Ζεολιθικά λαχανικά, δέντρα και αμπέλια από παραδοσιακούς σπόρους του Αζορίδη Γρηγόρη. Νέα Ορεστιάδα, 29-5-2014.
Ελληνικός Ζεόλιθος
Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Αρχική » Αρχειοθήκη Μαΐου 2014
Παρασκευή 30 Μαΐου 2014
Διαβάστε περισσότερα... »
Ζεολιθικά λαχανικά, δέντρα και αμπέλια από παραδοσιακούς σπόρους. Νέα Ορεστιάδα, 29-5-2014
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Πέμπτη 29 Μαΐου 2014
Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ζεοαγρότες και Ζεοκτηνοτρόφοι»
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ζεοαγρότες και Ζεοκτηνοτρόφοι". ΚΑΠΗ Αγίου Θωμά. Άγιος Θωμάς, Βοιωτίας. Τετάρτη 28 Μαΐου 2014.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Τρίτη 27 Μαΐου 2014
Εφαρμογή ζεόλιθου σε παυλώνιες στο Αμμόβουνο Νέας Ορεστιάδας
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 26 Μαΐου 2014
Ζεο-καλαμπόκι. Αναγέννηση Σερρών 25/05/2014
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 19 Μαΐου 2014
Τρίτη 13 Μαΐου 2014
Δευτέρα 12 Μαΐου 2014
Ζεόλιθος στην Πρώτη Παγκύπρια Οικογιορτή, Λευκωσία
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Κυριακή 11 Μαΐου 2014
Διαβάστε περισσότερα... »
Η αποκάλυψη της Κυρίας
Ν. Λυγερός
Η Κυρία με το παράξενο καπέλο χαμογέλασε ανοιχτά αυτή τη φορά! Και αφού τις ευχαρίστησε για την πράξη διάσωσης που είχαν καταφέρει οι δύο αδερφές, άνοιξε προσεχτικά το κουτί που έκρυβε το πολύτιμο κόσμημα και το έβγαλε απ’ έξω. Όλο το βαγόνι προσπαθούσε να δει τι έκρυβε αυτό το παράξενο κουτί. Και ήταν μεγάλη η έκπληξή τους όταν είδαν ένα παραδοσιακό γιορντάνι που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Γιατί μερικές από τις χάντρες του ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις κανονικές και δεν γυάλιζαν σαν τις άλλες. Η Κυρία έβγαλε για πρώτη φορά το παράξενο καπέλο της και στα μαλλιά της φάνηκαν κάτι περίεργα πετραδάκια που έμοιαζαν με τις ιδιόμορφες χάντρες του κοσμήματος. Όλοι αναρωτήθηκαν τι ήταν, αλλά πριν εκφράσουν την κρυφή τους επιθυμία, η Κυρία είχε απαντήσει:
- Είναι ζεόλιθος!
Αυτό ήταν λοιπόν το μυστικό του κοσμήματος.
- Είναι από τη Θράκη μας.
Η καινοτομία του Σιδηρόχρονου
Ν. Λυγερός
Ο Δάσκαλος άρχισε να εξηγεί στους παρευρισκόμενους την καινοτομία του Σιδηρόχρονου. Αφού αυτός θα μετέφερε τον ζεόλιθο στο λιμάνι και θα ενεργοποιούσε με τη δράση του την αρχή της υλοποίησης του οράματος. Το τραίνο θα ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του απέραντου γαλάζιου και της πέτρας της ζωής. Αυτό το μυστικό ήθελε να προστατέψει η Κυρία με το παράξενο καπέλο και το μπαούλο της ήταν απλώς μια προσποίηση, ένα στρατηγικό τέχνασμα για να απασχολεί τους πάντες την ώρα που μετέφερε μυστικά τον ζεόλιθο με το κόσμημα και το καπέλο. Ο ζεόλιθος που είχε ήταν υψηλής περιεκτικότητας και ήξερε την αξία του για το μέλλον της πατρίδας. Έτσι κατάλαβαν όλοι μετά τις εξηγήσεις ότι ο ζεόλιθος πάνω στον οποίο κυκλοφορούσαν με το τραίνο ήταν η γέφυρα που ένωνε τις δύο θάλασσες του λιμανιού κι όταν το έμαθαν και το συνειδητοποίησαν άρχισε ο νέος κύκλος της πολυκυκλικότητας και κανείς πια δεν θα σταματούσε το ακάθεκτο τραίνο που είχε αγγίξει το μέλλον.
Οι πρώτες κινήσεις
Ν. Λυγερός
Η σκακιέρα δεν ήταν πια άδεια. Τα κομμάτια και τα πιόνια είχαν μπει στη θέση τους. Όλο το τραίνο πια είχε μπει σε μια άλλη διαδικασία αφού οι επιβάτες του είχαν αποφασίσει και είχαν επιλέξει την πορεία της ζωής τους. Δεν υπήρχε πια μόνο ο πόνος του διωγμού. Είχε γεννηθεί ο πόθος της επιστροφής. Και πάνω στην σκακιέρα ακόμα και τα πιόνια είχαν δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο που θα έπαιζε έναν αποφασιστικό ρόλο για το μέλλον της πατρίδας. Ο ορισμός της Θράκης είχε ξαναβρεί την αρχική του έννοια. Κι έτσι μ' αυτόν τον τρόπο το παλαιό δεν θα ήταν πια μόνο το προηγούμενο του νέου αλλά και το επόμενο. Είχαν καρφωθεί τα πάτρια εδάφη στο πνεύμα όλων των ανθρώπων του τραίνου. Κι όλη η ομάδα πετούσε πια μέσω της πτητικής μηχανής της σκέψης της Ανθρωπότητας. Γι' αυτό το λόγο δεν ακολουθούσαν πια τις γραμμές του σιδηρόδρομου, αλλά τις γεωδαισιακές του σιδηροχρόνου για να γίνει η υπέρβαση.
Το τραίνο της υπηρεσίας
Ν. Λυγερός
Η υπηρεσία του τραίνου έδωσε το σήμα και το σφύριγμα ανακοίνωσε ότι κανείς πια δεν κατεβαίνει από το βαγόνι της ιστορίας, διότι ο προορισμός ήταν πια το μέλλον. Αυτό που ζούσαν οι επιβάτες ήταν εξωπραγματικό διότι το τραίνο της υπηρεσίας ακολουθούσε πλέον τη σκέψη τους και δεν ήταν μόνο μια ανώνυμη μηχανή. Η αλλαγή φάσης είχε όντως γίνει. Και στην ουσία ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα, πριν την υλοποίηση του νέου οράματος. Μετά από αυτό έπρεπε να τροφοδοτήσουν το όραμα επί του πρακτέου. Εκείνη τη στιγμή οι δύο αδελφές ήρθαν να δουν τον Δάσκαλο δίπλα στον οποίο δεν ήταν μόνο ο μαθητής και η μαθήτρια αλλά κι η Κυρία με το παράξενο καπέλο.
- Ήρθαμε να σας επιστρέψουμε το κόσμημα.
- Δεν ήξερα ότι το κρατήσατε, απάντησε η Κυρία.
- Δεν το ανοίξαμε καν παρόλο που καταλάβαμε ότι μοιάζει με τα δικά μας.
Ο όρκος της Ανθρωπότητας
Ν. Λυγερός
Ο όρκος της Ανθρωπότητας δεν ήταν πια μια αφαιρετική ιδέα, αλλά μια πραγματικότητα, γιατί έπρεπε να παλέψουν ενάντια στη βαρβαρότητα, για να υπάρξει η δικαιοσύνη. Έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν στο μέλλον. Ξαφνικά ζήτησαν από το τραίνο ν’ αλλάξει πορεία.
* Αρνητικός χρόνος.
Κι έτσι έγινε το θαύμα. Το τραίνο σταμάτησε στη θάλασσα για να επιστρέψει στη γη που αγγίζει το λευκό και το μαύρο. Ο Δάσκαλος έκανε την πρώτη κίνηση πάνω στη σκακιέρα κι όταν την είδε ο μαθητής κατάλαβε ότι είχε αρχίσει η αντεπίθεση της ανθρωπιάς. Κι όταν κοίταξαν από το παράθυρο είδαν ότι ο ήλιος της δικαιοσύνης επέστρεφε και αυτός. Αμέσως μετά όλο το βαγόνι είχε άλλο πνεύμα.
* Πνεύμα αντίστασης.
* Ο Σιδηρόχρονος !
Οι πράξεις της αποστολής
Ν. Λυγερός
Έπρεπε να ξανασκεφτούν όλον τον κόσμο για ν’ αλλάξουν την εξέλιξη των δεδομένων. Τα πρώτα κατεχόμενα που έπρεπε να απελευθερώσουν ήταν αυτά που βρίσκονταν στο ίδιο τους το μυαλό. Αφού θα έπρεπε να αντέξουν τα δεδομένα της Συνθήκης ακόμα κι αν ήξεραν ότι είναι άδικη και ότι επισφράγισε ένα διεθνές έγκλημα. Πώς όμως θα μπορούσαν να κατορθώσουν αυτό το επίτευγμα; Αυτό ήταν το ερώτημα και αυτό ήταν ο σκοπός. Διότι δεν αρκούσε πια να επιβιώσουν για να προετοιμάσουν το μέλλον, έπρεπε και να ζήσουν και γι’ αυτό. Με την σειρά τους έπρεπε να χτίσουν την αλυσίδα της μνήμης για ν’ απελευθερωθούν από τον ζυγό της λήθης. Και κάθε τους κίνηση θα ήταν και μια πράξη. Έτσι οι συνθήκες δεν ήταν πια ένα τελικό αποτέλεσμα, αλλά απλώς τοπικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν μέσω του αγώνα τους. Για πόση διάρκεια όμως; Αυτό είχαν όλοι στο νου τους την ώρα που ξεκίνησε το τραίνο. Κοίταξαν και πάλι από τα παράθυρα του τραίνου και είδαν τις πρώτες δομές του απέραντου γαλάζιου.
Σάββατο 10 Μαΐου 2014
Το τραίνο στο λιμάνι
Ν. Λυγερός
Το τραίνο είχε φτάσει στο λιμάνι μόνο που δεν είχε θάλασσα. Τα ναυτάκια δεν είχαν πια πού να παίξουν το ρόλο τους. Δεν περίμεναν έναν σταθμό δίχως υγρό στοιχείο. Πώς ήταν δυνατόν να σκεφτούν αυτό το έγκλημα, είχαν αφαιρέσει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Θράκη. Τόσο πολύ φοβόντουσαν οποιαδήποτε αντεπίθεση από τους επόμενους. Αυτή η δειλία ήταν χαρακτηριστική. Ήθελαν, λοιπόν, να μην συνδυάζουν οι Έλληνες τη Θράκη με τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό ήθελε να πει η Κυρία με το παράξενο καπέλο και γι’ αυτό ήθελε ένα λουλούδι πάνω του. Ήθελαν να σβήσουν ακόμα και τα ίχνη της Ρωμανίας. Το έγκλημα ήταν η γενοκτονία της μνήμης. Αυτό κρυβόταν πίσω από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η γυναίκα κινδύνευε λοιπόν. Γιατί η εθνοκάθαρση ήταν μόνο το πρώτο στάδιο. Ο αφανισμός κάθε ίχνους ήταν η συνέχεια. Κι έπρεπε τώρα να σκεφτούν την αλλαγή φάσης για το μέλλον. Αυτή ήταν η σκέψη του Δασκάλου.
Επιστροφή στη θάλασσα
Ν. Λυγερός
Το τραίνο έπρεπε να δέσει στο λιμάνι. Αυτό ήθελαν και τα ναυτάκια. Η πληροφόρηση αφορούσε το θέμα της θάλασσας. Έπρεπε να μιλήσουν όλοι μαζί, πριν φτάσει το τραίνο στον αρχικό του προορισμό. Αλλιώς όλοι θα πίστευαν ότι εκεί ήταν το τέλος. Ο Δάσκαλος με τους μαθητές άρχισαν να διαδίδουν το μήνυμα χάρη στο παρελθόν της γυναίκας. Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι η παρουσία της ήταν μια λεπτομέρεια, κατάλαβαν πόσες θυσίες είχε κάνει για να καταφέρει να βρεθεί σε αυτό το τραίνο της επιστροφής. Έπρεπε να συναντήσει το Δάσκαλο και τους μαθητές, για ν’ αλλάξουν την πορεία του τραίνου και να βρουν μια διέξοδο στο μέλλον. Το μέλλον της γης θα άλλαζε μέσω της θάλασσας και αυτό έπρεπε να το μάθουν όλοι οι δικοί μας.
*Αρχή αποστολής.
*Επιστροφή στο μέλλον.
Στον άλλο σταθμό
Ν. Λυγερός
Στον άλλο σταθμό, ο μαθητής κατέβηκε να βρει την Κυρία με το παράξενο καπέλο. Μόνο που δεν ξέρει πώς να το καταφέρει. Κι όταν πίστευε πως δε θα τα καταφέρει, εμφανίστηκε.
- Με ψάχνετε;
- Ναι! Δεν ξέραμε…
- Έπρεπε να φύγω.
- Μα γιατί;
- Υπάρχουν ακόμα άτομα που έχουν στείλει για να μας ελέγξουν.
- Τι να ελέγξουν;
- Αν θα φύγουμε όλοι.
- Και για ποιο λόγο;
- Δεν είναι σίγουροι.
- Για μας;
- Για τον εαυτό τους.
- Γι’ αυτό δεν θέλουν καμιά ανάμειξη.
- Είναι εθνοκάθαρση.
- Γι’ αυτό το έγκλημα μιλάτε.
- Όχι μόνο.
Πηγή: http://www.lygeros.org/articles?n=14891&l=gr
- Δάσκαλε;
- Χαίρομαι που ήρθες, μαθήτρια.
- Μπορώ;
- Βέβαια, πες μου.
- Είναι αλήθεια ότι δεν άφησαν καμιά ελπίδα στους Πόντιους;
- Μετά τη Γενοκτονία;
- Ναι.
- Όντως το δεύτερο άρθρο της Σύμβασης του Ιανουαρίου δεν επιτρέπουν καμιά διέξοδο.
- Ακόμα και σ’ αυτούς που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
- Οι Έλληνες έπρεπε να είναι εκεί πριν τις 30 Οκτωβρίου 1918.
- Κατά συνέπεια δεν υπήρχε καμιά θέση για μας.
- Τότε…
- Και τώρα;
- Πρέπει να παλέψουμε για την αναγνώριση.
- Την αναγνώριση;
- Δεν αρκεί ό,τι έγινε, πρέπει να μαθευτεί.
- Για την Ανθρωπότητα.
Πηγή: http://www.lygeros.org/articles?n=14892&l=gr
Στον άλλο σταθμό, ο μαθητής κατέβηκε να βρει την Κυρία με το παράξενο καπέλο. Μόνο που δεν ξέρει πώς να το καταφέρει. Κι όταν πίστευε πως δε θα τα καταφέρει, εμφανίστηκε.
- Με ψάχνετε;
- Ναι! Δεν ξέραμε…
- Έπρεπε να φύγω.
- Μα γιατί;
- Υπάρχουν ακόμα άτομα που έχουν στείλει για να μας ελέγξουν.
- Τι να ελέγξουν;
- Αν θα φύγουμε όλοι.
- Και για ποιο λόγο;
- Δεν είναι σίγουροι.
- Για μας;
- Για τον εαυτό τους.
- Γι’ αυτό δεν θέλουν καμιά ανάμειξη.
- Είναι εθνοκάθαρση.
- Γι’ αυτό το έγκλημα μιλάτε.
- Όχι μόνο.
Πηγή: http://www.lygeros.org/articles?n=14891&l=gr
Ο μονοκέφαλος αετός
Ν. Λυγερός
- Δάσκαλε;
- Χαίρομαι που ήρθες, μαθήτρια.
- Μπορώ;
- Βέβαια, πες μου.
- Είναι αλήθεια ότι δεν άφησαν καμιά ελπίδα στους Πόντιους;
- Μετά τη Γενοκτονία;
- Ναι.
- Όντως το δεύτερο άρθρο της Σύμβασης του Ιανουαρίου δεν επιτρέπουν καμιά διέξοδο.
- Ακόμα και σ’ αυτούς που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
- Οι Έλληνες έπρεπε να είναι εκεί πριν τις 30 Οκτωβρίου 1918.
- Κατά συνέπεια δεν υπήρχε καμιά θέση για μας.
- Τότε…
- Και τώρα;
- Πρέπει να παλέψουμε για την αναγνώριση.
- Την αναγνώριση;
- Δεν αρκεί ό,τι έγινε, πρέπει να μαθευτεί.
- Για την Ανθρωπότητα.
Πηγή: http://www.lygeros.org/articles?n=14892&l=gr
Εφαρμογή φυσικού ζεόλιθου σε περιβόλι στη Βαλμάδα
Εφαρμογή φυσικού ζεόλιθου σε περιβόλι στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης (Βαλμάδα), σε αμπέλι, μελιτζάνες, πεπόνια, ντοματίνια, κολοκυθάκια, μαρούλια, αγκουράκια, παντζάρια, πιπεριές και αγκινάρες.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Παρασκευή 9 Μαΐου 2014
Διαβάστε περισσότερα... »
Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: «Ζεόλιθος στον πρωτογενή τομέα»
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ζεόλιθος στον πρωτογενή τομέα». Utopia Collectiva: Άρεως 48, εντός των τειχών Λευκωσία - Κύπρος. Πέμπτη 8 Μαΐου 2014.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Δευτέρα 5 Μαΐου 2014
Διάλεξη του Ν. Λυγερού: «Ζεόλιθος και Κυπριακό Αμπέλι»
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ζεόλιθος και Κυπριακό Αμπέλι». Αμφιθέατρο ΤΕΠΑΚ Λεμεσός - Κύπρος. Κυριακή 4 Μαΐου 2014.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Χρήση ζεόλιθου ενάντια στον δάκο της ελιάς - Ο Φιλελεύθερος
Λευκωσία: Ο ζεόλιθος είναι πολλαπλά χρήσιμος στη γεωργία αυξάνοντας τη γονιμότητα των χωραφιών, κάτι που κάνει η προσθήκη της κοπριάς, με τη διαφορά ότι η κοπριά έχει διάρκεια ζωής για 2-3 χρόνια, ενώ ο ζεόλιθος το κάνει για πολλά χρόνια.
Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό που η χρήση του ως εδαφοβελτιωτικού στις καλλιέργειες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή από 17% έως 66%, και να μειώσει σημαντικά τόσο τη χρήση λιπασμάτων, όσο και τη χρήση νερού άρδευσης.
Τα τελευταία χρόνια η χρήση του ζεόλιθου στη χώρα μας γίνεται από αγρότες, αλλά και πολίτες που θέλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατό σε καλύτερη κατάσταση τους κήπους τους.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός, αναλύοντας τα οφέλη από τη χρήση ζεόλιθου στην ελαιοκαλλιέργεια, ανέφερε ότι η ιδιότητά του να καταπολεμά τον δάκο με αποτελεσματικότητα δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστή και περιοχές, που έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν λόγω ωρίμανσης της ελιάς, πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως, για να μην υποστούν τις καταστροφές προηγούμενων ετών.
Όπως εξήγησε όταν υπάρχει λύση σ' ένα πρόβλημα, που μαστιγώνει τους ελαιοπαραγωγούς, είναι απαραίτητο αυτή να εφαρμόζεται από τους αρμόδιους φορείς.
Υπογράμμισε ότι η προστιθέμενη αξία που επιτρέπει η χρήση του ζεόλιθου, έχει ως αποτέλεσμα να παραχθεί όχι μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και ζεόλαδο που έχει τις προδιαγραφές ultra Premium. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και την κατηγορία zeo ultra Premium που θα εξασφαλίζει μια ποιότητα που δεν υπήρχε, αφού η ελιά θα προστατεύεται από τον δάκο, αλλά θα έχει ταυτόχρονα καθαριστεί από στοιχεία όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες.
Ο Ν. Λυγερός θεωρεί σημαντικότατο να προσπαθήσει ο καθένας να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς που γνωρίζει, ενημερώνοντάς τους ότι υπάρχει μια ποιοτική λύση σ' ένα δύσκολο πρόβλημα που έχει επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ο Στρατηγικός Σύμβουλος αναφέρει ότι η χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη και περιορισμένη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος σε ποσότητες που εξαρτώνται από την κοκκομετρική του σύσταση, δηλαδή, τη λεπτότητα υλικού.
«Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό τόσο πιο μικρότερη ποσότητα απαιτείται. Σε βαριά εδάφη πρέπει να προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή (2,5-5 mm), ενώ σε ελαφρά εδάφη πρέπει να προτιμάται αυτός σε μορφή σκόνης», αναφέρει και τονίζει πως υπολογίζεται ότι 0,5 κιλό ζεολίθου σε σκόνη έχει επιφάνεια ανάλογη με αυτήν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.
Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται στο έδαφος συνήθως για τρεις συνεχόμενες χρονιές και ενσωματώνεται κάθε φορά. Χρειάζεται μια ποσότητα 400-500 κιλών ανά στρέμμα και ενσωμάτωσή του στο έδαφος για να γίνει αισθητή η συμβολή του στην αύξηση της παραγωγής. Εφαρμόζεται πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ή τη φύτευση/σπορά.
Η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια (ο ζεόλιθος δεν αποσαθρώνεται όπως άλλα υλικά) και για τα επόμενα 10 ή και περισσότερα χρόνια δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλο ζεόλιθο.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει
* Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων (η εναλλακτική του ικανότητα ανέρχεται σε 2,2-4 meq/g που είναι διπλάσια από αυτή του μπεντονίτη),
* Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω αεριοποίησης (απώλειες αζώτου με τη μορφή αμμωνίας) ή υδατομεταφοράς (νιτρώδη και νιτρικά) και συνεπώς συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%,
* Σε συνδυασμό με τη λίπανση μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες και από την άλλη μεριά εφοδιασμό των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,
* Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη (ο ζεόλιθος συγκρατεί νερό σε ποσότητα ίση με το 60% του βάρους του το οποίο αποδίδει στα φυτά σταδιακά),
* Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους (ανεβάζει το πε-χα),
* Βελτιώνει τη δομή του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση και αυξάνοντας τον αερισμό,
* Είναι 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία και τέλος,
* Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω αυξάνει και βελτιώνει την παραγωγή των φυτών.
Προφύλαξη ελαιόδεντρων
Μία από τις σημαντικές εφαρμογές του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Η μύγα της ελιάς (Bactrocera oleae) είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του καρπού της ελιάς. Για αντιμετώπιση του δάκου έχουμε δύο κατηγορίες, που αφορούν την περίοδο πριν και την περίοδο μετά.
Η χρήση του ζεολίθου είναι σημαντική ως προφύλαξη. Σύμφωνα με τον Ν. Λυγερό, είχαμε ήδη παρατηρήσει ότι οι σκονισμένες ελιές δεχόντουσαν λιγότερες επιθέσεις από τον δάκο. Έτσι επινοήθηκε η μέθοδος του ψεκάσματος με ζεόλιθο που δημιουργεί μία προστασία πάνω στον καρπό την ώρα της ανάπτυξής του. Αυτή η μέθοδος, συμπληρώνει, είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη άρα ο καρπός παραμένει φαγώσιμος. Τονίζει ότι δεν έχουμε ανάγκη από άλλα έντομα για την καταπολέμησή του.
Επιπλέον, η χρήση του ζεολίθου ως φυσικό προϊόν επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών. Σε αυτή την υγρή μορφή, ο ζεόλιθος παραμένει πάνω στον καρπό και δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο.
«Έτσι έχουμε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς που επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια όταν είμαστε σε αυτήν την περίπτωση», εξηγεί. Λόγω του ότι υπάρχουν ήδη επιθέσεις του δάκου σε διάφορες περιοχές, είναι σημαντικό να γίνει γνωστή η χρήση του ζεόλιθου, για να βοηθηθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι αγρότες γενικότερα.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis
Πέμπτη 1 Μαΐου 2014
Διαβάστε περισσότερα... »
Ν. Λυγερός: Ζεολιθικές πατάτες
Ζεολιθικές πατάτες
μαζέψαμε για πρώτη φορά
στο νησί των Αγίων
για να ζήσουμε μαζί
το θαύμα της φύσης
που δεν περίμενε
κανένας άλλος
εκτός από εμάς
γιατί δεν είχαν δει
ποτέ στη ζωή τους
ότι η πέτρα
μπορεί να βοηθήσει
την πατρίδα μας
για το μέλλον
της ιστορίας
που γράφουμε
με τα χέρια μας
αφού δίνουμε
ζωή στο λαό.
Αναρτήθηκε από
Gerasimos Politis