τον δημοσιογράφο Δ. Πέτροβιτς. Θράκη Νετ, 6/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Ο Αγροτικός Ζεόλιθος''

Ο Αγροτικός Ζεόλιθος.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ο Αγροτικός Ζεόλιθος». Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας. Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00.
Διαβάστε περισσότερα... »

Διάλεξη του Ν.Λυγερού με θέμα: «Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα»

«Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα».
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα». Πνευματικό Κέντρο Στέφανου Καραθεοδωρή, Ν. Βύσσα, Ορεστιάδας. Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 11:30.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνικά προϊόντα - GS1 Barcodes - GEPIR

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2013. O GS1 Association Greece, νόμιμος και μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση GS1 κωδικών barcodes, επιδιώκοντας να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό, προς αποφυγή τυχόν παραπλάνησής του σχετικά με την ελληνικότητα των προϊόντων που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 και 521, υπενθυμίζει τα ακόλουθα:

• Οι κωδικοί GS1 είναι διεθνείς και κατά κανόνα ανεξάρτητοι από τη χώρα προέλευσης, παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων.

• Τα τρία πρώτα νούμερα ενός GS1 κωδικού barcode προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο κωδικός, από τον αρμόδιο GS1 φορέα, για λογαριασμό της κάθε ενδιαφερόμενης επιχείρησης – συνήθως ιδιοκτήτη του εμπορικού σήματος – που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα που διακινεί, π.χ. για την Ελλάδα 520 και 521, για τη Γαλλία 300-379, κοκ. Αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη, ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα, και προϊόντα με πρόθεμα 509 Μ. Βρετανίας, τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση.

Για τους παραπάνω λόγους, οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται σχετικά με την προέλευση/παραγωγή των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν μέσω των αναγραφόμενων πληροφοριών που εμφανίζονται στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος και προορίζονται για αυτό το σκοπό, π.χ. «Κατασκευάζεται στην Ελλάδα» ή «Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα».

Βασικό εργαλείο του GS1 σε παγκόσμιο επίπεδο για την πιστοποίηση της εγκυρότητας των GS1 κωδικών, είναι η μοναδική, διεθνής ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης GEPIR (Global Electronic Party Information Registry - http://gepir.gs1.org). Περιλαμβάνει όλους τους GS1 κωδικούς σε διεθνές επίπεδο και πάνω από δύο εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Χρησιμοποιείται τόσο από τους τελικούς καταναλωτές, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με επιχειρήσεις τα προϊόντα των οποίων φέρουν GS1 κωδικούς barcode, όσο και από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των εμπορικών συνεργατών τους. Κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις εξαγωγές καθότι οι καταχωρημένες στο GEPIR επιχειρήσεις εξασφαλίζουν το εισιτήριο των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του GS1 Association Greece http://www.gs1greece.org/index.php/features/prefix όπου βρίσκονται αναρτημένα τα προθέματα των χωρών-μελών του GS1, ενώ σχετικά με πληροφορίες που αφορούν σε ποιά εταιρία ανήκει ένας κωδικός αλλά και το αντίστροφο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://gepir.gs1.org.
Διαβάστε περισσότερα... »

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Ματιές Στην Ενημέρωση", Ράδιο Έβρος

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, Ράδιο Έβρος
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Ματιές Στην Ενημέρωση" με την Σούλα Καπετανίδου. Ράδιο Έβρος, 05/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ζεόλιθος Κίρκης

Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός: Ενημέρωση για τον Ζεόλιθο στην εταιρεία Εβροφάρμα

Νίκος Λυγερός - Ενημέρωση για τον Ζεόλιθο στην εταιρεία Εβροφάρμα.
Νίκος Λυγερός: Ενημέρωση για τον Ζεόλιθο στην εταιρεία Εβροφάρμα, Αλεξανδρούπολη 03/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός: Ενημέρωση για τον Ζεόλιθο στην εταιρεία ΖourasFarm

Νίκος Λυγερός - Ενημέρωση για τον Ζεόλιθο στην εταιρεία ΖourasFarm, Αλεξανδρούπολη.
Νίκος Λυγερός: Ενημέρωση για τον Ζεόλιθο στην εταιρεία ΖourasFarm, Αλεξανδρούπολη 03/12/2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: ''Ο Ζεόλιθος της Θράκης μας''

Νίκος Λυγερός - Ο Ζεόλιθος της Θράκης μας - Δημοτικό Αμφιθέατρο Φερρών
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος της Θράκης μας". Δημοτικό Αμφιθέατρο Φερρών. Φέρρες, 2 Δεκεμβρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Λυγερός - Ενημέρωση στους γεωπόνους του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νίκος Λυγερός - Ενημέρωση στους γεωπόνους του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Νίκος Λυγερός - Ενημέρωση στους γεωπόνους του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 02/12/2013.


Φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.