Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Οι Σκουριές επί της ουσίας

Πρώτον, πρέπει να πάψει όσο πιο γρήγορα γίνεται η απαράδεκτη χημική εξόρυξη του χρυσού. Δεύτερον, δεν έχει σχέση με κάποια υπόσχεση, αλλά με το γεγονός ότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και ακόμα πιο σημαντικό ότι είναι μη αναστρέψιμο. Τρίτον δεν έχει σημασία ο ακριβής αριθμός του πλήθους των εργατών, αλλά τι εναλλακτική εργασία μπορούμε να τους προτείνουν και η απάντηση είναι...

Η συνέχεια... http://www.lygeros.org/articles?n=20739&l=gr
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Στρατηγικά ερωτήματα

Στρατηγικά ερωτήματα πρέπει να θέσουμε όχι σε επίπεδο κομματικό, αλλά εθνικό. Είναι η Ελλάδα που πρέπει να έχει υψηλή στρατηγική. Τώρα που βλέπουμε ότι ακόμα και σε επίπεδο πρωθυπουργού γίνεται ξεκάθαρα αναφορά στο γεγονός, ότι η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμιά δυνατότητα οικονομικής στήριξης θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή...
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Δεν ήξερες, ρώτα!

Όταν ακούμε ακόμα ανθρώπους που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη θέση τους την τωρινή, ενώ πριν είχαν υποσχεθεί ότι θα σταματήσει η χημική εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές, λέγοντας ότι πρέπει να σκεφτούμε και τους εργάτες, αποδεικνύεται και η έλλειψη ενημέρωσης στο πιο ψηλό επίπεδο. Γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν ότι οι εργάτες αν είχαν δουλειά σ’ ένα λατομείο για την εξόρυξη ζεόλιθου...
Διαβάστε περισσότερα... »

Researchers develop odor removing zeolite packaging film

Researchers at the Stockholm University in Sweden have developed pacakging from films of zeolite and nanocellulose, taht can remove the odor emanating from food items, such as durian.

The films have the potential to absorb the gas molecules contributing to the smell. The material can also be used to keep odor from clothing at bay.

Researcher Lennart Bergström was quoted by Chemistry World as saying: "The new material relies on the well-established adsorption of small gas molecules by zeolites; the key novelty lies in the use of nanocellulose as a binder and matrix. "By using nanocellulose as a matrix and binder, it is possible to prepare films with higher amounts of adsorbents [the zeolite] than before. The films are also thin, strong, light and flexible."

The microporous nature of zeolites provide them adsorption properties. The new process introduces these microporous adsorbents into polymer films suitable for packaging. The films were made using colloidal processing by first composing two separate dispersions, zeolite particles with calcium ions and polyethylene glycol (PEG) and cellulose nanofibrils (CNFs).

These were mixed together before being subjected to calcium-ion induced gelation and vacuum filtration that led to the production of gel. This was dried to obtain zeolite-CNF films with a very high zeolite content of not less than 90%.

Queen Mary University of London researcher Russell Binions said: "Using zeolites is a nice idea. Typically the vapor uptake will be determined by the relative partial pressure of whichever chemicals are kicking about in the headspace, so the fact that they show some kind of selective binding that prevents re-vaporisation of the nasty volatiles is a big plus and represents an important development."

The films cannot be regenerated but can be reused multiple times before getting saturated.

http://www.packaging-business-review.com
Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

5ο Master Class Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής. Οθωνοί, 25 - 28 Αυγούστου 2015

Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Η έννοια της αξιοποίησης

Όταν βλέπουμε με τι δισταγμό και γραφειοκρατία αντιμετωπίζουμε το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, αναρωτιόμαστε αν αυτή η έννοια της αξιοπιστίας δεν έρχεται αντιμέτωπη με την έννοια της αφθονίας. Βλέπουμε το ανάλογο φαινόμενο και για την αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων, όπου ο καθένας θεωρεί ότι είναι το τσιφλίκι του και δεν λειτουργούμε αποτελεσματικά. Στο εξωτερικό όταν βρίσκεις τρεις πέτρες, ένα δόντι, αμέσως το αξιοποιούν, γιατί γνωρίζουν την αξία τους και τα οφέλη που προκαλεί αυτή η γνώση στους άλλους. Εμείς που έχουμε χιλιάδες ευρήματα κι εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους, τους αφήνουμε στο έλεος του Θεού, λέγοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό...

Συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles?n=20718&l=gr
Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ελληνικός ζεόλιθος και κρατικές υπηρεσίες

Ν. Λυγερός

Η ανάπτυξη που είναι ικανός να φέρει ο ελληνικός ζεόλιθος στη Θράκη, αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα, είναι σημαντική και πρέπει να είναι γνωστή στις κρατικές υπηρεσίες που εξετάζουν την ορθότητα όλης της διαδικασίας. Δεν μιλάμε βέβαια μόνο και μόνο για το 8% που αποτελούν τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου για κάθε λατομείο, αφού ο ζεόλιθος ως πέτρωμα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά γενικότερα στην ενδοχώρα και το εξωτερικό. Διότι προς το παρόν ο ζεόλιθος είναι εισαγωγής. Έτσι η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου θα δημιουργήσει μια εξοικονόμηση αρχικά και στη συνέχεια μια εξωστρέφεια με οφέλη για την πατρίδα μας. Επίσης, το εργατικό δυναμικό στη Θράκη και στη Μακεδονία θα είναι ελληνικές οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ειδικά αυτήν την περίοδο. Οι εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία και στην κτηνοτροφία θα αλλάξουν και τα δεδομένα της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και του περιβάλλοντος. Έτσι και τα δύο αρμόδια υπουργεία πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ελληνικού ζεόλιθου, για να αξιοποιήσουμε αυτά τα στρατηγικά αποθέματα της Θράκης και ν’ αρχίσουν βέβαια έρευνες και σε άλλες περιοχές του Βόρειου Έβρου για να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό μείγμα για την πατρίδα μας.

Διαβάστε περισσότερα... »
Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος: Χώρα προέλευσης: Ελλάδα

Όταν ο κάθε Έλληνας δει πάνω στους 25κιλους σάκους ζεόλιθου: Κλινοπτιλόλιθος, Χώρα προέλευσης Ελλάδα, θα συνεχίσει να το θεωρεί απίστευτο παρόλο που το θαύμα θα έχει γίνει, γιατί ήδη προετοιμάζεται για να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, όσοι παρέμειναν άπιστοι ακόμα και τώρα, μετά από χρόνια αγώνα για την προώθηση αυτού του στρατηγικού θέματος σε εθνικό επίπεδο. Ακόμα και οι Θρακιώτες που δεν πάλεψαν γι’ αυτό το θέμα, θα νιώσουν άσχημα όταν θα έρθουν οι πρώτες απολαβές για την περιοχή τους, αφού στη μάχη για τον ζεόλιθο ήταν απέναντί μας, όχι από κακία, αλλά από άγνοια. Τώρα όμως δεν έχει πια σημασία. Γιατί ο ελληνικός ζεόλιθος θα είναι για όλους τους Έλληνες, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν πίστεψαν καν στην ύπαρξή του, στη Θράκη μας. Πάντως βλέποντας Ελλάδα πάνω σ’ ένα σακί ζεόλιθου, μπορείς ν’ αντιληφθείς επιτέλους πόσο προχώρησε το θέμα και πώς ένα όραμα μπορεί να δημιουργήσει την επόμενη πραγματικότητα που άρχισε τώρα μπροστά στα μάτια μας. Διότι με αυτό το πρακτικό επίπεδο πρέπει να έχεις ένα πρόβλημα για να μην γίνει κατανοητό, ότι πρόκειται για ένα εργαλείο εξωστρέφειας για την πατρίδα μας.
Διαβάστε περισσότερα... »

Ν. Λυγερός - Ο χάρτης του Ελληνικού ζεόλιθου

Όσο αδιανόητο και να φαίνεται για τους περισσότερους Έλληνες, ο χάρτης του ελληνικού ζεόλιθου έχει αρχίσει να ζωγραφίζεται πάνω σε χαρτί. Δεν είναι μόνο ένα όραμα αλλά μια εικόνα χειροπιαστή. Και αυτή άρχισε με τον Γ. Γεωργιάδη που συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του για την πατρίδα μας, ξεπερνώντας ένα ένα τα εμπόδια για να αναδείξει τον ορυκτό μας πλούτο. Έτσι δεν χρειάζεται πια φαντασία για να δεις τις πράσινες περιοχές που βρίσκεται ο ελληνικός ζεόλιθος, αρκεί να τις εξετάσει πάνω σ’ έναν χάρτη που δείχνει το παράδειγμα σε όλους. Διότι η εμμονή που μετατρέπεται σε επιμονή, αναδεικνύει και το μεγαλείο της προσπάθειας. Διότι οι εκτιμήσεις είναι πια αποτυπωμένες και μπορεί ο καθένας να δει την επόμενη πραγματικότητα δίχως να έχει άλλο ανάγκη να πιστέψει σε ένα εθνικό όραμα, αφού το βλέπει να υλοποιείται μπροστά στα μάτια του. Σιγά σιγά βλέπουμε ότι το έργο των ανθρώπων που πίστεψαν από την αρχή στον ελληνικό ζεόλιθο, γίνεται κατόρθωμα κι αν μερικοί δεν μπορούν ακόμα να το πιστέψουν, το ελληνικό θαύμα θα γίνει, θέλουν δεν θέλουν, γιατί είναι για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας για ν’ αρχίσει με τις δυνάμεις της να σηκώνει το ανάστημά της εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε.
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

New Chemical Structures Could Improve Fuel Gases, Carbon Capture

Researchers from Stockholm University developed chemical structures that are uniquely capable of removing carbon dioxide from gas mixtures.

The zeolites — or semi-porous solids — rapidly absorbed carbon dioxide from biogas and natural gas, which could eventually increase the value of those fuels and represent a first step toward carbon capture capabilities.

Zeolites are currently used in a variety of industrial processes, including generating oxygen from compressed air in airplanes and hospitals. The study, however, said that the newly engineered materials are the most complex zeolite structures ever developed.

Scientists also said that the zeolites were created through a combined process of prediction and chemical synthesis, a novel approach that could eventually improve production of other functional materials.

"It has been the dream of zeolite scientists to be able to predict a structure expected for a desired application and then to synthesize it — similar to the way that organic chemists make new drug molecules," said Stockholm University Professor Xiaodong Zou. "We have made an important step towards that direction."


Διαβάστε περισσότερα... »
Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Από τις κινήσεις στις πράξεις

Στις διαπραγματεύσεις είδαμε πολλές κινήσεις και λίγες πράξεις. Τώρα έχουμε ελάχιστες κινήσεις για να κάνουμε πολλές πράξεις. Κι όπως είναι οι πράξεις κι όχι οι κινήσεις που καθορίζουν την πορεία μας, πρέπει αυτές να γίνουν με μεγάλη προσοχή για να έχουν ένα στρατηγικό υπόβαθρο, διότι στη συνέχεια πρέπει να τις υποστηρίξουμε έμπρακτα. Τώρα δεν έχουμε να κάνουμε με κομματικές δηλώσεις, προτάσεις, αντιπροτάσεις, αλλά με εθνικές αποφάσεις που γίνονται σ’ ένα πλαίσιο αναδίπλωσης. Έτσι αυτές οι πράξεις είναι καθοριστικές. Συνεπώς δεν πρέπει να τις βλέπουμε ως την απόδειξη της λήξης μιας κρίσης αλλά ως έναρξη νέων δεδομένων που θα αποτελούν αρχικές συνθήκες για το μέλλον της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε και για το θέμα των οριοθετήσεων της ελληνικής ΑΟΖ, για την αξιολόγηση του δεύτερου θαλάσσιου οικοπέδου, για τον αγωγό East Med, για το Interconnector EuroAsia, για τον ελληνικό ζεόλιθο. Όλα αυτά τα θέματα είναι στρατηγικής σημασίας και εθνικής αξίας κι αποτελούν εποικοδομητικές λύσεις σε οικονομικά προβλήματα που δεν λύνονται μόνο μ’ ένα οικονομικό τρόπο. Έχει λοιπόν νόημα να εγκλωβιζόμαστε σ’ ένα πλαίσιο αποκλειστικά οικονομικό δίχως να το συμπεριλάβουμε στη γεωπολιτική μας μέσα σε μία εθνική υψηλή στρατηγική;
Διαβάστε περισσότερα... »
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Η ανάκαμψη του ελληνικού ηθικού

Η ανάκαμψη του ελληνικού ηθικού πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας, γιατί αυτό επηρεάζει τα πάντα από τα οικονομικά και τα πολιτικά έως και την στρατηγική μας. Η Ελλάδα έχει μια γεωπολιτική θέση μεγάλης αξίας και σημασίας, μόνο που η μιζέρια καθηλώνει τόσους παράγοντες που σπάνιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Η μιζέρια δεν έχει καμιά μεγαλοσύνη και δεν βοηθάει την Ελλάδα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση κάνοντας υπερβάσεις. Δεν επαρκεί να μιλάς για βαρβαρότητα, όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα για να μην εκτεθείς. Διότι κανείς δεν θα σε ακολουθήσει σε αυτήν την απραξία. Εδώ χρειαζόμαστε αγωνιστές και μαχητές και αυτό γίνεται μόνο και μόνο όταν το ηθικό σου είναι ανεβασμένο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να παράγεις έργο. Και αυτό το έργο πρέπει να έχει πρακτικές και πραγματικές επιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο τώρα είναι η ελληνική ΑΟΖ με την αξιολόγηση των προσφορών του γύρου αδειοδότησης με το θαλάσσιο οικόπεδο 2 και τα κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας, και ο ελληνικός ζεόλιθος με την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην περιοχή Κόκκαλο στο Βόρειο Έβρο. Αυτά τα βήματα είναι σημαντικά γιατί όλοι θα δουν ότι όταν είμαστε αποτελεσματικοί επειδή λειτουργούμε στρατηγικά και τότε το ηθικό των Ελλήνων ανεβαίνει και παράγουν μια προστιθέμενη αξία που αποτελεί προσφορά για όλο το λαό μας.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Τα στρατηγικά μέσα

Στη στρατηγική λειτουργούμε με τα μέσα που διαθέτουμε κι όχι με αυτά που θα θέλαμε διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν λειτουργούμε με το δυνητικό του επιθυμητού. Με όλες τις αλλαγές που βλέπουμε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο σταθερό που να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς όχι απλώς για τους πολίτες αλλά για τους Έλληνες έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι τελικά υπάρχει μια γενική πορεία που παραμένει αδιάλλακτη. Δεν γίνονται επαναστάσεις με επαναστατημένους αλλά με επαναστατική σκέψη. Μια μεγάλη αλλαγή που θα παραμείνει διαχρονική στην Ελλάδα, είναι η ανάπτυξη του ζεόλιθου. Αυτό είναι ένα στρατηγικό μέσο που μπορεί ν’ αλλάξει όχι μόνο τη ζωή της Θράκης και της Μακεδονίας αλλά και μέσω της εφαρμογής του την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Θεσσαλία. Μόνο και μόνο η δράση του ζεόλιθου στη γεωργία είναι καινοτόμα από μόνη της και μπορεί να ενισχυθεί και μέσω της κτηνοτροφίας για να προσφέρει η Ελλάδα στο σύνολό της αυτή τη φορά μια προστιθέμενη αξία που δεν είχε καν διανοηθεί πριν μερικά χρόνια ή ακόμα και πριν μερικούς μήνες. Όταν η Ελλάδα διαθέτει μέσω του ελληνικού ζεόλιθου κοιτάσματα αξίας τριάντα δισεκατομμυρίων Ευρώ, τότε έχει στη διάθεσή της ένα στρατηγικό μέσο που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει για να δείξει και την πορεία της σταθερής ανάπτυξης.
Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία

Η επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας είναι μια θεαματική εξέλιξη για την Ελλάδα. Διότι τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας, αφού η ποιοτική γεωργία με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας είναι μια στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει γενικότερα η Ελλάδα και αυτό μάλιστα μπορεί να υποστηριχθεί έμπρακτα με τον ζεόλιθο, αφού δεν θα επιτρέπονται μη βιολογικοί ψεκασμοί για αυτόν τον τύπο. Συνεπώς η επέκταση σε όλη τη Μεσσηνία θα αναγκάσει όλους τους παραγωγούς να περάσουν σε ένα άλλο σύστημα διαχείρισης, για να αξιοποιήσουν αυτήν την αλλαγή φάσης. Πετύχαμε επιτέλους ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της ποιότητας και αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε γενικευμένο πλαίσιο. Επίσης καθώς αυτό το βήμα μπορεί να συνδυαστεί και με την εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου, μπορούμε να φανταστούμε τις εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας. Η Ελλάδα είναι γνωστή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της, περνά τώρα στη φάση ανάπτυξης του ζεόλιθου και το αξιοποιεί με την έννοια του ζεόλαδου. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει μια μεγάλη ενημέρωση στην περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα, γιατί αυτή η πράξη αποτελεί ένα άνοιγμα για την Ελλάδα που έρχεται να ενισχύσει τη γεωργία υψηλής ποιότητας που κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάστε περισσότερα... »

Εγκρίθηκε η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκρίθηκε η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» σε
όλη την περιοχή της Μεσσηνίας
Εγκρίθηκε, σήμερα, η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης και η βελτίωση της περιγραφής για το ελαιόλαδο ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από την Ε. Επιτροπή, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια μακρόχρονη προσπάθεια προς όφελος των παραγωγών ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Χρειάστηκε για το σκοπό αυτό να ξεπεραστούν εμπόδια και κυρίως οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, το 2013, από το Ηνωμένο Βασίλειο και εταιρείες με έδρα την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Αίγυπτο, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής και με τη μέγιστη δυνατή τεκμηρίωση.
Έτσι, η Ε. Επιτροπή, αφού εξέτασε το σύνολο των συμπληρωματικών στοιχείων που απέστειλε η Ελλάδα, κατέληξε στην απόφαση ότι η αίτηση τροποποίησης της ΕΑΣ Μεσσηνίας πρέπει να εγκριθεί γιατί τεκμηριώνεται ότι ως οριοθετημένη ζώνη μπορεί να θεωρηθεί η γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο, καθώς και ότι τα ελαιόλαδα που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας έχουν τα ίδια οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά με αυτά που παράγονται στην περιοχή της Καλαμάτας.
Μετά την έγκριση του εκτελεστικού κανονισμού, ο Αν. Υπουργός κ. Αποστόλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη σημερινή απόφαση έγκρισης της τροποποίησης των προδιαγραφών του ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» και κυρίως της επέκτασης της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας. Η ποιοτική γεωργία και τα πιστοποιημένα προϊόντα αποτελούν μονόδρομο για την αγροτική οικονομία και την εξωστρέφεια της γεωργίας μας και επομένως η απόφαση αυτή υπηρετεί τη γενικότερη πολιτική μας για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία».
Διαβάστε περισσότερα... »
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Η Ελλάδα ξεπερνά τα εμπόδια

Ένα ένα η Ελλάδα μας ξεπερνά τα εμπόδια, αρκεί να ακολουθεί τις οδηγίες και τις συμβουλές του Ελληνισμού. Κι όταν είμαστε όλοι μαζί δίχως να δίνουμε σημασία στις διαφορές των κομμάτων γιατί το μόνο που έχει νόημα για τους Έλληνες είναι το μέλλον της πατρίδας μας, καταφέρνουμε τα πάντα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να το υποσκάψει απλώς για να φανεί. Κι όσοι παίζουν πολιτική κωμωδία ή ακόμα και τσίρκο, δεν έχουν ιδέα για το πόσο εξευτελίζονται μπροστά στα μάτια μας όταν τους βλέπουμε, διότι τώρα δεν τους κοιτάζουμε πια, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι δεν παράγουν κανένα έργο. Η Ελλάδα μας χρειάζεται πράξεις μ’ έργο που παράγουν ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ας προχωρήσουμε δυναμικά πάνω στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ με τον διαγωνισμό, ας προχωρήσουμε με τον ελληνικό ζεόλιθο, αφού υπάρχει πλέον άδεια, ας προχωρήσουμε με την ελληνική καινοτομία, αφού έχουμε δράσεις που γίνονται πράξεις. Δεν μπορούμε μόνο να περιμένουμε. Η αναμονή δεν είναι ποτέ ετοιμότητα και μόνο η τελευταία είναι ικανή να παράγει πράξεις που δεν είναι μόνο κινήσεις. Τώρα πρακτικά, η Ελλάδα έχει θεσμικά από τις 15 Ιουλίου 2015, έξι μήνες για να εξετάσει τις προσφορές. Αυτή η χρονική περίοδος μπορεί να μειωθεί δραστικά, αφού για κάθε θαλάσσιο οικόπεδο υπάρχει ουσιαστικά μόνο μια προσφορά, πράγμα που πρακτικά ισοδυναμεί με την εξέταση της ορθότητας της πρότασης σε κάθε θαλάσσιο οικόπεδο αφού δεν υπάρχει πλαίσιο αξιολόγησης με άλλες υποψηφιότητες. Έτσι μπορούμε πολύ πιο γρήγορα ν΄ αρχίσουμε τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για την ανάθεση του έργου. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει ένα σπουδαίο χαρτί να παίξει στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, ας εργαστούμε για αυτό χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Διαβάστε περισσότερα... »
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού "Center TV". 14/07/2015

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού "Center TV". 14/07/2015.
Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

US and Netherlands researchers identify chemical transformations in zeolites

​Researchers from the Department of Energy's Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), UOP and Netherlands-based Utrecht University have found a way to understand chemical transformations occurring within zeolites.
Zeolites are crystalline solid structures made up of aluminium, silicon, and oxygen atoms, and are used to convert oil to gasoline. They are also used as catalysts to process petroleum and chemicals.
The new technique allows the identification of the spots where chemical reactions occur ,and how these spots shut down.
These spots are said to facilitate molecules rip apart and rearrange as they are passed through nanometre-sized channels.
Scientists said in a publication in Nature Communications: "A process called steaming causes these active sites to cluster, effectively shutting down the factory."
Data from the study will allow scientists to find ways to keep the factory running, as well as enhance catalysts that help produce fuel, biofuel and other chemicals.
As part of the study, the team redesigned the 3D atomic map of a zeolite material to track its key element, aluminium.
They used a characterisation technique called atom probe tomography to study zeolite structures. It uses a pulsing laser to move a sample.
Images of the sample confirmed that steaming causes aluminium atoms to cluster, which effectively shuts down the catalytic factory.
Over time, zeolite crystals grow in overlapping sub-units and form a 3D Venn diagram-like structure. Aluminium is clustered at the edge between two sub-units called grain boundary.
PNNL said: "With the guidance of these atomic maps, industry could one day modify how it steams zeolites to produce a more efficient, longer-lasting catalyst.
"The research team will next examine other industrially important zeolites at different stages of steaming to provide a more detailed map of this transformation."
Netherlands Research School Combination-Catalysis, the Netherlands Research Council and PNNL's Laboratory Directed Research Development programme have supported the project.

Πηγή: www.chemicals-technology.com


Διαβάστε περισσότερα... »
Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ν. Λυγερός - Αν δεν ξέρεις καν

Αν δεν ξέρεις καν ότι έχει αρχίσει όχι μόνο η άδεια έρευνας για τον ελληνικό ζεόλιθο, αλλά και το άνοιγμα του δρόμου πρόσβασης στα κοιτάσματα. Αν δεν ξέρεις καν ότι η Ελλάδα διαθέτει 100 εκατομμύρια τόνους ζεόλιθου στο βόρειο Έβρο. Αν δεν ξέρεις καν ότι λήγει σε μερικές μέρες η προθεσμία για τις υποψηφιότητες στα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. Αν δεν ξέρεις καν ότι προχωρά δυναμικά το πρόγραμμα του Interconnector EuroAsia που ανήκει στα Prοjects of Common Interest της Ευρωπαϊκής επιτροπής από το 2013. Αν δεν ξέρεις καν ότι τώρα έχει γίνει αποδεκτός στο ίδιο το πλαίσιο και ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου, πώς μπορείς να μιλάς για την Ελλάδα του μέλλοντος, αφού δεν έχεις καν τα τωρινά δεδομένα; Διότι αν τα ήξερες, θα λειτουργούσες εντελώς διαφορετικά σε στρατηγικό επίπεδο και θα ήσουν σε ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις, όχι σε αναμονή, επειδή δεν ξέρεις ποια λόγια να χρησιμοποιήσεις για να πείσεις τους άλλους...

Η συνέχεια εδώ... http://lygeros.org/articles?n=20319&l=gr


Διαβάστε περισσότερα... »
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ - "ΣΤΕΡΕΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΜΕ ΖΕΟΛΙΘΟ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ"


Διαβάστε περισσότερα... »

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.